• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Relével az ágyban)

  Bambán és félszegen néztem magam elé, mint a szentlélek, aki kisebb látászavarral küszködik a sok cigaretta miatt, a fejében pedig üres, gazdátlan bárányok sétálnak és kolompolnak a puszta mezőn, amelyről letépkedték a virágokat az ízlésdömpingben megzavarodott kalauznők.

 • Sajó László: öt és feles (Pályák emlékezete 1.)

  Az úgy volt, itt lesz az expó főhadiszállása. Az ám, gödör itt is, mondják, uszoda épül. Öt éve, ezer éve, expó, millennium, nem mindegy? A szomszédos MAFC-pályát most adták át, stopliban rá se mehetnek, ha egyáltalán, gondnok eldönti, lesz-e meccs.

 • Para

  Kovács Imre: én

  Már este úgy feküdtem le az egynapos nullkalóriás önmérséklet után, hogy nem voltak kétségeim az álmaim felől, de azt azért nem gondoltam volna, hogy négy darab kétrészes kalandfilmet fogok belepasszírozni az éjféltől hajnali négyig tartó időszakba, négy rohadt és szellemtelen B kategóriás mozit, és mindet végig kell néznem, mert az álmok már csak ilyenek.

 • Hammer Ferenc: A nemzet napszámosai

  Több mint egy hónapja látott napvilágot Kaltenbach Jenőnek, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok biztosának beszámolója a kisegítő, illetve eltérő tantervű iskolákról.

 • Fiúk a falnál

  A hét elején közzétett közvélemény-kutatási adatok tanúsága szerint a Fidesztől lefalcolt néhány százezer szavazó - kisebb részben a szocialistákhoz, nagyobb részben pedig (egyelőre legalábbis) a semmibe, a bizonytalanok közé.

 • Dagadj, kebel, dagadj, buksza!

  Meg kell hagyni, Orbán miniszterelnök elegánsan lazult le Surányi György sikálásáról: reméli, mondta a múlt héten, hogy a jegybank elnöke a jövőben is olyan remekül végzi majd a munkáját, mint ahogy eddig tette.

 • Olvasói levelek

  TibiMaNcs, 1999. szeptember 2.Azt írja Lovas kolléga, hogy én őt lófasznak neveztem.Nem neveztem.

 • Politikai hírek és

  Jugoszlávia: ellenzéki tüntetéssorozat

 • Az Auschwitz-kiállítás forgatókönyve: Nem teszik az ablakba

  Az auschwitzi magyar kiállítás jelenlegi (csaknem negyedszázada működő) formájában alkalmatlan a magyar zsidó holokauszt dokumentálására, ugyanakkor a nemrég kormányfelkérésre elkészült új kiállítástervezet egyaránt kiváltotta a történészszakma és a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) heves ellenállását.

 • A melegek agyoncsapása és a Magyar Rádió: Bácsi kérem, hol lehet itt buzizni?

  Eltiltották két műsor vezetésétől Pálfi Balázst, a rádió Önazonos című melegműsorának szerkesztőjét. Pálfi a műsorszolgáltatási szabályzatot megszegve, válaszjegyzetet közölt Lovas István egy, a Vasárnapi Újságban elhangzott, melegeket sértő jegyzetére.

 • A költségvetés és az önkormányzatok: Az autonómia alkonya

  Az önkormányzatok autonómiája nagymértékben függ az éppen hatalmon lévő politikai erőktől. A mindenkori költségvetési törvény ugyanis nagyban meghatározza az önkormányzatok autonómiájának határait. Az Orbán-kormányt, csakúgy, mint elődeit, nem az önkormányzatbarát kabinetek között tartja majd számon az utókor.

 • Időközi parlamenti választás Siófokon: Angebot 20%

  Az aranyhíd valahonnan a képzeleten is túlról, vagy ha mindenáron keresni akarnánk, úgy Badacsony magasából rohan neki a délutáni móló csúcsának, minden nyugodt és fenséges, szinte idegenül szép arcát mutatja a tó.

 • Időközi parlamenti választás Székesfehérváron: őszinte részvétel

  A választást megelőző héten Székesfehérváron sokkal inkább a transzszexuális házaspár átoperálása keltett feltűnést, mint a kampány, amely - leszámítva egy-két ösztönös plakáttépkedést - példamutóan visszafogott és talán éppen ezért teljesen érdektelen volt, noha a hét szinte minden napján megfordult a városban egy miniszter, egy pártelnök vagy egy rocksztár.

 • A Kosovói Felszabadítási Hadsereg lefegyverzése: Veterántalálkozó

  Az U‚K meghalt, éljen az U‚K: a gerillaszervezet némi huzakodás után beszolgáltatta fegyvereit, tagjai egy részéből pedig létrehozták a Kosovói Védelmi Hadtestet. Ennek nem örülnek a szerbek, akik saját véderő létrehozását jelentették be.

 • Indiai választások: Egymilliárd

  Vannak kora őszi esték, amikor globális szemlélet tölti el a hírlapírói keblet, és ezek azok a pillanatok, amikor kicsit viccesnek tűnik föl egy-egy magyarországi időközi választás Lórival vagy Lóri nélkül, miközben Indiában lassan egy hónapja választanak már hétvégéről hétvégére, szövetségi államról szövetségi államra haladva, kampányhalottak tucatjaival komplett parlamentet.

 • Német szélsőjobb: Brandenburgi verseny

  Az újraegyesítés előtt nagyjából annyit lehetett tudni, hogy a németek megtanulták a történelmi leckét: bár minden német nagyváros faunájához hozzátartozott néhány elszenilisedett neonáci, nyomában a skinheadekkel, de ők inkább az utcaképet színesítették.

 • Finn napok a Trafóban: A finn ugrás

  Szeptember második fele a finn kultúrához való közelítéssel telt a Kortárs Művészetek Házában, ahol az intézmény hagyományaihoz híven természetesen kiemelt szerep jutott a mozgásművészetnek. Volt azonban fényerő, hangerő és gyomorerősítő is a kulturális változatosság kedvéért.

 • Rövidfilmek a Francia Intézetben: Kerozin Gizi és a magyarok

  Menekülés a rövidfilmbe - ezt az alcímet adták a francia clermond-ferrand-i rövidfilmfesztivál díjnyertes filmjeiből való válogatásnak. A fesztiválra megmerítkezni rendszeresen kimenekülő magyar fiatalok úgy gondolták, nem árt megismerni a második évezred végének francia mindennapjait kisfilmek által, és ez csak használ a magyar alternatív filmtejesztői hálózatok vérkeringésének.

 • Peter Sorel: Film-Táj-Kép

  A hírességek intim szférájába való betekintés tömegeket bír vonzani, pláne ha a celebritások leginkább túlmisztifikált halmazáról, az amerikai filmsztárokról van szó. Nem mindegy persze, hogy mindez egy bulvárlap paparazzoképein vagy - mint esetünkben - egy fotóművész esztétikailag is értékelhető alkotásain valósul meg.

 • Van bennem némi (MeShell Ndegécello: Bitter)

  "Ha nem ízlelted meg a keserűt, nem tudod megbecsülni az édeset" - magyarázza MeShell új albumának címét, tematikáját. Szerelemről esik szó, szinte végig, és "a szerelem harc; át kell esnünk a keserűségén, hogy könyörületben részesülhessünk".

 • Tricky with DJ Muggs and Grease (Juxtapose: Nem csak egy póz)

  Tricky with DJ Muggs and Grease: Juxtapose

 • Az erőszak nyelve (Szilágyi ákos költő)

  Volt időszak, amikor az irigyelt Amerika sztárírójelöltjei féltékenyen tekinthettek Európa keleti felén élő kollégáikra, hiszen azoknak bármely gesztusa, írása, megszólalása vagy meg nem szólalása politikai tettnek számított.

 • Parti Nagy Lajos: Szittyanopszis

  (Iskolai dolgozat Szilágyi Ákosnak a Szittya-szótyár apropójából)

 • Magyarország Frankfurtban: A 3.0-ás verzió

  Két éven át rendes hisztéria övezte a Frankfurti Könyvvásárra való felkészülésünket - hogy tehát október 13-18. között mi leszünk a világ legnagyobb ilyen rendezvényének középpontjában -, a célegyenesbe érve azonban a külső szemlélőt egyre inkább a normalizálódás tényeivel tömik a szervezők.

 • Kultúra a magyar médiában: Ellentétes tendenciák

  Idén áprilisban Kell-e kultúrát közvetítenie a televíziónak? címmel rendezett a Teleki Alapítvány Budapesten médiakonferenciát. A kérdés provokatív jellege és tartalmi sugallata, azon túl, hogy bármely kulturális területen dolgozó szakembert érzékenyen érint, arra a bizonytalanságra utal, ami nemcsak az utóbbi évtized szűkebb kulturális médiapiacát, hanem a kultúra jelenlegi magyarországi helyzetét is jellemzi.

 • Mindent mindenütt (Peter Sorel fényképész)

  1938-ban Budapesten született, és Szentmiklósi Péternek hívták. Az 1956-os forradalomban az ELTE joghallgatójaként vesz részt, majd decemberben disszidál. Különböző ausztriai menekülttáborok után, 1959-ben érkezik az Egyesült Államokba, ahol megismerkedik az ötvenhatos emigráció két nagy reményű figurájával, Zsigmond Vilmossal és Kovács Lászlóval.

 • Tízéves a Real World Records: Ha előttem van észak...

  Passzióból mintegy Passion című albumával - rajta Martin Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című filmjének afrikai és közel-keleti inspirációkra épített zenéje - indította el lemezcégét Peter Gabriel 1989-ben.

 • Gamexpo ´99: Gépmutatás

  A birminghami autószalon megtekintése akkor fulladt kudarcba, amikor véletlenül betévedtem a SEGA standjára. Nem tudom, egyáltalán mit keresett a cég egy autókiállításon, de tény, hogy velem együtt több újságíró felejtette magát a zombilövöldözős, fejleszaggatós gépnél.

 • Gyergyótól Gyimesig: Diszkó és templom

  A múlóban lévő nyárban az óromán (regáti) megyékkel határos székely végekre igyekvő szervezetlen turistát a legkülönbözőbb önjelölt hazai, kút- és lófők próbálták beijeszteni agyhártyagyulladás-ügyben.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...