• MaNcs 30. évf. 34. sz. (2018. 08. 23.)
  Az 1968-as csehszlovákiai bevonulás emlékezete

  „Ez a sokk nem mulandó”

  Ötven évvel ezelőtt, augusztus 20-án éjfélkor a Varsói Szerződés csapatai, köztük a magyar honvédség egységei is, bevonultak Csehszlovákiába, és véget vetettek a demokratikus reformkísérletnek. Lapunk a szomorú évforduló alkalmából az emlékezésre kért néhány jeles, hozzánk közel állónak érzett személyt. Arra, hogy felidézzék azt a pillanatot, amikor értesültek a hírről, és a rákövetkező napot, annak...

  2018 / 34
 • Götz Eszter

  Sodródó gát

  Mi lesz a Rómaival?

  Végre megoldódott, gondolhatta a felületes hírolvasó, amikor nyár elején megjelent a sajtóban a hír: a Római-partra tervezett árvízvédelem kialakításával megbízott szakmai testület szerint jó megoldás lehet a kerítések vonalába telepített védmű.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Szegény Georgia

  Ha jól emlékszem, gimnazista koromban érzékenyítettem magamat először. Akkor ismertem meg az inuit problémát. Azt olvastam ugyanis, hogy az eszkimó név sértő, mert egy ’nyershúsevő’ jelentésű szóból ered, sőt pontatlan is, mert különféle népeket foglal egy kategóriába.

 • A szerk.

  A kultúrharc végvárai

  A magyar kultúra kétségtelen bástyája a falunap, ezt ismerjük el! A falunapokon fontos beszédeket tartanak a minisztereink, mely beszédekben rendszerint a napi politikát épp csak érintik, s jóval nagyobb teret szentelnek a hagyományaink fontosságának, a hagyományainkban fellelhető önmagunknak, jelenünknek, s főként jövőnknek.

 • A szerk.

  Szél Bernadett távozására

  Az utolsó csepp a pohárban, meglehet, a Jobbik és az LMP formálódó „szövetsége” volt, erről Vona is beszélt új, kint is vagyok, bent is vagyok pozíciójából a HVG-nek pár hete, aztán a másik oldalról épp az LMP társelnöke, Keresztes László Lóránt pedzette meg egy sajtótájékoztatón.

 • A szerk.

  Idegenrendészeti eljárás

  Kenyeret, halat és almát vitt volna a tranzitzónában fogva tartott menedékkérőknek Iványi Gábor lelkész, de nem hagyták neki. Be sem engedték.

 • Fehér Renátó

  Bársonyon rostált örökség

  A prágai tavasz utóélete

  „Mi volt a prágai tavasz?” – teszi fel a kérdést Adam Michnik Egy kényelmetlen évforduló című, a csehszlovák kísérlet 25. évfordulója alkalmából született, magyarul is olvasható esszéjében. „Szabadságtörekvés vagy kommunista intrika?

 • Lemez

  Mozart: Titus kegyelme

 • Lemez

  Várjon Dénes: De la nuit

 • Koncert

  The War on Drugs

 • Koncert

  Ifj. Sárközi Lajos

 • mi a kotta?

  Képmásod a szél

 • ŐSZMŰVÉSZET - Interjú

  „Komédiához is passzol”

  Avishai Cohen jazz-zenész

  A világhírű izraeli jazzista új triófelállásban érkezik augusztus 29-én Budapestre, hogy a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében a Dohány utcai Zsinagógában adjon közös koncertet a MÁV Szimfonikusok vonósaival. Telefonon beszélgettünk.

 • Koncert

  Zsigeri exhibicionizmus

  Arctic Monkeys

  Az immár 16 éve indie rockot játszó, de öltözködésben inkább a rockabillyt idéző angol zenekart idáig elkerülte, hogy azt mondjuk róluk, „régen bezzeg minden jobb volt”. 2002-es fennállásuk óta hat lemezt adtak ki, és mostanáig mindegyiken volt néhány olyan sláger, amitől az agyunkat is eldobtuk.

