Lantos Csaba elérné, hogy a paksi atomerőmű időnként felforralja a Dunát

  • narancs.hu
  • 2024. július 27.

Gazdaság

Az energiaügyi tárca szerint ennek nem lenne hatása az élővilágra – ezt azért nehéz elhinni. 

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) ellátásbiztonsági okokra hivatkozva lehetővé tenné az atomerőmű hűtővizét befogadó Duna-szakasz vízhőmérsékleti korlátozásának túllépését. A szabályok most kimondják, hogy ezen az 500 méteres szakaszon nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot a Duna vizének hőfoka, az atomerőmű ezért 29,5 Celsius-fokos vízhőmérsékletnél elkezdi letekerni a teljesítményt: minden plusz 0,1 foknál 80 megawattal csökkentve azt – írja a hvg.hu.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet értelmében ez „feszített energiapiaci helyzetekben közvetlen veszélybe sodorhatja a hazai fogyasztók zavartalan kiszolgálását”. Tehát nem lenne elég áram a klímák működtetésére a háztartásokban. Ilyen teljesítménycsökkentésre („visszaterhelésre”) tavalyelőtt egyszer, tavaly pedig két alkalommal volt szükség július-augusztusban, 22-72 órán keresztül. Idén még nem volt rá példa, de a klímaváltozás miatt egyre többször fordulhat ez elő nyáron, elsősorban alacsony vízállás esetén. Ráadásul a hatást erősíti, hogy az atomerőmű üzemelésének kezdete óta a Duna maximális hőmérséklet átlaga közel 3 fokkal emelkedett.

A megoldást hosszabb távon a zöldenergia tárolásában, új gázerőművek építésében, a paksi bővítésben és üzemidő-hosszabbításban látja a kormányzat, de addig

„éles ellátási helyzetekben a meglévő atomerőművi blokkok kapacitásainak maradéktalan kiaknázásával előzhetők meg a kisebb-nagyobb áramkimaradások”.

A gyakori teljesítményváltozások az EM szerint „káros és költséges következménye az is, hogy csökkentik az erőmű rendszerelemeinek élettartamát, az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát”.

A lap megemlíti, hogy kérdés, milyen hatással van mindez a Natura2000 védettségű gazdag és változatos élővilággal rendelkező Duna-szakasz ökoszisztémájára. Az itt élő, sokszor „szűk tűrésű”, vagyis érzékenyebb fajoknak már a most érvényes 30 fokos határérték is magas. A rendelkezés lehetőséget adna Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, hogy hozzájáruljon a határérték „kivételes, eseti” túllépéséhez. A minisztérium azzal igyekszik megnyugtatni az élővilágért esetleg aggódókat, hogy „a folyamatos monitoring szerint a vízhőmérséklet emelkedésének a Duna élővilágára gyakorolt ökológiai hatása az érintett szakaszon minimális, alig kimutatható”.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.