• Antal Dániel: Elengedett kézzel (Az erős forintról)

  Május óta vége a csúszó leértékelésnek, amely a forint árfolyamát szűk sávba szorította, és a piacgazdaságot gyakorló pályán művelő magyar vállalatok számára kiszámíthatóvá tette az árfolyamkockázatokat.

 • Lenyelni a bánya közeli békát

  A lapunk megjelenése előtti keddre kérte az MSZP és az SZDSZ az Országgyűlés rendkívüli ülésének az összehívását annak érdekében, hogy a Ház hozzon létre két vizsgálóbizottságot. Az egyik az agrártárca körüli korrupciógyanús esetek (vagyis Szabadi Béla ügye) kapcsán a miniszterelnök felelősségét tisztázná, a másik az Orbán-bányák - illetve az alapos okkal Orbán család közeli bányáknak nevezhető egységek - állami megrendelésű dolomitszállításai körül matatna.

 • Vasas, ne hagyd magad!

  Mint arról lapunk beltestében is harangozunk, nyakunkon a német. Ráadásul az MLSZ századik születésnapja alkalmából rendezett jubileumi gálamérkőzésre, lévén az két és fél héttel a németek sorsdöntő Anglia elleni tétmérkőzése előtt (aug.

 • Cyber hírek

  Génmanipulált dohány Az észak-karolinai Vector Tobacco ősszel dobja piacra Omni márkanevű, csökkentett karcinogéntartalmú cigarettáját. A Vector olyan eljárást fejlesztett ki, amelynek révén drasztikusan csökkenteni lehet a dohánytermékben a leginkább rákkeltő hatásúnak ismert nitrozamin és a policiklikus aromás szénhidrogének (vagyis a kátrány) mennyiségét.

 • Kulturális hírek

  Incze Ágnest, számos dokumentumfilm és azn PEHELYKÖNNYÛ Light as a Feather címmel látható a Magyar Fotográfusok Házában a Magyar fotográfia New Yorkban sorozat harmadik darabja. A kézműves és történeti eljárások mai továbbéléséről Gábor Enikő (vegyes technika), Kerekes Gábor (kimásoló papír; a kiállítás művészeti vezetője, illusztrációnk az ő munkája), Síró Lajos (kallitípia), Soltész István (argentotípia), Szilágyi Sándor (platinotípia; a program kurátora) és Vékás Magdolna (ciano) munkái tanúskodnak.

 • Kiállítás: Dennis Hopper, Easy Painter (A System of Moments - Museum für Angewandte Kunst, Bécs)

  Ha jól emlékszem, a Filmmúzeumban vetítették annak idején az 1969-ben készült Szelíd motorosokat. Vagy a Puskinban. Mindegy, a belvárosból kutyagoltunk G. P. barátommal a pislákoló éjszakában, haza, a szülői házhoz, ahol még éberen matatott a nagymama, és kijózanítóan semmi, de semmi nem hasonlított a filmben látottakhoz.

 • Lemez: Egy magyar karteziánus (The Ligeti Project - I.)

  "Egész beállítottságom, nemcsak a zenében, hanem minden vonatkozásban az, hogy semmit sem veszek készpénznek. Ha valamit állítanak, és az szépen hangzik, megnézem, mi mögötte a valóság. Szép szólamok, tetszetős gondolati építmények, filozófiai rendszerek általában hidegen hagynak.

 • Színház: Inkább a nők! (A Makrancos hölgy Keszthelyen)

  Makrancos Kata úszik a levegőben. Új hullámra készül a feminizmus vagy a hímsovinizmus, vagy a majd-meglátjuk-micsoda. Egyet már láttam a beígért háromból, és mondhatom: ha ilyen a férfi, nekem inkább a női cölibátus vagy a nők.

 • Film: Kár a könnyekért (Sally Potter: A síró ember)

  Csalódni fog az, aki az Orlando rendezőjének új filmjére vált jegyet a moziba. A táncos-koreográfusként indult Sally Pottert ezentúl is a kilencvenes évek elején készített Virginia Wolf-adaptációja miatt érdemes számon tartani.

