• MaNcs 24. évf. 31. sz. (2012. 08. 02.)
  Csík János - Csík Zenekar

  "Sokféle helyzetben sokféle feladat"

  Az 1988-ban Kecskeméten alakult Csík Zenekar az elmúlt évtized folyamán vált igazán ismertté, amikor kilépve a hagyományos népzene keretei közül rockzenei darabokat kezdett feldolgozni, és vendég előadókat hívott meg ebből a közegből. A sikeres együttműködés eredményét a Sziget -1. napján, augusztus 6-án, a Nagyszínpadon lehet meghallgatni.

  2012 / 31
 • Balázs Péter

  Szervi bajok

  A pszichológia magyarországi helyzetéről

  Az ország pszichológiai kultúrája pedig olyan, amilyenné tesszük. Az amúgy is hiányos ismeretek, a terapeutához fordulás alacsony gyakorisága, a terápiát vállaló kliensek korai lemorzsolódása tovább rontja a depressziós, öngyilkossági, drog- és alkoholfüggőséggel kapcsolatos statisztikákat.

 • Sajó László: Öt és feles

  A futball ábécéje (P mint pálya)

  A talaja. Ez a legfontosabb, persze. Fű, természetesen. Természetes fű. Ha foci, akkor fű. Műfű, műfoci. Ám a fű kiég, kopik, sártenger nyeli el. Locsolni, nyírni, óvni kell. Nem is engednek rá, ha esett.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Zsargon által világosan 1.

  A "zsargon"-nak valamiért nagyon rossz sajtója van: beteges nyelvi jelenségnek tartják, pedig zsargont használni szép és jó dolog. Az igazságosság érdekében ezért a zsargon belső értékéről fog szólni ez és a következő írásom.

 • Olvasói levél

  Bloomozzék száz Bloom!

  Elolvastam Bozai Ágota vitaindítóját (ami zárlatnak is megfelel) és a folytatást, Barkóczi András válaszát (ami zárlatnak is megfelel), két elfogultság; mindkettőt szépnek találom.

 • A szerk.

  Az orbányosi táborozáskor

 • A szerk.

  A nyugdíjblöff vége

  Orbán Viktor 2010 nyarán egyetlen lapra tett föl mindent: az egyébként teljességgel átgondolatlan és irreális "a válságot majd jól kinövekedjük" gazdaságpolitika sikerére. Mivel e kalandorságot Brüsszel nem volt hajlandó finanszírozni a magyar hiánycél fölpuhításának engedélyezésével, Orbánnak mindenáron pénzt kellett szereznie.

 • Harcok Szíriában

  Hosszú agónia

  Hetek óta listavezető a "végjáték" és az "utóvédharc" kifejezés a szíriai harcokról szóló beszámolók, elemzések szóhasználatában. Szinte napi rendszerességgel olvashatunk az Aszad-rezsimmel szakító diplomatákról, Nyugatra távozó üzletemberekről, többnyire Törökországba menekülő magas rangú tisztekről, akik azonmód csatlakoznak a Szabad Szír Hadsereg (SZSZH) vezérkarához.

 • Lázár János politikai pályaképe

  Mindig magasabbra

  Helyben inkább kedvelt polgármester, országosan inkább nem kedvelt parlamenti frakcióvezető volt, a kormánykoalíció tragikomikus jogalkotási ténykedésének a motorja. Karrierjében a miniszterelnökségi államtitkárságnál jár, de többfelől hallani, hogy ambíciói ennél is nagyobbak.

 • Törvény a kötelező agrárkamaráról

  Összejöhet

  A parlament rendkívüli ülésszakának utolsó napján elfogadta a Magyar Agrár-, Élelmiszer-gazdasági és Vidékfejlesztési Kamaráról szóló törvényjavaslatot. A január 1-jétől kötelező tagsággal, tagdíjfizetéssel és kötelező egyeztetéssel kialakított rendszer rendet is szülhet - még akkor is, ha az új gigaszervezettel a Fidesz részben a hatalomból kiszoruló szövetségest, a Magoszt kárpótolja.

 • Mi lesz a Népszabadsággal?

  Vissza a feladóhoz

  Június végén váratlan fordulatot vettek a tárgyalások a Népszabadság Zrt. 70,4 százalékával rendelkező svájci Ringier AG és az MSZP érdekeltségébe tartozó kisebbségi tulajdonos Szabad Sajtó Alapítvány között.

 • Meghalt Csatáry László - Gellért Ádám nemzetközi jogász a Csatáry-ügyről

  A Bors számolt be elsőként arról, hogy életének 99. évében meghalt Csatáry László, aki ellen háborús bűntettek miatt folyt eljárás Szlovákiában és Magyarországon, és ősszel született volna ítélet. Arról, hogy ki volt ő, tavaly augusztusban kérdeztük Gellért Ádám nemzetközi jogászt.

 • Lemez

  Dirty Projectors: Swing Lo Magellan

 • Lemez

  Félvállról berántva

  Jeremiah Jae: Raw Money Raps

 • mi a kotta?

  Az anyaistenit!

  "Íme, itt vagyok én, a természet anyja, minden elemek úrasszonya, időtlen idők legősibb gyermeke, istenségek legnagyobbika, szellemek királynője, égi lakók legkülönbike, akinek alakjában minden isten és istennő egybeolvad, aki a menny ragyogó magasságait, a tenger gyógyító szellőit, az alvilág könnyes némaságát parancsaimmal igazgatom, akinek egyetlen istenségét sokféle alakban, százféle szertartással, ezernyi néven imádja a földkerekség.

