• MaNcs 26. évf. 33. sz. (2014. 08. 14.)

  Bajorország – Ma van a közmédia napja

  Ma rendezték meg a Millenáris Parkban a közmédia napját, az MTVA nagyszabású önfényezését és népünnepélyét. A közmédia napja alkalmából mi nem sört, virslit, hanem egy nemrégiben megjelent, szomorú szerkesztőségi cikkünket ajánljuk.

  2014 / 33
 • Ocean’s 21

  A halaspulthoz a cápa száján át vezet az út.

 • „Gyerünk, kifele!” – Kitelepítési tervek Miskolcon

  Miskolc szavakban a romaintegráció érdekében, valójában a várost feszítő szociális gondok legalább átmeneti enyhítéséért indította telepfelszámolási programját. A „szegénység exportjából” nem kérnek a környező kistelepülések.

 • Ziegler Dezső Tamás

  Növeli, ki elfödi – A nemzeti felelősségről

  Mostanában sokat hallunk a nemzeti felelősség kérdéséről: pontosabban arról, hogy a magyar nemzetet nem terheli felelősség a történelem során az országban elkövetett bűnökért. Legemlékezetesebb Schmidt Mária nyilatkozata a kérdésről a Népszabadságban.

 • Nem az én saram

  Az a szemlélet, amit a „nem az én saram” kifejezés testesít meg, önmagában leértékeli annak a munkáját, aki így gondolkodik.

 • Takács Ferenc: Kapirgáló

  Disszidálni – visszidálni (Molnár Tibor, a Refuge England és a Párbeszéd)

  A „disszidens” szóra (valamint szófaji va­riánsaira, a „disszidál” igére és a „disszidálás” főnévre) talán azok is emlékeznek még, akiknek az ancien régime (szocializmus, pártállam stb.) politikai-ideológiai szókészlete időközben kiment a fejéből.

 • Rohanunk az ismeretlenbe

  Vajon hogyan állhat a Simicska-fronton a küzdelem? Az utolsó hírünk a múlt hétről az, hogy a hirdetési piac gondosan belajosozott részét mégiscsak kilajosozzák – aztán vagy így lesz, vagy nem lesz így, csak a jóisten a megmondhatója.

 • Gyalulási szakasz – Válságban a Holokauszt Emlékközpont

  Folyik a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhely (HDKE) amortizációja, aminek végső célja vélhetően az, hogy Schmidt Mária segítő kezet nyújtson, és beolvassza az intézményt a Sorsok Házába.

 • Kiszenvedett történelem – A roma holokauszt emlékezete

  A magyar történeti közemlékezet a romák 1944-es üldözéséről és szenvedéseiről még annyira sem akar tudomást venni, mint az önkényesen zsidónak minősített magyar polgárok koncentrációs táborokba küldéséről.

 • Közösen önmaguk ellen – Kalandos ellenzéki megállapodás a fővárosban

  A lapzártánk idején kiadott Együtt–PM-nyilatkozat szerint a pártszövetség önállóan készül a fővárosi önkormányzati választásokra, mivel az MSZP a múlt hétfői hárompárti megállapodást nem írta alá határidőig.

 • Perek a kirakatba – Így segít az állam a devizahiteleseken

  Komoly alkotmányossági aggályok hozhatók fel a devizahiteles-törvény nyomán szeptemberben induló banki perekkel szemben. Kérdés, hogy az igazságszolgáltatás a politika partnere lesz-e az „adósok megmentésében”.

 • „Kivetettünk egy gyerekességi adót”

  Gál Róbert Iván szociológus, a Népességtudományi Kutatóintézet és a Tárki vezető kutatója, a Corvinus Egyetem szociológiatanára

  A felnevelt és a magas szinten iskoláztatott gyerekek számától is függjön a nyugdíj összege vagy a nyugdíjba vonulás időpontja – sokak felháborodását váltotta ki a Népesedési Kerek­asztal pár hónapos ajánlása.

 • Tévé

  Rajtunk a rontás – Asztro Show, Astro-Világ

  A népbutítás váltig kritikán aluli és túli jelenség, ámde a mennyiség olykor még itt is minőségbe csap át: mármint abba a minőségbe, amely a viszolygáson és a megvetésen túl már némi nyugtalanító lelkiismeret-furdalást is kiválthat a kívülálló szemlélőből.

 • Kapuőrzési pánik – Cenzúráz a Google

  A francia baloldali online újság, a Rue89 a címoldalán hozza, hogy a Google, az Európai Unió Bíróságának idén májusban beiktatott, „elfeledéshez való jog” nevű törvényére hivatkozva eltávolította a találati listájáról egy cikküket.

 • Kiállítás

  Túlélni – Ceija Stojka (1933–2013): Megszégyenítve

  A Mátyás téri Gallery8-ban megrendezett és augusztus 2-án megnyílt kiállítás az auschwitzi cigánytábor elpusztításának 70. évfordulójára emlékezik: 1944-ben ezen a napon gyilkoltak le az SS-katonák több mint három­ezer roma embert.

 • Bohém élet – Bajor Imre (1957–2014)

  Sohasem volt profi színész, ahogyan nem volt az Hofi Géza sem. Valami mást tudott, mint a jobb vagy éppen rosszabb, ám képzett színészek: ez tette egyedi jelenséggé, oly keresetté és közkedveltté – és ez tette sérülékennyé is.

 • „Csábít a nagy víz” – Simkó Katalin színész

  Körkép a magyar színházról, avagy mese a színésznőről, aki soha nem maradt sokáig egy helyen. Most szabadúszó, a Szkénében próbálja a Rosencrantz és Guildenstern halott Opheliáját.

 • Kiállítás

  Új kultúrának tűnik – Bicikliváros. Szabadka – Budapest

  Mindig öröm látni, ahogy a néprajzi kiállítások lemondanak a cséphadarók és díszes mán­gorlók, háziszőttesek és kaspók megszokott támasztékáról, és valami újabb, korábban kevéssé dokumentált tárgyi kultúra, jelenkori kötődésű tárgyi környezet feldolgozására, bemutatására szánják el magukat.

 • Rexi strandra megy – Kutyaúszás legálisan

  Hová mehet a gazdi, ha kedvencével akar megmártózni, s közben nem akarja megszegni a törvényt? Embert és állatot próbáló feladat, de nem lehetetlen.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...