• Váradi Balázs

  Csak semmi politika!

  Verselemzés választás előtt

  Mario Cuomo, New York állam ötvenkettedik kormányzója szerint a kormányzás műfaja próza, a választási kampányé viszont költészet ("You campaign in poetry; you govern in prose"). Eszerint a választás előtti néhány hónap a retorika, a lelkesítés, a sodró érzelmek időszaka.

 • Takács Ferenc

  Kapirgáló

  Magyar ember falra firkál, nyelvet tanul

  Videó-hercehurcák és nyelvvizsgabotrányok évadja lévén az ember önkéntelenül is kapirgálni kezd olvasmányemlékei között: hol találkozott a politika és a haszon motiválta csalások és hamisítások szépirodalmilag megalkotott eseteivel.

 • A szerk.

  Mindegy, hogy ki, csak nyomja

  Kedd délután van, még egyszer átnyálazzuk a híreket: nem, nem találjuk. Nyoma sincs olyan értesülésnek, mely szerint Balogh József lemondott volna parlamenti mandátumáról.

 • A szerk.

  Romlott áruk piaca

  Igazi negatív mestermunka volt. Arról, hogy csalt a bajai időközi önkormányzati választáson, a Fidesznek bírósági papírja volt; ilyen papírja nincs egyetlen másik pártnak sem.

 • New York öröksége

  Elment a levegőfelelős

  Tegnapelőtt (5-én) új polgármestert választott New York; véget ért a tizenkét esztendős Bloomberg-éra. Utánaküldünk egy hevenyészett leltárt.

 • Szolzsenyicin, Rózsás János és az állambiztonság

  Keserű felnőttkor

  Az orosz író magyar sorstársának életútja nem tárgya a Terror Háza Szolzsenyicin-kiállításának, pedig bensőséges kapcsolatukat egykor árgus szemek figyelték.

 • Cserealap – A Népszabadság tulajdonosváltása

  Eladták a Népszabadságot. Az eseményhez vezető lépéseket lapunk alaposan vizsgálta a közelmúltban.

 • Gyanús kartellgyanú - A Gazdasági Versenyhivatal elsorvasztása

  Erős nyomást gyakorolhatott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vezetősége a Versenytanácsra a jelenleg is folyó bankkartellügyben, amely a kormányzat számára deklaráltan is fontos eset. Az elmúlt években hasonló okok miatt a GVH legfelkészültebb munkatársai távoztak.

 • "A Fidesz az amnézia pártján van" - György Péter a kormányzati emlékezetpolitikáról

  Az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatóját, a magyar zsidóság sorsát személyes családtörténetén keresztül bemutató bestseller (Apám helyett, 2011) szerzőjét a rendszerváltásról, a Fidesz múltjáról és jelenéről, a magyar kultúra és az antiszemitizmus viszonyáról kérdezgettük, meg arról, hogy el lehet-e tüntetni a történelemből 65 évet.

 • tévésmaci

  Rókaszem

  Amikor Sztupa és Troché befestették a Parlament két Duna felőli tornyán álló rézvitézeket, 2014-et írtunk. Egészen pontosan július 7-ét, ekkor ünnepelték világszerte az 1974-es labdarúgó-világbajnoki döntő 40.

 • Animációs film

  Turbo

  Történt egyszer - kétszer, majd sokszor -, hogy egy apró állat semmibe véve a biológiai jellemzőket, lehetőségeket és szokásokat, az őt le- és hülyének nézőket, a józan észt, gravitációt és gusztust, mert nagyot álmodni.

 • mi a kotta?

  Urak, asszonyságok

  Nagyhét vagy legalábbis nagy hét vár reánk a koncerttermekben az elkövetkező napok során, s ennek csúcspontját előreláthatólag egy nagy és minden porcikájában izgalmas operai világsztár budapesti debütálása jelenti majd.

 • Lemez

  Red Fang: Whales And Leeches

  A portlandi Red Fangnek alaposan fel volt adva a lecke a zenekarok életében általában is vízválasztónak tartott harmadik lemeznél. Már a két kis példányszámú EP dalaiból összegyúrt debütáló lemez (Red Fang) is ígéretesre sikeredett, a kellően slágeres Prehistoric Dognak, valamint a hozzá forgatott, kicsit redneck módra bugyuta, mégis valahol vicces klipnek köszönhetően pedig hamar ott találta magát a zenekar a komolyabb reménységek közt.

 • Fiatalítva - Paul McCartney: New

  Paul McCartney 71 éves, de nem öregszik. Új lemezére jobb számokat írt, mint az elmúlt 20 évben bármikor.

 • Túlélővásár

  WOMEX 2013

  Jobb, ha az elején tisztázzuk: megdöbbentő fejleményekkel nem szolgálhatok. Az első WOMEX-et 1994-ben rendezték Berlinben, így ha a 96-osat nem fújták volna le Koppenhágában, akkor már huszadszor konstatálhattam volna, hogy a világzene MIDEM-jén nem fog semmi átok.

 • Koncert

  Akela

  "Ha azt mondják, hogy na végre, megjött az eszed: megalkudtál valamiben, abban biztos lehetsz" - fenyeget a Farkastörvények megjelenése óta a programadó Akela-dal, a Farkasok vagyunk.

