• MaNcs 30. évf. 36. sz. (2018. 09. 06.)
  Szexuális bűnözés a katolikus egyházban

  Az ő testük

  Augusztus közepén újabb, minden eddiginél súlyosabb szexuális zaklatási botrány rázta meg a katolikus egyházat az Egyesült Államokban. A pennsylvaniai jelentés, a bűnök e sötét krónikája sokkolta a közvéleményt. A szálak közvetlenül a Vatikánig vezetnek; belső ellenzéke máris lemondásra szólította fel Ferenc pápát.

  2018 / 36
 • A halogénégők vége

  Lekapcsolják az utolsót is

  Szeptember elejétől ismét kivezetnek a piacról egy energiapazarló fényforrást. Akadnak, akik sajnálják, hogy a halogén­izzóknak is leáldozott.

 • MDMA és ketamin a pszichoterápiában

  Partidrogok a rendelőben

  Készen állunk-e rá, hogy ecstasyval üljünk be pszichoterápiára, vagy ketaminnal tartsuk vissza magunkat az öngyilkosságtól?

 • Hegedűs Dániel

  A nagy Orbán–Salvini-hack

  A radikális nemzeti jobboldal elképzelt útja az európai hatalomhoz

  Közhely, hogy Magyarország és Olaszország stratégiai érdekei az európai menekültpolitikában különbözőbbek már nem is lehetnének. Olaszország stratégiai frontország a földközi-tengeri útvonal kellős közepén, és ezen érdemben az sem változtat, hogy a menekültek most inkább Spanyolország felé indulnak.

 • László Géza

  Valaki ezért is fizetett

  A vasárnapi zárvatartásról

  Magyarországon, mint tudjuk, megkezdődött a kereszténydemokrácia építése – s mikor máskor, mint az új kezdet emelkedett pillanataiban bukkant fel ismét a kiskereskedelmi egységek vasárnapi kötelező zárvatartásának gondolata.

 • A szerk.

  Dr. Szabó választása

  Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára – egy kedd reggeli facebookos önfeljelentés tanúsága szerint – egy meglehetősen drága magániskolába járatja a gyerekeit. A SEK Budapest International School éves tandíja cca.

 • A szerk.

  Az alvilág álvilága

  Orbán Viktor az elmúlt napokat Kirgizisztánban töltötte, ahol is megtekintette a Nomád Világjátékok ünnepélyes megnyitóját (így a nomádnak beöltözött magyar küldöttség bevonulását is, később ő maga is beállt közéjük), és remélhetőleg jól szórakozott a férfipróbáló sporteseményeken (lovaglás, íjászat, levágott kecskefejjel focizás lóhátról).

 • A szerk.

  Nyugtával dicsérd a Natot!

  Elkészült az új Nemzeti Alaptanterv tervezete. Csépe Valéria miniszteri biztos és csapata egy évet dolgozott rajta a legnagyobb titokban, cirka kétmilliárdért (támogatta az Európai Unió), s most mindenki nagyon happy, mert a javaslatban egészen korszerű elemek is felbukkannak.

 • Svédország választások előtt

  Fiatalok és bolondok

  De nem valószínű, hogy a bevándorlásellenes Svéd Demokraták kormányra kerül.

 • Tovább nehezíti a menedékkérők és segítőik életét a kormány

  Konténerek és paragrafusok

  Bár egyelőre nem sikerült hermetikusan lezárni a határt a menekültek előtt, szakszerű jogi képviselet nélkül szinte lehetetlen védelmet kapni Magyarországon. Nem véletlen, hogy a kormány az ügyvédeket is célkeresztbe vette.

 • Csillogó NER-luxus és offshore a Citadella alatt

  Gellérthegyi álom – Drónvideón mutatjuk a luxusvillát, ahova Rogán bizalmasa befészkelte magát

  Új céget alapított és luxusvillában alszik a város fölött Rogán Antal titokzatos bizalmasa. De kié a villa, és hogy jön képbe Svájc? Kertész Balázs újra aktív, és megrázza magát.

 • „Nincs semmilyen háttéralku”

  Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökhelyettese és frakcióvezetője

  Van-e élet Vona Gábor után a Jobbikban? Kicsengetik-e az ÁSZ-büntetést, és mit szól a keleti autokratikus rendszerek tisztelője ahhoz, hogy most őket is illiberális módszerekkel gyomrozzák? Demokrata lett tőle? Lássuk, hogyan áll ma a Jobbik!

