• Podmaniczky Szilárd: Déli verő (Ha nem keleten, akkor nyugaton)

  Ott állok az állomáson, az épületben, alattam vörös műmárvány kő, fölöttem tíz méterre plafon. Még jól emlékszem az állványzatra, melyen utasellátó mámorban repkedő festők kerengtek odafent, s ha úgy jött a korongecset, beletoccsant a piaci kosárba.

 • Legát Tibor: Pop

  Két napja nem mozdultam ki otthonról, úgysem juthatok ki a kapun, mert ahhoz le kéne mennem a földszintre, de ahhoz le kéne jutnom a harmadikra, csakhogy ahhoz meg kéne tennem az egyemeletnyi távolság felét, ahhoz meg annak a felét és így tovább a végtelenségig.

 • Bán Zoltán András: Papírpénz(Miből él a magyar író?)

  Azt gondolhatnánk, Goethének jól ment. Egy fenét. Siegfried Unseld, maga is egy nagy kiadó, a Suhrkamp Verlag feje roppant érdekfeszítő munkában (Goethe und seine Verleger) tárta föl, mennyire kiszolgáltatott volt a német szellemfejedelem a kiadóknak, a kalóznyomatoknak, a szerzői jog lábbal tipróinak, a szélhámosoknak, a szedőknek, a korrektoroknak, a könyvkötőknek.

 • Hibaszázalékok

  Egyre feszültebb figyelemmel követjük a politikailag legelkötelezettebb két napilap, a Népszava (NSZ) és a Magyar Nemzet (MN) küzdelmét a K&H brókerbotrányának interpretációs versenyében. A muníciót ehhez tuti helyekről kapják: az érdeklődő olvasó számára határozottan úgy tűnik, hogy az előbbi lap alá a rendőrség, az utóbbi alá pedig a pénzügyi felügyelet dolgozik.

 • Megint Taszár

  "Ingyenessé tesszük a tankönyveket az általános iskolák első 8 tanévében" - ígérte személyesen Medgyessy Péter Egyetértésben a nemzettel! című választási brosúrájában tavaly tavasszal. Nem kellett volna. Ez talán hozzájárult az MSZP választási győzelméhez, de ha valaki csak egy percre belegondolt, tudhatta, mekkora baromság.

 • olvasói levelek

  Nagyon nem szívesen vitatkozom Tüske Lászlóval, hiszen ő ért az iszlám-arab kultúrához, én meg nem. Viszont mégis kénytelen vagyok, mert az iszlám fundamentalizmusról szóló írása szerintem megtévesztő optimizmust sugall.

 • Kulturális hírek

  1903-ban a 21 éves William S. Harley és a 20 éves Arthur Davidson egy kis sufni falára körmölte, hogy Harley-Davidson Motor Company, elkészítette az első, eladásra szánt motorkerékpárt, s ettől kezdve nem volt megállás.

 • cyber hírek

  n Cybersport-hétvége A hét végén harmadik alkalommal rendezték meg a világ egyik legrangosabb számítógépes játékversenye, a Samsung World Cyber Games magyar selejtezőjét. A budapesti Vasúttörténeti Park területén két napon keresztül közel hatszázan mérhették össze tudásukat a következő játékokban: Unreal Tournament 2003, Warcraft III.

 • Az Informatikai Kormánybiztosság milliárdjai: Bottal ütik a nyomát

  Kellemetlen helyzetbe hozhatja az Informatikai Kormánybiztosság (IKB) jogutódait a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) nemrégiben elkészült jelentése a központi költségvetési szervek 2000-2002 közti informatikai beruházásairól.

 • Esti volt a Hírlap: Hamvába halt

  A Klivinyi Zoltán vállalkozó nemzetközi körözése nyomán kitört botrány nem kerülte el a májusig Klivinyi irányítása alatt működő Esti Hírlap Rt.-t (EH Rt.) sem. (Lásd: Egy sokoldalú üzletember pályaképe, Magyar Narancs, 2003.

 • Helyét kereső nemzeti radikalizmus: Két pogány közt

  Ha a mai magyar szélsőjobb (vagy ahogyan szívesen nevezik magukat: a nemzeti radikalizmus) helyzetét próbáljuk meghatározni, az interregnum volna a leghelyesebb kifejezés: a törvényes uralkodó nélküli időszak és az ezzel járó bizonytalanság.

 • Ki volt Johan Béla?

  A magyar közegészségügy nagy alakja

  Az elmúlt hónapokban újra megkérdőjelezték Johan Béla emberi tisztességét, noha szakmai munkáját, mint a 20. századi magyar közegészségügy legjelentősebb teljesítményét, mindenki elismeri. Magam három alkalommal szembesültem Johan Béla életművével.

 • Ki volt Johan Béla?

  Egy orvos pályaképéhez

  A Johan Béláról írt cikkemet (Johan Béla és a nemzet egészsége, Magyar Narancs, 2003. június 26.) Johan hozzátartozói tévesnek és Johant az általam felsorolt vádpontokban ártatlannak tartották. Igazolásul Johan Béla népbírósági, illetve igazolási irataira támaszkodtak, melyeket különböző szerkesztőségeknek, valamint e sorok írójának is megküldtek.

 • Rendőrjárőr testközelből: Szolgálati úton

  A rendszerváltás óta eltelt tizennégy év akár elég is lehetett volna arra, hogy a diktatórikus államhatalom meghosszabbított gumibotja helyett a rendőrben mára professzionális, megbízható, az ügyeinkben gyorsan és hatékonyan eljáró hatósági személyt lássunk.

 • Lipcsei játékvásár: Nincs mese

  Európa legnagyobb játékfesztiválját rendezték augusztus végén Lipcsében. Ha valaki most focira, streetballra, sorversenyekre vagy hulahoppra gondol, rossz nyomon jár. A négynapos fesztiválon PC-, PlayStation-, GameCube- és Xbox-programok biztosították az önfeledtséget.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...