• MaNcs 24. évf. 50. sz. (2012. 12. 13.)
  A Közgép Zrt. idei közbeszerzései

  Túl a 300 milliárdon

  Bár a Közgép ügyeiben a nyilvánosság ingerküszöbe már meglehetősen magas, a közbeszerzéseken két év alatt konzorciumban elnyert több mint 300 milliárd forint érdemes a kiemelt figyelemre. A cég idén 3 milliárd forint osztalékot fizetett a tulajdonosoknak, akik közül Simicska Lajos személye már biztosan ismert.

  2012 / 50
 • Számok a vidéki szegénységről

  A nyomor grádicsai

  A terjedő szegénységről a kikapcsolt közszolgáltatások, a halálozási adatok vagy a vasúti menetrend is sokat elárulnak.

 • Csabai Tamás

  Nem szabad legitimálni

  Érvek a választási bojkott mellett

  Nem pont így volt, de próbáljuk elképzelni: az MSZMP 1985-ben meghallja az idők szavát, és meghirdeti, hogy a Hazafias Népfronton kívüli - értsd: ellenzéki - jelölt is indulhat az országgyűlési választáson.

 • Dósa Mariann

  Két jövő

  A hajléktalanságról az újabb nemzeti konzultáció előtt

  Az Alkotmánybíróság (AB) 2012. november 12-i határozatában nemcsak megsemmisítette a szabálysértési törvény azon rendelkezését, amely büntetni rendelte a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát, de indoklásával egy haladó szellemiségű, az emberi méltóság és a szociális állampolgárság talaján álló társadalom lehetőségének képét is felvillantotta.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Szerencsés csillagzat alatt

  Vajon annak tudatában indította el kamatcsökkentő ciklusát a magyar jegybank, hogy a világ pénzügyi befektetőit optimista hangulat uralja el, vagy csak szerencséje volt, hogy így történt?

 • A szerk.

  Erősödő jelek

  Szolnokon nyert az MSZP.

 • A szerk.

  Butí-tani

  A vezető ül félhomályos dolgozószobájában, asztali lámpája sápadt fényt vet a papirosra, amin az imént még dolgozott, javítgatott, kerekítgette a felsőoktatási intézmények keretszámait.

 • Interjú

  "Előre hozott öregségi nyugdíj"

  Dr. Funk Sándor pszichiáter-addiktológus

  Huszonöt évig vezette a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályát, most felmondtak neki. Úgy tűnik, nemkívánatos személy lett a Lehel úton, mert bár orvoshiány van, arra kérték, hogy hét hónapos felmondási ideje alatt is csak a fizetéséért menjen a kórházba.

 • Fogyatékkal élőket ellátó civilek állami támogatása

  Kimaradt sor

  Nem vagyunk láthatatlanok - hirdette magáról a november közepétől naponta félszáz, láthatósági mellényt viselő fogyatékkal élő az Országházban. Akciójukra azért volt szükség, mert sokáig úgy tűnt, hogy a fogyatékosokat segítő 66 civil szervezet az eddigi kétmilliárd helyett nulla forint állami támogatást kap januártól.

 • Magát kötbérezi a BKK

  Motivációs eszközök

  Nem bánik kesztyűs kézzel a BKV-val a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., októberig több mint ötmillió forint kötbért fizettetett ki vele - holott jóformán a saját cége, mivel májustól a BKK átvette a BKV vagyongazdálkodása feletti ellenőrzést, igazgatóságába, felügyelőbizottságába a saját embereit ültette.

 • A megosztott Egyiptom

  Az alkotmányozás káosza

  Miután a nagyvárosokban zajló tüntetések hatására Hoszni Mubarak tavaly februárban lemondásra kényszerült, a Fegyveres Erők Legfelsőbb Tanácsa (FELT) vette át a hatalmat.

 • Akar László, a GKI-csoport vezérigazgatója

  "A folyamat az igazi gond"

  Nemcsak pillanatnyi recesszióban van az ország, hanem a távolabbi kilátások is nagyon borúsak. Az egyetlen stabilizáló tényező a kormány ragaszkodása a három százalék alatti hiányhoz, ami némi választások előtti osztogatást is lehetővé tehet - mondja a gazdaságkutató, a Horn-kormány volt pénzügyi államtitkára, akit a GKI javaslatai és az MSZP programja közötti összefüggésekről is kérdeztünk.

 • tévésmaci

  A kecske vödre

  Amikor Sztupa és Troché az öregedésről beszélgettek, a végén mindig az almaevésnél kötöttek ki. Ott aztán hatástalanná váltak az érvek, mindegyik csak szajkózta a magáét. Mert az almaevésnek történelme volt, jól hallották, nem története, hanem történelme, még az ősidőkből.

 • Film

  Monte Wildhorn csodálatos nyara

  Egy kutya és néhány gyerek - már a Shakespeare-korabeli színház is tudta, hogy mi kell a közönségsikerhez, Rob Reiner is erre a klasszikus elvre alapoz a Monte Wildhorn csodálatos nyarában. És persze arra, hogy Morgan Freeman akkor is elviszi a hátán a produkciót, ha netalántán kissé giccses, klisészerű családi dráma kerekedne a dologból.

