• MaNcs 19. évf. 39. sz. (2007. 09. 27.)

  Koalíciós megegyezés az egészségbiztosítókról: Mennek a tehénfoltba

  A miniszterelnök szétcsapott a pártjában, és a szabaddemokratákéhoz közeli egészségbiztosítási modellt fogadtatott el a koalícióval. Pedig korábban maga is szkeptikus volt, az SZDSZ pedig beletörődni látszott a buktába. Hogy lett ebből egyezség? - ennek jártunk utána.

  2007 / 39
 • A leíró tudomány védelmében (Válasz Salamon János cikkére)

  Gondolatgazdag cikk jelent meg a lap szeptember 13-i számában Salamon János filozófus tollából A nyelvromlás virágai; Modern Talking Back címmel. A cikk taglalja a nyelv filozófiai mibenlétét, beszél Wittgensteinról és követőiről, Isten, világ és ember viszonyáról, és a huszadik század közepén a filozófiában bekövetkezett ún.

 • Maga itt a tánctanár? (Hazugság)

  Hazugság A bolondok házában egy súlyos téveszmés beteg már nagyon unja magát, és szabadulása érdekében elkezd teljesen normálisan viselkedni. Az orvosa egy idő után úgy gondolja, ki lehet őt engedni, de a biztonság kedvéért még behívja egy beszélgetésre.

 • Pálya a magasban (Poszttraumatikus biatlon)

  Poszttraumatikus biatlon Ha valaki nem Materazzi vagy Gerd Müller, de mégis labdába rúgott valaha, annak rémálmai élete végéig futballjelenetekkel vannak tele. Õk ketten eközben nyugodtan alszanak.

 • Mit vártál?

  Juraj Migas, Szlovákia magyarországi nagykövete erősen elcsodálkozott, amikor berendelték a Külügyminisztériumba; mit vegzálják minden piszlicsáré dologgal. A pozsonyi külügy az eset kapcsán közölte, hogy a maestro afelől tájékozódott magyar partnerénél, hogy "vajon a magyar kormánynak és a magyar politikai élet más képviselőinek reagálása nem a háború utáni európai rendezést megkérdőjelező célokat követ-e?

 • Kampány, példaképpel

  Orbán Viktor nyakra-főre interjúkat ad, amikben legfőképp polgári szociális gondolatról, meg valami újabb szerveződésről vagy bázisról beszél - utóbbi pontos megnevezésében nem vagyunk biztosak, valószínűleg zavar bennünket a nagy számú fideszes tagozat meg csoport meg petíció.

 • Izraeli légicsapás Szíriára

  A hatalmas lyuk

 • Belga válság: Szakítópróba

  Az országnak több mint száz napja nincs beiktatott kormánya. Az eddigi tárgyalások olyannyira nem vezettek eredményre, hogy augusztus második felében lényegében a nulláról kezdődtek újra a megbeszélések - az uralkodó, II.

 • chili & vanilia - A halmozottan hátrányos helyzetű zöldségek királya

  Ha a zöldségek élnének lelki életet, a zellert bizonyára egy jó kiadós pszichoterápiás kezelés illetné. A méltatlanul mellőzött zöldségek klubjának állandó tagja valószínűleg csak igen komoly küzdelmek árán vagy jól fizetett sztár-marketinges segítségével tudna ebből kilépni.

 • tévésmaci - A leguán leghosszabb éjszakája

  Születésnappal kezdjük, 100 éve, 1907. szeptember 26-án született Radványi Géza.

 • csontzene - A 24. drámai helyzet

  Korábban felidéztük ama híres beszélgetést, amelyben Goethe kifejtette hű famulusának, Eckermann-nak (képünkön) - akit folyvást teli tüdőből gyaláznak a szemellenzős irodalmárok, elfelejtvén, hogy Johann Peter személyében mégis az interjúregény műfajának megteremtőjét tisztelhetnék -, hogy Carlo Gozzi, a 18.

