• MaNcs 28. évf. 12. sz. (2016. 03. 24.)
  Interjú

  „Erőt és példát akarunk adni”

  Pukli István és Törley Katalin a jövő heti tanársztrájkról

  Orbán Viktor és Áder János nem kért bocsánatot a tanároktól, ezért március 30-án egyórás munkabeszüntetést tartottak. A Teleki Blanka Gimnázium igazgatóját és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárát faggattuk.

  2016 / 12
 • Kezébe vette - Lövöldözés a kiskunhalasi járási ügyészségen

  Március 16-án kora délelőtt egy férfi automata fegyverrel lövöldözött a kiskunhalasi ügyészség épületében. A járási ügyészség vezetőjét akarta lelőni, de idejében lefegyverezték. Kiskunhalason és Kiskunmajsán jártunk utána, mi késztethette e végletes tettre a középkorú férfit.

 • Szélsőjobbos rendteremtés Tiszavasváriban

  Pillantás a cukiság mögé

  Tiszavasvári romatelepén tenne rendet az érpataki polgármesterrel és kamuegyesületével a Jobbik. A szélsőjobbosok zaklatnak, a nyomortelepen élők félnek, a jogvédők az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak.

 • Feledy Botond

  Mit tehet az őrség?

  Az európai értékek és a genfi egyezmény be(nem)tartása

  Jack Straw azon három munkáspárti miniszter egyike volt az Egyesült Királyságban, aki Tony Blair és Gordon Brown kormányzása alatt folyamatosan vihetett egy-egy tárcát: belügyi-bevándorlási, külügyi és igazságügyi posztokon ült a közel másfél évtized alatt.

 • Ádám Zoltán

  A mértéktartás győzelme

  Merkel és a közép politikája

  Merkel kancellár fontos győzelmet aratott a március 13-i német tartományi választásokon.

 • A szerk.

  Legalább egy megrovást!

  A Dávid Ibolya és Herényi Károly volt MDF-vezetők ellen 2011 márciusában indult perben, amely immár a modern magyar történelem leghosszabb politikai koncepciós pere, a múlt pénteken újabb, ezúttal jogerős ítélet született.

 • A szerk.

  Merénylet Brüsszelben

  A kedd reggel Brüsszelben elkövetett merényletek tetteseiről és kitervelőiről, azok motivációiról és céljairól kedd délutáni lapzártánkkor csak feltételezéseink lehetnek. Ezeket leginkább a november 13-i párizsi támadást követő nyomozás napvilágra került tényeire alapozhatjuk – annál is inkább, mert már most sejthető: a párizsi gyilkosságok múlt hét végén elfogott egyik szervezőjének, Salah Abdeslamnak a brüsszeli robbantásokhoz is lehetett köze.

 • Lánczi András rektor lesz a Corvinuson

  A király agyasa

  A Corvinus Egyetem rektori székére cserélné a Századvég Alapítvány kuratóriumi elnöki pozícióját Lánczi András. A kormányzati hátszél mellett a megromlott egyetemi légkör is hozzájárulhat ahhoz, hogy a legcsekélyebb ellenállásba sem ütközik.

 • mi a kotta?

  Keze, feje, lába

 • Koncert

  The Skull

 • Lemez

  Tiga: No Fantasy Required

 • Lemez

  Rágd és fújd!

  Prince Rama: Xtreme Now

  Ha az élet valóban nem más, mint műalkotás, akkor a Larson nővéreket már eleve a legnagyobb élő művészek között kellene emlegetnünk, hisz eredettörténetük annyira varázslatosan szórakoztató, hogy annál hallucinálni se lehetne jobbat.

 • Lemez

  Sivatagok legmélyéről

  Négy új stoner rock lemez

  Amíg itthon nagyrészt a Pantera és a Down riffjeinek lopkodásában, a kockás ingekben és a szakállnövesztésben merül ki a műfaj, addig a Föld másik feléről még mindig jobbnál jobb lemezek érkeznek a zsánerben.

