• MaNcs 26. évf. 7. sz. (2014. 02. 13.)
  Botrány a Holokauszt Emlékbizottságban

  Nincs alkudozás

  Vasárnap a Mazsihisz bejelentette, hogy nem vesz részt a kormány holokausztrendezvényein, ha felállítják a Szabadság téri emlékművet, a tervek megvitatása nélkül épül fel a Sorsok Háza, és Szakály Sándor a Veritas Intézet igazgatója marad. Orbán Viktor lapzártánkig nem reagált a bejelentésre. Heisler András, a Mazsihisz elnöke szerint a háború óta nem volt ilyen egységes a magyar zsidóság.

  2014 / 7
 • Táskarádió

  Olyan retró, hogy a hangfal adja a másikat - az Ételhordó munkatársa kipróbálta a zsenge-retró borsólevest.

 • Tévétorrent

  Blandings

  Játék a kastélyban - angol módra, így lehetne összefoglalni e komédiasorozatot, amely saját erényei mellett azért is dicséretes, hiszen bátor próbálkozás egy ősi műfaj továbbéltetésére a high concept világ sűrűjében.

 • Tévétorrent

  Sherlock - 3. évad

  Sherlock felmegy a mennyországba, de mert alapvetően untatja a halál és a túlvilági lét egyhangúsága, visszatér a Baker Streetre az ő hű Watsonjához. Mindenkinek van egy teóriája, hogy Sherlock hogyan verte át a halált a második évad végén, és ezek közül a legszórakoztatóbbakat, mintha kívánságműsor lenne, a Sherlock-rajongók kérték, el is játsszák a harmadik évad (újabb három, játékfilmnyi epizód) elején.

 • Interjú

  "Ekhós szekérről osztogattam a primulákat"

  Guba Ági virágkötőmester, elnök

  Épp huszonöt éve határozta el, hogy itthon is meghonosítja a Valentin-napot. A ma is aktív kertészmérnök-virágkötő szerint a Bálint-nap nem amerikai konzumőrület, hanem az ókorból eredő ünnep.

 • Sajó László: Öt és feles

  Fülöp Jani, három szonda és az utolsó labda

  Tamás a Pinka poharazóban itta a csapolt soproni ászokot, az elsőt. A horvátnádaljai ászok csak később érkeznek, testületileg. Nemrég ért véget a megyekettes meccs, egynullra lezúzták Csákánydoroszlót, és maradtak a dobogón; sokan már a megyeegyben látták a csapatot, onnan meg már csak pár ugrás a Rohonci út - reszkess, Hali!

 • Mérő László: Maga itt a tánctanár?

  Egy konstans bukása

  Áttörésként ünnepelte a pszichológia tudománya, amikor 2005-ben a nagy tekintélyű szaklapban, az American Psychologistban megjelent Barbara Fredrickson és Martial Losada Pozitív affektusok és az emberi virágzás komplex dinamikája c.

 • A szerk.

  Az ajánlat

  "Mindent megtettünk, ami elvárható" - mondja az MSZP a Simon-ügyről, s mi csak azért nem írjuk, hogy mondja az MSZP és közben érzed, hogy büdös a szája, mert ezt a rossz dumát a szerencsétlen szóvivőnek adták a szájába.

 • A szerk.

  Álruhában

  Lapzártánkkor a Mazsihisz Orbán Viktornak, az Igen Tisztelt Miniszterelnök Úrnak írott levelére még nem kapott választ, de arra tippelnénk, hogy az Igen Tisztelt nem fogja aggályaikat tekintetbe venni.

 • Közép-afrikai Köztársaság

  Újrakezdés

  Nem feltétlenül pánikkeltés, amikor az államiság intézményeivel nyomokban is alig rendelkező fekete-afrikai országgal kapcsolatban már a ruandai mértékű népirtás lehetőségét latolgatják. Genocídiumot emleget az ENSZ is.