 • tévéSmaci

  Saskeserű

 • Rádió

  Valaki hátha

  Társkereső műsor a Klubrádióban

  Ezt, ahogy mondani szokás, nem láttuk jönni. Pedig már a műsor elején kiderül, hogy ez az „utolsó utáni” adás, ami logikusan azt feltételezi, hogy jó pár hasonlóra sor került már az elmúlt hetekben, esetleg hónapokban, csak mi nem vettük észre.

 • Könyv

  Anya kiáll és beszél

 • Könyv

  Túlélőpéldány

  Raktárkészlet. Szerkesztette: Beck András

  A csehszlovák politikai és gazdasági reformkísérlet eltiprásának 50. évfordulójára emlékeztet az a kis kötet – és az ISBN könyv + galériában szeptember 7-ig látható kiállítás –, amelynek a középpontjában Milan Kundera első és alighanem legjobb regényének a sorsa áll.

 • Könyv

  Inkább frappé

  Bán Zoltán András: Betűtészta

  Elegáns küllemű könyvében a szerző a Kertész Imre sírjánál gyászbeszédet tartó Esterházy Péterre visszaemlékezve kijelenti: „vitathatatlan, hogy a dialógus folytatódik a síron túl is; és noha az élők dialógusa egyszer véget ér, talán éppen a halottak párbeszéde az, amely soha nem fejeződhet be”.

 • KISJÁTSZÓTÉR

  Esténként Batman

  Három ifjúságinovella-antológia

  Még öt-hat évvel ezelőtt is az volt az uralkodó nézet, hogy a novella halott, aki egyáltalán még vásárol könyvet, annak vaskos regényekre fáj a foga. Azóta viszont, főleg a közösségi média hatására, annyira megváltoztak az olvasási szokások, hogy ismét kelendővé vált a rövid történet, különösen az ifjúsági korosztályban.

 • KISJÁTSZÓTÉR - Gyerekirodalom

  És elindulnak a könyvespolc felé

  Készségfejlesztés és élményszerzés

  Mit olvassanak azok a gyerekek, akikben már megfogalmazódott az önálló olvasás iránti vágy, de még nem feltétlenül mozognak otthonosan a betűk világában?

 • KISJÁTSZÓTÉR - Interjú

  „Az irodalom röhögve kibírja”

  Keresztesi József író, kritikus

  Ír esszét, kritikát, dalszöveget és mesejátékot, új verses regényében pedig egy kiflivég menti meg az elrabolt királykisasszonyt. Az ötvenes évek gyerekirodalmáról és napjaink kultúrharcos trollkodásáról is beszélgettünk.

 • Kiállítás

  Látásalternatívák

  Waliczky Tamás: Kamerák és más optikai eszközök

  Megkockáztatom, hogy az 1959-ben született médiaművész jóval ismertebb a nemzetközi képzőművészeti életben, mint Magyarországon. Ennek az egyik oka az lehet, hogy 1992-től külföldön él, és számos német egyetem után 2010 óta a City University of Hong Kong egyetemi tanára, műveit pedig olyan múzeumok őrzik, mint a párizsi Centre Pompidou, a New York-i MoMA vagy a karlsruhei ZKM, mindemellett pedig számos nemzetközi díjat is magáénak tudhat; egyebek közt az 1989-es linzi Ars Electronica Festival fődíját, a Golden Nicát.

 • Film

  A jelenés

 • Film

  A párduc

 • Film

  A névtelen baba

  Csuja László: Virágvölgy

  A magyar filmtörténetben nem példa nélküli, hogy úgy beszélünk társadalmunk nyavalyáiról, hogy közben kicsit visszahúzódunk a privátszférába, egy kicsit allegorizálunk vagy egy másik korba helyezve kritizáljuk azt, ami igazából most van.

 • Nemes Jeles és Kenyeres sztárja: „színész ne növesszen túl nagy önérzetet”

  A 4 hónap, 3 hét, 2 nap című román fesztiválsiker illegális magzatelhajtójaként ismerte meg a világ Vlad Ivanovot, csütörtöktől Kenyeres Bálint Tegnapjában láthatjuk abszolút főszereplőként, és hamarosan feltűnik Nemes Jeles László Napszálltájában is.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...