• Interjú

  „Más utak is vannak”

  Polgár Zsófia sakknagymester

  Nagymesterek, olimpiai bajnokok és világbajnokok. Zsuzsa női világbajnok lett, Zsófia 14 éves kori eredményeit a mai napig nem haladta meg senki, Judit Kaszparovot is megverte. Édesapjuk, Polgár László már születésük előtt eldöntötte, sakkvilágbajnokot nevel belőlük, s erre a kísérletre tette föl az életét.

 • Játéktábor felnőtteknek

  Idősebbek is elkezdhetik

  Tudunk-e még faágakból időgépet és madzagokból dimenziókaput építeni, ha nem vagyunk már mai gyerekek? Rejt-e rejtélyeket az erdő, ha nem hiszünk már a mesékben? És mi újság a tábortűzi dalolással? Kipróbáltunk egy kimondottan felnőtteknek szóló játéktábort.

 • Interjú

  „Fejlődést, virágzást indított el”

  Kulcsár Krisztina történész, főlevéltáros Mária Terézia királynőről

  300 éve, 1717. május 13-án született Mária Terézia. A honi történelmi köztudatban az egyik leg­inkább tisztelt Habsburg-uralkodó történelmi szerepéről, egyéniségéről és a magyarokhoz fűződő viszonyáról beszélgettünk a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában dolgozó szakelemmel.

 • A tiszakécskei rablógyilkosság háttere

  „A hulla átvágott minket”

  A múlt év legnagyobb visszhangot kapott gyilkossági esete volt az izraeli utazó kivégzése. A tetteseket nemrég ítélték el, az általunk feltárt teljes történet azonban több szociális problémára is rávilágít.

 • Tamás Gáspár Miklós

  Király István titkai

  Király Istvánnak, a híres irodalomtörténésznek, kritikusnak, publicistának és ideológusnak, az 1989 előtti rendszer egyik legfontosabb alakjának a bűntudata láthatólag megelőzi a bűneit.

 • Bitó László

  Arányos öngyilkosság vagy kétfordulós győzelem

  A 2011. évi választási törvény leplezetlenül alkotói hatalmának fenntarthatóságát szolgálja, más szóval a demokratikus ellenzéki pártok parlamenti többséghez jutásának ellehetetlenítését. A 2013. évi XXXVI.

 • Halasi Zoltán: Pont fordítva

  Raklap

  „Zoli, nem is tudtam, hogy van egy veled azonos nevű költő” – mondta a kiadóigazgató. Naná, hogy nem tudta, én sem tudtam róla. Még hogy énbelőlem még egy! „Bocs, de az én volnék, a velem azonos.” Nézze csak meg, ott a nevem után az évszám!

 • A szerk.

  A nagy üzlet

  Az „Egy övezet, egy út” (One Belt, One Road, OBOR) márkanév alatt futó mega-, giga- és teraprojektjeit Kína a következőképpen képzeli.

 • A szerk.

  Az utolsó ajánlat

  Ismét szocialista pártkongresszus elé nézünk, s a tét is újra a régi: sikerül-e elfoglalni valakinek az MSZP-t, hogy ráterelje végre a helyes útra. Az előző ilyen nagyszabású (ám rondán sikertelen) próbálkozás messzeható következményeit ma is nyögi az ország, s voltaképpen e tényre alapozza hozományigényét a jelenlegi kérő, Botka László is, amikor azt mondja, hogy a 2010-es választási kudarc felelőseit nem vinné magával a 2018-ban felálló parlamentbe.

 • Vihar a Balkánon

  Nagy-Albánia fantomja

  Macedóniában a legitim, megválasztott kormányfőjelöltet kis híján a parlamentben gyilkolják meg az elődje által bemozgatott martalócok. Montenegró a jövő hónap elején a NATO tagja lesz. Szerbiában ismét Nagy-Albániával riogat a kormány, Tirana csak hümmög, ha erről kérdezik.

 • A tisztiorvosi hálózat szétverése

  Szögek a koporsóba

  Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal április 1-jével az emberminisztériumba olvadt. Az átalakítás óriási káosszal jár, szakemberek hagyják el az intézeteket, a megmaradt munkatársak nem tudják, mi a feladatuk, sokakat lefokoznak, a bérek csökkennek.

 • Aktivizálódnak a kormány alternatív civiljei

  „Sok kicsi összeesküvés”

  A megbélyegző civiltörvény-javaslat mellett a kormánypárti szervezetek beszédmódja is a „független civilség” eszményének megtörésére irányul. Az ifjú jobboldaliak Alapjogokért Központja már a politikai távolságtartás látszatára sem ügyel, több százmilliónyi közpénzből veszi védelmébe a kormányt.

 • mi a kotta?

  Gondold meg és egyél

 • Musical

  La Mancha lovagja

 • Lemez

  Slowdive: Slowdive

 • rés a présen

  Bellini utolsó operája

  Némedi Csaba rendező

 • Lemez

  Vissza a diliházba

  Kasabian: For Crying Out Loud

  Sergio Pizzorno, a Kasabian dalszerző-gitárosa 2016-ot élete legjobb éveként emlegeti.

 • Lemez

  A méhkirálynő

  Blondie: Pollinator

  1976, a Blondie című első Blondie-album éve a születési évem is, de anya csak a 80-as évek elején kattant rá, ahogy oly sokan Magyarországon. Mint minden magára valamit adó fiatalasszonynak, neki is bejött a nálunk diszkókirálynőként tálalt amerikai szőkeség, úgyhogy ő is beblondult, volt fehér pántos rucija is, mint Debbie Harrynek a Parallel Lines borítóján (az 1978-ban megjelent albumot 1982-ben árulták Magyarországon – a szerk.

 • Cirkusz

  Cirque du Soleil: Varekai

 • Színház

  De a legnagyobb a reménytelenség

  Ödön von Horváth: Hit, szeretet, remény

  Az előadás elején a játékmester, mintha valami próbán vagy filmforgatáson volna, bemondja kis diktafonjába a címet: Hit, remény, szeretet. Majd meggondolja magát, és felcseréli a szórendet.

 • Könyv

  Somogyi Aranka: Testmértan

 • Könyv

  Star Wars – Galaktikus atlasz

 • Könyv

  Az önuralom személytelen nyelvén

  Csáth Géza: Úr volt rajtam a vágy – Naplófeljegyzések és visszaemlékezések (1906–1914)

  Csáth Géza naplói és visszaemlékezései cenzúrázatlan összkiadásának második kötetében ilyen lenyűgöző mondatokat olvashatunk: „Arra az érzésre vártam, hogy mint régen, újra abszolút úrnak, péniszem szuverén parancsolójának érezzem magam, és teljesen meg legyek elégedve a sikerrel.

 • Film

  Vademberek hajszája

 • Film

  Julieta

 • Film

  Festett képek

  Andrzej Wajda: Emlékképek; Jan P. Matuszyński: Az utolsó család

  Két lengyel életrajzi filmet is láthatunk a napokban: mindkettő hőse tragikus sorsú festő­művész. Ám az egyezéseknél tanulságosabbak a különbségek.

 • Interjú

  „Ez nem egy alantas szakma”

  Kovács „Kovi” István pornófilmkészítő

  A magyar pornófilmgyártás királyaként vonult be a köztudatba. Nemcsak a felnőttfilm kifejezést adta nekünk, de több száz pornófilmet és Michelle Wildot is. A dicső kezdetekről, a szakmai csúcsról, az iparág alkonyáról és a jövőbe mutató projektekről is beszélgettünk.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...