• MaNcs 26. évf. 50. sz. (2014. 12. 11.)

  „Nem sok vesztenivalóm van” - Kulka János színész

  Transzvesztita showmant játszik Fazekas Csaba Swing című zenés filmjében. Coming outról, Filmalapról, Orbán Viktor leveléről és az ellenoldal megszelídítési kísérletéről is beszélgettünk.

  2014 / 50
 • Megállítani a lecsúszást - Salgótarján megpróbálja

  Párthovatartozástól függetlenül óriási feladat vár a mindenkori salgótarjáni vezetésre: az egykori szocialista iparváros mind kilátástalanabb helyzetén kéne fordítani. Most éppen baloldali polgármesternek és közgyűlési többségnek.

 • ’89 beköszön - Az emberi jogi mozgalom jövője és a demokratikus rekonstrukció

  Húsz éve történt. Négyen ültünk egy konyhaasztalnál. Fridli Judittal és Honecz Ágnessel azon tanakodtunk, milyen nevet adjunk új emberi jogi társaságunknak.

 • Teczár Szilárd

  Egy pillanatig se moralizálnak

  Balog Zoltán és a szegregáció

  Nem mennék bele annak megfejtésébe, hogy Balog Zoltán miként gondolkodik cigány honfitársainkról. Elvégre a miniszter/lelkész úr megfontolt nyilatkozó, nem mond indulatból olyanokat, hogy „büdös cigányok”, nem szólít fel a romák kirekesztésére, fizikai bántalmazására.

 • A szerk.

  Semmibe vezető terelőutak

  Még egy-két ilyen elterelés, és sosem találunk ki az erdőből. Tegnap a netadó, ma a drogteszt – az órák, a kocsik, a házak, a haverok, az utazások egymás szemére lobbantása után mi jöhet még? És főként minek?

 • Egy huszár kidőlt

  Töröcskei István, Simicska Lajos hű fegyvertársa, elvesztette Orbán bizalmát. De mi is vezetett a nemzeti érzelmű bankár bukásához?

 • Paks 2 és a nyilvánosság korlátozása – Oroszosodás

  Tovább korlátozná az orosz–magyar nukleáris egyezménnyel összefüggő adatok nyilvánosságát és az átláthatóságot egy nemrég beadott törvényjavaslat. A paksi projektre nem vonatkozna a közbeszerzési törvény sem, és az orosz szakértőknél eltekintenének a mérnöki szakma gyakorlásának jelenleg érvényes szabályaitól és képesítési követelményeitől.

 • Egy elrontott születésnap - A négyigenes népszavazás

  25 éve volt, fontos volt, de az évfordulón szóba sem nagyon került. Pető Iván visszatekintése.

 • Giró-Szász András milliárdja - Kockáról kockára

  Az alábbiakban a kormányzati munkához nemrég visszatért főkommunikátor vagyonszerzésének történetét rekonstruáljuk cégiratok alapján. Lássuk, miből lesz a milliárd!

 • „A politikának a halott zsidó a jó zsidó”

  A magyar társadalom jelöli ki a zsidó közösség helyét a saját, ötszáz éve meglévő kettészakítottságának térfelein – mondja Toronyi Zsuzsanna, aki a múzeumán kívül beszél a holokauszt-emlékévről és a tervezett Sorsok Házáról is.

 • Film

  Berosált a rezesbanda

  Egy szökevény gyerekcsapat dúlja fel a kisváros, Kukucs békés mindennapjait. A csendes vidék a „kísérleti osztályként” emlegetett tanulók eltűnésétől szinte a feje tetejére áll – bár amúgy sem áll távol tőlük az ilyesmi.

 • Film

  Drága Elza!

  Évtizedek óta nem készült második világháborús magyar film. Frontfilm meg, ahol a harcok, a lövészárok, a gyilkolni kényszerített, majd embertelen hadifogságot szenvedett bakák drámája meg tud jelenni, no, ilyen talán még sosem készült, saját apáink, nagyapáink szenvedései alig jelentek, jelennek meg magyar játékfilmben.

 • Film

  Swing

  Bármilyen lehangoló állapotban is van ma a magyar filmgyártás, létezett egy korszak, a harmincas évek, amikor prosperált a filmipar, a nézők tódultak a moziba magyar filmeket nézni, kialakult egyfajta hazai sztárrendszer.

 • Film

  Exodus: Istenek és királyok

 • Film

  Légy férfi!

  Ronit és Shlomi Elkabetz: Gett – Válólevél

  Izraelben nem lehet csak úgy elválni. Leginkább azért, mert nincs olyan, hogy (csak) polgári esküvő, hiszen a rabbi által válik legitimmé az egybekelés, így a bíróság és a rabbinátus intézménye (is) elválaszthatatlan egymástól.

 • Interjú

  Zanussi:„Az ördög láthatatlan”

  Krzysztof Zanussi filmrendező

  A világhírű lengyel rendező Idegen test című új filmjének vetítése miatt járt Budapesten. Mi azonban nem erről, hanem általánosabb kérdésekről akartuk tudni a véleményét.