 • Volt egyszer egy Táncdalfesztivál

  Az igazi magyar hatvannyolc

  1968. augusztus 18-án, vasárnap este az egész ország a Táncdalfesztivál döntőjének hatása alatt állt, az új slágerek nagyobbat szóltak, mint két nappal később a tűzijáték. Ma már felfoghatatlan, hogy hogyan válhatott egy zenés tévéműsor az év legfontosabb eseményévé, de ötven évvel ezelőtt az egycsatornás tévékorszakban ez is megtörténhetett.

 • Koncert

  Keresd a nőt!

  La Femme

  Általában a nagyobb európai fesztiválokon is nyomasztó az angolszász zenekarok fölénye – ritka alkalom, amikor a Szigeten, hétfő este leginkább egy francia csapat felléptét várja a (speciális igényű) koncertlátogató.

 • Koncert

  Eksztázisig

  King Gizzard & The Lizard Wizard

  Ritkán adatik meg, hogy az ember két nap alatt kétszer, ráadásul egy fesztivál- és egy klubbulin is láthassa aktuális kedvencét. A pazar névhez pazar zenét játszó King Gizzard & The Lizard Wizard vasárnap a Szigeten, másnap pedig az Akvárium Klubban adott telt házas koncertet, de nem is értük volna be ennél kevesebbel.

 • tévéSmaci

  Kokaskörte

 • rés a présen

  Mellbevágó, de attól még igaz

  Fiáth Marianna MC, újságíró

 • ŐSZMŰVÉSZET

  Houdini lakatja

  Cirkusztörténeti tárlat az osztrák fővárosban

  A bécsi Cirkusz- és Bohócmúzeumban tolonganak a nagy nevettetők Zoli bohóctól a Fratellini fivérekig, de a bűvészek sincsenek elnyomva. Weisz Erik hagyatékából is került ide valami, és a farkasemberekről is megemlékezik a kiállítás.

 • Hamis nosztalgia

  Újraindult a Poptarisznya

  Bizonyára mindenki kitörő lelkesedéssel fogadta nyár elején a hírt, hogy új országos rádióadó indul kis hazánkban, hiszen az utóbbi időben inkább a csatornamegszűnésektől volt hangos (illetve, inkább halk) az éter.

 • ŐSZMŰVÉSZET - Kiállítás

  Divattárggyá pinkesít

  Frida Kahlo. Remekművek a mexikóvárosi Museo Dolores Olmedóból

  A Magyar Nemzeti Galéria idén nyáron Frida Kahlo életmű-kiállítással folytatja a közönségkedvenceket bemutató blockbuster tárlatait. A korábbi, ígéreteiket teljesítő, többé-kevésbé szépen összerakott tárlatok után most sajnos nem sikerült hozni az eddigi színvonalat.

 • Album

  Hevít, eltol, nyomtat

  Maurer Dóra grafikai munkássága 1957–1981

  Erős érveket lehetne találni amellett, hogy Maurer Dóra a legbefolyásosabb kortárs magyar képzőművész.

 • „Ha szűkül is, van még nyilvánosság”

  Parti Nagy Lajos költő

  Jönnek a dilettáns kánontechnikusok bőrkabátban, vagonszagú jelszavakat kiabálnak, és már állítanák is át a kultúra vonatát az ellenkező irányba. A kultúrharcról, a jeges hallgatásról és a balliberális oldal tévedései­ről beszélgettünk.

 • A sípcsontrugdosás a fő versenyszám az angliai miniolimpián

  Csak térd alatt érvényes

  Nem csak a kamaszkori leszámolások fegyvere a sípcsontra mért rúgás; gazdag sporttörténeti hagyományai vannak az angol eredetiben shin-kickingnek nevezett sípcsontrugdosásnak.

 • Elon Musk pályaképe

  Az ember, aki rakéta volt

  Nehezen elviselhető zseni, az emberiség megmentője, érzéketlen idióta – a SpaceX és a Tesla atyjára mondták már mindegyiket, nem is teljesen alaptalanul.

 • Ami a Hős utca szanálása mögött van

  Bezavar a látképbe

  Újjáépítik a Hungexpót, ám az új konferencia-központ üveghidas rendezvényteraszáról feltáruló látványba bezavarhat a Hős utca nyomora. A kormány 2 milliárdot adott a házak eltüntetésére. Jó, ha ennek a harmadát megkapják a lakók.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...