 • Opera

  Megölték Turridut!

  Mascagni: Parasztbecsület; Leoncavallo: Bajazzók

  Egy "élményopera" után két "vágyopera" - a suta blikkfangok szintjén mindössze ennyi változott azzal, hogy a Carmen kétévnyi sikerét követően Kerényi Miklós Gábor most a verista opera örök párosát telepítette a szegedi Dóm tér nyári színpadára.

 • Interjú

  "A hiánypótlás a célom"

  Kokas Katalin hegedűművész

  Különleges hangszerekről, a kvartettjáték változásáról és az általa alapított Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválról beszélgettünk vele.

 • Világzene

  Lázadók vándorcirkusza

  Az idei felhozatalban a szokásosnál kevesebb az egzotikum, az új íz, a szokatlan hangzás - lüktetésben, lendületben azonban most sem lesz hiány.

 • Tánczene

  Szofisztikált döngölés

  Idén sem kell otthon hagyni a bugizós cipőket - naponta lehet ropni: többnyire hajnalhasadtáig.

 • Metal

  Lottyadt bőrnadrágok

  Közkeletű tény, hogy régen minden jobb volt, így a Sziget is évről évre egyre rosszabb, idén viszont tényleg könnyes szemmel lapoztam végig a tavalyi metálajánlót, és sírtam vissza azt a felhozatalt, aminek láttán 2011-ben még majdnem köpnöm kellett.

 • Sziget

  Ráadásképp

  The Stone Roses

 • Pop + rock

  Visszatérők és elsőáldozók

  Valamiért az utóbbi időben mintha a páratlan években sikerül nívósabbra a Sziget felhozatala, de azért az idei menüben is találunk izgalmas zenekarokat és énekeseket, sok visszatérőt és a magyar közönség számára új arcokat is.

 • Könyv

  Joe Haldeman: Örök háború

 • Könyv

  Véresen komoly

  Szeghalmi Lőrincz: Levelek az árnyékvilágból

  A regényt félreértelmező, de önmagában is félresikerült, egyszerűen gagyi borító bármit sugalljon, a szöveg kerül mindenféle iróniát. A valójában Alt Krisztián által jegyzett írás műfaját tekintve misztikus thriller, de a vérben tocsogós horror szubzsáner, a "gore" sem idegen tőle.

 • Könyv

  Menekülés a pályára

  Kőrösi Zoltán: Az utolsó meccs - történetek a titkos magyar focikönyvből

 • Könyv

  Szétszedett világ

  Sopotnik Zoltán: Saját perzsa

  "Kamu az ember" - állítja Sopotnik Zoltán negyedik kötetében. A "kamuság" azonban itt korántsem a szerzőt vagy szövegeit terheli, inkább arról van szó, hogy valami hibádzik: a grammatika, a keretek éppen csak látszólag, a látható világ viszont tényszerűen, felkavaróan esik szét előttünk, hazudja el önmagát.

 • Kiállítás

  Nők a fonóban

  Politechnika

  Egy kiállítás kurátora sokféle módon értelmezheti a szerepét. Lehet alkotó, aki a művészeket/műveket mintegy illusztrációként alárendeli a koncepciónak, felveheti a válogató/rendező pozícióját, de tehet úgy is, mint Iski Kocsis Tibor (maga is képzőművész), aki a cím megtalálása és a művészek kiválasztása után magukra hagyta őket.

 • étel, hordó

  Befőtt bisztró

  "Nincs önök között véletlenül egy belsőépítész?" - kérdeztük három évvel ezelőtt (lásd: Étel, hordó, Magyar Narancs, 2009. június 27.), a Vígszínház mögötti Művész étterem kapcsán. A koszttal nem volt különösebb bajunk, de a berendezéssel, a dekorációval (és az elnevezéssel) komoly fenntartásaink akadtak.

 • chili&vanília

  Bint Al-Sahn

  A jemeni konyháról igen keveset tudunk, ráadásul igen nagy eltérések mutatkoznak Dél- és Észak-Jemen konyhája között. A világ számára ismertebb fogások nagy része, pl. a görögszénamag-krémmel tálalt sűrű leves, az ország nemzeti étele, a salta inkább az ország északi részéről származik.

 • rés a présen

  Első lépcsőfok

  Pintér Gábor szervező

  rés a présen: Mikor alakult a Body Moving táncnépszerűsítő programsorozat? Pintér Gábor: 2009-ben indítottuk Erdődi Katalinnal és Kőhegyi Loncival. Mindhárman rendszeresen járunk táncórákra mint szervezők. Akik nem táncolnak, nem is tudják, mennyire sokat adhat egy-egy tréning.

 • Interjú Csipes Ferenc kajakedzővel

  "Összejöhet a négy arany is"

  Versenyzőként nyolcszoros világbajnok, olimpiai aranyérmes 1000 méteren, a kajak négyes tagjaként. A Budapesti Honvéd edzője, versenyzői közül Kozák Danuta és Kovács Katalin két-két, Szabó Gabriella egy számban indul az olimpián.

 • Kiállítás

  A régészek segítsége

  Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből

  Vasárnapig látható a Budapesti Történeti Múzeumban az a régészeti válogatás, amit az elmúlt tizenöt év autópálya-építéseit és egyéb nagyberuházásait megelőző ásatások során előkerült leletekből állítottak össze.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...