 • Film: Virágosi fegyverletétel (Dupla vagy minden)

  Avirágárusok nyughatatlan népség, nem férnek a bőrükbe, előbb-utóbb mindegyik viszi valamire, csak lássa őket doktor. Állításunk igazolásául citáljunk klasszikust: emlékeznek Elizára? A Doolittle lány. Árulta a virágot, és jött a doktor, Henry Higgins, s vele az élet nagy fordulatai.

 • Film: A mennyiség forradalma (Pearl Harbor - Égi háború)

  Jaj, hogy ezek az amerikaiak mit nem mernek csinálni a történelemmel, szegénnyel! Ez engem nem érdekel. Egyszer gondoltam már rá, hogy a történelem a Mammut üzletközpontban kapható, de anyám meglátott, és orvosért küldött.

 • "Égnek áll a hajam!" (Jimmy Bosch)

  Nagyon prózai az oka, hogy a sok hangszer közül miért épp a harsona lett az övé: tizenegy éves korában, amikor az iskolában - egy furulyaféleség után - igazi hangszert kellett választania, egyszerűen ez jutott neki.

 • Könnyű és finom (Morcheeba)

  Aszombat, már részemről, a Morcheeba kora esti sajtótájékoztatójával indul. Nincs benne sok köszönet. A hófehér sajtósátor, mint valami termosz, magába zárja a meleget, és ezen az igazán kellemetlen helyen nagyjából harminc ember küszködik azért, hogy a kiszabott húsz perc során odakiabálhassa kérdését az időjárástól hervadozó zenészeknek.

 • Gyula: Kolbászból van a sövény

  Agyulaiak először síparadicsomban gondolkodtak, de a szovjetek nem járultak hozzá, hogy hegyeket hozzanak az ellenséges Ausztriából. Második ötletük az volt, hogy elköltöznek Békéscsabára, a nagy kolbász-konkurens lakosságát gyarapítva ezzel, de ezt a csabaiak vétózták meg.

 • Képernyővédővel a rák ellen: Filantróp processzorok

  Április eleje óta közel félmillió számítógép-tulajdonos csatlakozott a projekthez, melynek első célja a vezető gyermekkori halálokként számon tartott leukémia új gyógyszereinek felkutatása. A munka során több száz millió molekula rákellenes hatását értékelik olyan módon, hogy egy számítógépes modellben megvizsgálják négy, a leukémia kialakulásában kulcsszerepet játszó fehérjére gyakorolt hatásukat.

 • Mount Everest-expedíciók: A napfény íze

  hogy meghódítsa, de a végig hihetetlenül peches expedíciónak egy 8300 méter magasan bekövetkezett haláleset miatt vissza kellett fordulna. Most azonban két hazai társaság is nekivágott, hogy az akklimatizációs túrák után, szeptember elején elinduljon a csúcs felé, ahová más-más irányból érkezve, október derekán szeretnék kitűzni a piros-fehér-zöld zászlót.

 • Százéves az MLSZ: Van ünnep

  Ebben vagyun mi nagyok, hogy megadjuk a módját. Január óta tart ilyen-olyan keretek közt a mulatság, melynek konkrét formáiról persze

 • Feszti körkép: Minden eddiginél

  Hogy hatvanezer sok vagy kevés, az sok mindentől függ. Elenyésző például egy brazil kupadöntő nézőszámához képest a Maracana stadionban, viszont az óbudai hajógyárin olyasmit lehetett érezni: több a soknál. Aki nem merült el valamelyik színpad előtti masszában, hogy rajongói vagy minden mindegy alapon átadja magát a zenének, az sodródhatott a tömeggel körbe-körbe, kereshette ismerőseit mobiltelefonba ordítva, kerülgethette a sátrakat, a földön fekvőket, vagy éppen egy mobil Király Tamás-divatbemutatót, ha pedig végképp reménytelen helyzetbe akart kerülni, megpróbálkozhatott azzal, hogy valamelyik kocsma pultjánál csillapítsa szomját.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...