• MaNcs 11. évf. 25. sz. (1999. 06. 24.)

  Bunkóság (Dr. Csányi Vilmos etológus és Sáska Géza gimnáziumigazgató)

  A sokévi állami bunkóság évei után a szabadság néha fényesnek nevezett, néha más jelzővel ellátott szele söpört át az országon, minek következtében elemi erővel tört fel az eddig elfojtott bunkóság. A Friedrich Ebert Alapítvány tanulmánykötetet szentelt korunk új paradigmájának, a bunkóságnak. Két hozzászólót a MaNcs személyesen is megkeresett, hogy rákérdezzen a bunkóság hátterére.

  1999 / 25
 • Sajó László: öt és feles (Isszavágó)

  Persze hogy megálltunk "gyallán az első kocsmánál, köszönöm kérdésedet, borovicskát csak Béla és én, a többiek sört, zlátibazant, tudod, sportszerűen készültek a meccsre, tavaszal csúnyán kikaptunk. Két borovicska és két korsó sör, mondom a csapos hölgynek, Árpiéknak nem rendelek, még a határon lehetnek a Skodával, skodá?

 • Kálmán C. György: Magánvalóság (éhség)

  Lopott percekben rovom ezeket a sorokat, az egyik hisztiből be, a másikba ki, vagy fordítva. Mindjárt abba is hagyom, nincs nekem erre időm. Ilyenkor, nyár előtt, úgy érzi magát az ember (én, az én), mint valami inverz pók, akit egyre szorosabban fogva tart az a háló, amelyet történetesen ő maga font, kétségbeesetten próbálja kirángatni valamennyi lábát abból a nyúlós és erős izéből, ami onnan kijön, valamennyi szemét esdekelve emeli az égre, erőlködik, izzad, de nincs menekvés.

 • Tamás Gáspár Miklós: Eurokomfort: magyar baloldal

  Milyen különös város Budapest így nyaratszaka: a hosszú, poros, néptelen utakon szinte senki, legföljebb egy-egy sportruházatra emlékeztető, furcsa maskarába öltözött korpulens, borostás, zsíros hajú fiatalember biceg (csakugyan, miért sántít errefelé majd mindenki?

 • Mi a francról beszél

  Kövér László titkosszolgálati miniszter akkor, amikor feszt a "magyar zsidósággal" foglalkozik? Már amikor nem komcsizik nagy vehemenciával és kevés szellemmel, és nem áfacsalásra és hamis számlák kibocsátására biztatja saját különbejáratú fedőcégét és csókosát, Kovácsföldi Lászlókárolyt?

 • Hiteles személyiségeket a közéletbe!

  Itt ez a legújabb rész a Postabank-szappanoperából, és mi csak szégyellhetjük magunkat, már megint, hogy itt élünk, ebben az országban. Pedig a hitelek ügye viszonylag egyszerű história: vannak országok - a mienk pl.

 • Politikai hírek és

  Észak-Írország: amerikai segítség a kormányalakításhoz Az

 • A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium egy éve: Pórhintés

  A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) intézkedéseinek célszemélye a magyar paraszt. Pontosabban: az őstermelő, aki kis darab földjén korszerűtlen és hatékonytalan módszerekkel kétes minőségű terményt állít elő, és akit -a nemzet kincsét!

 • A szerencsejáték-törvény módosítása: Lutri a patkóban

  A pénzügyi tárca lázas igyekezettel munkálkodik azon a törvénymódosításon, amely a szerencseiparban vágna új rendet. A szerencsejátékokat szabályozó törvény - a világhálón folyó nyerészkedéseket is figyelembe véve - idejét múlta.

 • A Legfelsőbb Bíróság a vasutassztrájkról: Szív a MáV

  A Legfelsőbb Bíróság (LB) minapi ítélete szerint jogszerű volt a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által szervezett januári vasutassztrájk. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság és a Fővárosi Bíróság korábban ezzel éppen ellenkező tartalmú döntést hozott.

 • Westel-torony Dunaharasztiban: Átjátszótér

  Felpörgőben a magyar kommunikációs forradalom. Két hete újabb mobilszolgáltató kapott országos koncessziót az államtól, úgyhogy rövidesen újabb átjátszótornyok építése kezdődik meg. Ha a parlament is úgy akarja, a szolgáltatók rövidesen már a padlásunkat és a tetőterünket is elfoglalhatják erre a célra.

 • Káderszkander a Honvédelmi Minisztériumban: Irodista vitézek

  Miközben a Magyar Honvédséget már csak a hóhelyzet ellen lehet bevetni, addig a főtisztek és a politikusok ádáz pozícióharcba keveredtek egymással a Honvédelmi Minisztériumban (HM). Ismeretlen tettesek hétről hétre a honvédség parancsnokának és egyéb tábornokoknak a menesztéséről adagolnak híreket a közvélemény tudatalattijába.