 • Film

  Kispályás szerelem

  A forgatókönyvet egy program írhatta, nos, kéne még a szoftveren picit cizellálni, főleg, ami a cselekmény-panelek összeillesztését illeti. Talán valami random hibaforrást elhelyezni, amikor az írói kreditet később jegyző szerző a "ki, kivel, mit, hogyan, meddig" kérdések eminens megválaszolásából álló alkalmazást futtatja.

 • Interjú

  "Szimplán nyers"

  Tomer Sisley színész

  Litván, belarusz és jemeni zsidó gyökerű családból származik, stand-up komikusként lett híres, ma a francia mozi egyik legnagyobb csillaga, aki Sharon Stone-nal, Kristin Scott Thomasszal játszhatott együtt. A Pesten most bemutatott Fehér éjszaka című akció-krimi-dráma miatt beszéltünk vele.

 • Interjú

  "Költözzünk Brüsszelbe!"

  Dominique Abel filmrendező

  Fiona Gordonnal közös legutóbbi filmjét, A tündért most mutatták be a hazai mozik, arról kérdeztük a volt bohóc-színész-forgatókönyvíró-rendezőt.

 • Fantasymelléklet

  Orkok és szandálok

  Fantasyfilmek

  A csodákkal és valószínűtlenül is ismerős lényekkel telerakott darabok a mozizás kezdetei óta szögezik székbe a nézőket. Még akkor is, ha e műfajnak sokáig nem volt valami nagy becsülete.

 • rés a présen

  Elkel bármilyen segítség

  Feuer Yvette alapító, művészeti vezető

 • Színház

  Marivaux A 2. váratlan szerelem

 • Színház

  Hisztérikus magánszínház

  Koltai Róbert Móricz naplóit mondja

 • Hamis

  A tanú

  Ezt a cikket máshonnan, mint Bacsó Péter mitikussá kondenzált filmjétől aligha lehet elkezdeni.

 • A sajka

  Herczeg Ferenc: Bizánc

  A darabról és szerzőjéről mindenki hallott - Herczeg Ferenc Bizáncára illik jelentőségteljesen rábólintani (bár a Kék rókára és benne arra a bizonyos Cecilre jobban csillannak a tekintetek). Ahogyan azt is illik - legalább bizonyos körökben - tudni, hogy a világháború után méltatlanul indexre került szerző ebben az opusban mintegy megjósolta a Monarchia szétesését, 1904-ben.

 • mi a kotta?

  Néked énekelek

  "[Verdi] nemcsak mint életrevaló okos ember, hanem mint magasabb műérzékkel bíró művész is, lassankint szakítani kezdett sorsosai avulásnak indult hagyományával.

 • Lemez

  Pozvakowski: Seven-peopleleft

  A Győrből több mint tíz éve indult Pozvakowski gyakorlatilag az első olyan magyar zenekar volt az első néhány kiadványa idején - a Sinus 2002-ben, míg a Transistor 2004-ben jelent meg -, amit posztrocknak aposztrofáltak, hiszen a két kislemez megjelenése gyakorlatilag egybeesett azokkal az évekkel, amikor külföldön már vadul dübörgött a trend, Magyarországra pedig épphogy kezdett begyűrűzni.

 • Lemez

  Hé, 67!

  Tame Impala: Lonerism

 • DVD + Lemez

  Először és utoljára

  Led Zeppelin: Celebration Day

 • Interjú

  "Egyszerűsödni akartam"

  Bujdosó János zenész

  Közel tucatnyi zenekarban gitározott és gitározik a Pop Ivantól és a Chakra Hackertől kezdve a Bardón, az Egy Kiss Erzsi Zenén és a Specko Jednón át az Ági és a Fiúkig és a Kistehénig. Most akusztikus triójával készített új lemezt, Gold For Leslie - Arany Lacinak címmel.

 • Interjú

  "Kicsit lelassultak a dolgok"

  John Wright - Nomeansno

  A legendás dzsessz-punk banda alapító, dobos tagjával év végén, az A38-on beszélgettünk a rájuk aggatott címkékről és a testvérviszályról, de szóba kerültek a kanadai sörgyártás égető kérdései is.

 • Kiállítás

  Oláh Mátyás László: régi köki

  Az űrbázis narancssárga, hatszögletű ablakai már csak fotókon léteznek; a helyén épült jellegtelen pláza épp most egyéves, és készül csődbe menni. A képeket kopások keretezik, aljukat lefolyt festékcsíkok tarkítják, ahogy a feledés mossa el az emlékezet konstrukcióit.

 • A művészettörténet halott

  Birkás Ákos: Fotómunkák a '70-es évekből

  Egészen véletlen egybeesés, de ugyanannak a művészi attitűdnek a két különböző paradigmában való érvényesülése Birkás Ákos múzeumi felvételeinek kiállítása a Knoll Galériában, illetve Paul Cézanne műveinek a képzőművészeti tradícióval való párhuzamos elemzése a Szépművészetiben.

