• MaNcs 30. évf. 41. sz. (2018. 10. 11.)
  Interjú

  „Reflexszé vált a központosítás”

  Bod Péter Ákos a letiltott tanulmányáról és a tudomány szabadsága elleni támadásokról

  Valószínűleg az ő kormánykritikus tanulmánya miatt nem jelenhetett meg a Századvég folyóirat legutóbbi száma, a lapot kiadó alapítvány a teljes szerkesztőséget lecserélte. Bod Péter Ákost az MTA-ügyről és a Corvinus átalakításáról is kérdeztük, meg arról, szükség van-e új ellenzékre Magyarországon.

  2018 / 41
 • chili&vanília

  Egyserpenyős

 • kertész lesek

  Holló és Róka

 • A cukorpótlók egészségügyi kockázatai

  Többet ésszel, mint pótlóval!

  Az édesítőszerek egészségügyi hatásaival kapcsolatban rendre felröppennek nyugtalanító hírek, de jobb pótlékot még nem találtak ki náluk.

 • Kiállítás

  Dr. Soó Rezsőt elvitte az IBUSZ

  A piramisok országában

  „Mindazt, amit különböző né­pek, korok, kultúrák emlékeként láttunk tarka mozaikban, az egyiptomi történelem sodrásában, kialakulásának, megszületésének sorrendjében, megkísérlem bemutatni” – olvassuk a 100 éves Continental írógépbe fűzött lapon, de egy sor más tárgyat is megszemlélhetünk az íróasztalra tett fekvő vitrinben: macskanippet, régi gyufa­skatulyát, Dimitrino márkájú egyiptomi cigarettásdobozt, sőt az ókorból származó míves mélységmérőt, sakálfejet.

 • Robotautók az utakon

  Tilos a balos

  Az önvezető autók már a sarkon vannak, de vajon közel-e a jövő, amikor már robottaxit is rendelhetünk? Mik az elvégzendő feladatok és mit jósol a magyar startup cég?

 • Radnóti András

  Izompóló

  A magyar külpolitika ukrajnai lépéseiről

  Az ukrán kormány eddig is jól tudta, hogy legalább százezer ukrajnai magyar felvette a magyar állampolgárságot – de szemet hunyt felette. Az ukránok olykor szankciókkal fenyegették meg a kettős állampolgárokat, de végül sosem történt semmi.

 • Váradi Balázs: Csak semmi politika!

  A küszöb helye

  A magyar kormányzatot elítélő Sargentini-jelentés elfogadását az Európai Parlament kétharmados többséghez kötötte. De miért épp kétharmadhoz? S egyáltalán: miért szükséges valamely döntés elfogadásához a szavazásra jogosultak vagy a szavazáson részt vevők kétharmadának a voksa?

 • A szerk.

  Megdobnak kővel

  Ha van tankönyvi (és persze szó szerinti) esete a címbe citált formulának, akkor azt kedden reggel Jávor Benedek EP-képviselő Facebook-bejegyzése produkálta. Jávor ugyanis érzékelhető megindultsággal arról ír, hogy bedobták kővel fővárosi irodájának az ablakát, és e köztörvényes cselekedetet arra vezeti vissza, hogy Orbán Viktor és társainak bűnös politikája ezt hozza ki a társadalom egy részéből.

 • A szerk.

  Már nagyon meleg

  A klímaváltozás kedvezőtlen, ráadásul nehezen felmérhető hatásai a következő években teljesednek ki – állítja az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) legfrissebb, kifejezetten a politikai döntéshozóknak készített összefoglalója.

 • A szerk.

  A török barátság

  „Gül Baba eszmei örökségének ápolásával az a feladat is jár, hogy a következő nemzedékeknek is megőrizzék a türbét” – bár ezt a mondatot a török elnök mondta, attól még nem könnyű értelmet találni benne.

