Vajda Éva

  • Vajda Éva

Vajda Éva cikkei

Újabb fordulat a Globex-ügyben - Az idő nekik dolgozik

  • Vajda Éva
A Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte a Globex-ügyben hozott tavalyi jogerős döntést, és lakhelyelhagyási tilalom mellett szabadlábra helyezte a börtönbüntetését töltő két egykori cégvezetőt. Hogyan értékeljük mindezt? Vajda Éva

A nagy hal megúszni kíván

  • Vajda Éva
Fát nem érdemes lopni, de erdőt igen - gyakran keríti hatalmába ez az érzés a nagy kárt okozó gazdasági bűncselekmények gyanújával indult perek szemlélőit. Vajon mi köti gúzsba a magyar igazságszolgáltatást? Hogy van az, hogy a mi Enron-pereink rendszerint nem nagy bummal, csak valami halk szusszanással érnek véget?

Egész flottul ment

  • Vajda Éva
"Példátlanul szigorú büntetés. Annyi évet kapott, mintha megölt volna valakit" - ilyen és ehhez hasonló vélemények jelentek meg Ausztriában, miután július 4-én az első fokon eljáró bécsi bíróság kilenc és fél év börtönbüntetésre ítélte Helmut Elsnert, a negyedik legnagyobb osztrák kereskedelmi bank, a BAWAG (Bank für Arbeit und Wirtschaft AG) korábbi vezérigazgatóját.

Indul a Postabank-per: Princz, a derék katona

  • Vajda Éva
Több mint öt évig tartó nyomozás után a múlt héten megkezdõdött Princz Gábor egykori Postabank-vezérnek és hat társának a büntetõpere. A bank volt elnök-vezérigazgatóját különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hûtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. Az eljárás tétje nem más, mint hogy a már több csatát elbukott Princz végül a háborút is elveszti-e és börtönbe megy, vagy megnyeri a döntõ ütközetet és felmentik.

"A természet nem vár" (Faragó Tibor, a kiotói világkonferencia magyar küldöttségvezetője, a Környeze

  • Vajda Éva
Még sikeres is lehet a globális felmelegedés elleni harc: több mint 160 ország tízezer képviselője vett részt decemberben az erről szóló kiotói tanácskozáson, 38 - köztük Magyarország - tett felajánlást, hogy 2008-ra csökkenti a károsanyag-kibocsátást. Kérdés, mit jelent az egyezmény idehaza, ahol a bürokrácián kívül a szén- és atomlobbival is meg kell vívni az ökocsatát.

Kövess minket: