• MaNcs 25. évf. 7. sz. (2013. 02. 14.)

  A vár esze - Arthur J. Finkelstein, a Fidesz politikai tanácsadójának pályaképe

  Nixon mellett tanulta a szakmát, ő tette szitokszóvá a "liberális" jelzőt, és ő a szellemi atyja az izraeli közép- és szélsőjobb kormányszövetségének is. Az amerikai tanácsadók legszűkebb élvonalához tartozik, és a negatív kampányok keresztapjaként ismert a Fidesz első számú politikai stratégája.

  2013 / 7
 • chili&vanília

  Gombócnyalóka

  Számos országban, ahol megfordultam, nyoma sincs a máknak. Legalábbis olyan mennyiségben és abban a formájában, ahogy mi használjuk. Szép csendben el vagyunk hát kényeztetve a sok mákos süteménnyel, máktortával és mákos tésztával.

 • Genetika és őstörténet

  Apánkra ütünk?

  Mind több meghökkentőnek tűnő történeti genetikai felfedezésről adnak hírt a lapok: bár a publikált eredmények jó része korántsem eget rengető s az interpretálásuk is hagy némi kívánnivalót maga után, kétségtelen, hogy egy új diszciplína első lépéseinek lehetünk tanúi.

 • A lítium bosszúja - Boeing 787, az álomrepülő

  A korszakalkotónak beharangozott repülőgépet, a Boeing 787 Dreamlinert sorozatos műszaki hibák miatt alig egy év után parancsolták vissza a földre az USA és az üzemeltető országok légügyi hatóságai. 33 éve nem fordult elő hasonló eset.

 • Mártonffy Marcell

  Útmutató

  XVI. Benedek élete és műve

  Egészen bizonyos, hogy a "történelmi" jelző inflációja nem fenyegeti azt az eseményt, amely 2013. február 11-én következett be a Vatikánban. Ekkor olvasta fel XVI. Benedek pápa - a katolikus egyház bíborosainak jelenlétében, egy rutinszerűen megtartott, eredeti célja szerint szentté avatási kérdésekkel foglalkozó összejövetelen - latinul megírt nyilatkozatát, amelyben bejelentette, hogy lemond hivataláról.

 • A filmfinanszírozás átalakításáról és Andy Vajna szerepéről

  Isten nem szerencsejátékos

  "A Vajna-féle egyablakos, visszaállamosított rendszer soha nem lesz jó és megbízható rendszer." Janisch Attila filmrendező Andy Vajnáról, a Filmalapról és az MMKA-ról.

 • Berlinger Edina

  Elvonási tünetek - Újabb két téveszme a felsőoktatásról

  Tavalyelőtt októberben, azaz akkor, amikor már készülődött a felsőoktatáson azóta végigsöprő vihar, e lapban bemutattam és cáfoltam a radikális pusztítást részben megalapozó négy téveszmét (Vödör a fejre, Magyar Narancs, 2011.

 • Pete Péter: Hozzáadott érték

  Munkaalapú gazdaság

  Ha hinni lehet a magyar társadalom forradalmi átalakulását hirdető kormányzati kommunikációnak, akkor közel három éve ezt építjük. Önök észrevettek vagy éreznek ebből már valamit? Egyáltalán, mi is az, amit éreznünk kellene, mit jelent pontosan a munkaalapú gazdaság?

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Apokalipszis vagy Mennyei Jeruzsálem

  Józan okoskodással is belátható, s a politikatudomány sem mond mást, mint hogy a szavazók tömegének viselkedésére adott egytényezős magyarázatok csak korlátozott érvényűek. Amikor döntünk egy kormány, egy párt vagy pártvezér mellett vagy ellen, a rezsitől a tandíjig, a zászlótól a világnézetig, a nagypapa háborús élményeitől a személyes részvételből kinövő lojalitásig rengeteg indítóokot veszünk figyelembe, persze nem föltétlenül apránként mérlegelve.

 • A hatalom vakarása

  "Egyszer talán L. Simon László is megelégeli, hogy nagyjából hetente mossa föl vele a budi kövét a saját kormánya" - írtuk e hasábokon decemberben, az elfeketült művészeti közéletről szólván.

 • Nehogy sérüljön az üzenet

  Készült a hét elején három fotó, ki kéne mindet tenni a határállomásokon. Mindegyiken, akár Ausztria, akár Ukrajna felé, közvetlenül a Magyarország tábla mellé, tán az lenne a legbeszédesebb, ha az Európai Unió felségjelét ragasztanánk le velük.

