• Sajó László: Öt és feles (Sa(r)ulus (Lenn délen édes 2.)

  Személyautókon begördülő honfitársaimhoz somfordálok, kezemben kék bőrű útlevelem, mintha Fedél Nélkül újság lenne, magam hajléktalan, úgy reagálnak, szemükben rettenet, akár péntek kora délután az álló kocsisorban az Úttörő Áruház előtt, látván, közelgek, Rossz Arcú Indián.

 • Podmaniczky Szilárd: Déli verő

  Akkor hirtelen sötétség robban a moziteremre, a fekete por lassú áramban szálldos a végtelen légtérben. Megkapaszkodom a karfában, talpam alatt a hideg kövezet, a háttámla, az ülőke, egyszerre minden. Megpróbálom visszaképzelni a hirtelent, amikor még láttam, de már ment el a látásom.

 • Király Júlia: Bizalmi mállás (Az üzleti titokról)

  Hajdanán, amikor még pártállam volt, és a hiánygazdaság része volt a nem kevéssé mesterséges információhiány, magától értetődőnek tűnt, hogy demokrácia csak ott van, ahol biztosított az információhoz való szabad hozzáférés, az állam és a gazdaság működésének átláthatósága, ahol nem megengedett az információk paternalista megvonása a köztől.

 • Keresik egy város tolvaját

  A Fidesz-frakció vezetője és helyettese a múlt héten bejelentette, hogy a gazdasági bizottságon belül egy albizottságot kellene felállítani a Dunaferr Rt. 1996 és 2001 közötti működésének kivizsgálására, mivel szerintük a vasmű az előző vezetés alatt szocialista és szabaddemokrata kötődésű körök "pénznyerő automatája" volt.

 • István, a dandár

  Majd kifolyik a szemünk a sok mulatozástól, számon se bírjuk tartani, hogy az utóbbi hetekben hány tűzijátékon, szoborszentelésen, zászlóátadáson, utcabálon, járdaavatón, körmeneten és koronázási misén vigadtunk.

 • Cyber hírek

  ASCI White Az IBM és az amerikai kormányzat új szuperszámítógépet mutatott be, amelyet nukleáris fegyverek tesztelésére, robbanófej-tervezésre és nukleáris robbantások szimulálására fognak használni. A két kosárlabdapálya méretű, 106 tonnás ASCI White 8192 darab IBM Power3 processzort használ, 160 terabyte háttértárral, így másodpercenként 12,3 billió művelet végrehajtására képes, vagyis háromszor gyorsabb a korábbi bajnokoknál.

 • Kulturális hírek

  A Hősök terén újraavatták, és katonai tiszteletadás kíséretében megszentelték a restaurált királyszobrokat és a Hősök emlékkövét. A 14 királyszobrot és a két allegorikus szoboregyüttest a Budapest Galéria szakmai felügyeletével a Szabó Öntészeti Kft.

 • Állam és piac az energiaszektorban: Kaliforniai rémálom

  Akaliforniai energiarendszer válságáról szóló híreken Magyarországon is kapva kapott a tervgazdaságban szocializálódott, a versenypiacokkal szemben zsigeri gyűlöletet érző vagy egyszerűen csak monopolprivilégiumait féltő energiapolitikai csapat.

 • Az MKP és a szlovák kormánykoalíció: Kiszállókártya

  Július 4-én hagyta jóvá a szlovák parlament az új közigazgatási reformot, amelynek ügyéhez a magyar párt a kormányban maradását kötötte. A reform a szlovákiai magyar ízlésvilágba nem fér bele, Bugár Béla, az MKP elnöke közvetlenül a szavazás után kijelentette: pártja augusztus végén elhagyja a kormánykoalíciót.

 • Fiatalok a MIÉP-ben: Farkaskölykök

  - csendestársként). A párt ráadásul érzékelhetően növelte bázisát a fiatalabb korosztályokban; írásunkban erről lesz szó. Cikkünk egy olyan kutatás alapján készült, amelynek részletes megállapításai egy készülő tanulmánykötetben* látnak majd napvilágot.