 • kertész lesek - REPETA SAROK

  A belvárosi forgatagban legfeljebb a postai furgon lehet zöld, de levegős jókedvünket nem szegheti holmi járműpark. Lassan kifutunk a Veres Pálné utcából, akár egy kétárbocos lélekvesztő, de fejünk a helyén, nem csordogálunk a Kossuth Lajos utcáig.

 • kulthírek

  kulthírek

 • Nyolc kis kritika

  Nyolc kis kritika

 • World music: a

  Krakkótól Afrikába vezető út igazán kellemes, de hogy megtoldjuk Brazíliával, azt nem forszíroznám.

 • Vér, velő, rózsa - Robert Rodriguez: Terrorbolygó (film)

  A jó nevű kultfilmrendező eddig durván kétfajta művet készített: egyrészt filmtörténeti utalásokban gazdag, emlékezetes, néha zseniális momentumokban bővelkedő stílusgyakorlatokat (Alkonyattól pirkadatig; Desperado; Sin City), másrészt családi mozinak álcázott (alkalmanként azért szórakoztató) baromságokat (Kémkölykök, Cápasrác és Lávalány kalandjai).

 • Dupla Vihar - Bárka, Zsámbék (színház)

  A Bárka Színházban bemutatott Viharban sok minden - majdnem minden - megvan, ami ahhoz kell, hogy ne csak megértsük, hanem át is érezzük a mű nagyszerűségét, emelkedett tragikumát, máig ható aktualitását. Balázs Zoltán Osztrovszkij drámájába belesodorja Janácek Kátya Kabanova című operáját is; Gombár Judit ez utóbbihoz tervezett díszletet, mely leginkább egy, a semmibe vezető autópálya-felhajtóra emlékeztet.

 • Az óra körbejár - Kicsiny Balázs kiállítása (képzőművészet)

  Kicsiny 1999 óta készített installációi sajátos, a nemzetközi művészeti életben is jegyzett művek - nem véletlen, hogy 2005-ben ő képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén.

 • "Ezért rossz gitáros Joe Satriani" (Pozvakowski)

  A jól ismert mondás, miszerint senki nem lehet próféta a saját hazájában, akár a jelmondata is lehetne a hazai underground egyik legkísérletezőbb zenekarának, a győri Pozvakowskinak (Bánáti Zsombor - dob, Darvas Ádám - gitár, Szombathelyi Sebestyén - basszusgitár, Szeredi Csaba - vetítés).

 • "A valódi Amerikában" (Koltai Lajos filmrendező)

  Új, hollywoodi produkcióban forgatott filmje, az Este megjelenésünk napján kerül itthon a mozikba.

 • Minden emlék (Gyáni Gábor: Relatív történelem)

  Napjaink meglehetősen specializált, témák és módszertani megfontolások szerint is szegmentálódott történészszakmájának elkötelezett művelője (és persze e munkák olvasója is) nap mint nap találkozik olyan kérdésekkel, melyeket a gondolkodás, a filozófia ún.

 • Polihisztorok könyve (Uhrman György: Mozart csendestársa?)

  "Ki írta Shakespeare műveit?" - ez a Shakespeare-filológusok egy része szerint a Shakespeare-filológia alapkérdése. Más részük azt mondja, törődjünk a művekkel, és nevezzük a Shakespeare-művek szerzőjét (az egyszerűség kedvéért) Shakespeare-nek.

 • Hé, Korcsmáros! (Piszkos Fred, a kapitány)

  "- Uram! A késemért jöttem! - Hol hagyta? - Valami matrózban..." - így kezdődik Rejtő Jenő Piszkos Fred, a kapitánya. És most már ezzel a szövegbuborékkal startol a Korcsmáros Pál által több mint 40 éve megrajzolt képregény felfrissített, kiszínezett, keményborítós verziója is.