 • Kosovo és a titkosszolgálatok: Meccsek idegenben

  Kosovóban furcsa háború dúlt: a nyugati erők igyekeztek minél kevesebb kárt tenni emberéletben. Emiatt a hadviselés a szokottnál is jobban igyekezett a titkosszolgálati előkészítésre építeni. Sokkal kevésbé tűnt viszont nyilvánvalónak, hogy a jugoszláv konfliktus kezdetén tapasztalt nemzetközi titkosszolgálati versengés a háború után is fennmaradhat.

 • A Selye-hagyaték sorsa: Könyvtár a zúzdában

  Hét évig rohadt Szentesen, az egykori Esze Tamás laktanya legénységi étkezdéjében az úgynevezett "Selye-hagyaték", amit június 8-án, egy jogerős ítéletet követően árverezett el a bírósági végrehajtó.

 • Digitális Irodalmi Akadémia: Láthatatlan halhatatlanok

  Tavaly ilyenkor, a távozó kulturális kormányzat egyik utolsó, jövőlátó projektjeként megalakult a Digitális Irodalmi Akadémia (DIA). A cyberiába invitált szerzőknek most, június elején kellett volna első ízben maguk közé emelniük egy kortársukat.

 • Átmeneti idők (Bacher Iván: Kutya Mandovszky)

  Jó dolog, ha valakinek van családja, mert nem kell folyton magáról írnia, mint nekem. Én csak - az elengedhetetlen szülők, úgymint édesanya, édesapa mellett - egy keresztapával rendelkezem, aki naiv képeket fest, általában bikán lovagló mezítelen nőket és vihart a Hortobágyon, ugyancsak bikával.

 • Csillagok háborúja az interneten és máshol: Nyakunkon az űrbarmok

  Megint győztünk, tehetjük az újabb rovást a Miért vagyunk mi olyan oltári jófejek? címet viselő faliújságunkra. Magyarországon öt nappal a premier után már látható volt. Már ha az internet Magyarországnak tekinthető, amennyiben valaki a Légszesz utcából kapaszkodik rá.

 • Film: Elkúrta a szél (Elszállt egy hajó a szélben I-II. )

  A belvárosi rókajárás az olyan volt, hogy bele kellett tenni a kezeket a zsebekbe, a nemi szerv tájáig lehúzni, és a hegyes orrú cipőket heggyel egymás felé fordítva, csúsztatni a lábakat lassan előre. Most is van ilyen bizonyos mozgásszervi defektusok nyomán, de annak idején, amikor csak divatból, csoport-összetartozásból csinálták, ezért Kex-sleppet vertek a külvárosi fiúk a Kassák Klub előtt.

 • Film: A börtön ablakába soha (Slam)

  A slamming rapszövegek előadása zenei kíséret nélkül. A slam pedig maga a költői verseny, mikor is a versenyzők közönség előtt adják elő szerzeményeiket.

 • El tudom képzelni (Santana: Supernatural)

  Az utóbbi években akkor emlegettük Santanát, amikor a mi nosztalgiázó népünk lelkivilágát próbáltuk megérteni. Ily módon két legyet fikázhattunk egy csapásra: "Nyugaton rég lejárt, nálunk meg beindul egy átlagos stadion.

 • Több kapun át (Purple Prose)

  A kilencvenes évek megasztárjai között sokan voltak, akiktől nagyon ki tudtam akadni. Ha bolond vagyok, részemről rendben - olyanokra gondolok, mint a Deep Forest, a Gipsy Kings vagy a Vaya Con Dios. Az utóbbival ugyan elnézőbb vagyok, hiszen már megszűnt, "normális" esetben mégis elképzelhetetlen lett volna, hogy Dani Klein énekesnő új zenekarának megelőlegezzem a fülem.

 • Megforgatjuk az egész (A Zap Mama ünnepe)

  Azért csak-csak araszolgatunk. Három-négy évvel ezelőtt választhattak csillagot a world music-fesztiválok, bárkit - ismeretlen volt a neve minálunk. Az idei felhozatal ugyanakkor azt jelzi, egyre többen térnek vissza az élvonalból: újabb sanszot kap(t)unk a Musafirre, Stella Rambisai Chiweshére, az Ifang Bondira, az Asian Dub Foundationre és a Klezmaticsra, míg azok közül, akiket először hallhatunk, csak Baaba Maal és a Zap Mama tűnik ki.

 • Az ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark: Volt egy Szer

  A honfoglalás, az nekem megvan, büfé vagyok, nem is részletezném a csak e helyt, egy kötelező Koltaytól az utolsó könyvhétig érő tudományos publikációim teljes listáját, leginkább a szerénység, ám annál is inkább a jogos önvédelem okán, hiszen azt gyanítom, hogy pont a brazil-magyar eredetkutatás terén elért kétségtelen eredményeim sarkallották kenyéradóimat, hogy a terepre vezényeljenek.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...