 • Konzervatív térhódítás Franciaország utcáin

  A reakció ébredése

  Látványosan meghátrált a kormány a társadalompolitikáját tömegtüntetéseken támadó konzervatív csoportok elől. Hová vezet a szocialista visszavonulás?

 • Magyar hentesek kálváriája itthon és Németországban

  Kizsigerelve

  Versenyképességük megtartása érdekében a magyar és a német húsgyárak különböző munkaközvetítőkön keresztül zsákmányolják ki a húsipari munkásokat. A húsipari szak- és segédmunkások közvetítésével foglalkozó makói Andrási Zoltán négyszeri csődbe jutása jól szemlélteti e folyamatot.

 • Uniós milliárdok "közeli" cégeknek nyelvoktatásra

  Rokon, koma, jó barát

  A magyar felnőtt lakosság idegennyelv-tudását segíteni hivatott uniós milliárdok nagy részén húsznál kevesebb nyelvi képző osztozik - különösen két nyírségi cég szárnyalása figyelemre méltó. Czomba Sándor államtitkár és két szakbizottsági tag esetében okkal merül fel az összeférhetetlenség gyanúja.

 • Megmaradtak – A Jobbik négy éve

  A bizonytalanokra, a fiatalokra és a kiábrándult fideszesekre hajt a Jobbik héten induló országgyűlési kampánya. A cél minél több szavazatot elhozni a kormánypártoktól, és ezzel alkupozíciót kiharcolni az új parlamentben.

 • tévésmaci

  A rókának nincs nagy lába

  Amikor Sztupa és Troché elmenni készültek, mindent az utolsó pillanatra halasztottak, kivált a csomagolást. Persze, persze, délután indult az a büdös vonat, de azért az mégiscsak túlzásnak tűnt, hogy délelőtt még kimentek a mezőre, ráadásul ebédet is vittek magukkal.

 • Film

  Behálózva

  "Ebből nincs tisztességes kiút" - hangzik el a Rebecca Hall játszotta ügyvéd szájából a bejáratott narratíva azon pontján, ahol az ilyen kvázikémfilmekben minden összeomlani szokott. Valami hasonló lenne a film ars poeticája és tanulsága is - maximum annyi a váratlan fordulat, hogy a mocskos rendszert ezúttal nem egy kiugrott ügynök vagy egy magányos hérosz igyekszik belülről lerombolni.

 • "A legnagyobb strici a szegénység" - Maros Anna forgatókönyvíró

  A Zürichben élő magyar származású írónő férjével, a rendező Men Lareidával közösen készítette el a Viktoria - A Tale of grace and greed című svájci filmet. A hosszú kutatómunkára, számtalan interjúra alapozott mű a Magyarországról Svájcba érkező prostituáltak sorsát igyekszik feltárni, játékfilmes eszközökkel.

 • Maxima vulva - A nimfomániás 1-2.

  Hatásos tanulmány a női szexualitásról vagy öncélú provokáció? Kritikánk Lars von Trier kétrészes botrányfilmjéről.

 • Film

  Banks úr megmentése

  Hollywood képes reflektálni a mítoszaira. E mitológia kitüntetett alakja a filmkészítő ember, a self-made man alfaja, akihez bátran lehet fordulni, ha kifogytunk a témákból. Az utóbbi évek Oscar-jelöltjei között is tömegével találunk példát jelenlétére (A leleményes Hugo, A némafilmes, Hitchcock).

 • mi a kotta?

  Kezdődik a mese

  "Ön téved, ha azt hiszi, hogy a Háry János készen van." Az 1926-os ősbemutatót követő ünnepi banketten hűtötte le a korszakos operaigazgató, Radnai Miklós pohárköszöntős lelkesedését a szerző, Kodály Zoltán, aki e szavaival nem csupán a saját igényességét bizonyította, de akarva-akaratlanul a magyar operaírás hagyományához is csatlakozott.

