• MaNcs 20. évf. 45. sz. (2008. 11. 06.)

  "Az öntudat több, mint a félelem"

  Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi

  Melyek az identitás alkotóelemei, mit jelent a kettős kötődés, lehetséges-e a soára teológiai magyarázatot találni, melyek Európa zsidó-keresztény pillérei - a vallásban gyökerező tradíciók kötőerejéről, a sokszínű zsidó lét összetevőiről az országos főrabbiságtól néhány éve visszavonult, ám a hazai közéletben, a zsidó-keresztény párbeszédben továbbra is jelentős szerepet játszó Schweitzer...

  2008 / 45
 • Sem messiás, sem démon - Vallás és politika viszonyáról

  Néhány lapszámmal ezelőtt e hasábokon Ballay Szilvia református teológus cikket írt "Orbán nyelve és a vallásos formák" (Befut az üresbe, Magyar Narancs, 2008. október 2.) alcímmel. A szerző leszögezi, hogy a hazai jobboldaliság napjainkban sokkal inkább vallásfenomenológiai kategóriákkal írható le, mint politikaiakkal.

 • Nagy Imre ismeretlen élete

  Kedves Magyar Narancs! Kende Péterrel ellentétben magam jótettnek tartom a Nagy Imre múltját kiválóan bemutató sorozatot. Ha Kende kétségbe vonja szerzőjük tisztánlátását és hozzáértését, akkor, mondjuk, tanárképző főiskolai tanáraim tisztánlátását és hozzáértését is kétségbe vonja, ti.

 • Válasz Kende Péternek

  "Nem mindegy-e, hogy mivel foglalkozott húsz-, harminc- vagy negyvenéves korában, hogy milyen diplomákkal rendelkezett vagy nem rendelkezett, hogy milyen jó vagy rossz szolgálatokat tett ekkor és akkor, ha pályaívét abból a szempontból nézzük, hogy a magyar nép 1956.

 • Nagy Imre ismeretlen élete

  Nagy Imre ismeretlen élete Magyar Narancs, 2008. október 9., 16., 23. Olvasói levelek Magyar Narancs, 2008.

 • Jó a szamár - Az amerikai elnökválasztásról

  Mi még nem tudjuk, amit olvasóink már igen. De hétfő éjjel nagyon úgy tűnik, Obama szorosan vagy elsöprően, de győzni fog, a Demokrata Párt pedig tarol az elnökválasztással párhuzamosan zajló kongresszusi választásokon.

 • Rendőri munka

  A hétvégén Nagycsécsen Molotov-koktélt hajítottak és lövéseket adtak le éjszaka két házra a cigánytelepen. Két ember meghalt. Többet nem tudunk.

 • Kormányzati munka

  A dunaszerdahelyi rendőrattak úgy kellett a szlovák és magyar szélsőségeseknek, mint egy falat kenyér. A konfliktus akár tovább is terjedhet, kifelé és befelé. A róla formálódó "szlovák" és "magyar" történetek ("a magyar fasiszták el akarják venni országunkat, és a magyar kisebbség velük fúj egy követ", illetve "a fasiszta szlovák állam rendőrei ártatlan magyarokat vernek, csak mert azok kifejezésre juttatták nemzeti stb.

 • Komiszkenyér

  Beavatási szertartásaink IV. (Frontális találkozások)

  Egy beavatási szertartás akkor igazi, akkor hatásos, ha fájdalmas. A primitív népek mindig fontosnak tartották, hogy testi-lelki szenvedéseket okozzanak a felnőttségbe beavatandó gyereknek. Tudni akarták, hogy készen áll-e már a természettel való frontális találkozásra.

 • Maga itt a tánctanár?

  A rosszkedv előnyei

  A kreacionizmus elleni kedvenc érvem nem az evolúciós elmélet mellett talált számtalan tudományos bizonyíték, és nem is az a tény, hogy 1996-ban II. János Pál Darwin elméletét a katolikus dogmákkal összeegyeztethetőnek nyilvánította.

 • Virágzó afgán drogipar - Mákterítő

  Az ENSZ globális drogtérképe szerint Amerika a "kokain rabja", Afrikában a cannabis különböző származékai dominálnak, Eurázsia lakói pedig leginkább az ópiumot vagy az abból előállított heroint fogyasztják. Az itt elszívott ópium és befecskendezett heroin alapanyagának, az ópiummáknak a döntő többségét már évek óta egyetlen országban, Afganisztánban termesztik.

 • Ítélet 19 év után a temesvári sortűz ügyében - Stanculescu és Panculescu

  A romániai legfelsőbb bíróság a napokban tizenöt-tizenöt év börtönre ítélte azt a két tábornokot, akik Ceausescu parancsára 1989 decemberében a tömegbe lövettek Temesváron. Az egyikük, a nyolcvanéves Stanculescu a hatalmát átmentő funkcionárius jellegzetes figurája.

 • Újabb kongói válság - Gyújtópont

  Ritkán fordul elő, hogy a nemzetközi diplomácia olyan hatalmas lendülettel veti bele magát egy afrikai konfliktus kezelésébe, ahogy ez az október második felében fellángolt észak-kivui harcok esetében történt. Alig egy héttel azután, hogy a Nemzeti Kongresszus a Nép Védelmére (CNDP) fantázianevű felkelők nagy lendülettel megkezdték az előrenyomulást, az ENSZ Biztonsági Tanácsa máris dörgedelmes határozatban sürgette az ellenségeskedések beszüntetését.

 • Szén-dioxid-kereskedelem - Mérget vehetnek rá

  Lengyelország, Csehország és Magyarország meghatározó pozícióra számíthat a szén-dioxid-kibocsátás piacán a következő években. Nemcsak komoly mennyiségű kibocsátási kvótát értékesíthetnek, hanem a nemzetközi egyezmények napirenden lévő átalakításánál, kibővítésénél is kulcsszerepük lehet.

 • Erzsébetvárosi ingatlanügyek - Jó rálátás

  A zsidó negyed önkormányzati épületeinek eladása miatt több mint két évvel ezelőtt tett feljelentést négy szervezet. A nyomozás első látványos eredményeként a Központi Nyomozó Főügyészség előzetes letartóztatásba helyezte az ügy egyik szereplőjét, Nagy Györgyöt.

 • Az IMF-hitel története és következményei - Nehéz napok éjszakái

  Magyarország a Bokros-csomag után több mint tíz évvel újra kénytelen volt a Nemzetközi Valutaalaptól segítséget kérni, hogy megőrizhesse fizetőképességét. A következőkben a megállapodás okait, tető alá hozásának állomásait és az ország előtt álló kötelezettségek várható következményeit vesszük számba.

 • tévésmaci - Fusson, akinek nincs süle

  Sárgásvörösen izzott a kályha fala, s a fahasábok biztatóan ropogtak, mégsem lehet azt mondani, hogy a váróteremben meleg lett volna. Trochénak izzadt ugyan a homloka, de a keze a levágott ujjú kesztyűben is fázott.

 • étel, hordó - STEFÁNIA KULTURÁLIS KÖZPONT

  Valaha a Magyar Néphadsereg Művelődési Házának (MNMH) nevezték a Stefánia (akkor Népstadion) úti Stefánia-palotához ragasztott bumfordi építészeti baklövést, ami akkoriban (hetvenes-nyolcvanas évek fordulója) a modernizmust próbálta kifejezésre juttatni.

 • chili & vanilia - Ananász expressz

  A probléma ott kezdődik, hogy Magyarországon - lévén nem az a kimondott trópus - nemigen kapni normális ananászt. Aki kóstolt már valaha igazi, tökéletesen érett példányt, biztosan megerősíti, hogy az édes, lédús, zamatos gyümölcs sajnos fényévekre van a zöldségeseinknél beszerezhető zöldbe hajló, savanykás ananászoktól.

 • galeri - Lengyel legyek

  Fotókiállítás az ökológiai egyensúly fenntartásának jegyében: Davor Saric az Adriai-tengerről és más természeti csodákról készített roppant művészi fényképei november 21-ig láthatók. (Művészetek Háza, Pécs, Széchenyi tér 7-8.

 • mi a kotta? - Méne, méne

  "- Emberek! Ebben a házban ma megjelent az elmúlás mementója! Idejöttem, hogy legyek a láthatatlan kéz Nebukadnezár palotája falán! Jusson eszetekbe, hogy a márványoszlopok, selyemfüggönyök, aranyozott kárpitok között éppúgy felírja a falra a döghalál, hogy 'méne, méne, tekel ufárszin!

 • kulthírek

  BRÓDY-DÍJ: DUNAJCSIK Repülési kézikönyv című - verseket és prózákat tartalmazó, a József Attila Kör és a L'Harmattan Kiadó által közösen, a JAK-füzetek sorozatában megjelentetett - kötetével a lapunkban is publikáló Dunajcsik Mátyás nyerte az idei Bródy Sándor-díjat, mellyel 1995 óta az adott év legjelentősebbnek ítélt első kötetes szépprózai művét jutalmazzák Az elismerést november 8-án, a Műcsarnokban veszi át (legutóbbi írása a múlt heti Narancsban: kritika az új Krasznahorkai-regényről) HS7 INGYEN, ONLINE November 10-től egy héten át ingyen és legálisan letölthető a Heaven Street Seven új albuma a zenekar által nyitott lapról (hs7bloghu) Ezután kézzel fogható formájában is megjelenik a Jazz, a hazai lemezipar történetének első olyan lemeze, amelyet kereskedelmi forgalomba kerülése előtt teljes egészében, egyben vagy dalonként, ingyen tesznek elérhetővé az interneten GYÁSZ 82 éves korában elhunyt William Wharton: az amerikai író 53 éves volt, amikor első, s egyúttal legismertebb regénye, a Madárka megjelent - addig festőművészként dolgozott A könyvet Alan Parker filmesítette meg 1984-ben Magyarul még két regénye olvasható: Éjfélre kitisztul; Áttetsző BÜCHNER-DÍJ Josef Winkler 55 éves osztrák író az idei Georg Büchner-díj, a legfontosabb német irodalmi elismerés nyertese Magyarul még csak egy regényrészlete (Natura morta) olvasható a 2006-os, Hamletgép című műfordítás-antológiában DÍJ Várdai István nyerte a svájci rádió által élőben sugárzott és rögzített 63 Genfi Nemzetközi Zenei Versenyt: a 22 éves csellista a döntőben Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című versenyművét játszotta Õ kapta a közönségdíjat, az esemény egyik főszponzora által felajánlott Breguet-órát és CD-felvételi lehetőséget A győzelem koncertmeghívások sorával is jár a következő két évben AZ IROKÉZ GYÛJTEMÉNY 20 ÉVE Ádám Zoltántól Várnai Gyuláig több mint harminc kortárs magyar képzőművész alkotásaival tölti meg a Nemzeti Galéria két szintjét az Irokéz Gyűjtemény: a Pados Gábor és Pajor Zsolt által alapított kollekció első húsz évének termése a rendszerváltás korának helyspecifikus installációitól a táblaképfestészeten és plasztikákon át a számítógépes, videós munkákig terjed Bármi, amit az egyébként papíráru-kereskedéssel foglalkozó gyűjtők megszerettek és fontosnak találtak 2001-ben szűkebb pátriájukban, Szombathelyen volt már egy kisebb, a Műcsarnokban pedig egy nagyobb bemutatójuk, a mostani, Az idő legújabb cáfolata természetesen még bőségesebb Nyitva: február 1-jéig (illusztrációnk: Tarr Hajnalka: Instant nyáj; a gyűjtemény történetéről: Narancs, 2006 október 5) HAYDN ÉVE Jövőre lesz Joseph Haydn halálának 200 évfordulója: a több mint 30 éven át hazánkban dolgozó zeneszerző jubileuma méltó megünneplésére osztrák-magyar megállapodás született A Joseph Haydn Burgenland GmbH és a Hungarofest Kht Klassz Zenei Irodája által koordinált programok részleteit november 26-án teszik közzé, de az oktatási minisztérium tájékoztatása nyomán a fő vonalak már látszanak A csúcspont Haydn halálának napján, május 31-én várható: az osztrák kezdeményezésű World Creation Day nemzetközi projekthez kapcsolódva ekkor számos koncertteremben csendül fel A teremtés (a kismartoni Esterházy-kastélyban az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar játssza Fischer Ádám vezényletével), a Millenárison pedig maratoni műsor keretében adják elő a műveit Az év során olyan sztárok szerepelnek majd Eszterházán, mint Malcolm Bilson, az Orchestra of the Age of Enlightenment, a Mosa•ques Vonósnégyes, a Tomasini Vonósnégyes, Budapesten a Szépművészeti Múzeumban rendeznek kiállítást (Az előzményekről: Félúton Haydn felé, Narancs, 2005 június 16, "Haydnt kell faggatni", 2006 április 6) HÁROM BELVÁROSI HÁZ Két hete részletesen beszámoltunk arról, hogy az V kerületi önkormányzat merőben szokatlan eszközökkel tett kísérletet arra, hogy első lépésben tizenegy, majd a fővárosi ellenkezés nyomán már csak három, jelenleg fővárosi védelmet élvező ház fejlesztését a maga hatáskörébe vonja (Utcát vegyenek!

 • verzió+ - Anna Politkovszkaja, hét év a frontvonalban

  Keleten a helyzet változatlan: Oroszországban az emberi jogok sárba tiprásának hagyományait gondosan ápolják; rosszkor és rossz helyen lévő civilek, túl aktív aktivisták és szabadszájú újságírók esnek rendre áldozatául.

 • verzió+ - Hideg hullámhosszon

  "Hagyjatok már, nincs időm ilyesmikre. Egyébként is miről akartok meggyőzni?" - vágja a kamerába Cornel Burtica volt miniszterelnök-helyettes, mikor bejátszanak neki néhány 1977-es felvételt.

 • verzió+ - A guberáló

  Két híradóbejátszás keretezi a jordániai kisember portréját: az egyikben a hírhedt al-Káida-vezér, Al-Zarkaui intéz dörgő szónoklatot híveihez és ellenségeihez, a másikban George W. Bush jelenti be, hogy sikerült likvidálni a körözött terroristát.

 • tánc - LABIRINTUS

  Ha a hagyományőrző Magyar Állami Népi Együttessel el lehet készíteni egy ilyen kortárs darabot (művészeti vezető: Mihályi Gábor), akkor jó országban élek, köszönöm, jól választottam. Szeretem azt nézni, amikor a folk önmaga keserű paródiájává alakul, majd átlényegül szemet kápráztatóan, miközben a Bronx dobosait idéző birkapásztor a másik lábára csap.

 • televízió - KÜLÖNÖS TÖRTÉNETEK

  "Gyerekkoromban a meséket szerettem. Most meg a különös történeteket" - Kepes András szájából meglehetősen bárgyún hangzik az új műsorát beharangozó szöveg.

 • színház - SARAH RUHL TISZTA VICC

  című darabja lehetne sokkal több, ha sokkal kevesebb lenne. Mert nem elég a depressziós brazil nem takarító takarítónő és munkaadója, az orvosnő konfliktusa, majd a "képbe" titokban beosonó tisztaságmániás testvér; nem elég, hogy a takarítónő viccgyáros szülei mindketten a vicc áldozatai, ezért a lány a "tökéletes vicc" kitalálására tette föl az életét; aztán nem elég, hogy az orvosnő orvos férje lelép az egyik idős betegével, akibe már akkor beleszeretett, amikor leoperálta a mellét; de nem elég az sem, hogy mindenki mindenkivel kénytelen összeborulni, mert a hűtlen férj épp Alaszkában tartózkodik.

 • könyv - ROBERT E. HOWARD: SOLOMON KANE TÖRTÉNETEI

  Róla eddig csak keveset lehetett hallani, annál többet viszont Howard másik teremtményéről, Conanról. A kimmériai körül a tervezett új filmfeldolgozás okán nagy a susmus, de a közelmúltban a szálkásabb izomzatú és ideológiailag elkötelezettebb Kane is beindította a filmesek fantáziáját: bármely pillanatban beüthet a harcos puritánt rehabilitáló angol akciófilm James Purefoyjal a címszerepben.

 • kiállítás - BELSÕ UTAK KÉPEI. ART BRUT AUSZTRIÁBAN ÉS MAGYARORSZÁGON

  . A sárgaházba került "tébolyodottak" és a társadalomból valamilyen okból ugyanide kisodródottak között elmosódik a határvonal.

 • Lemez - Basszuskulcs - Squarepusher: Just A Souvenir

  Tom Jenkinson (alias Squarepusher) egyike a leginkább konzekvensen és tudatosan dolgozó zenekészítőknek: makacsul ragaszkodik a magára rótt munkamenethez, és rendre teljesíti is a penzumot, habár - legalábbis a külső, laikus szemlélő számára - néha ingadozó színvonalon.

 • Film - Szerelmes biciklisták - Almási Tamás: Márió, a varázsló

  Jó hír a magyar film szerelmeseinek: Monori Lili végre nem megfáradt kocsmárosnét ad. Ezúttal megfáradt takarítónő, nem poharakat, port törölget. - turcsányi -

 • Film - Vászonszenvedély - Isabel Coixet: Elégia

  Ki szereti az adaptációkat? Mindenkinek megvan a mű a fejében, megvannak a szereplők, a színek, de még a szagok is. Ha a rendező mást gondol, csalódott vagyok. Persze mindig van, aki nem adja fel; Volker Schlöndorff adaptációk serege (volt, amivel egészen az Oscar-díjig jutott) után írta nemrég megjelent önéletrajzában - 17 év távlatából -, hogy például a Homo Faber élete legnehezebb, legreménytelenebb, végeredményében pedig katasztrofális vállalkozása volt.

 • Film - A költő női - John Maybury: A szerelem határai

  Újat aligha mondunk azzal, hogy a híres emberek alsógatyában történő ábrázolása jóval vonzóbb szombat esti program, mint munkásságuk bármily beható elemzése. Rossz költő, jó költő - a mozgókép számára mélységesen közömbös kategóriák ezek: a filmgyári büfében Szabolcska Mihály és Ady Endre egyenlő eséllyel indul az örökkévalóság meghódítására.

 • Musical - Mindenki a fedélzetre! - Cole Porter: Mi jöhet még?!

  Mi tagadás, a Magyar Színház fikarcnyit se mondén hely, s ilyesformán nincs abban semmi csodálnivaló, hogy Cole Porter felszabadultan frivol, nagy- és félvilági figurákat egyaránt színpadra léptető musical-komédiája kissé bizonytalankodva indul - a nyári, Bakáts téri előadásokat követő - kőszínházi premierjén.

 • Színház - Mégis magyar - Istenítélet a Pécsi Nemzeti Színházban

  Ha most dvd-ről visszanézném Mohácsi János másfél évtizeddel ezelőtti kaposvári Miller-rendezését, alighanem a különbségek ugranának ki ehhez a mostanihoz, a Pécsi Nemzeti Színházban bemutatott Istenítélethez képest.

 • DVD - A világot jelentő képernyő - Három színházi DVD

  Néhány évvel ezelőtt megkíséreltem kikölcsönözni a Madách Színház legendás, 1963-as Hamlet, dán királyfijának felvételét, Gábor Miklóssal a főszerepben. Otthon derült csak ki, hogy a poros kazetta egy negyedszázaddal későbbi tévéjátékot őriz - mikor visszavittem a szalagot a kölcsönzőbe, az eladó széttárta a karját: bármit állít is a katalógus, csak ezzel tud szolgálni.

 • Könyv - A jobb kéz meg a bal - Sztanó László: Olasz-magyar kulturális szótár

  Kulturális szótárt nem könnyű írni. Az egy dolog, hogy megtanultuk: a kultúra, antropológiai értelemben véve legalábbis, "annak módja, ahogy az emberek hétköznapi gyakorlataik során jelentésessé teszik a környező világot", de ezt az elvet a szótáríráshoz még alkalmazni is tudni kéne.

 • Könyv - Egérfogós rejtvény - Németh István: Az élet csalfa tükrei. Holland életképfestészet Rembrandt korában

  A "szórakoztató kultúrtörténeti kalandozás" Hollandia aranykorát érinti, azt az időszakot, amelyről szinte mindenkinek az alcímben is említett Rembrandt és társai, Vermeer vagy Frans Hals neve jut eszébe. Németh nem e festőóriásokra, hanem a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának németalföldi anyagára fókuszál - történetesen egy olyan gyűjteményre, melyben felülreprezentáltak a másodvonalbeli kismesterek.

 • Könyv - Szerző, szerző! - Stefan Zweig: A tegnap világa; Oliver Matuschek: Stefan Zweig. Három élet - egy életrajz

  Azt a fotelt, melybe Stefan Zweig az olvasóit tessékeli, legutóbb egy antik enteriőrvásáron látták felbukkanni. Új tulajdonosáról csupán annyit tudni: a jó üzlet feletti örömében online rendelt Sacher-tortát Bécsből, méghozzá a 40 eurós, XL-es méretűt.

 • Kiállítás - Vörös posztó - Hogyan tovább, Oroszország? - kortárs orosz művészet

  Nem érdektelen előzmény, hogy csak a harmadik nekifutásra sikerült összeállítani a debreceni MODEM mostani kiállítását. Az első változat szerint a moszkvai Tretyakov Képtár kortárs részlegének vezetője, Andrej Jerofejev készítette el a reprezentatív "szoc-art" listát, de őt júniusban kirúgták az állásából, a Tretyakov pedig visszakozott.

 • "Valameddig felértünk" - Eredics Áron - Söndörgő együttes

  Harmadik albumát a macedón csocsekkirállyal, a szaxofonos-klarinétos Ferus Mustafovval közös koncertfelvételeiből állította össze a - "Vujicsics-iskolából" kinövő - Söndörgő együttes. Jártak a londoni Queen Elisabeth Hallban, a bécsi SargFabrikban és a budapesti Szigeten, hogy megmutassák, micsoda erő lappangott idáig a Dunakanyarban.

 • "Megszakad a szívem" - Almási Tamás filmrendező

  Az egyik legismertebb és legelismertebb magyar dokumentumfilmes közel harminc év után készítette el második nagyjátékfilmjét, a Márió, a varázslót. Hungler Tímea

 • "Ha mellettük ott van a kórrajz is" - Plesznivy Edit művészettörténész a budapesti art brut kiállításról

  Az art brut - szó szerinti magyar fordításában nyers vagy brutális művészet - fogalmát a huszadik század negyvenes évei óta ismerjük, amikor a híres francia avantgárd festőművész, Jean Dubuffet a társadalom perifériáján élő csavargók, börtönbüntetésüket töltő rabok és - elsősorban - pszichiátriai betegségekben szenvedők önkifejező alkotásait kezdte gyűjteni.

 • A brazil dzsiu-dzsicu - Testsakk

  Ha valaki Brazíliát és a harcművészetet emlegeti, egyből a capoeira ugrik be. A Gracie klán által kifejlesztett brazil dzsiu-dzsicu viszont legalább ugyanennyire tipikus latin-amerikai történet, bár nem olyan régi, mint az 500 évesnek mondott rokon.

 • European Poker Tour Budapesten

  "Fagyos volt az asztal"

  A múlt héten Budapesten rendezték meg az egyik legrangosabb sorozat, a European Poker Tour versenyét. A hazai játékos, Tóth Zoltán egymás után nyerte a nagy partikat, komoly játékosokat ejtett ki. A döntőből viszont hamar kiesett.

 • Alkoholista papok rehabilitációs otthona - Bort ittak

  "Alkohol és drog: van kiút!" Ez volt a címe a Guest House Alapítvány hét éve megrendezett pannonhalmi konferenciájának, amelyen Várszegi Asztrik főapát ezt mondta: "Joggal merül fel a kérdés, hogy mit keres az alkohol az egyházban.

 • cyberhírek

  Műsorajánló Egy nemzetközi versenyen százezer dolláros befektetési támogatást nyert egy IPTV-re fejlesztett magyar ajánlórendszer Az alkalmazás automatikusan megtanulja a néző ízlését, és ez alapján javasol, illetve rögzít műsorokat Etikázás Globális viselkedési kódexet írt alá három óriásvállalat, a Google, a Yahoo és a Microsoft, amelynek az irányelvei meghatározzák, hogy milyen adatokat oszthatnak meg a kormányokkal Korábban mindegyikük együttműködött az elnyomó kormányokkal, ha üzleti érdekük úgy kívánta Robinson Crusoe Egy skót régészeti expedíció a Chiléhez tartozó Juan Fernandez-szigeteken megtalálta Alexander Selkirk háromszáz éves táborát, ahol a matróz négy évet és négy hónapot töltött el teljesen egyedül Az ő története ihlette Daniel Defoe Robinson Crusoe című regényét Gyűlöletközpont Brit kutatók feltérképezték, hogy mely agyterületek aktívak, amikor az emberek szenvedélyesen gyűlölnek A gyűlölet más agyterületeket aktivizál, mint a félelem vagy a düh, azonban két agyterületen is osztozik a szerelemmel Holdra szállás John Carmack, a Doom és a Quake számítógépjáték vezető programozója nyerte meg a NASA 350 ezer dollárját egy holdra szálló egység megtervezésével Az Armadillo Aerospace automata rakétajárműve ötvenméteres magasságba emelkedve száz métert tett meg a kifutópálya felett, majd leszállt Recesszió Szakértők szerint a vállalatok a válság idején a virtuális világokban is óvatosabban költenek, de az emberek több időt töltenek majd a valóságtól menekülve az online univerzumokban A WoW nagyobb, mint Magyarország A világ legnépszerűbb fizetős online univerzumát futtató Blizzard Entertainment bejelentette, hogy a World of Warcraft elérte a 11 millió aktív előfizetőt Ha a WoW ország lenne, a 75 legnépesebb lenne a világon A játékosok nagyjából fele havi 13 eurót fizet a játékért, a többiek az ázsiai üzleti modell szerint a lejátszott órák után fizetnek, ők tipikusan netkávézókból csatlakoznak a játékba A Távol-Keleten az online játékok nagyon népszerűek, de a WoW az egyetlen, amely nyugati fejlesztés létére igazán sikeres tudott lenni Az online univerzum évente több mint félmilliárd dollár nyereséget termel Új Rubik-kocka Rubik's Mirror Blocks néven új Rubik-kocka került a boltokba, egyelőre csak Japánban A játék különlegessége, hogy nem színeket, hanem a kockaformát kell kirakni A Rubik's Mirror Blocks éppen akkora, mint egy Rubik-kocka, de egyszínű, minden oldalát tükröződő lapok borítják A kockát alkotó elemek viszont nem egyforma méretűek, ezért ha elforgatjuk a kirakott játékot, a kockaforma megtörik és egészen bonyolult alakzatokat állíthatunk elő A játék célja a tükrös Rubik-kocka esetében tehát nem a színek, hanem magának a kockaformának a kirakása A játékot a japán Takedzsi Hidetosi tervezte, és most még csak Japánban kapható, körülbelül 3500 forintnak megfelelő jenért Kockázatos kockázatmodellek Az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) egykori elnöke, Alan Greenspan szerint részben a számítógépes kockázatmenedzselés-modellek hiányosságai vezettek a hitelválsághoz Christopher Cox, az Egyesült Államok tőzsdéjét és az értékpapírokat felügyelő bizottság (SEC) elnöke szerint az IT-rendszerek téves prognózisait a rossz adatok mellett a valóságnak nem megfelelő AAA hitelminősítések okozták: "Ezek a minősítések amellett, hogy hamis illúziókba ringatták a befektetőket, torzították a számítógépes kockázatmodelleket, és gyakorlatilag ellehetetlenítették a bankok biztonsága szempontjából releváns tőkeforgalom kiszámítását is" A kockázati modellekhez több ezer változó és rendkívül komoly számítási kapacitás kell; minél számításigényesebbé és komplexebbé váltak a modellek, a szövetségi szabályozó szervezetek annál jobban megbíztak bennük Szigorítanák a szerzői jogi törvényt Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a magáncélú másolás és letöltés is törvénysértővé váljon A szerzői jogvédő szervezetek szerint nem ők találták ki az új szabályt, ami bűnözőt csinálna az internetezők nagy részéből - adta hírül az Index Letölteni szabad, megosztani nem - röviden így lehet ma összefoglalni a magyar szerzői jogi törvény digitális médiatartalmakra vonatkozó szabályait Ezt az ellentmondást az adathordozók árába épített szerzői jogi díj intézménye oldja fel Az igazságügyi minisztérium által benyújtott törvényjavaslat kivenné a szabad felhasználás köréből a zenék és filmek magáncélú digitális másolását A javaslat már túl van az Országgyűlés általános vitáján, megtárgyalta az alkotmányügyi, a kulturális, a sport- és turisztikai bizottság, most a beérkezett 33 módosító javaslat megvitatására vár Az indítványok közül több a magánfelhasználók kriminalizálása ellen szólal fel Ökológiai válság Környezetvédő szervezetek szerint a hamarosan beköszöntő ökológiai válság sokkal durvább lesz a pénzügyinél A World Wildlife Fund (WWF) Living Planet Report című éves elemzése szerint környezetünk erőforrásai olyan mértékben fogynak, hogy a 2030-as évekre már két Földre lenne szükségünk a jelenlegi életformánk fenntartásához A WWF szerint a bankmentő csomagok költségei eltörpülnek a környezetben okozott károk mellett: egy uniós felmérés szerint évente 2-5 ezer milliárd dollár értékű természeti erőforrás megy veszendőbe az ökoszisztéma károsítása miatt A WWF szerint a természeti erőforrásokkal ugyanaz történik, mint a pénzügyiekkel, azaz előre elfogyasztjuk - felvesszük hitelre - azt az erdőt, vizet, földet és levegőt, amely csak jóval később tud megújulni A helyzet gyors romlását jól mutatja, hogy a 2002-es jelentés még csak 20 százalékos túlfogyasztásról írt Jelenleg az USA és Kína ökológiai lábnyoma a legnagyobb, ha pedig fejenként nézzük a fogyasztást, az USA, Ausztrália, az Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait és Dánia lakosai a legnagyobb természetpusztítók .

Legfrissebb Narancs

Akadozik a szemétszállítás
Káosz és kosz
Radnóti András írása
Ukrajna és a magyar külpolitika
Interjúk
Gőz László, Simon Márton, Zurbó Dorottya
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...