• MaNcs 26. évf. 48. sz. (2014. 11. 27.)
  Vergődő magyar–amerikai diplomácia

  Célkeresztben a kapuőrök

  Az amerikai szövetségi felsőház hétfőn szavaz Colleen Bell budapesti nagyköveti megbízásáról. Ez nem befolyásolja érdemben a kétoldalú viszonyt: André M. Goodfriend ügyvivő mindenképp marad, és az amerikaiak még az idén újabb kormányközeli személyektől tagadhatják meg a beutazást az Államok területére.

  2014 / 48
 • Harmadik nekifutásra

  A Budapest folyóirat kalandjai

  Tíz éve jelent meg, de nem először. A főváros szerelmesei szerkesztik, nem az illetékesei, és ez egyáltalán nem baj.

 • Hordja az irháját - A hód visszatér!

  Másfél évszázadig végképp kihaltnak tűnt e kedves jószág, de mesterségesen újratelepítették a nagyobb folyókban. Most már annyian vannak, hogy utálni is érdemes őket.

 • Központosítják a dohány-nagykereskedelmet is

  Ezt is letüdőzik

  A cigarettaforgalmazás új szabályozása és a szelektív különadók megint újrarendezhetik a trafiktörvénytől sújtott dohánykereskedelmet. A Fidesz saját trafikosait is bünteti, hogy a jenkinek ártson, Lázár János barátja viszont jól járhat.

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Tizenkettedik számla – A cári Magyar Borbizottság titokzatos története

  (I. rész)

  Az öreg ősz tartogat néhány szép napot a romkocsmaövezetben elhelyezkedő törzshelyünk vendégeinek; a gyenge, de azért még nem teljes érelmeszesedésben szenvedő Napocska cirmos fényekkel cirógatja az abroszokat, és a sejtekbe költöző jó érzés üdvözletére hamarosan rendelek egy szőke fröccsöt, hogy aztán haladéktalanul belefogjak immár hónapok óta esedékes, de mindeddig szomorú halasztást szenvedett előadásomba a magyar mámor történetéről – mondtam magamnak, mikor szinte a magyar jakobinusok tetterejét idéző járással beléptem a vendéglőm ajtaján.

 • Balázs Zoltán: A jobb lázadása

  Konzervatívok Európában

  Tagadhatatlan, hogy hirtelen üggyé vált Magyarország viszonya Európához. Ami persze így nincs, mégis van. S persze mindig is volt. Az sem lehet nagyon vitás, hogy honfitársaink vele kapcsolatos érzelmei vegyesek, pozitív és negatív előjelűek keverednek egymással, s hozzá változó intenzitással.

 • A szerk.

  Dühből

  A 2010-es kudarc óta a folyamatos megújulás állapotában lévő MSZP jelöltje, a 70 éves, nyugalmazott határőrtiszt, Horváth Imre vasárnap valamennyi ellenfelét lemosta a főváros 11. számú egyéni választókörzetében tartott időközi országgyűlési választáson, egymaga megszerezve a szavazatok több mint 50 százalékát.

 • A szerk.

  Az ösztönös válasz

  Aljas hazugság, hogy Orbán Viktor a szegényeket bünteti avval, hogy elveszi a pénzüket, a segélyüket, az adójóváírásukat. Nem igaz! Az igazságos Orbán Viktor a gazdagok pénzét is elveszi. Most épp azokét, akik 2011 után is fenntartották tagságukat a magánnyugdíj-pénztárakban.

 • tévéSmaci

  Vin, vin, pingvin

 • Tévé

  Gázos

  Dr. Tóth

  Nem vitás, hogy nagy és korábban elképzelhetetlen dolgok mennek végbe mostanában az RTL Klub háza táján. Előbb nyíltan kormánykritikussá tették a híradójukat, legújabban pedig megkockáztatták egy közhasznú műsor életre hívását a délutáni műsorsávban.

 • Film

  Az éhezők viadala: A kiválasztott I. rész

 • Film

  St. Vincent

 • Film

  Gibraltár

 • Film

  A lengyel ugaron

  Ryszard Bugajski: Zárt rendszer

  Alaposan kidolgozott, remekül felépített, többrétegű, bátor és becsületes filmet tett le az asztalra Ryszard Bugajski.

 • Dokumentumfilm

  Fésületlen pontosság

  Barbara Spitzer: Teleki téri mesék

  Spitzer Barbarát tíz éve ismertük meg egy bensőséges, lassú, szép filmből, amelyben Francia­országba emigrált zsidó nagyszülők leszármazottjaként e bonyolult többes identitás harmadik összetevőjét, a magyart keresi (Ami megmaradt belőle…).

 • Színház

  Anatol és a nők

 • Színház

  Félelmek rendszere

  Gianina Cărbunariu/dramAcum: Nyomtatott nagybetű

 • Interjú

  „Kevesebbet ítélkezni”

  Gianina Cărbunariu rendező

  A román független színház legismertebb alkotója újabban saját kutatásain alapuló műveit viszi színpadra. A Trafóban bemutatott darabjában a Securitate archívumának anyagait keveri fikciós eszközökkel.

 • Kiállítás

  Mister Nobody

  Tót Endre két kiállítása

  Ugyan az acb Galéria profilja szerint progresszív kortárs művészeket képvisel, e tág halmazon belül azonban (ki nem mondottan) elsősorban a posztkonceptualista művészeket preferálja – bár az is igaz, hogy legalább ekkora csoportot alkotnak a „politizáló” alkotók is (nem beszélve a két halmaz közötti átfedésről).

 • Interjú

  „Tényleg ki akarjuk törölni az építészetünk múltját?”

  Winkler Barnabás építész

  Budapesten régebben három építészeti galéria működött folyamatosan: Kévés György, Nagy Bálint és Winkler Barnabás kiállítóhelyei. Mindhárman a saját munkájuk eredményéből forgattak vissza annyit, hogy kiállításokkal tartsák ébren az építészet iránti érdeklődést.

 • Könyv

  Rókák forradalma

  Békés Márton: Az utolsó felkelés

  Aki elsőre nem érez szimpátiát Békés Márton civilizációkritikus könyve iránt, annak nincs szíve. Aki végigolvasva is egyet tud vele érteni, annak meg nincs esze – fogalmazhatnánk meg egy híres államférfi állítólagos szavai után szabadon, milyen benyomást tett ránk az ifjúkonzervatív szerző Századvég Kiadónál megjelent friss írása.

 • Könyv

  Csinos kockák

  Katharina Roters: Hungarian Cubes

  Ezúttal nem a Rubik-kockára kell gondolni, de ezt az album címlapja rögtön világossá teszi. „Felforgató díszítések a szocializmusban” – valahogy így fordítható le a kétnyelvű (angol és német) kiadvány alcíme.

 • Rudas

  Csokoládévulkán a fürdőben.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...