• MaNcs 19. évf. 37. sz. (2007. 09. 13.)

  Egy szicíliai New Yorkból

  Martin Scorsese filmrendező

  Az Aljas utcák, a Taxisofőr, a New York, New York, a Dühöngő bika, a Lidérces órák, a Krisztus utolsó megkísértése, a Nagymenők, A rettegés foka, Az ártatlanság kora, a Casino, a Kundun, a New York bandái, az Aviátor, A tégla 65 éves, szicíliai származású, immáron Oscar-díjas alkotója a cannes-i Carlton Hotel szalonjában állt rendelkezésünkre egy kimerítő életműinterjú erejéig. A maestro Taxisofőrje pedig...

  2007 / 37
 • A nyelvromlás virágai (Modern Talking Back)

  Nyelvromlás nincs, mondja a kor, amelyben történetesen élünk, és mondja a korral Nádasdy Ádám, aki történetesen sokat tud a nyelvről. A kor hatalma és a nyelvész tudása előtt meghajolva a dolgot ezzel elintézettnek is tekinthetné az ember, ha elhinné, hogy itt hatalmi és nyelvi kérdésről van szó, vagyis ha az idők szavára hallgatva elfogadná, hogy mint mindig, most is a hatalomé és a nyelvé az utolsó szó.

 • Ekotrip (Felelős hitelezés)

  Felelős hitelezés Amerikában fizetésképtelenné vált néhány tízezer adós, ennek nyomán befuccsolt néhány tucat amerikai jelzálog-hitelező, és máris a feje tetejére állt a világ: bárki bármelyik földrészen retteghet attól, hogy az évek során összehozott megtakarítása vagy aktuális jövedelme veszít az értékéből.

 • K. történetei (Fényképek)

 • Mindent vissza!

  Augusztus 29-én véget ért a műsor: ötéves eljárás után a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen helybenhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellbírságait. A 7 milliárd forintos rekordbüntetést öt autópálya-építő cégre - Strabag, Betonút, Debmút, Hídépítő, Egút - rótták ki, mivel az M7-esre és az M3-asra kiírt közbeszerzési eljárásban előre ledumálták az árakat, meg azt, hogy ki kinek lesz az alvállalkozója.

 • Elvisz az uklad

  A lengyel választási kampány legfrissebb, a nemzetközi sajtó érdeklődésére méltán számot tartó híre, hogy Lyzwinski képviselőnek (Önvédelem) egyes állítások szerint súlyos, régóta tartó merevedési zavarai vannak.

 • "Az ökológiai modernizáció munkát ad az embereknek" (Reinhard Bütikofer, a német Zöldek társelnöke)

  Miniszterekkel, a pártok képviselőivel és tanácsadóival, valamint civil szervezetekkel találkozott két héttel ezelőtti budapesti látogatásán a zöldpolitikus, aki szerint a klímaváltozás igazolta régóta hangoztatott félelmeiket.

 • Vándorol a híradóarchívum: Alapos előkészítés

  Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) videoarchívumának rendszergazdája a sajtótájékoztató végén lenyomott egy gombot. Ezzel elindított egy olyan egyirányú adatfeltöltést, melynek eredményeként a Nemzeti AudioVizuális Archívumnál (NAVA) az ottani rendszerrel nem kompatibilis híradófolyam keletkezik.

 • A Zuschlag-ügy és az MSZP: Róka fogta csuka

  Pártfinanszírozási botrány kicsiben: az eddigiek alapján ekképp összegezhető a Zuschlag János körül kavargó újabb ügy. A szocialista párt láthatólag sem lenyelni, sem kiköpni nem tudja renitens politikusát.

 • Múzeumigazgató-menesztés: Virtuális iparművészeti

  Augusztus 30-án váratlanul felmentették az Iparművészeti Múzeum (IMM) főigazgatóját, Takács Imrét és gazdasági vezetőjét, Zádor Tamást. Az egy héttel később kiszivárgott minisztériumi indoklás távolról sem ad kielégítő magyarázatot arra, miért kellett menni mindkettejüknek.