 • Lemez

  Egy fiú a házból – Boy George: This Is What I Do

  Kétségtelen, hogy Boy George a popzene egyik örökös ikonja - az ő behízelgő, egzotikus soulorgánuma, a Culture Club élén elővezetett (elektro)pop-reggae-r&b slágerei nélkül nem élnének bennünk olyan élénk és ambivalens emlékek a nyolcvanas évek extravagáns zenei univerzumáról, popkultúrájáról.

 • "Hibátlan legyen" – Ivan & The Parazol

  Magyarországon is feltámadt a klasszikus rock, a 60-as, 70-es évek rock and rolljához visszanyúló hullám élén pedig ott tempózik az Ivan & The Parazol is. Az Amerikát is megjárt, jelenleg Londonba készülő banda slágerei állandó vendégek az MR2-n, és a Deep Purple előtt is ők nyitnak február 17-én a Budapest Sportarénában.

 • "Kiváló formában vagyok" - Ennio Morricone zeneszerző

  A világ egyik legismertebb filmzeneszerzője: dolgozott Leonéval, Argentóval, Bertoluccival és Pasolinivel is. Aktuális európai turnéján egy magyar zenekar, a Modern Art Orchestra élén saját filmzenéit vezényli. Február 15-én a Budapest Sportarénában lép fel.

 • Lemez

  Broken Bells: After The Disco

  A Shins frontembere, James Mercer és egy zenei mágus, Brian Burton (vagyis Danger Mouse) már 2004-ben összehaverkodott, de Broken Bells névre keresztelt zenekaruk csak 2010-ben fialt egy korrekt lemezt, enyhén pszichedelikus indie-pop dalokkal.

 • Kiállítás

  Necromonicon

  Voltak idők, amikor a múzeum szent helynek számított. Ma időnként jobban hasonlít egy szórakoztatóközponthoz, mint egy templomhoz, de azért a kiállításlátogatási gyakorlatunkban megmaradt valami az átszellemültségből.

 • Kiállítás

  Az idegen szép

  Párás hegyek, illatos virágok - a kínai tusfestészet a 19-20. században

  A Csunkingi Három Szoros Múzeum gyűjteményéből válogatott majd száz alkotást a Kogart, "cserébe" a Kínában bemutatott Szalay Lajos-grafikákért. De már most is tudható, hogy az ottani mércével nem igazán nagy, de magyar viszonylatban óriási látogatottságot (a csaknem félmillió nézőt) a budapesti kiállítás nem fogja abszolválni - még akkor sem, ha egy tradicionális (több mint kétezer éves) művészetről beszélhetünk.

 • Repkedő leplek - Melocco Miklós pályaképe

  Emlékművei ellepik az ország köztereit, a Fidesz hű embereként pedig a művészeti élet befolyásos döntnöke lett. Az ő ajánlásával és ihletésére készült el a Szabadság téri emlékmű hírhedt tervezete is. Hosszú és tanulságos út vezetett idáig.

 • Színház

  A Kék Angyal, avagy Egy zsarnok vége

  Korruptság minden hivatalnoki szinten? Nosza, vegyük elő Gogolt! Fasizálódás a kisemberektől felfelé? Játsszunk Ödön von Horváthot! Adaptáljunk Falladát! Olvassunk Canettit! Vagy forduljunk bizalommal Heinrich Mannhoz - a Ronda tanár úrból, noha előbb íródott, mint hogy rögtön betilthatták volna, utólagos hozzátoldásokkal és a híres filmváltozat (A Kék Angyal - Dietrichhel, Janningsszel) felől közelítve könnyen kinyerhető az önfeledten és egyre jobban habzó szájjal fasizálódó társadalom képe.

 • Színház

  Vékony jégen, mezítláb

  Elfriede Jelinek: Téli utazás

  Névtelen emberek néznek ránk kérlelőn a Vígszínház Házi Színpadáról. Keresik a másikat, akiben megmosva arcukat valakik lehetnének. De maradnak idegenek, önmaguk számára is. Sem egymással, sem velünk nem beszélnek, holott ömlik belőlük a szó.

