• Sajó László: Öt és feles

  Egy villamos, két deka őszibarackmag és három kopasz

  (Dr. Tamás történeteiből 2.)

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Fékezett habzású választás

  Váncsa István az 1970-es évek közepén robbant be a magyar publicisztikába vitriolos humorú tévékritikáival. Az akkori televízió minden műsorpercének alapos elemzése során arra jutott, hogy a televízió messze legszínvonalasabb műsora a szünetjel, amelyről külön kritikát is írt.

 • Ismerős arculat – Szinuszgörbe és szögesdrót

  A hivatalos holokauszt-emlékévből nem a zsidók jelentkeztek ki; kihagyták őket belőle.

 • A Seuso-kincs és az igazság egyik fele

  "Ha a mienk, jobb, ha nálunk van, mintha másnál. Ezért is döntöttünk a hazahozataláról." Így lazázott Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán a Parlamentben, miután bejelentette, hogy 15 millió euróért Magyarország megvásárolta a kalandos történetű Seuso-kincs nyolc darabját.

 • Franciaország helyhatósági választások után

  Aligha lesz jobb

  A hatévente esedékes helyi választások gyakran végződnek a hatalmon lévők vereségével, amit a köztársasági elnökök rendszerint a kormányzó csapat részleges cseréjével kezelnek. Most is így történt.

 • Ádám Zoltán

  Április hatról szóljon az ének!

  Kormányváltók vagy LMP?

  Az örökbecsű igazság, miszerint régen minden jobb volt, új jelentésárnyalattal gazdagodik az idei választáson: olyan rossz, mint most vasárnap, sosem volt még 1990 óta Magyarországon pártot választani.

 • Közbeszerzések 2010-2014 között

  Becsatornázás

  Hiába a közigazgatásban az elszámoltatás, a korrupcióellenes program és az új közbeszerzési törvény, a 2010-2014-es ciklusban sem látható a közbeszerzési piac tisztulása. Sőt.

 • Kampányol a Jobbik

  A másfél millió utáni vágy

  Országos kommunikációjában érezhetően visszavett, helyi szinten viszont továbbra is harcias hangulatban készül története legjobb választási eredményére a Jobbik. A radikális párt két budapesti fórumán jártunk.

 • Az Orbán-kormány szegénypolitikája

  És még az ág is

  A leköszönő Orbán-kormány szegénypolitikájának mérlegét négy mondatban meg lehet vonni. A jóléti ellátások összege csökkent, szigorodott a hozzáférés, a rossz helyen alvóknak börtön jár, kevés valódi új munkahely keletkezett, többen, de kevesebb pénzért dolgozhatnak közmunkán, és mindezt nem kompenzálja a rezsicsökkentés: a szegények ezért rosszabbul élnek, és tovább romlottak a kilátásaik.

 • Mit végzett az Orbán-kormány?

  A rontás virágai

  Sokszor tűnt esetlegesnek, kapkodónak a kormányzati szakpolitika - ám a csapásirány jól kivehető. Az Orbán-kormány akár a saját választási ígéreteivel is szembemenve, brutális célratöréssel alapozta meg legfontosabb társadalmi szövetségeseinek és támogatóinak anyagi jólétét.

 • Titanic

  Az osztálytalálkozó

  Az érettségi találkozó trauma cukormázzal. Tudja az ördög, hogy csak azoknak-e, akiknek a gimi nemcsak játék és mese volt, akik nem bálkirálynők és nagymenők voltak, hanem stréberek/lúzerek/pápaszemesek/fogszabályozósok/furák.

 • Titanic

  A Field in England

  A közkedvelt Vérturisták és Halállista alkotója, Ben Wheatley megint kiagyalt valamit. Új munkája kosztümös horror fekete-fehérben fotografálva. A kosztümöst itt szó szerint kell érteni, és nem történelminek. Bár bemondják, hogy a protektorátus ideje alatt vagyunk, és Cromwell neve is elhangzik, történetünk bárhol és bármikor játszódhatna, az őskortól a távoli jövőig.

 • Titanic

  A banda neve: Halál

  A londoni punk harsány volt, a New York-i artisztikus, az viszont közös volt bennük, hogy a rock and roll leglényegéhez egyiknek sem sikerült annyira közel férkőznie, mint a közvetlen előfutároknak.

 • Titanic

  Az optimisták

  A legjobb, ami történhet az emberrel, ha 98 éves amatőr röplabdázó norvég aszszony, hogy több évtizedes gyakorlás, heti rendszerességgel látogatott edzések után végre meccset játszhat, igazi tétmérkőzést. A svéd öregfiúk már első blikkre is nyerésre állnak a norvég nénikkel szemben (nyugi, az eredményt nem lőjük le), ám a norvég anyókákat sem kell félteni; úgy akarják ezt a meccset, mint Rocky az Apollo Creed elleni fellépést.

 • Fillér nélkül – Novák Erik filmrendező

  A Nyócker és a Zuhanórepülés alkotója a Titanicon mutatja be legújabb filmjét, a Fekete levest.

 • tévésmaci

  Medvevásár a parkolóban

  Amikor Sztupa és Troché átszabni kényszerültek a térképet, nagy lelkierőre volt szükségük: főtt is a fejük. Ott álltak Európa asztalra terített térképe előtt, s úgy fintorogtak, mint az autószerelő, amikor felnyitja a mazsola motorházának tetejét.

 • Titanic

  Lovak és emberek

  Mint az köztudott, Izland az emberi civilizáció csúcsteljesítménye, ahol a tolerancia, a jólét, az általános bölcsesség és műveltség meseszerű mintatársadalmat hozott létre. Ennek ellenére ne csodálkozzon az egyszeri utazó, ha érkezése után nem sokkal zokogva lapátolja kifelé egy ló beleit a fagyhalál küszöbén.

 • Interjú

  Fillér nélkül

  Novák Erik filmrendező

  A Nyócker és a Zuhanórepülés alkotója a Titanicon mutatja be legújabb filmjét, a Fekete levest.

 • Film

  Mr. Morgan utolsó szerelme

  Számolni sem tudjuk - és nem is akarjuk -, hány film járulékos hasznait adta össze a közelmúltban Michael Caine kellemes angol öregúr imázsa és Clémence Poésy bájosan zavart tekintete. Sandra Nettelbeck író-rendező nyilván forradalminak értékelte ezt a felfedezést, mert nem is tett mást filmjében, mint összepakolta a két színészt, és várt a varázslatra.

 • Film

  Viharsarok

  Két fiatal srác ül egy ház foghíjas tetején - éppen újrarakják a cserepeket -, nem történik semmi, csend van. A táj csodaszép, de a teljes képet - aztán a film egészét - átjárja valami furcsa szorongás.

 • mi a kotta?

  DOREMI

  "Angol urak, ti lőtök először!" - a legenda szerint állítólag ilyesforma udvariaskodás előzte meg az 1745-ös fontenoy-i csatát, az ún. osztrák örökösödési háború kitüntetett jelentőségű, bár végeredményben semmit el nem döntő ütközetét.

 • Lemez

  World music: nézhetjük

  bárhonnan, az alábbiakban mindenki megtalálhatja a magáét. Szóval, tessék választani!

 • Koncert

  Közel s távol

  Zubin Mehta és a Bécsi Filharmonikusok

  Volt idő, hogy évente Budapestre hozta őket az Árpád sínautóbusz, ám azután évtizedeken át jobbára az újévi Strauss-koncertek híre, majd közvetítése jelentette a magyar közönség számára a legszorosabb kapcsolatot a Bécsi Filharmonikusokkal.

 • "Németország nem szállta meg Magyarországot" – interjú Schiff Andrással

  Lovagi címet adományozott Schiff Andrásnak a brit uralkodó. A zongoraművésszel áprilisban készítettünk interjút.

 • Lemez

  Elbow: The Take Off And Landing Of Everything

  Volt a 2000-es évek elején három angol zenekar: nagyjából egy időben jelent meg az első lemezük, többé-kevésbé a Radiohead-iskolát követő, melankolikus, szerethető dalokkal. Közülük a Coldplay szép lassan a giccs bűvöletébe merült, a Doves pedig négy remek album után jelenleg is tartó pihenőre vonult, úgyhogy most már csak az Elbow tartja a megbízható színvonalat.

 • Koncert

  Parázsfuvolácska

  Habár a Varázsfuvolát gyermekoperának vélni sokak által bizonyított tévedés, azért a zenés színházi praxis nemigen vesz tudomást erről - s úgy lehet, jól teszi. Mert ha a gyermekközönség nem is tud mit kezdeni a szabadkőműves-szimbolikával, s egyáltalán Sarastro figurájával, azért Schikaneder sokat gyepált librettója máig felkínálja a gyerekek és az operai közönségnevelés számára Papagenót és a zene megszelídítő, bűvös hatalmát.

 • Lemez

  Perfect Pussy: Say Yes To Love

  Még 2000 környékén olvastam egy Green Day-interjút, amiben a basszusgitárosuk azért temette a punkot, mert már az anyja barátnője is festi a haját, és orrkarikát hord. Most meg itt van egy operákon és dzsesszen nevelkedett bölcsészlány meg négy jóképű, grafikusforma fazon azzal a névvel, hogy Perfect Pussy.

 • Koncert

  Bartók a Bartók-házban

  Hagyomány, hogy a Bartók Emlékházban hangversennyel emlékeznek meg a Csalán út 29. egykori lakójáról. Úgy esett, hogy idén a megemlékező koncertet két olyan muzsikus adta, akik régóta a nagyvilágban öregbítik a magyar zene hírét: a Hollandiában élő Würtz Klára zongoraestjét hallhattuk, a Franciaországban élő mezzoszoprán - René Jacobs és William Christie felfedezettje -, Károlyi Katalin közreműködésével.

 • "Nem pusztulok bele" - Börcsök Enikő színésznő

  Elfriede Jelinek Téli utazás című filozofikus művéből valóságos one woman show-t varázsol a Vígszínház házi színpadára. Császi Ádám nagyjátékfilmes bemutatkozásában, a Viharsarokban szikár szenvedéssel jelenít meg egy fiát vállalni képtelen anyát.

 • Színház

  Tükör a termeszeknek

  Hamlet az Örkényben

  Sokféle politikai színházat látni ma - az alul lévők történeteit, a hatalom birtokosainak ádáz munkálkodását, látni tragédiát, komédiát, pásztorjátékot, komikus pásztorjátékot, hogy Poloniust idézzük a Hamletből.

 • Rádió

  Katonadolgok

  Honvédelem az Európa Rádióban

  Be kell vallanunk, hogy eddig fel sem tűnt, a magyar rádiócsatornák mennyire elhanyagolják a honvédelem kérdését. Egyrészt, mert nem gondolunk túl sűrűn a hadseregre (szerencsére a sorkatonaság megszűntével nem nyomasztja tovább a hazafias szósszal leöntött semmittevés agyréme az újabb generációkat), másrészt, mert ha eszünkbe jut, akkor se tartjuk túl érdekesnek az egészet, illetve ami érdekes belőle (mondjuk, a nemzetközi miszsziók), azzal a politikai magazinok épp eleget foglalkoznak.

 • Az angyalos ember - Makovecz Imre a Vigadóban

  Makovecz Imre életművének minden eddiginél szélesebb körű bemutatásával nyílt meg a felújított-átépített Pesti Vigadó és annak új, 5-6. emeleti kiállítótere. Jogos és méltó, hogy a Magyar Művészeti Akadémia azt az alkotót mutassa meg elsőként pompázatos otthonában, aki a szervezetet megalapította, tagjait összegyűjtötte, szellemiségét meghatározta, és húsz éven át a saját irodájául is szolgáló épületben dédelgette, rengeteg energiát fordítva arra, hogy ez a kezdetben néhány tucat értelmiségiből álló kör igazi kulturális műhely lehessen.

 • Kiállítás

  Művész, könyv, borító

  Szó és kép

  A Vasarely Múzeumban látható kiállítás mintha a 2010-ben ugyanitt megrendezett Kép/Vers - vizuális és konkrét költészet című kiállítás pandanja volna. Szemben az akkori tárlattal, amely a képpé váló szövegre, szóra vagy betűhalmazra fókuszált, itt a kurátorok (Maurer Dóra és Nemes Judith) szándéka szerint a két elem, "az önmagában megálló szöveg és az önérvényű kép" egyenrangúságára és dialógusára helyeződik a hangsúly.

 • étel, hordó

  Városliget Café

  "Kedves Vendégeink! Sajnálattal közöljük, hogy a decemberi hosszan tartó szokatlan meleg miatt a mai napon délután nem nyitunk ki. Az említett ok miatt 2013. december 31-én és 2014. január 1-jén is ZÁRVA tartunk. A jégpálya egyelőre alkalmatlan a sportolásra.

 • chili&vanília

  Gyors ossobucco

  Az olaszok szemében az én ossobucco receptem alighanem a klasszikus milánói húsétel megszentségtelenítésének minősülne. Legalább két fontos elemében eltér az autentikus változattól. Egyrészt ennek a fogásnak a lényege éppen a lassúságban rejlik.

 • Séta

  Budapest választ

  Ignácz Károly történész már beszámolt lapunkban a két világháború közötti választásokat érintő kutatásairól (lásd interjúnkat: "Feltűnő hasonlatosság", Magyar Narancs, 2013. október 17.), de a Józsefvárosban és Ferencvárosban tartott történeti sétája ennél nagyobb időtávot fog át.

 • A kis kékség – Rákosszentmihályi víztározó

  "Tó a város felett". Ezzel a jelszóval nyitották meg a ritkán látogatható, kevéssé ismert rákosszentmihályi víztározót a víz világnapján.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...