• MaNcs 16. évf. 32. sz. (2004. 08. 05.)

  Szabályozott versenyt (Molnár Lajos, a Szent István Kórház fõigazgató fõorvosa)

  A Magyar Orvosi Kamara a múlt héten szüntette meg azt az etikai eljárást, amit tavasszal indított a gazdaságilag legsikeresebb fõvárosi kórház vezetõje ellen, miután a fõigazgató a Financial Timesnak egy szûk szakmai klikket nevezett meg mint a hálapénzrendszer legnagyobb haszonélvezõit és az egészségügyi reform kerékkötõit. Mivel a sajtónak nyilatkozó orvosok feje fölött immár...

  2004 / 32
 • Irodalmi szószedet: A szonett

  Vén, mint az országút, de ma is él, sõt virul. ' a líratörténet (egyik) nagy túlélõje: idestova nyolcszáz esztendeje, hogy a palermói udvar költõi kitalálták, éppen hét évszázada született Petrarca, aki híressé tette - s lám, a posztmodern irodalom szerepjátékokat és iróniát kedvelõ, utalásokra éberen figyelõ szalonjában nincs korszerûbb és elegánsabb, mint egy finoman megmunkált, fanyar szonett, s benne néhány gondosan elhelyezett, vájt füleknek szánt allúzió.

 • Bozóki András: Népakarat és társadalmi érdek

  A Magyar Narancs kora nyári számaiban elõbb Benczes István és Szentessy Krisztián (Magyar tánc - borotvaélen, prímás nélkül, Magyar Narancs, 2004. június 3.), majd Neményi Judit érvelt egy, a hosszú távú gazdaságpolitikai szempontokat érvényesítõ, független fiskális tanács felállítása mellett.

 • László Ádám: A hitványság mint nemzetpolitika

  Az a halovány, de mégiscsak létezõ remény, hogy Románia a közeljövben az Európai Unió tagja lehet, bizonyos értelemben csodákat mûvelt. A román értelmiség most ismét elégedett önmagával, sõt némileg az országgal is, melyet korábban - 1989 után is - rettenetesen kiábrándítónak és a felzárkózásra képtelennek látott.

 • Virág Tamás: A tévében megnézhetjük

  Vasárnap délután a Roma Polgárjogi Alapítvány és a Kecs-keméti Cigány Kisebbségi Ön-kormányzat közös szervezésében csendes ünnepséget tartottak a kecskeméti rendõrkapitányság épülete elõtt. Jakab Richárdra, a tíz napja rendõri intézkedés közben elhunyt roma fiatalemberre kívántak emlékezni gyertyagyújtással, szentmisével.

 • Az úrhatnám polgár és az új földesúr

  A szocialista pártban épp egymás vérit ontják a felek, a liberálisoknál meg közméltóságok és közpénzek obskúrus keveredése a legfontosabb téma: virul a koalíció. Pedig pirulnia kéne.

 • Hõsies tettre, harcra nevelte

  Néhány napja Hiller kultuszminiszter ünnepi beszédben elevenítette fel Ságvári Endre, a hatvan évvel ezelõtt tûzharcban agyonlõtt kommunista aktivista, antináci ellenálló emlékét - az egykori összecsapás (Gunfight at the Remíz Café) helyszínén, Ságvári másfél évtizede megrongált, majd helyreállított budai emléktáblájánál.

 • Sajó László: Öt és feles

  Ül K. Dezsõ a Hernád intercityn, a Balatonhoz megy nyaralni, Diósgyõrbe. Keletre megy a déli partra, olvassa az Északot. Az eddig Siófokon szereplõ Balaton FC Miskolcra teszi át székhelyét. K. Dezsõ hátradõl a büfékocsiban, Borsodit iszik, merne mást.

 • Nádasdy Ádám: Modern Talking

  Nemrég tartottam egy ismeretterjesztõ elõadást a nyelv változásáról, és megjegyeztem, hogy a laikusok néha beszélnek "nyelvromlásról", ám a nyelvtudomány ilyen kategóriát nem ismer, a szakkönyvek ilyet nem tartalmaznak.

 • Kulturális hírek

  NEWPORT 50 ÉVE "Össze akarjuk dobni a modern dolgokat, a szvinget és a dixielandet, és azt akarjuk, hogy a fickók együtt is játsszanak. Amíg van közös ritmus, mindenki a maga stílusában szólózhat.

 • Cyber hírek

  Víruskirály A 18 éves Sven Jaschan, a Netsky és a Sasser vírusok írója felel a 2004-es vírusfertõzések hetven százalékáért - derül ki a Sophos antivíruscég elsõ féléves jelentésébõl, mint az Index a ZDNet nyomán írta.

 • A Millenáris Park átalakítása: Játszótériszony

  A július 16-i tulajdonosi gyûlésen módosították a Millenáris Kht. szervezeti és mûködési szabályzatát, aminek következtében a jelenlegi ügyvezetõ, Mizsei Zsuzsa hatásköre jelentõsen szûkült.