 • Színház

  "Pláne az internet világában"

  HOPPart: Hungari

  A Hungari szereplői nem ki-, hanem inkább bevándorlók: a szerző-rendező Kárpáti Péter nem az elhagyott ország felől, hanem a megérkezés vagy inkább meg nem érkezés felől nézegeti furcsa figuráit.

 • Tévé

  Csak állok és mesélek

  A rejtélyes XX. század

  Sokáig üldözték és lesajnálták, de ma már nyilvánvaló: a sztori műfaja jószerint létfontosságú a történettudomány (és épp így az irodalom) számára. A népszerű ismeretterjesztés meg aztán végképp nem nélkülözheti a könnyen emészthető és a múlt egy-egy mozzanatát érzékletessé tévő történeteket, mi több, az anekdotákat.

 • Társasjáték

  A gondolatolvasók

  Dixit-család és a Lélekpillangó

  A társasjátékpiacon az "én előnyt próbálok szerezni magamnak, hogy te lemaradj" típusú játékok rég elveszítették egyeduralmukat. Az egyre inkább a kooperációra alapuló stratégiai játékok mellett megjelentek a kommunikációs vagy "gondolatolvasó" társasjátékok, amelyek a partnerek rosszabb helyzetbe hozását gyakorlatilag törlik az eszköztárukból, és a versengést is csak minimális szinten emelik be a játékmenetbe.

 • "Vidéken bármi megtörténhet" - Sven Nordqvist mesekönyvíró

  Pettson és Findusz történetei nemcsak könyv alakban hódítanak nálunk, de bábszínházi előadás is készült a svéd író és illusztrátor világhírű teremtményeiből. Muklákról és krimikről, legózási szokásairól és famegmunkáló hajlamairól is faggattuk e-mailben.

 • Könyv

  Az élet elhalasztása ellen

  Georges Bataille: Belső tapasztalat

  "Aki szörnyekkel küzd, vigyázzon, nehogy belőle is szörny váljék. S ha hosszasan tekintesz egy örvénybe, az örvény visszanéz rád"- intett óva az a Nietzsche, akit Georges Bataille többször is megidéz eredetileg 1954-ben megjelent könyvében.

 • Könyv

  Szüts Miklós: Akvarellek 2009-2013

  A festőművész munkásságának egy szeletét, a legutóbbi öt évet bemutató kisméretű könyv egyfajta sajátos hibrid műfajban készült: valójában egy beszélgetőkönyv és egy katalógus elegyedik benne egymással.

 • chili&vanília

  Ananász – Bódító, trópusi, mézédes

  Dél-Amerikában őshonos, ám az európaiak 1493-ban a karibi Guadelupe-on fedezték fel a lédús, egzotikus ananászt. Számos kísérlet történt a termesztésére, de bebizonyosodott, hogy trópusi éghajlatra van szüksége.

 • Magyar részvétel a velencei építészeti biennálén

  Tudjuk a tutit

  A júniustól látható magyar kiállítás pályázatának nyertese Jakab Csaba és Márton László Attila munkája, amely a Magyar Művészeti Akadémia honlapja szerint "Magyar üzenet Velencébe: az építés közösségteremtő".

 • "Több ezer milliárd életképes akácmag" - Bartha Dénes erdőmérnök az akác térhódításáról

  Magyarország erdőállománya erősen megfogyatkozott az elmúlt évszázadokban - ami maradt, annak is a negyede akác. Márpedig ennek mint inváziós fajnak kétségtelen hasznai mellett a kártételei sem lebecsülendők. Többek között erről mesélt nekünk a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Növénytani és Természetvédelmi Intézetének vezetője.

 • Elefántok diétán – Idősgondozás az állatkertben

  Az állatkertről szóló hírekben leggyakrabban az új szerzemények, jövevények szerepelnek. De mi a helyzet az öreg állatokkal? Hogyan gondoskodnak róluk, igényelnek-e különleges bánásmódot? És mi lesz a tetemekkel?

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...