• MaNcs 28. évf. 7. sz. (2016. 02. 18.)
  Mihez kezdenek a tanárok a tüntetés után?

  Felálltak

  A beígért kormányzati intézkedések ellenére legalább húszezren tüntettek szombaton a pedagógusok mellett. A tiltakozási hullám elindítói magukhoz ragadnák a kezdeményezést, a legnagyobb szakszervezet sztrájkolni készül.

  2016 / 7
 • Családok az utcán

  Átmenet a semmibe

  A lakhatási krízishelyzetbe került családok maximum másfél évre igénybe vehetik a családok átmeneti otthonát – már ha tudják. A rendszer túlterhelt, a bekerülés rendkívül nehéz. Nagy változtatásokra lenne szükség, de hiába vannak elképzelések, nem mozdul semmi.

 • A szerk.

  Politikai kérdés – A tanárok mozgalma az orbánizmus lényegét vette célba

  Akár eléri, akár nem éri el célját, a pedagógusok mozgalma félelmetes élmény Orbánék számára. Jöhetnek újabb kerítések vagy rezsicsökkentések, a választók erre 2018-ban is emlékezni fognak.

 • A szerk.

  Egyedül, bután

  A lapzártánk előtti napon, február 15-én zajlott a visegrádi négyek ünnepélyes tanácskozása, megjelent Bohuslav Sobotka, Beata Szydło, Robert Fico és Orbán Viktor, a fő téma az volt, hogy merre legyen az arra a menekültválság kérdésében.

 • Kegyenckeringő - Orbán Viktor káderpolitikájáról

  Orbán sikerének egyik ritkán emlegetett titka menedzseri képességeiben rejlik. Az, ahogyan megválogatja embereit, majd, ha szükséges, megszabadul tőlük, de úgy, hogy a többségüket mégis magához láncolja – kétségkívül vezetői képességekről tanúskodik.

 • A halál válogat

  A népességcsökkenés és a halandóság Magyarországon

  Elterjedt nézet, hogy az elmúlt évtizedek népességfogyása Magyarországon a régóta jellemző alacsony termékenységnek tudható be. Csakhogy ez az állítás még félig sem igaz.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Túltolták?

  „Túltoltuk egy kicsit a biciklit” – mondta Balog Zoltán miniszter, amikor a Klikről kérdezték.

 • A pőre Hitler - Megjelent Németországban a Mein Kampf

  Az év elején lejártak a Mein Kampf szerzői jogai, már bárki megjelentetheti Németországban. Egy bajor kutatóintézet ki is használta az alkalmat, és piacra dobott egy vaskos kritikai kiadást, amelyben ízekre szedi Hitler gondolatait.

 • Győrffy Balázs agrárkamarai elnök kérdőjelei

  A rend hűséges szolgálója

  A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke körül mostanában forr a levegő. A fideszes Győrffy Balázsnak nekiment az ellenzék, de lapunk információi szerint inkább politikai barátaitól kell tartania. Szinte a semmiből jött, de túlságosan erős lett.

 • A nagy festménykölcsönzési balhé

  Habony, Ámor, meg a többiek

  2014 elején Habony Árpád a Szépművészeti Múzeumtól igen olcsón kikölcsönzött másodvonalbeli olasz és németalföldi festményekben gyönyörködhetett egy magánlakásban. Vajon mi is megtehetnénk ezt?

 • ZSINÓRPADLÁS - A sztárkultusz hazai kezdetei

  Virágok, koszorúk, csókok

  Fáklyászenék és költemények, országosan megünnepelt jubileumok és hódolattal elkeresztelt tyúkhúslevesek – a régi magyar közönség hamar kitanulta a módját, hogyan tisztelegjen kedvenc színészei előtt.

 • ZSINÓRPADLÁS - Interjú

  „Nagy szabadságot kaptunk”

  Bálint Anett és Bálint Petra színészek

  Húsz éve oszlopos tagjai a legendás inárcsi színjátszásnak, és alapítói az abból kinövő, egyre sikeresebb KB35 Inárcs társulatnak. A MU Színházban látható Engedjki! az első előadás, ahol a hasonlóságuk a rendezői koncepció része.

 • ZSINÓRPADLÁS - Színház és szórakozás

  Lehetne a nézők előtt járni

  Egyre inkább nevetni és a valóságról pár órára megfeledkezni vágynak a színházba járók – a színházak pedig kénytelen-kelletlen követik az igények változását. A tendencia a függetleneket sem kíméli.

 • „Mert azt akarják, hogy jó legyen” - Fullajtár Andrea színész

  A humanista vamphoz, Marlene Dietrichhez fűződő viszonyáról mesél Boomerang Baby című koncertestjén. Ascher Tamás Sirályában egy negyvenes színésznő összes fortélyát, félelmét, fittségét sűríti Arkagyina alakjába.

 • Tánc

  Pataky Klári Társulat: We live happily

 • Könyv

  Nagy József: A vak komondor országa

 • Könyv

  A rettenthetetlen

  Farkas Zoltán–Kiss László: Outcast – Kitaszítottan a világhírig

  Ma már szerencsére sokan ismerik Farkas Zoltán történetét, a roma fiúét, aki egy alulfelszerelt mezőkovácsházi próbateremből Európa legjelentősebb metálkiadójáig küzdötte fel magát és zenekarát, az Ektomorfot.

 • Orosz avantgárd az MNG-ben

  A kivételesség szelleme

  A művészet forradalma címmel megnyílt kiállítás nemcsak a híres – és külföldön először látható – jekatyerinburgi gyűjteményt mutatja be, hanem a képzőművészet egyik kiemelkedő korszakát is, amelyet megszállt a politika.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...