• MaNcs 28. évf. 48. sz. (2016. 12. 01.)

  „Most már féltünk eleget” - Kepes András író, újságíró

  A magyar társadalom érthető félelmeiről, a média elbutulásáról, a propaganda korlátairól, a pitiáner pártharcokról és még azokról a mai fiatalokról is beszélgettünk a népszerű tévéssel, aki a különböző kultúrák szépségeiről és válságairól adott ki könyvet.

  2016 / 48
 • Sándor Judit

  Kegyelet és ráció

  Jog a halál után

  Alistair Cooke, a BBC riportere 95 éves korában hunyt el. Ismert ember volt, szép, hosszú életet élt, s hamvait a Central Parkban szórták szét. A hozzátartozók gyásza mégsem volt háborítatlan. Manhattanben ravatalozták fel a hamvasztás előtt, de ekkorra már eltávolították testéből a csontokat, és úgy hétezer dollárért el is adták őket fogászati és ortopédiai csontpótlással, implantátumokkal foglalkozó cégeknek.

 • Smiló Dávid

  Mit akarunk átformálni a Gellérthegyen?

  Az építészeti gondolat helye a demokráciában

  A Gellérthegy eszmei megújítását célzó pályázaton nem indultunk, de közzétettük fiktív tervünket. Mi, a paradigma:ariadné építészstúdió építészei (Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Titkos Ádám és e sorok írója) úgy véljük, egy építészeti pályázat apropóján a városról és a politikáról való gondolkodásunk is formálható, a valóság szövetének megbontása nélkül.

 • Techet Péter: Svarcgelb

  Többes szám első személy

  Carl Techet osztrák író emlékezik meg Das ewige Österreich (Az örök Ausztria) c. írásában egy galíciai hivatalnokról, aki fejét vakargatva ült a népszámlálási kérdőív előtt.

 • A szerk.

  Orbán ujjlenyomata

  Még az elmúlt évek erős mezőnyében is figyelemre méltó a szaúdi szomszéd körüli kormányzati hazudozás intenzitása és kétségbeesettsége. Ez a Pharaon talán nem is azonos önmagával, de ha mégis, akkor nem jelent kockázatot.

 • A szerk.

  A rajtakapottak

  Lapzártánk reggelén két csodálatos magyarázkodásra ébredtünk. Mindkettő az Orbán család ifjúsági tagozatából érkezett. S mindkettő tankönyvi eset, tele klasszikus megoldásokkal. Zsidai Roy kisebbíteni igyekszik a terhére rótt disznóságok mértékét, Tiborcz István pedig kikéri magának az inzultust, s védekezésképpen átmegy aszfaltbetyárba.

 • A szerk.

  Telefonos meseszolgálat

  „A miniszterelnök még nem beszélt telefonon Donald Trumppal, de nem látom, hogy ennek mi a jelentősége” – ezt két hete nyilatkozta Lázár János kancelláriaminiszter a kormányinfón némi tettetett értetlenséggel.

 • Hová rohan Törökország?

  A Mugabe-effektus

  Erdoğan elnök a múlt héten megfenyegette az Európai Uniót, hogy ha az Európai Parlament most hozott – nem kötelező érvényű – határozata után a Bizottság leállítja a csatlakozási tárgyalásokat, három és fél millió embert zúdít a kontinensre.

 • Orbán öreg barátai - Egy konzervatív agytröszt Budapesten

  Csaknem négy éve működik Magyarországon a Danube Institute (DI), az a konzervatív agytröszt, amely Orbán keleti politikáját és Putyin-barátságát ellensúlyozandó az atlantista külpolitikai vonalat képviseli. Kisebb csoda, hogy manapság létezhet ilyen egyáltalán.

 • Megállapodás béremelésről és adócsökkentésről

  Kódolt feszültségek

  A magyar kis- és középvállalkozások lesznek a vesztesei a kormány legújabb bér- és adócsomagjának. A szakszervezetek elégedettek, a közgazdászok egy része látszatintézkedésekről beszél.

 • tévéSmaci

  majomszaporulat

 • Tévé

  Dal a konyhából

  Lakástalkshow

  Az őszinteség minden bizonnyal a televíziós interjúműsorok legnagyobb fétise, még az exkluzivitás bálványánál is minimum két számmal nagyobb.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ted Chiang: Életed története és más novellák

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Torben Kuhlman: Armstrong

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Ferge Zsuzsa: Nem cserélek elveket

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Charlotte Link: Hazug múlt

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Előhívás

  Balázs Eszter, Phil Casoar: Budapest hősei

  Elég kínos, hogy Phil Casoar francia újságíró és a magyar történész Balázs Eszter pazar könyve a forradalmár Sponga Juliannáról – pontosabban a Paris Matchben 1956. november 30-án megjelent legendás fényképről – csak most jelent meg magyarul, 60 évvel a forradalom, 26 évvel a rendszerváltás és 10 évvel a francia kiadás után.

 • Örömköltészet - Varró Dániel: Mi lett hova?

 • „Megélheti, hogy nincs egyedül” - Wéber Anikó ifjúsági író

  Rövid napközis tanári működése mély nyomokat hagyott benne, ez alapján, de fikciós eszközökkel írta meg Az osztály vesztese című kiskamaszregényt, amelynek középpontjában az iskolai bántalmazás, vagy ahogy újabban az angol bullying szót magyarítják, a „basáskodás” áll.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Különvélemény

  Simon Mariann: Újrakezdések. Magyar építészet 1956–1969 és 1991–2010 között

  Ez a kötet reményeim szerint eléri a szakmán kívüliek ingerküszöbét: részint egy jeles évforduló miatt, részint pedig azért, mert rögtön kiváltja a dacos kérdést: miért is olyan nyilvánvaló, hogy az építészet csakis az építészeket érdekli?

 • KÖNYVMELLÉKLET - Elsüllyedt szerzők XLVII.

  A századvég betege - Justh Zsigmond (1863–1894)

  Világjáró szalondandy és a magyar parasztért lelkesedő földes­úr volt. Mindene megvolt ahhoz, hogy mintaszerű szecessziós dekadens válhasson belőle: származása, eleganciája, tehetsége és végzetes tüdőbetegsége egyaránt hitelesítette az életben és az irodalomban eljátszott szerepét.

 • Dupla Radnóti rendel

  Árnyékban éles fény vagy – A Radnóti házaspár fényképei (Szerkesztette: Krähling Edit); Bíró-Balogh Tamás: Könyvvel üzenek neked – Radnóti Miklós dedikációi

  Már egy ideje bogarászunk a költő és szerelme, a költő és menyasszonya, a költő és felesége, a költő és özvegye életében.

 • „Ha költő akarsz lenni, itt kell maradnod!” - Bertók László író

  Nemrég újra megjelent Priusz című dokumentumkönyve, amelyről Esterházy Péter azt írta: „ez az igazi történetünk, ez a nemtörténet”. A 81 éves mesterrel pécsi otthonában készítettünk életútinterjút.

 • KÖNYVMELLÉKLET

  Tények, titkok, traumák

  Mindig érdekes, hogy kik azok a szerzők, akik újoncként kerülnek be a kezdő tizenegybe. Mert az természetes, hogy vannak írók, akiknek nagyon el kell rontaniuk valamit, hogy kritikusaink pontosztás helyett inkább tapintatosan félrenézzenek, a legnagyobbaknak pedig annyi kreditjük van, hogy meglehetős kritikai érdeklődés reményében jelentkezhetnének akár szakácskönyvvel vagy kifestővel is.

 • Tánc

  CMMN SNS PRJCT

 • Színház

  A részvétel a fontos

  OPEN Fesztivál

  Aki még nem járt részvételi színházban (vajon e megjelöléssel hány olvasót veszítünk már­is?), talán ilyesmi jut az eszébe: fel kell mennem a színpadra, miközben mások néznek; spontán módon valami okosságot vagy legalább vicceset kéne mondanom a mikrofonba; táncolnom kell egy színésszel és úgy tennem, mintha élvezném.

 • Dokumentumszínház a Képzőn

  Ismerős csapdák

  Lehet a Képzőművészeti Egyetemen színházi előadással diplomázni? Lehetnek aktuálisak a 60 évvel ezelőtti hallgatók dilemmái? Igen, igen.

 • Hőmérsékleti anomáliák az északi sarkkörön

  Ez lesz a tél

  A szokásosnál melegebb a sarkkör körül a hőmérséklet – harsogta a világsajtó az elmúlt hetekben. Az már kisebb hangsúlyt kapott, hogy emiatt nem marad el a tél.

 • Legalább a háziorvos ismerje fel! - Dr. Kalmár Sándor pszichiáter

  Bár 2011 óta folyamatosan csökken az öngyilkosságok száma Magyarországon, a helyzet továbbra is drámai, európai összesítésben csak Litvánia előz meg bennünket. A 75 éves kecskeméti orvos számos tanulmányt publikált a megelőzés témakörében, s a gyakorlatban is bizonyította, hogyan lehet javítani a tragikus statisztikát.

 • 17,5 milliárdra becsült ingatlant kap az egyházi alapítvány

  Egy a tábor

  A zánkai és a fonyódi, együttesen hatalmas értékű szociális­üdülő-komplexumokat ingyen adta át az állam a szeged–csanádi egyházmegyéhez köthető alapítványnak. Az alapítványt vezető volt fideszes politikusok később akár el is adhatják az ajándékot.

 • Brutális hadjárat a fővárosi fák ellen

  Rossz lehelet

  Tömegével vágják ki a fákat Budapesten. A lakosság egyre bizalmatlanabb a hatóságokkal szemben, amire minden oka meg is van. Egy használható és egységes fakataszter létrehozásával átláthatóbb lenne a rendszer, és sok fát lehetne megmenteni.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...