 • Lemez

  Clark: Clark

  Christopher Clark féltett kincs a Warp kiadó portfóliójában: egy kivételes kompozíciós érzékű, a hangokkal és hangulatokkal mesterien bánó, albumnyi méretekben is gondolkodni képes elektronikus zenekészítőről beszélünk, akinek kreatív keze alatt új értelmet nyer a house-, a techno- és az am­bienthagyomány (most szombaton ezt a frissen nyíló Tesla klubban bizonyítja majd).

 • mi a kotta?

  Into the Woods

 • Koncert

  BOSTRIDGE, ADÈS

  Brit zeneszerző-karmester a zongoránál, brit opera- és dalénekes a zongora mellett: bevált kombó, a múlt században Benjamin Britten és Peter Pears honosította meg a pódiumon. Az ő repertoárjukon is gyakran szerepelt Schubert dalciklusa, a Téli utazás.

 • Lemez

  Ariel Pink: pom pom

  A kilencvenes évek közepe óta alkotó Ariel Pink csak 2010-ben, Before Today című albumával szerzett szélesebb körben ismertséget. Arra a remek lemezre Pink nem szimplán olyan számokat írt, amik akár a 80-as években is születhettek volna, hanem inkább magát a nosztalgiát zenésítette meg.

 • „A lét szabadságát jelenti” - interjú Dés Lászlóval

  Nevét többek közt a Trio Stendhalból, A dzsungel könyvéből, a Sose halunk meg!-ből ismerik, de az utóbbi években leggyakrabban kortárs írók felolvasóest­jein fújja szaxofonját. Dés Lászlót irodalomról és az improvizáció természetéről kérdeztük.

 • Marianne Faithfull: „Mazochista vagyok”

  Új lemeze a Give My Love To London, új turnéja a 50th Anniversary Tour címet viseli. Az énekesnő decemberben a Müpában lépett fel. Mi még előtte, két koncert között telefonon beszélgettünk vele.

 • Opera

  A kopasz énekes

  Rameau: Platée

  Bokszmeccs, hajtépés, diszkóriszálás, ABBA-slágerek – december első estéjén ilyesmikkel próbálta eladni a barokk operaáriák sorát két jeles énekesnő, a dívapárbajt hirdető Simone Kermes és Vivica Genaux, s bár vállalkozásuk közepesen ízetlenre sikeredett, magát a népszerűsítő szándékot megértéssel fogadtuk.

 • Interjú

  A lúdtoll fontossága

  Somfai László zenetudós, tanár

  A nemzetközi Bartók-kutatás doyenje és Haydn-specialista szerint a zenetudománynak a zenei előadást kell szolgálnia. S ha az általa alapított Bartók-összkiadás megjelenéséig még sokat kell is aludni, annak is ez lesz a célja.

 • Tánc

  Hodworks: A halandóság feltételei

  Vigyázat, az előadásban ismét látható meztelenség! Míg a Pirkad egy radikálisabb, nehéz és szép testiségről mesélt, ez szélesebb skálán hoz felszínre érzelmeket. Hód Adrienn koreográfus és alkotótársai ugyanazzal a technikával dolgoznak, a folytonos, hullámzó mozgás keltette, eksztatikusnak látszó állapottal provokálják a nézői tudattalant, miközben szétszedhető, átalakítható jelmezekkel, klasszikus muzsikával és vaskos humorral színesítik az előadást.

 • Senki nem marad ártatlan - Shakespeare: Julius Caesar

  A nőkről semmit sem mond, de a véres kezű, hataloméhes férfiakból sok mindent megmutat Alföldi Róbert rendezése. Tompa Andrea kritikája a Vígszínház Julius Caesarjáról.

 • Kiállítás

  Galambkémek

  Emléklabor és Felderítések a Lajos utcában

  Bár a Budapest Galéria két szintjén látható, a novemberi Fotóhónap2014 Fesztiválba tagozódó kiállítások különböző okokból jöttek létre, nem csupán a kurátor személye, Uhl Gabriella köti össze őket.

 • Állomásról állomásra L.

  Pusztulásra született

  Kőbánya alsó

  Ne tévesszen meg senkit az elnevezés, a városközpont van itt, nem holmi végek. Még akkor is, ha Kőbánya sosem volt önálló város, eleve külvárosnak született.

 • „Kiöntjük az álmát” - Nótár Ilona romaügyi tanácsadó

  A mélyszegénységből jött, évekig volt roma mentor, idén jelent meg legújabb, gendertémájú könyve, a magyar–angol nyelvű Amit a nő kíván. Nótár Ilona szerint a roma kultúra ismeretével sok konfliktus megelőzhető lenne az egészségügy területén.

 • Kolonisták – Székletátültetés, egy szokatlan gyógymód

  A bélhuruttal, súlyos emésztési problémákkal küzdő betegek problémáira jelenthet megoldást egy új, meghökkentő eljárás: ehhez csupán újra kell trágyázni a terméketlen, sivár pusztasággá változott bélrendszert.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...