• MaNcs 29. évf. 22. sz. (2017. 06. 01.)
  Cider Alma-ügy: a miniszterelnöki rokonok milliárdos buktájának háttere

  Egy kicsit üzleteltek

  Ötmilliárd forintos minisztériumi hitelből finanszírozott almaüzlet miniszterelnöki rokonok bevonásával, az eredmény több tízezer tonna eltűnt áru és 3 milliárdos mínusz. Még szerencse, hogy a Mészáros-közeli cégek tudták a dolgukat.

  2017 / 22
 • Klímaváltozás – mit lépjenek az erdőgazdaságok?

  Még az ág is húzza

  A napjainkban is dúló éghajlatváltozás a hazai erdőket is megviseli. Az áprilisi fagy komoly károkat okozott, de vajon lehet-e védekezni az ilyen csapások ellen?

 • Interjú

  „Azt, ami az övék volt”

  Standeisky Éva történész elhallgatott múltról, elmismásolt antiszemitizmusról

  1945 – mint az azonos című film erős képei­ből is kiderül – a magyarországi vidék számára nehéz, konfliktusokkal terhes év volt. Ekkor tértek haza az előző évi deportálások, illetve a munkaszolgálat kevés számú zsidó túlélői.

 • Interjú

  „Egyfajta NDK-s naivitás jellemezte”

  Heinz Bude szociológus

  Magyarországon a nihilizmus uralja a közhangulatot – véli a neves német szociológus, akit a hangulatok természetéről, Merkelről és a szitokszóvá degradált liberalizmusról kérdeztünk.

 • Interjú

  „Hátborzongatóan kettős érzés”

  Samira Sinai rendező, interkulturális közvetítő

  Ő Magyarországon az első, aki egy menekült gyerek nevelőszülője lehet. A Budapesten élő iráni–magyar színházrendezővel a teheráni gyerekkorról, a kendőviselet kettős érzéséről, a Keletiben táborozó menekültekről, valamint a színház és a segítőszakma kapcsolatáról beszélgettünk.

 • Ligetvédők vs. FINA-kopaszok, omladozó Liget-projekt

  Szinkronúszás a tóban

  A Városligeti-tóba építik a vizes vb egyik helyszínét 5 ezer fős tribünnel, a tóparti platánok kárára. A területen demonstráló Ligetvédőket erőszakkal söpörték ki az azonosító nélküli biztonsági őrök. Szinkronúszás biztosan lesz, de vajon meddig fogyatkozik a Liget-projekt?

 • Gaal Ilona

  A politikus elmebaja

  Meglepődtem Murányi Andrásnak, a néhai Népszabadság utolsó főszerkesztőjének Orbán elszólását követő reakcióján. Emlékezetes, a miniszterelnök a kamerák előtt feléje nyújtott pálinkát azzal utasította el, hogy „mindenki figyel, most nem ihatom meg.

 • Borut Mekina

  A lövészárkok hegymászója

  Kicsoda Janez Janša, Orbán új barátja?

  Szlovéniában is sokszor kérdezzük ezt. Két hete a pártja, a Szlovén Demokrata Párt (Slovenska Demokratska Stranka, SDS), amelynek már 1993 óta áll az élén, 99,3 százalékos többséggel választotta elnöknek – épp 666 tag szavazott rá, mindössze 5 ellene.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A NER-elhagyók és a Bayes-statisztika

  Az elmúlt hetekben sorra jelezték az Orbán-rezsim által ellehetetlenített Közép-európai Egyetemen dolgozó vagy az intézménnyel szimpatizáló jobboldali értelmiségek, hogy épp a lex CEU változtatta meg a véleményüket a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről.

 • A szerk.

  A haza két tekintet tükrében

  Senki ne mondja, hogy a meglepetés erejével hatott rá Magyarország miniszterelnökének a múlt heti NATO-csúcson nyújtott produkciója. Természetesen nem politikai produkcióra gondolunk, olyanja nem volt, megígérte, hogy eztán rendesen fizetünk, 7-8 év múlva a költségvetésünk is utoléri a NATO kívánalmait, s kész.

 • A szerk.

  Merkelfrász

  Miután Trump elnök úr az előző napokban már csúnyán megszomorított sok derék európai vezetőt, május 25-én rövid beszédet mondott Brüsszelben, a NATO-csúcson, az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkének emelt emlékmű előtt.

 • Nekrológ

  Egyetlen pálya

  Széles Sándor (1956–2017)

  Márciusi kórházba szállítása és azt követő kómába esése óta mindannyian sejtettük, hogy az lesz, amit most még egyikünk sem ért: május 23-án, 61 éves korában meghalt Széles Sándor úszómesteredző. Halálában benne vagyunk mind, akik most könnyes szemmel, széttárt karokkal vagy sunyin szánakozva azt mondjuk, nem tudtunk rajta segíteni, nem a mi dolgunk.

 • Készenlétben a kamupártok

  Tárt marokkal

  A legutóbbi választáson 14 olyan párt indult, amely azután nem szerzett parlamenti mandátumot, viszont több százmilliót rakott zsebre ellenőrizetlenül. Nyomozás ugyan több is indult, de egy eljárást az ügyészség csendben lezárt, és a többi ügyben sem várható más.