 • Koncert

  Erő helyett béke

  Helmuth Rilling és a Máté-passió

  A nyolcvanas években rendszeresen koncertezett Budapesten a világszerte elismert német karmester, Helmuth Rilling mind saját alapítású együttese, a Gächinger Kantorei élén, mind pedig különböző magyar kórusok és zenekarok (Rádióénekkar, Magyar Állami Énekkar, Rádiózenekar, Liszt Ferenc Kamarazenekar) vendégeként.

 • Opera

  Zárójelentés

  Verdi: A trubadúr

  Kezdjük egyszer innen a beszámolót: ritka egyértelmű rendezői bukás volt A trubadúr bemutatója az Erkel Színházban.

 • Zsibongó melléklet - rés a présen

  „Nem csak Hrabal”

  Lucie Orbók, a Cseh Centrum igazgatója

 • Zsibongó melléklet

  „Nem kell nagy színház”

  Helmuth Rilling karmester

  Idén háromszor is láthatjuk, hallhatjuk a nagy Bach-tudóst és karmestert, a 83 éves művészt Magyarországon: március 17-én a Máté-passiót vezényelte a Zeneakadémián, karmesterkurzust tart a nyári Régi Zenei Napokon Fertőd-Eszterházán, november 1-jén pedig Mozart Requiemjét vezényli a Müpában.

 • Zsibongó melléklet - Feje tetejére állt a fesztiválipar

  Nem zene kell, hanem ünnep

  A könnyűzenei fesztiválok egyre inkább exkluzív dizájnnal, festői környezettel, közösségi élményekkel és művészettel csalogatják a fizetővendéget. A Coachellán installációkat, a Tomorrowlanden mesedíszleteket, a Glastonburyn komplett kisvárost építenek.

 • tévéSmaci

  Parklajf, kutyám, parklajf

 • Tévé

  Közlekedj okosan!

  Tények

  A múlt hét második felében szokatlanul sok szó esett a nyilvánosságban a Tv2 hírműsoráról, jeléül annak, hogy az Andy Vajna vezérlete alá átkerült tévécsatorna dinamikus rajtot vett, s immár nem az örök riválissal, az RTL Klubbal, hanem magával a közmédiával verseng.

 • Tánc

  Bozsik Yvette Társulat: Oidipusz

 • Színház

  „Egy rózsaszál szebben beszél”

 • Zsibongó melléklet - rés a présen

  Délelőtt iskola, délután artistaedzés

  Fekete Péter igazgató, Magyar Cirkusz és Varieté Kht.

 • „Nem akartunk bábuk lenni”

  Kovács D. Dániel rendező

  Székely Gábor és Bodó Viktor osztályá­ban végzett, megszűnéséig dolgozott a Szputnyikkal, jelenleg a Vígszínház társulati tagja, de épp a Katonában rendez. Most lesz 30 éves. Munka közben közösségi színházcsinálásban gondolkodik, egy fröccs mellett pedig azon, hogyan lehetne változást elérni a színházi életben.

 • Színház

  Szívét nem

  A velencei kalmár

  Akit elnyomnak, veszélyessé válhat. Az elnyomott, folyton lezsidózott zsidó, Shylock is olyan üzletet köt Shakespeare-nél, amikor végre ő kerül hatalmi helyzetbe, hogy fenyegetővé válik. A hatalmi játszma végtelen, A velencei kalmár pedig bonyolult mű, akár a shake­s­peare-i „problémás darabok” közé is sorolható; nincs megoldása, ördögi kör, az igazságtevés pedig lehetetlen, vagyis csak kegyetlen törvények árán lehetséges.

 • Zsibongó melléklet - Interjú

  „Nem tanultam meg a család titkos nyelvét”

  Pierre Vasarely, a Vasarely Alapítvány elnöke

  A 110 éve született Victor Vasarely unokáját és örökösét, tiszteletbeli magyar konzult a Francia Intézetben nyílt kiállítás alkalmából kerestük fel.

Legfrissebb Narancs

Terjeszkedik a magántőke
Jó üzlet az egészségügy
Uniós határvédelmi tervek
A kapukulcs őrzői
Interjúk
Somlyódy László, Mathias Énard
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...