• Uitz Renáta

  Ne kösd meg a házőrzőt!

  Hogyan védte meg a múlt héten Európa a (magyar) szólásszabadságot?

  Köszönettel tartozik Európa a Magyar Helsinki Bizottság és az Átlátszó jogászainak. Olyan ügyet vittek az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé, amelyben az EJEB legfőbb fóruma, a Nagykamara alkalmat talált rá, hogy kimondja: az Emberi jogok európai egyezményének 10.

 • Sajó László: Öt és feles

  Veterán

  A Veterán bajnokságban részt vevők alsó korhatára 54 év, a felső a Farkasréti temető.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Csónak a szántóföld szélén

  A toledói asztrológusok levelükben 1186 szeptemberére jósolták a világvégét. Mivel azonban a levelet már 1184-ben eljuttatták III. Kelemennek és bíborosainak, így volt idő az ilyen esetben elengedhetetlen imákra és böjtökre.

 • Az új jobboldali médiacég háttere

  Semmi sem elég

  Feltűnően titkolóznak a Mediaworksöt felvásárló Opimus Group tulajdonosai. A cég negyedét birtokló offshore társaság nem is képviselteti magát a közgyűléseken, nehogy kiderüljön róla valami. Az információk mégis határozottan egy irányba mutatnak.

 • Épül már a szerelemdomb - Ghaith Pharaon, Tiborcz István és a kastélyok

  A szaúdi üzletember a napi politika része lett, a kormány és vidéke saját méltóságát nem kímélve próbálja összezavarni a közvéleményt, a baloldal keresi a fogást, a Jobbik bőszen bevándorlózik. A legérdekesebb kérdés viszont az, hogy mi lesz a Pharaonhoz és Tiborczhoz köthető ingatlanok sorsa.

 • Lemez

  Ian Gillan

 • Lemez

  Beethoven: The Complete Piano Sonatas

 • Lemez

  Whores: Gold

 • mi a kotta?

  Mennyből az angyal

 • rés a présen

  „Nagyon szeretem az énekeseket”

  Vashegyi György karmester

 • Lemez

  A húsember visszatér

  Crowbar: The Serpent Only Lies

  A Crowbarról minden harminc évnél idősebb egykori Music Television-nézőnek az a jelenet jut az eszébe, amikor a Mike Judge ős­troll által megálmodott Beavis és Buttheadben a két főszereplő szanaszét cinkeli az Existence Is Punishment című Crowbar-dal videóját, különös tekintettel Kirk Windstein énekes/gitáros és Todd „Sexy T” Strange basszusgitáros behízott testalkatára, hiszen körülbelül olyan a látvány, mintha Pálfi György Taxidermiáját néznénk négy percre zanzásítva súlyos, belassított, Black Sabbath-ízű metálzenével kísérve.

 • Koncert

  Sötétebb az orgonánál

  Autechre az Akváriumban

  Ismét csak mélyről jövő hangokkal bombáznak, teljes a sötétség a színpadon és a nézőtéren – ez annyit jelent, hogy már megint a legendás brit experimentális elektronikai duó, az Autechre (azaz Sean Booth és Rob Brown) van a házban.

 • Koncert

  Ihletre várva

  A Placebo Budapesten

  Ha egy zenekar best of lemezt ad ki, vagy az elmúlt húsz-harminc évével turnéra indul, az általában két dolgot jelent: korszakváltást és/vagy elfáradást, időnyerést.

 • Könyv

  Hidas Judit: Seb

 • Esemény

  In memoriam Péter Esterházy

 • Könyv

  A nemes gróf

  gróf Apponyi Albert: Emlékirataim

  „Öblös hangjának érce az egész termet betölti. Magatartása nyugodt, mozdulatai kimértek és plasztikusak, előadása folyékony és átlátszó, mester a modulációkban, s gondolatait változatos formában gruppírozza.

 • tévéSmaci

  Maciszerenád

 • Kulturált jó estét! - Sznobjektív

  Az arcát megborotválták, a haját hátul összefogták egy befőttesgumival, de azért a lényeg nem változott: Puzsér Róbert ugyanaz a handabandázó eleven felkiáltójel, mint mindig.

 • Tánc

  Kiugrott a nagybőgőből

  Ifjú Szivek Táncszínház: Finetuning

  Az idei avignoni és pozsonyi premier után a múlt héten a budapesti Nemzeti Táncszínház is bemutatta a szlovákiai magyar társulat előadását. Hégli Dusan koncertkoreográfiája nemcsak valóságérzékünket tette próbára, de finomra hangolta hagyománytiszteletünket és nemzeti identitásunkat is.

 • Interjú

  „Nem lenne szerencsés pofáznom” - Tasnádi Bence színész

  Négy éve lett a Katona József Színház állandó tagja, 2013-ban elnyerte a legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat, Az Olaszliszkaiban nyújtott teljesítményéért pedig az idei POSZT zsűrije mellett a Színikritikusok Céhe is őt ítélte a legjobb férfi mellékszereplőnek.

 • Színház

  Nincs íve, és ne is legyen

  Dollár Papa Gyermekei: Csehov

  Eltelik egy idő, mire megértem, hogy az amúgy valóban egyedi és olykor egyenesen szemkápráztató ruháknak mi az ironikus szimbolikája.

 • Az avantgárd Wrocław a Ludwigban

  Az engedetlen város

  A 70-es, 80-as évek lengyel ellenzéki tevékenységéről mindenkinek Gdańsk jut eszébe elsőként. Az a város, ahol 1970 decemberében a kommunista hatalom belelövetett a munkásokba, ahol létrejöttek az első szabad szakszervezetek, majd 1980 nyarán megalakult Kelet-Európa első független, önkormányzó szakszervezete, a Szolidaritás, amit a hatalom is elismert.

 • Interjú

  „A Hold nem érdekelte”

  Stephen L. Petranek tudományos újságíró

  Matt Damon visszatért a Marsról, Obama a 2030-as évekre tette, hogy mások előtt is nyitva álljon a bolygó. Ilyen előzményekkel indult útjára a National Geogra­phic új produkciója: a Mars – Utunk a vörös bolygóra című sorozatban felerészt a tudományé, fele­részt a történetmesélésé a terep.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...