 • Õszöd és a 2006-os kampányígéretek: Egymásra figyelve

  Közel egy éve került nyilvánosságra és okozott jelentős turbulenciát a balatonőszödi beszéd. Az ellenzék azóta is persona non gratának tekinti Gyurcsány Ferencet, azt állítva, hogy a kormányfő hazugságokkal jutott hatalomra tavaly áprilisban.

 • tévésmaci - Rozsomák pizsamák

  A ládagyárról tényleg mindenkinek az Egészséges erotika jut az eszébe? E heti találós kérdésünk Goethéhez kapcsolódik, kedves nézőink. Ki volt ő és honnan jutott eszembe? 1.

 • chili & vanilia - Harira - hagyományos marokkói ünnepi leves

  Az arab világ egyik legjelentősebb ünnepe az iszlám holdév kilencedik hónapjára eső ramadán. Az önfegyelem erősítését és testi-lelki megtisztulást szolgáló harmincnapos böjt alatt (idén szeptember 13-án kezdődik) a hívőknek napkeltétől naplementéig egyetlen falatot, korty folyadékot sem szabad fogyasztaniuk (tiltott továbbá a dohányzás és a szex is).

 • csontzene - Goethe Mahlert hallgat

  Thomas Hampson fellépése lesz a következő hét nagy eseménye, a világhírű bariton Wolfram Riger zongorakíséretével Liszt- és Mahler-dalokat ad elő, utóbbitól a Vándorlegény-dalokat és A fiú csodakürtje ciklus darabjait (MűPa, szeptember 16.

 • étel, hordó - BIRDLAND

  Tekintettel tömegiszonyunkra, a Liszt Ferenc térnek még a környékét is kerültük, ám a hirtelen jött november a malmunkra hajtotta az esővizet. Igaz, hogy kertészkedésről szó sem lehetett, lesről annál inkább.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • Diszkógömb alatt - Rilo Kiley: Under The Blacklight (lemez)

  Ugyan a Rilo Kiley nevéről alighanem csupán maroknyi ember asszociál bármire is idehaza, az 1998-ban alakult Los Angeles-i zenekar zenéjét valójában mégis többen ismerhetik ebben az országban, mint szinte bármely más kortárs, a fősodor felé evező, de még távolról sem abban ringatózó amerikai alternatív bandáét.

 • Kürtszó csata után - High On Fire: Death Is This Communion (lemez)

  Képzeljék el azt a zenét, ami úgy születik, hogy a Motörhead három tagja elfogyaszt egy kisebb birkanyájnak hétvégére elegendő füvet, és egy kétórás koncert után nekiáll jammelni.

 • Onnan is kivesznek - Digitalism: Idealism (lemez)

  A Digitalism elektroduót három éve hozta tető alá két hamburgi illetőségű fiatalember: a Palermo Disko Machine néven is alkotó Jens Moelle és a török származású Ismail Tüfekci. Hamarosan kiadót is találtak maguknak, érdeklődésüknek megfelelően persze franciát: lemezeiket a jónevű Kitsune kiadónál publikálják, mely amúgy az új, speciálisan francia elektrohangzás egyik zászlóshajója.

 • Szökőút - Jörg Kalt: Törésteszt (film)

  Bécsben járunk, a tízek uniós csatlakozása előtti héten. Ezt azért fontos tudatni, mert én például sokáig abban a hitben meredtem a vászonra, hogy valami fatális tévedésből kifolyólag a múltkor tárgyalt Valami boldogságra (Köpök a saratokra!

 • Szintén takarító - Scott Frank: A kulcsfigura (film)

  Frank le sem tagadhatná (nem is tagadja), hogy foglalkozását tekintve íróember, és csak evés közben jött neki az étvágy, forgatókönyvírás közben a rendezni akarás.