 • A Filharmóniai Társaság koncertje

  A Filharmóniai Társaság koncertje, - amelyet vendégkarmesterként az amerikai második liga érdemes képviselője, a 2011-ig Seattle komolyzenei életét vaskézzel uraló Gerard Schwarz irányított, két, egymástól fényévnyi távolságban elhelyezkedő művet párosított össze.

 • Könyv

  Stian Hole: Garmann utcája

  Brooklyn nem tágul, de Garmann univerzuma igen. Arról a jóléti norvég kisfiúról van szó, akit nemcsak az elmúlás, hanem az iskolakezdés szele is meglegyintett Stian Hole díjnyertes képeskönyvében, a Garmann nyarában.

 • Könyv

  Annál szomorúbb

  Borgos Anna: Nemek között. Nőtörténet, szexualitástörténet

  Alain Badiou-tól tanultam meg, milyen szégyen, hogy mindenféle gyalázkodásokat szórunk nap mint nap a huszadik századra, miközben már-már képtelenné váltunk arra - "animális humanizmusunk" folytán, ami posztmodern barbárságnak is nevezhető -, hogy aktívan újragondoljuk antropológiai és filozófiai projektjeit.

 • Könyv

  "Elvesztettük emberformánkat"

  Alekszandr Szolzsenyicin: Orosznak lenni - vagy nem lenni?

  A kötet Szolzsenyicin politikai és közéleti írásaiból közöl válogatást.

 • Könyv

  Elmore Leonard: Váltságdíj fejében

  Az idén augusztusban elhunyt amerikai író Az írás tíz szabálya című esszéjében egy tizenegyediket helyez mindenek fölé: "If it sounds like writing, I rewrite it. (Értelemszerűen: "Ha valami papírízű, azt átírom.

 • Színház

  Ferencvárosi legenda

  Városi Feri

  Kutyából nem lesz szalonna, de kacsából lehet színház: újkori mítoszaink, a városi legendák adják Schermann Márta összművészeti projektjének alapját. Ezzel a sajátos ferencvárosi városnéző túrával köszöntötte önmagát a kerület ifjú lakója, a tizenöt éves Trafó.

 • Színház

  Az elnök látogatása

  Sütő András: Az álomkommandó

  Amikor ma a fiatalokat, gyerekeket, középiskolásokat a holokauszt történetébe szeretnénk bevonni, az érzékenyítés volna a kulcsszó. Az eredeti képek, dokumentumok - holttesteket kotró gépek, felfoghatatlan halálgyárak, vagy a lezárt múltba, tehát "történelembe" helyezett elbeszélések - gyakran inkább elborzasztanak, elidegenítenek, lehetetlenné téve az érdeklődést, és főleg az átélést.

 • Színház

  Analizált banalitás

  Ödön von Horváth: A végítélet napja

  Bagossy László találkozása Ödön von Horváthtal a Petőfi Sándor utcában: egy kicsit megkésett, de korántsem kilátástalan randevú a Katona új bemutatója. A felek évek óta kerülgetik egymást, hol itt, hol ott.

 • Tánc

  Raped Europeans

  A Kőszegi Várszínház és Gergye Krisztián Társulatának közös előadását a nyári szabadtéri premier után most mutatták be a fővárosban. A táncosok - Fejes Ádám, Jack Gallagher, Hoffmann Adrienn, Marcella Moret és Laura Vogel - maguk is koreográfusok, ahogy az őket koreografáló és szintén színpadra lépő Gergye Krisztián.

 • Kiállítás

  Foucault átka

  Gerhes Gábor: Neue Ordnung

  Azt írja Michel Foucault, hogy a hatalom rögzíthetetlen, mert megoszlik, terjed az emberek között, hálózatszerűen szerveződik meg, és ebben a hálózatban az egyének nem pusztán elszenvedői, hanem gyakorlói is a hatalomnak.

 • Kiállítás

  Tarka rokonok

  Több mint szomszéd. Mozaikok a horvát népi kultúrából

 • Tévé

  Vér, veríték, könnyek

  Vundersőn és Zuperszexi

  Ilyen nincs, és mégis van - hangzik az immár negyedszázados (1988, Szöul) sportkommentátori szállóige, s a lelkesedést leszámítva épp e szavakra fakadhat Sebestyén Balázs és Vadon János közös esti show-jának nézője is.

 • chili&vanília

  Almás palacsinta, almás palacsinta

  A máig legnépszerűbb, amerikaiak milliói által készített palacsinta receptjét 1966. április 10-i számában közölte a New York Times. Szerzője Craig Claiborne, az újság gasztronómiai rovatának első férfi írója volt, aki 1957-ben vette át az addig szinte kizárólag háziasszonyokat célzó oldal szerkesztését.

 • Sokan rámentek – Földmaffia az agrárhivatalban

  Idén bejegyzett, mezőgazdasági tevékenységet nem végző cégek, illetve magánszemélyek igényeltek uniós támogatást olyan földekre, amelyeken sem növénytermesztést, sem állattartást nem folytattak. A szálak Sárvárra, Kalocsára, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz vezetnek.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...