 • Mondja reggel

  A múlt pénteken a Fidesz- és a KDNP-frakció egy emberként törvényjavaslatot nyújtott be "Magyarország alaptörvényének negyedik módosítása" címmel, de az iromány "Az Alkotmánybíróság megalázása és a rajta vett boszszú" címet is viselhetné, sőt, a szükségtelen álszemérmességet félretéve "Az Alkotmánybíróság szopjon le" címet is, de leginkább talán mégis az "Orbán Viktor mai napra rendelt ALKOTMÁNYA" cím illene hozzá.

 • A régi mederben - EU-költségvetés

  Rosszul tudja a magyar miniszterelnök: a múlt csütörtök-pénteki EU-csúcson nem osztottak sem ezüst-, sem bármilyen más érmet. Viszont, hogy senkinek ne kelljen hazatérve szégyenkeznie, mindenki úgy érezheti, hogy a kompromisszumkészségéért kapott egy elismerő kézszorítást.

 • Mindenkinek áll - A Székelyzászló-ügy

  Egyre élesebbé válik az úgynevezett székely zászló körüli konfliktus Romániában, valamint Románia és Magyarország között - minél mélyebb a nézeteltérés, annál több szereplőnek érdeke, hogy bekerüljön a köztudatba ez a szimbólum.

 • Ki jön a kertecskémbe? - Kisbirtokok hivatali nyilvántartása

  Kellemetlen meglepetés érhet kétszázezer ingatlantulajdonost tavasszal, amikor büntetési határozatot postáz nekik a területi földhivatal. Nem lesz olcsó mulatság: birtokuk aranykorona-értékének ezerszeresét kell majd befizetni, plusz az elmulasztott regisztráció hivatali illetékét, helyrajzi számonként, illetve használónként hatezer forintot.

 • Az olcsó államért - Temetői fennforgások

  Alaptalanul vélte lapunk forrásának, ezért azonnali hatállyal elbocsátotta egyik munkavállalóját a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. Így most ő az egyetlen felelőse annak, hogy a társaság több tízezer forintos kedvezményes temetéseket biztosított "kiemelt" ügyfeleinek.

 • "Ami most történt, az egy pótkötet" Interjú Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárral

  Maruzsa Zoltán szerint nem tandíjalapú a jelenlegi felsőoktatási rendszer. Aki nem éri el az állami ösztöndíj ponthatárát vagy nem köt hallgatói szerződést, az önköltséget fizet. A helyettes államtitkár biztos benne, hogy minden hallgató után megkapják a szükséges pénzt az egyetemek, azt azonban elképzelhetőnek tartja, hogy egyes szakokat kevesebb helyen lehet majd felvenni.

 • mi a kotta?

  Figaro estéje

 • Béke előtt, béke után - The Asphodells: Ruled By Passion, Destroyed By Lust

 • Koncert

  Slash

 • Sickratman: A nagy Én

  Magyarországon tulajdonképpen nem nagyon van igazi nem náci protestzene - habár a jó zene önmagában is protest az uniformizáltsággal, a színtelenséggel szemben. Szóval, nem nagyon írnak szórakoztató, mégis kemény és aktuális protestszövegeket.

 • Paizs Miklós, Sickratman zenész, előadó

  "A zavarba ejtés nagyon fontos"

  Interjú

  Perelték már be dalszövege miatt, írt könyvet és operalibrettót, játszik a Korai Örömben és egyedi színdarabokban. Nemrég kiadta második nagylemezét: A nagy Én kapcsán a közbeszéd durvulásáról, az irónia fontosságáról és arról is beszélgettünk, hogy Mozart kifejezetten szeretett vulgáris lenni.

 • "Nagyon belelkesedtem" - Slash gitáros, rocksztár

  A Guns N' Roses egykori gitárosa aktuális szólózenekarával nemrég lépett fel Budapesten. A koncert előtt pár percet beszélhettünk vele.

 • Interjú

  "Vágjuk ketté az országot"

  Kondor Ádám zeneszerző

  Bach egyik szólóhegedűre írt szonátája concertóként szerepel a februári koncertnaptárban. A műfajváltásért felelős zeneszerzőt Thaiföldön értük utol. Azt mondja: arrafelé folyamatosan javul a helyzet, nálunk meg egyre romlik.

 • Színház

  A TÁP Színház Jövedelmező állás

 • És most hová?

  Moliére: Dandin György

  Amikor Moliére "egytulajdonságú" darabjairól beszélünk (A fösvény, Képzelt beteg, Az úrhatnám polgár, de a zseniális Tartuffe is, és még sok más tartozik ide), a Dandin Györgyöt, a rangkórság komédiáját rendre kifelejtjük a sorból, pedig némi rendezői szabadossággal ez is tud "gumiból" lenni.

 • Magán kívül

  Nappal munka, éjjel szabadidő - Művészet mint a hétköznap megszakítása

 • étel, hordó

  Gombás

  Daragaluska és Semjén Zsolt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...