 • Polgárõrségben Szentendrén: Madárijesztõk

  Vannak emberek, akik szabad idejüket mások önkéntes védelmével töltik. Ezért pénzt nem kapnak, gyakran benzinre sem futja, mégis büszkén járják az utcákat. Úgy érzik, helyük van a társadalomban, szükség van rájuk.

 • Távozik-e Gyurcsány Ferenc?: Visszahívást kér

  A vesztes EP-választások keltette rengések a párt után elérték a kormányt is. A miniszterelnök mindent tagad.

 • A "népi baloldal" aktivizálódása: Saját kebel

  A szocialista belharc új eleme a néhai állampárt utolsó évében szerepet játszó reformkörösök egy részének színre lépése. Milyen utat jártak be az elmúlt másfél évtizedben? Mi váltotta ki immár szervezett fellépésüket?

 • A melegek jogai Magyarországon: Áttörni a falat

  A melegjogok néhány közelmútbeli, nagy port kavaró ügy miatt újra bekerültek a közbeszédbe. Míg egy melegszervezet ügyvédje szerint a diszkrimináció mindennapos, addig az Országgyûlés illetékes bizottságának a tagja optimista, Magyarországot úttörõnek tartja a melegjogok terén.

 • Könyv: A közeledõ tûzoltókocsi (Tandori Dezsõ: Az éj felé)

  A legnagyobb élõ magyar költõ új verseskötete a halál jegyében áll; már a címe is vészjósló. Noha kissé (ön)ironikus, hiszen köztudott, hogy a félmondat idézet, mégpedig Kosztolányi Csáth Gézához címû nagy siratójából.

 • Könyv: Búvárnapló (Ormos Mária: A gazdasági világválság magyar visszhangja)

  Tökéletes idõzítés, zseniális témaválasztás: miként reagált a magyar szellemi élet a globalizálódásra elõször rávilágító nagy történelmi eseményre, az 1929-ben kezdõdött gazdasági világválságra?

 • Színház: Galócza 2. (Ivan Kusan darabja Kõszegen)

  Nyilván számosan vannak olyanok, akik nem látták a Katonában majdnem húsz évvel ezelõtt bemutatott Galóczát, az Ivan Kusan darabjából készült emlékezetes és frenetikus elõadást. Sõt: a legtöbben nyilván nem látták.

 • Kiállítás: A falat a másik kapja (The Divide)

  Arafat azt nyilatkozta még tavaly, hogy nem volna semmi baja azzal a bizonyos "biztonsági kerítéssel", ha izraeli területen épülne, csakhogy palesztin földekbõl hasít ki darabokat, összesen 58 százalékkal csonkítva ezeket, Jeruzsálem körül pedig egyenesen egy "berlini falat" hoz létre.

 • Könyv: Áldás és átok (Miles: Önéletrajz)

  Szórakoztató és sokrétû szöveget adott ki a Park Kiadó; s merthogy Magyarországon nem divat a dzsesszkönyvek kiadása, egyszersmind úttörõ kezdeményezéssel van dolgunk. Remélhetõleg a szakmai és piaci siker sem marad el, és akkor majd egész kis áradatot von maga után.

 • Nyolc kis kritika

  web www.boszorkanyszovetseg.hu Boszorkányokról nem szívesen mondok rosszat, akkor sem, ha csupán a világhálón érintkezem velük, és úgy néznek ki, mint a Muppet-show legvérszomjasabb figurái vagy H. Kovács úr a Magas út 20/b-ből, a leharcolt rövidnadrágjában.

 • Vulkán tetején: Tamás Noémi (1948-2004)

  Meghalt egy nagy festõ. Kevesen ismerték, még kevesebben ismerték fel benne a rendkívülit, a kivételest. Az utolsó volt azok közül, akik a mesterséget halálosan komolyan vették. Nagyon korán, már gyerekkorában eldöntötte, hogy a legnagyobbakkal méri magát.

 • Chumbawamba a Szigeten: Mindennapi anarchiánk

  A nyolcvanas évek elején, amikor Leeds, Barnsley, Burnley és Billingham ismeretlen punkzenekaraiból összeverõdött a Chumbawamba, a punkmozgalomban még jóval fontosabb volt a szellemiség, mint a stiláris eszköztár.

 • Õrjárat a Dunán: Munkaszüneti nap

  A vízi rendõrök csak látszatra élnek lazább életet, a szolgálat itt is éppolyan lassan telik, mint a parton. A Kopaszi-gát bejáratánál, az Arago-birodalom legújabb szerzeményének (lásd: Láb az ajtórésben, Magyar Narancs, 2004.

 • Nyári szakmai gyakorlatok: Sed vitae

  A szakmai gyakorlat majd minden felsõoktatási képzésen kötelezõ, végtére is felbecsülhetetlen jelentõségû, hogy a diákok élesben próbálják ki magukat, vagy legalább valamennyire érzékeljék, mit kezdhetnek majd a diplomájukkal.

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...