 • Interjú

  „Azzal fenyegetnek, hogy eltörik a kezem, elgázolnak”

  Hidvégi-Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője Farkas Flórián és az ORÖ ügyeiről

  A Fidesz továbbra is számít Farkas Flóriánra – jóllehet az Orbán Viktor által kinevezett miniszterelnöki biztos tele van zűrös ügyekkel, s a múltja sem makulátlan.

 • Kik követték el az utóbbi évek dzsihadista terrortámadásait?

  Farkaslesen

  A manchesteri terrortámadás után is az unió menekültpolitikáját hibáztatja a Fidesz, pedig a merényletek túlnyomó többségét már Európában született szélsőségesek követik el.

 • mi a kotta?

  Rettentő titkok

 • Lemez

  Korai Trancemission: 2017

 • Lemez

  Snétberger

 • Lemez

  Erasure: World Be Gone

 • rés a présen

  „Hitet adhat és sorsokat fordíthat”

  Bodó Antónia hegedűművész, Budapesti Fesztiválzenekar

 • Lemez

  Önfeledt nosztalgia

  Nite Jewel: Real High

  Ramona Gonzalez igazi metapopművész, akinek a modern soul és r&b a médiuma. Különös előszeretettel fordul ihletért a késő nyolcvanas, kora kilencvenes évek new jack swingnek nevezett, hiphop- és house-elemekkel dúsított táncolós popzenéjéhez, ami New Yorkon kívül a többi közt szülővárosában, Los Angelesben lett oly népszerű.

 • Interjú

  „Rakoncátlankodtunk”

  Rupaszov Tamás zenész, lemezkiadó

  Huszonöt éves a Trottel Records. A kiadót alapító Rupaszov Tamásnak nem kellett több, alkalomhoz méltó ajándékkal lepte meg a punk rajongóit. Pajtás daloljunk a címe, s a napokban már a második része jött ki, színes vinilen, az Inconnu Csoport pompás borítójával, fanzine-nal – számozott, prémium kiadásban.

 • Interjú

  „Ez egyfajta gyászév lesz”

  Hamar Zsolt, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar új zeneigazgatója

  Sokat dolgoztak együtt a korán elhunyt Kocsis Zoltánnal, őrizni akarja az örökséget, de tovább kell lépni.

 • tévéSmaci

  Lófogadó

 • Tévé

  Magánéleti blikkfangok

  Csisztu 24

  A műfaji határok elmosódása, sőt e határok következetes fölszámolása ugyan korántsem a legújabb idők fejleménye és persze nem is a tévé saját leleménye, ám az nehezen vitatható, hogy napjaink televíziózása érzékletes példák sorát tárja elénk e jelenség illusztrálására.

 • Színház

  Katër i Radës. A hajótörés

 • Interjú

  „Ne legyen érzelgős”

  Lovas Rozi színész

  Széles skálán mozog, a naivától az esendő, eltökélt, vicces vagy éppen gátlástalan karakterekig. Az évad egyik legfontosabb előadásában, a Futótűzben debütált a Radnótiban. Lekötetlen energiáit a Bekvart rockbanda billentyűseként hasznosítja.

 • Színház

  Orosz ember nem gyűjt pénzt

  Dosztojevszkij: A játékos

  Néha úgy tűnik, kevés kell egy jó előadáshoz. Elég a jó szöveg, a jó történet, egy jó színész és egy hatásos színpadi tér. Ez mégis rettentő sok, hiszen mindennek valahol közös nevezőre is kell jutnia, közös szándékot, gondolatot kell szolgálnia, egy irányba és egymásra kell mutatnia.

 • Film

  A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja

 • Film

  Wonder Woman

 • Film

  Gólya viszi

  Olma Frigyes: Gemenc – Árterek világa

  A digitális fotótechnikának hála egy sor olyan dolog is köznapi hobbivá nemesült, ami korábban – megfizethetetlen és kivételes eszközigénye miatt – kizárólag profik kiváltsága volt.

 • „A szomorút szeretem” - Lambert Wilson színész

  Szerepelt a Mátrixban, Calvin Klein-reklámokban és A házibuli folytatódikban. Játszott Resnais, Chabrol és Tavernier filmjeiben. Nemrég Jacques Cousteau-t alakította. A franciák 58 éves, sanzonkedvelő sztárjával Párizsban beszélgettünk.

 • Könyv

  Kabai Lóránt: Semmi szín

 • Könyv

  Ősbűn

  Toni Morrison: Könyörület

  Az Egyesült Államok és az amerikai szabadság eszméje eredendő bűnben fogant az őslakosok kiirtása és a rabszolgatartás miatt – ezt a sokszor hangoztatott, de többnyire kiüresedett vagy éppen politikai céllal előrántott tételt tölti meg tartalommal, színekkel és hangokkal a Nobel-díjas írónő eredetileg 2008-ban megjelent regénye.

 • „Ali mindent megtett” - Toni Morrison író

  Milyen volt Muhammad Alival a közös munka? Van-e alapja a sznob előítéleteknek Oprah Winfrey-vel szemben? És mitől támadják még mindig annyit a leg­első regényét? A Nobel-díjas amerikai írónővel, a Nagyonkék és A kedves szerzőjével a Könyörület című regénye hazai megjelenése alkalmából váltottunk néhány szót e-mailen.

 • Esszé

  Hinni muszáj!

  Király István naplójáról

  Üzenetek érkeznek a túlvilágról, egyik a másik után, előbb Ortutay Gyula, most pedig Király István titkos naplója.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...