 • Nagygyűlés a Margit-szigeten: Száműzöttek szkafanderban

  Maradjunk is mindjárt az irodalomnál: Dörner György némileg megtestesedett, de orgánuma a régi, ám azt már sajna nem állíthatjuk, hogy ugyanolyan jól szaval, mint a korábbi hason rendezvényeken. Nyilván szólhattak neki, errefelé az illusztratív szavalat járja, sírj, hogyha bánat ér, üvölts, ha brong a kardlap, mostantól rajta nem múlik.

 • Augusztus 20.: Cirkusz és új kenyér

  ott gubbasztott a botja mellett, nem beletörődést véltem kiolvasni, inkább olyan halálos elszántságot,

 • A Széchenyi-terv reklámkampánya: Képmutatás

  hogy vállalkozása megmaradjon -, lakóhelyén mégis hozzá fordulnak segítségért, hogyan kell nyertes pályázatot írni.

 • A mozgáskorlátozottak autóvásárlási támogatása: Egy rendelet már megvan

  Mivel a társadalom jelentős része csak akkor konfrontálódik mozgássérült úrvezetővel, ha azt fontolgatja, hogy elfoglalja-e parkolóját a Cora bejárata előtt, vagy elirigyli ingyenes parkolási lehetőségét a belvárosban, sokan rosszallóan csóválták fejüket, amikor a súlyosan mozgáskorlátozottaknak járó gépkocsi-vásárlási támogatással kapcsolatban visszaélésekről olvashattak.

 • Könyv és film: Rozik a moziban (Bridget Jones naplója)

  "Egy színésznő csak nőket tud játszani. Én színész vagyok, úgyhogy bármit eljátszom" - mondta állítólag Whoopi Goldberg. E felvetésből kiindulva Helen Fielding távolról sem író, viszont a lehető legközelebbről írónő.

 • Film, zene: Műbarbárok (Emir Kusturica: Umca-umca, macska-zaj)

  Az Európába/Nyugatra utazó balkáni művész, az ő hányattatásai, fogadtatása (legtöbbször persze: idegensége, meg nem értettsége) alaptoposza a sokat próbált félsziget magánmitológiájának, miként a Balkánra felkerekedő európai/nyugati utazó (misszionárius, tudós - legtöbbször a nép, a Volk avatott kutatója -, hódító, illetőleg a leggyakrabban ezek keveréke) kalandjai és érintkezése a balkáni Volkkal az európai kultúrkör szerves része.

 • Színház: "Love me tender" (A Makrancos Kata Szentendrén)

  Ha belegondolok: tipikus Alföldi-rendezés ez a Makrancos Kata. És ez voltaképpen dicséret. Aztán muszáj belegondolnom abba is, hogy miközben minden erre járó külföldinek szívem minden melegével Alföldi-előadásokat ajánlok, mert ez egy valamilyen színház, személyes kritikusi viszonyom ehhez a valamilyen színházhoz mindig ambivalens, mondhatnám úgy is: nem az én káposztám.

 • Kiállítás: Életek, asztalok, utak (Kudelich Lajos: Honpolgárok)

  Ötször négy-öt felvétel, ennyi a kiállítás maga, végig is lehetne rajta egy perc alatt siklani; cigányok, környezetük, hétköznapi élethelyzetek, visszafogott, szép anyag.

 • World Music: elmenni

  Café Brasil

 • Fétisparti Budapesten: És mi mégis láncot hordunk

  Ha arra gondolsz, milyen jó is volna egy esti mulatságra úgy elmenni, hogy csupán gázálarcot, neccharisnyát és mondjuk egy tükrökkel kivarrt kínai alsónadrágot viselsz, miközben ritmusra csattogtatsz egy lovaglóostort, akkor felesleges tovább magyarázni, mi is valójában a fétis, mert helyben vagy.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...