 • Nekrológ

  Mi teszi a férfit

  Charles Aznavour (1924–2018)

  Világszerte sántító párhuzamokkal búcsúztatták. A „francia Sinatra” ugyanis kivételesen tiszta ember volt; egészen máshogy volt politikus művész, mint nagyszerű kor- és pályatársa, Yves Montand; és éppen kétszer olyan hosszú élet jutott neki osztályrészül, mint a most női megfelelőjeként emlegetett másik kistermetű óriásnak, Edith Piafnak.

 • A tanulócsoport mint a közoktatás alternatívája

  Egérút

  A magániskolák mellett egyre többen választják a tanulócsoportokat mint olyan szabad, bizalmi légkört biztosító tanulási formát, ahol a gyerekek egyéni érdeklődése áll a középpontban, s ahol inkább tapasztalatok útján, nem könyvekből szerzik a tudást.

 • Orvosi hiba vagy sorsszerűség?

  Három élet

  A 2012 szeptemberében a hódmezővásárhelyi kórházban megszületett Móricz Levente agyállományának 90 százaléka sérült, ezért napi 24 órás ellátásra szorul. A jogerősen lezárult kártérítési perben a bíróság kimondta, hogy orvosszakmai hiba nem történt, mindez „sorsszerűen” alakult így.

 • Így barmolták szét a szemétszállítást

  Káosz és kosz

  Működő közszolgáltatást vertek szét a 2010 utáni Orbán-kormányok, amikor előbb a hatósági árbefagyasztással, a „rezsicsökkentéssel”, majd az államosítással szétbarmolták a hazai hulladékszállítást. Az ágazat addig nyereséges cégei veszteségbe fordultak, a létrehozott nemzeti kukaholding pedig milliárdos állami tőkeinjekciókra szorul.

 • tévéSmaci

  Szarka csörtet

 • Rádió

  Lakógyűlés

  Ingatlanügyek a Klubrádióban

  Szignálnak egészen kiváló választás Törtei Takács Kriszta műsorában a Búvóhely című szám a Quimbytől. „Van egy búvóhely, amit senki nem ismer / Van egy búvóhely, ahol semmi sem zavar” – énekli Kiss Tibi melankolikusan, az Ingatlanpiacban pedig máris égnek a vonalak, és több-kevesebb dadogás árán előhozakodnak a hallgatók valami nagyon személyesnek érzett kérdéssel az otthonukat – búvóhelyüket – illetően.

 • Influencerek reklámpénzei

  A gyerek a legnagyobb kincs

  A közösségi média véleményvezérei elszívják a levegőt a klasszikus sajtótermékek elől, ráadásul a terület szabályozatlansága miatt az álhírek, a káros tartalmak és a reklámok egyaránt szabadon áramolhatnak.

 • mi a kotta?

  Új világ jő

 • Lemez

  Bernstein: The 3 Symphonies

 • Lemez

  Leonard Bernstein - An American in Paris

 • Lemez

  Brandon Coleman: Resistance

 • Koncert

  Sinfonietta Rīga

 • HANGADÓ

  A világ lustája

  Gioachino Rossini

  Volt vágtában komponáló csodakamasz és ínyenc haspók, a világsiker nagyiparosa és korán nyugállományba vonult magánzó. Egy folytonosan újra felfedezett operai életmű könnyű kezű megalkotója – à la Rossini.

 • HANGADÓ - Múzsák a zenetörténetben

  Az inspiráló személy

  Tanultuk az iskolában, hogy a múzsák a görög mitológia alakjai: a költészet, a zene, a tánc, a tudományok istennői, az emlékezés és a rögtönzés segítői. Az idők során azonban a fogalom némiképp átértelmeződött, a többes számot egyes szám váltotta fel, és a legutóbbi évszázadokban múzsa alatt már azt a személyt értették, aki a művésszel bensőséges kapcsolatban áll, és ihletet ad neki.