 • Köpeny alatt a semmi (Jeph Loeb-Jim Lee-Scott Williams: Batman: Hush)

  Aligha férhet hozzá kétség, hogy az amerikai tömegképregény megannyi maszkos-köpenyes hérosza közül Batman figurája a legjelentősebb - alakjával nem csupán a comicsgalaxis, hanem a felejthetetlen fiktív magándetektívek ligája is igen fontos szereplővel bővült.

 • A kétezer éves cég (Edward Norman: A római katolikus egyház képes története)

  Legyen az emberfia jámborságos oltáregyleti tag, vagy akár Istentől elrugaszkodott, harcos ateista, a neves brit történész műve gyakorlatilag mindenki számára érdekfeszítő olvasmányt ígér.

 • Egymásba néző kutak (Kemény Zsigmond levelezése)

  Már Péterfy Jenő, máig legértőbb és legeredetibb, Kemény Zsigmond regényeit elemző tanulmányában (1881) felveti a kérdést, hogy az életrajz alapos ismerete és dokumentumai nélkül alig fölfogható mindaz a bonyolult és ellentmondásokkal teli jelenség, amelyet Kemény Zsigmond életműveként ismerünk.

 • Imitation of poetry

  Győrffy Ákos: Nem mozdul

 • Irodalmi szószedet: Az előszó

  "Közönséges dolog az authoroknál, előljáró beszédet írni, de még közönségesebb az olvasóknál azt soha el nem olvasni" - írja Csokonai a Dorottya előbeszédéhez írott elöljáró beszédben (!), mondván: az álszerénység és az öntömjénezés egyaránt unalmas.

 • A Telep csoport: Hálós műhely

  Valamikor 2005 telén egy fiatal költő úgy döntött, hogy a régi idők költőtelepeinek mintájára virtuális, zárt műhelyt indít saját maga és néhány barátja - és persze verseik - számára. Így indult a Telep (http://telep.

 • Frissülő DIA: Lassúság, alaposság

  Két éve nem frissül a kulturális minisztérium legdrágább irodalmi programjának a nagyközönség számára hasznos része, a kortárs szépírók életművét feldolgozó elektronikus könyvtár, a Magyar Digitális Akadémia.

 • Szakítani a Szellemmel (Vajda Mihály filozófus)

  Elsőként nézett szembe a mestere által vallott eszme, a kommunizmus tarthatatlanságával, a nyugati filozófiai hagyományok újraértelmezéséről beszélt, amikor a legtöbb hazai gondolkodó még rettegett a bármit megengedő posztmoderntől.

 • Fiat-évfordulók: Szürkéből arany

  1967-ben Torinóban nem csak azért bontottak pezsgőt, mert hat év után bajnokságot nyert a Juventus. A Fiatnál is ünnepeltek: szalonokba került a legújabb, 125-ös modell, s az egy évvel korábbi 124-est megválasztották "Az év autójá"-nak.

 • Nyerőgépek: Kaszál a gyümölcs

  Az ötvenes, kopaszodó férfi már négy órája ül mozdulatlan. Csak ujja hegyével érinti másodpercenként a start gombot. Megbabonázottan lesi a forgó hengereket. Az országban található 31 ezer pénznyerő gép egyikén játszik.

 • Critical Mass: "Biciklizve lesz"

  35 ezer résztvevővel, kellemesen álmosító hangulatban ment végig a szombat délutáni kerékpáros-felvonulás. A Critical Mass (CM) néhány év alatt pocakos családapa lett, de a stafétát átvették azok, akik elhiszik, hogy nem csak a dugókat vagy a BKV-t szapulva lehet közlekedni ebben a városban.

 • Ûrtesco (Nyílt nap a Magyar Kommunikáció Tudományi Alapítványnál)

  "Ha te nem szereted a törvényeket vagy a sztenderdeket, mert te a szabadság zászlaja alatt éled az életed, akkor nyugodtan menj ki a Himalájába, mássz rá fel, a hegyet nem fogja érdekelni, ha belepusztulsz. Akkor esetleg kezded majd tisztelni, hogy van olyan dolog, ami úgy van akkor is, ha téged nem érdekel.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...