• MaNcs 28. évf. 28. sz. (2016. 07. 14.)

  „Elfogadhatatlan, ha tetszik, válóok” - György Péter a Liget projektről

  A Ligetben történt erőszakos események miatt a gigaberuházás fordulóponthoz érkezett, a szimbolikus politikai harc színterét Baán Lászlónak kell pacifikálnia – véli a Liget projekt egyik legrégebbi szakmai támogatója, György Péter. Megkérdeztük azt is, milyen tanácsokat ad Baán Lászlónak.

  2016 / 28
 • Ara-Kovács Attila: Akarjuk?

  Sokak szerint nem demokratikus magatartás, ha a demokratikus ellenzék majd’ minden pártja arra biztatja az embereket, hogy ne vegyenek részt az október 2-i népszavazáson.

 • A bojkott a jó döntés

  "Mindenki, aki részt vesz a népszavazáson, Orbán európai játszmájának túszává válik a magyar nemzeti érdekkel szemben." Szigetvári Viktor arról, miért nem kell elmenni a referendumra.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  „Népek börtöne”

  A New York Timesban nemrég egy vezető francia politikus, bizonyos Marine Le Pen írt hosszú véleménycikket a Brexitről, amely szerinte a „népek tavaszához” vezet majd. A Nemzeti Front elnök asszonya az Európai Unióval való szembenállást a Vormärz liberális időszakához hasonlította, amikor is a gonosz birodalmakkal, szupranacionális dinasztikus szövetségekkel szemben Európa népei felkeltek.

 • Sándor Judit: Testbeszéd

  Minek nevezzelek? – Az embrióról

  Az egészségügyi törvény szerint embriónak tekinthető minden élő emberi embrió a megtermékenyítés befejeződése után a terhesség 12. hetéig.

 • A szerk.

  Lázár bőre

  Hány kabinet lesz vagy nem?

 • A szerk.

  Fegyverletétel

  Kopaszok masíroznak a Városligetben, utasítgatják vagy éppenséggel lefújják paprika­sprajel a rendőröket, időnként lökdösik vagy megverik a Ligetvédőket; uralják a helyzetet.

 • „Kimentem túlélők után kutatni” - Jecs Lajos ápoló

  Október 3-án hajnalban Afganisztán északi részén egy amerikai gép lebombázta az Orvosok Határok Nélkül (MSF) által működtetett kunduzi kórházat. A támadásban 42-en haltak meg, köztük több orvos és ápoló. A Közép-európai Egyetem idén az MSF-nek ítélte a Nyílt Társadalom Díjat.

 • Brazília az olimpia előtt

  Talpig harcban

  Nem a korrupcióellenes tüntetések, hanem politikai manőverek buktatták meg a baloldali kormányt, és nem a jobboldal került a helyére, hanem egy olyan opportunista csoport, amelyet senki sem választott meg. Napról napra mélyülnek az árkok Latin-Amerika legnagyobb országában.

 • A gazdagok játszótere - Eldől a Római-part sorsa

  A mobilgát-beruházás a végére fölemészthet akár 20 milliárd forintot, tönkretesz egy kivételes ökoszisztémát, viszont megnöveli néhány befolyásos vállalkozó ingatlanjának az értékét. E tényeket Tarlós István arroganciája sem leplezheti már.

 • Kiszolgáltatottak a fogyatékkal élő gyermeküket ápoló szülők

  „Ebből csak vegetálni lehet”

  Szülők ezrei ápolják otthon fogyatékkal élő gyerekeiket, és sokan közülük emiatt a létminimum alatt tengődnek. Az ápolási díj megemeléséért és munkaviszonyként való elismeréséért küzdenek, egyelőre kevés sikerrel.

 • Kiállítás

  Sárkányok mindig lesznek

 • Könyv

  Kétféle téboly

  Németh Gábor: Egy mormota nyara

 • Kiállítás

  A nevüket adták

  Nyomot hagytak – Évszázadok, személyiségek, aláírások

  A kalapos király türelmetlen szignatúrája a türelmi rendeleten, a szabadkőműves-páholyba jelentkező Ady önérzetes ákombákomja vagy épp a Gorbacsovnak levelet fogalmazó idős Kádár göcsörtös betűi: múzeumi tárló láttán ritkán érezheti magát közelebb az ember a kis- és nagybetűs történelemhez, mint amikor a múlt nagyjainak (hőseinek és szörnyetegeinek, mártírjainak és balekjainak) a keze vonását találja a vitrin mögött.

 • Kihúz, bezúz, eltüzel - Üldözött könyvek

  A cenzúra és a könyvek betiltásának gyakorlata szinte egyidős az írás megjelenésével. Magyarországon alig néhány olyan időszakot számol a könyvtörténet, amikor egyes művek íróinak vagy olvasóinak nem kellett retorzióktól tartania.

 • Kiállítás

  A mosódob mestere

  Lois Viktor: Megalázott embervilág

  Fiatalkorom egyik legmeghatározóbb és egyben legviccesebb élménye egy Tundravoice-koncert volt Szentendrén, köztük a feledhetetlen, Repülő pingvinek a tundra felett című szám.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...