 • Élet, habos torta - Lovas Ildikó: Spanyol menyasszony (könyv)

  A "lányregény" minősítéssel a tettesek nyilván tőrt forgatnak egy komoly szándékú szerző szívében, és az olvasókra nézve sem túl hízelgő, ennek ellenére amióta csak a regény divatban van, a "lány megtalálja az igazit" témájú történetekből mindig is bő kínálat állt a széles olvasótábor rendelkezésére.

 • Nemzeti vattát mindenkinek! - Kis magyar performance-történet (kiállítás)

  A szentendrei Kis Magyar Performance és Nehézzenei Fesztivál sorozatához kapcsolódik az a kicsi, szubjektív, mégis nagyon erős válogatás, amelyet Antal István Juszuf - maga is gyakori performanszrésztvevő - rendezett.

 • Fénylő megigazulás - Zuzu - Méhes Lóránt-retrospektív (képzőművészet)

  Az idő vasfogának rettentő technikusa egy pillanatra engedékennyé vált: nagyvonalúan - miért is tette volna másként - egybefont három évtizedet, visszasimított repedéseket, begyógyított sebeket; életművet rekonstruált.

 • Skála-purdé - A Velencei Biennále roma pavilonjának kísérőkiadványa

  Alig ezer példányt nyomtattak belőle, így csak a nagyon gyorsak vagy szerencsések szerezhettek egy-egy példányt abból az angol nyelvű, A3-as formátumú, színes kiadványból, amelyet a szervezők az idei Velencei Biennále roma pavilonjában osztogattak (a kiállításról bővebben: Cigányúton, Magyar Narancs, 2007.

 • Az örömtenor - Luciano Pavarotti (1935-2007)

  Korszakos művész volt és osztályon felüli médiacelebritás. Teliszájas mosolya, önfeledt korpulenciája mindenkor felhőtlen boldogságot sugárzott, s ha énekelt, elhittük neki: dalból van a lelke.

 • Szent Imre-év, 1930: A liliomos herceg

  A magyar katolikusok idén ünneplik Szent Imre herceg születésének millenniumát. Székesfehérvárott reprezentatív kiállítás emlékezik meg az Árpád-házi szent kultuszának elmúlt ezer évéről, s így arról a jubileumi ünnepségsorozatról is, amely a neobarokk Horthy-korszak egyik legfényesebb demonstrációja volt.

 • Narancsba borulnak a pálmafák - Amerika útmenti építészete (kiállítás)

  Ilyen nincs! Vagy minden igaz, amit a Hungária együttes valaha is állított. Persze jó kis ródmúvizásra készültünk, minden adott volt: a múlt héten olvastuk épp itt, hogy most ötvenéves a Kerouac-könyv, az Úton, este adja a tévé a Szelíd motorosokat, bár az kicsit gyanús, hogy a kiállítóhelyiség forgatagában nem látjuk sehol Vágvölgyi B.

 • Koppenhágai csaták: Démonok és barikádok

  Ruth Evensen közvetlenül kapja az útmutatásokat istentől, ennélfogva könnyen igazodik el nehéz döntési helyzetekben. Faderhuset, "Az Atya Háza", ez a neve a fundamentalista keresztény szektának, amelyet vezet, és amely megvett, majd lebontatott egy házfoglalók által működtetett ifjúsági találkozóhelyet.

 • A Fekete-tenger kalózai: Deszkások a parton

  Vama Veche: a régi vám. Legenda, pőre valóság, plázs, igazodási pont a román kulturális és közéletben. Pár méterre fekszik a bolgár határtól, állítólag halászfalu.

 • Temze-parti beach boys: A törvénytelen csikk

  Július elseje óta Angliában nemhogy a pubokban, de még egy fedett buszmegállóban sem lehet büntetlenül dohányozni. Londonban eközben a Temze-partot elfoglalta néhány fiatal partizán - igaz, nem csak dohányozni mentek.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...