 • HANGADÓ melléklet - Interjú

  „Kurtágék a ház nagyszülei lettek”

  Gőz László, a BMC vezetője és tulajdonosa

  Az öt évvel ezelőtt új épületbe költözött, most húszéves Budapest Music Center (BMC) a koncertekkel, előadásokkal, könyvtárral, információs központtal, kurzusokkal és lemezkiadással nagyon hamar az egyik legjelentősebb zenei helyszínné vált Budapesten.

 • Lemez

  Kezében a boogie

  Nile Rodgers & Chic: It’s About Time

  Aligha akad olyan zenerajongó, aki ne ismerné fel azonnal a poptörténet egyik legfertőzőbb darabjának, a Le Freaknek jellegzetes sikáló funky gitártémáját – és ez csak az egyik olyan dolog, amit a világ Nile Rodgersnek köszönhet.

 • Színház

  A rút kiskacsa

 • Színház

  Bárányborda

  Heiner Müller: Kvartett

  Lakatos Márknak lehetett egy olyan álma, hogy egyszer illatos báránybordát fog sütögetni színpadon, amit most valóra is válthatott a Trafóban létrehozott Kvartett című produkció keretében. Szerencsére ő az a fajta ember, akinek ez az önmegvalósítás akkor is jól áll, ha az előadás maga nem annyira érdekes.

 • HANGADÓ - Könyv

  A modern zongorista születése

  Alan Walker: Hans von Bülow

  Grandiózus Liszt-életrajza után Alan Walker a zeneszerző pályájának egyik legfontosabb mellékalakját, Hans von Bülow-t mutatja be. Teljes portrét kíván festeni, amolyan kritikai életrajzot adni, amely egységben ábrázolja a művész életét és tevékenységét, ráadásul nem feledkezik meg utóéletéről sem.

 • Könyv

  Horrorral a jobb oktatásért

  Nevelj jedit! A képzelet pedagógiája

  Hogyan állná meg a helyét egy roxforti tanár a magyar pedagógiai minősítő rendszerben? Milyen pedagógiai programja lehetne az X-Men mutánsiskolának? Milyen kurrikulummal támogatható meg a sárkányirtástól a sárkányszelídítésig ívelő kulturális paradigmaváltás a Hibbant-szigeten?

 • Interjú

  „Ha Godzillával is működik, akkor tényleg jó”

  Simon Márton költő, slammer

  Szeptemberben harmadik verseskötetével jelentkezett Simon Márton. Reptilián háziasszonyokról, a rókák titkairól és a Polaroidok sikeréről is beszélgettünk vele.

 • Kiállítás

  Párhuzamosok

  Nemes Csaba: Folyamatos múlt

  Nemes Csaba munkásságának egyik fontos jellegzetessége a társadalmi/politikai elkötelezettség; ebből a nézőpontból közelített a 2006-os pszeudoforradalom eseményeihez (Remake, 2007), a romagyilkosságokhoz (a bábjátékon alapuló Állj ide!

 • rés a présen

  „A latin-amerikai életérzés”

  Breier Ádám szervező, kreatív producer

 • Film

  Csillag születik

 • Film

  Nevem: Thomas

 • Film

  Venom

 • Film

  A pap és a porszívós

  Drew Goddard: Húzós éjszaka az El Royale-ban

  Micsoda film lehetne! Mr. Franz, a világhírű színpadi szerző beköltözik a manhattani Hotel Plaza 853-as szobájába, de ő csak az egyik szereplő a mozgalmas, a forgóajtó ritmusára lüktető moziban, a nyolcadik emelet többi fura lakója – egy nazális feltaláló, egy szalon­spicces playboy, egy szakállas balerina és egy hóbortos költő-botanikus – egyenrangú partnere a messziről elvándorolt monoklis magyarnak.

 • Interjú

  „Ha a mama idejön látogatóba”

  Zurbó Dorottya dokumentumfilmes

  A locarnói fesztiválon debütált, és mától a hazai mozik is játsszák Könnyű leckék című filmjét. A doku egy szomáliai menekültlányról szól, de a rendező nem akart klasszikus menekülttörténetet forgatni, és állítja, a filmjét nem lehet propagandacélokra használni.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...