 • Fantasymelléklet

  A testépítők piktora

  Boris Vallejo amazonjai

  A perui származású, 1964-ben Amerikába emigráló "művész" kétségkívül a fantasy art legismertebb képviselője.

 • "Ez a hatalom lop" - Vlagyimir Szorokin író

  A jég tette világszerte ismertté, de a Kékháj és utóbb Az opricsnyik egy napja is sokat tett kultusza gyarapodásáért. Legutolsó regénye, a Hóvihar ugyancsak olvasható magyarul. Az orosz irodalom sztárja e-mailen válaszolt a Putyin-rendszer és a művészek viszonyát firtató kérdéseinkre.

 • Best of cseh vol. 2

  Mariusz Szczygiel: Teremts magadnak édenkertet!

  Hogy mit tesz az ember, ha lengyel létére felbuzog benne a csehimádat?

 • Fantasymelléklet

  Koránérők

  Mats Strandberg-Sara B. Elfgren: a Kör

  A fantasyval bajban van az ember; mi a manó is az?

 • Fantasymelléklet

  Melankolikus szörnyvadászat

  Andrzej Sapkowski: Vaják II. - A végzet kardja

  Míg az amerikai rajongók még most is petíciókat írogatnak, hogy a kiadó illessze be menetrendjébe a regényméretű novellafüzért - ott a nyitókötet után rögtön a nálunk jövőre várható Tündevérrel folytatták -, itthon a kortárs lengyel fantasy alapvetése az 1992-es eredeti kiadás alapján készült, igen ízes fordításban olvasható, ami egyszerre adja vissza Sapkowski prózájának meseszerűségét és teszi nyilvánvalóvá a szörnyvadász vaják kalandjainak erős kapcsolatát a kelet-európai népi kultúrával.

 • Fantasymelléklet

  Az elvarázsolt Sztálin

  Catherynne M. Valente: Marija Morevna és a Halhatatlan

  A szerző nevét látva előbb ugrik be az Arany Hajnal Hermetikus Rendje, mint Leningrád blokádja.

 • Könyv

  Égről szakadtak

  Neil Gaiman: Amerikai istenek

 • Fantasymelléklet

  Nincs mese

  George R. R. Martin: A tűz és jég dala I-V.

  A jelenlegi formájában csaknem ötezer oldalon terpeszkedő regényszériából még két kötet hátravan, de az már így is nyilvánvaló, hogy A tűz és jég dala - melyen a tévésorozatnak köszönhetően ragadt rajta visszavonhatatlanul a Trónok harca címváltozat - A gyűrűk ura óta az egyik legfontosabb monstrum a fantasy történetében.

 • Izgalom és öröm magyar módra

  Prima Primissima díjátadó gála

  Thomas Bernhard élete vége felé szentelt egy könyvet a díjainak, mivel bőséggel voltak elismerései, ám a groteszk hálásságáról és békülékenységéről is elhíresült osztrák író mindenhol úgy nyilatkozott, lyukas garast sem érnek a kitüntetések, teljes marhaságok, és akik osztják, rémes alakok.

 • étel, hordó

  Szőnyi

  Pár évvel ezelőtt jártuk be Rákosrendező környékét (A tájseb, Magyar Narancs, 2008. november 20.), nem mondhatnánk, hogy a látvány elkápráztatott. "A kulcs tehát a büfében, melynek a neve: Manó.

 • chili&vanília

  Katayef

  A Közel-Kelet kulináris művészetében előkelő helyet foglal el a libanoni konyha, talán nem túlzás azt állítani, hogy az egyik legnépszerűbb és legkifinomultabb.

 • Séta

  Párhuzamos történetek

  Irodalmi sétát rendezett Nádas Péter nagyregénye alapján egy lelkes germanista, Hollósy-Gecseg Attila, aki egy kiscsoportnyi elszánt érdeklődővel együtt vállalta a téli időjárás viszontagságait.

 • Hokis sztrájk

  Jegelt szezon

  A profi amerikai sportligák közül ezúttal a jégkorongosok, vagyis a National Hockey League (NHL) körül zajlik a balhé. A játékos-szakszervezet és a csapatok tulajdonosai hónapok óta képtelenek megegyezni, ennek köszönhetően az egész szezon kútba eshet.

 • A beavatás élvezete - A "Jackass-jelenség"

  Két srác felmászik a fenyőfa tetejére, majd egy társuk motoros fűrésszel kivágja alattuk a fát. Alsónadrágra vetkőzött férfiak botokkal ütnek egy vadméhekkel teli kast. A méhek dühödten kirajzanak, és másodpercek alatt összevissza csípik az embereket.

 • Étkezés utáni aluszékonyság

  Bólints, Tibi!

  Egy jó ebéd után mi sem esik jobban, mint egy kis szundítás - legalábbis valami koncentrációt nem igénylő lazítás. De vajon miért kapcsolunk ki, ha tele a bendő?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...