Békés Gábor

  • Békés Gábor

Békés Gábor cikkei

A görög válság lehetséges kimenetelei - Kifekszünk, vándor!

  • Békés Gábor
Hogy valaki fizetni fog, tudjuk: a vita csak azon folyik, hogy mennyit dobjanak be a görög és mennyit az európai (jobbára német) adófizetők, s mennyit bukjanak a görög államot korábban esztelenül hitelező európai bankok. Az sem mindegy, hogy a csőd hirtelen és kaotikusan, vagy szépen, rendezetten érkezik-e el. És hogy talpra tud-e állni utána az unió.

Mi lesz a lemaradókkal? - Nem nagyon várt csomagok

  • Békés Gábor
Két és fél éve, 2008 őszén még csak néhány, súlyosan eladósodott, feltörekvő piaci ország - mint Ukrajna vagy Magyarország - tapasztalta meg, milyen az, amikor befagynak a piaci hitel csatornái. Nem sokra rá hasonló végzet már fejlett országokat is utolért. Hogyan történhetett ez, és merre a kiút?

Az ír válság - Kelta költők társasága

  • Békés Gábor
A biztos gazdasági összeomlást Írország egy hétfőn jóváhagyott, 50-90 milliárd eurónyi uniós hitelcsomaggal kerülheti el. Hogyan mehetett két év alatt csődbe az európai csodagazdaság, miben különbözik az ír eset a görögtől, és mit jelent mindez az Európai Unió számára?

A görög válság és az euró jövője - Védett bacilus

  • Békés Gábor
Görögországnak a következő egy hónapon belül 11 milliárd euróra van szüksége, egy éven belül pedig összesen 45-re, hogy törleszthesse adósságát, és fizetni tudja a kamatterheit. Három éven belül összesen mintegy 100-120 milliárd eurót kell kifizetnie a hitelezőinek. Ez a pénz nemcsak soknak tűnik, az is - Magyarország éves GDP-jének úgy 60 százaléka.

Kövess minket: