• MaNcs 20. évf. 6. sz. (2008. 02. 07.)

  "Attól jó, hogy élvezem"

  M. Kiss Csaba televíziós szerkesztő, műsorvezető

  A kertévétől ment a közszolgálatiba, s mint mondja, közérthető háttérmagazinokat akar készíteni. Korábban riporter volt, most műsorvezető. A Magyar Televízió egyik népszerű szereplője.

  2008 / 6
 • Fehérebb az orgonánál - Igazságos-e az eva?

  Az egyszerűsített vállalkozási adó szabályainak megváltoztatására két nagy tekintélyű intézmény is javaslatot tett a közelmúltban. A témát a Kopint-Tárki tavaly októberben a Pénzügyminisztérium számára készített munkaanyagban pedzegette, majd januárban a Versenyképességi Kerekasztal nevében Zara László, a Magyar Adótanácsadók Egyesületének elnöke tárta elképzeléseit a nyilvánosság elé.

 • A fedő neve: szerv vagy lábos

  A múlt héten befejezte eredményes tevékenységét az Együtt Egymásért, Egy-másért Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti kapcsolatot kutató országgyűlési vizsgálóbizottság. Kompromisszumos állásfoglalás született, volt fideszes-szocialista összeborulás, és csupán egyetlen ellenszavazat.

 • A szálak messzire vezetnek

  Boris Tadic hajszállal megnyerte a szerb elnökválasztás második fordulóját, és ez nagy dolog. De mi jön utána? Két héttel ezelőtti vezércikkünkben ott hagytuk el (Éljen a népek barátsága!, 2008. január 24.), hogy a miniszterelnök Vojislav Kostunica és az elnökjelölt Boris Tadic által vezetett kormánykoalíció épp odaígérte a szerb olajipart - nyomott áron - az Orosz Föderáció kormányának.

 • Pálya a magasban (Önkeze, önfeje, önlába)

  Minden idők legszebb öngólját magyar ember lőtte, efelől ne legyenek kétségeink. Nem a legnagyobbat, mert azt az ausztrál Tony Popovic szerezte a Crystal Palace-ből, futtából, sarokkal a hosszúba. Nem a legtragikusabbat, mert azt a kolumbiai Andrés Escobar, akit felbőszült honfitársai ezért az apró tévedéséért le is lőttek.

 • Modern Talking (Mit ér a múlt?)

  A nyelvtudomány olyan korban vált tudománnyá - úgy 1820 körül -, amikor mindent történetileg fogtak föl és magyaráztak. Például az élővilágot is: Darwin azzal állt elő, hogy az élővilágnak története van, hogy nem mindig ugyanezek a fajok voltak, és hogy e történet magyarázatul szolgál arra, miért van minden úgy, ahogy van.

 • A Magyar Épületszerelő bukása - Vele vesznek

  Csődközeli helyzetbe került a közel hatvanéves múltra visszatekintő Magyar Épületszerelő (Maszer), miután türelmetlen alvállalkozói felszámolást kezdeményeztek a hónapok óta fizetésképtelen részvénytársaság ellen.

 • tévésmaci - A sül szájába repül

  "Kedves hogyishívjákok, egybegyűltek és a külföldi vendéglősök, azért gyúltunk egyszerre, hogy felhívjuk a figyelmet, és jó, hogy ennyien eljöttünk, mert én itt megnyitom ezt a kis palackot, palackocskát, Brüsszelből nem látszik idáig, hogy mi milyen nehéz helyzetben próbálkozunk megérteni egymást, hopp, vigyázz, nehogy leverjek valamit.

 • étel, hordó - Étkezde étkezde

  Most, hogy az elmúlt években az irodaházak lábazatába ékelt üvegkalitkás főzelékdéknek, a piacok kart karba öltő etetőpultjainak, illetve a hentesek infralámpás látványhurkáinak a népszerűsége viharos gyorsasággal megnőtt, miközben a sokat emlegetett minőség a választhatóság és a látogatottság arányában egy csöppet sem változott, különös figyelmet érdemelnek azok a helyek, amelyek egyrészt élénken reagálnak a zeitgeistre, ugyanakkor tartást mutatnak, autonómiát; ahol a kanti szándék- és eredményetika, forma és tartalom szépen esik egybe.

 • csontzene - Túlzásokba esni

  Szinte már komolytalan, de megint Kocsis Zoltánnal kell kezdeni heti asztali beszédünket, hisz korunk legnagyobb magyarja minden képzeletet felülmúló akarással és erővel dolgozik (csak mellékesen jegyezzük meg, hogy a Bartók Új Sorozat egyik CD-je a minap nyert nagydíjat Cannes-ban), és szolgálja a zene ügyét.

 • chili & vanilia - Mindenki konfitál

  Gyakran éri a magyar gasztronómiát az a vád, hogy alig követi a nemzetközi trendeket. A konfitálás viszont a ritka kivételek közé sorolható. Ez pedig nem más, mint egy régi konzerválási módszer. A szó maga a francia "confire" igéből származik, s azt jelenti: tartósítani.

 • kulthírek

  kulthírek

 • 8 kis kritika

  8 kis kritika

 • Tizenegy óra - Csajkovszkij-maraton (koncert)

  Nekünk Marathón kellett, és most meg is kaptuk. Importáltunk is hozzá egy nagyszerű mestert, egyenesen a festői Oroszországból, akiben minden együtt van ahhoz, hogy ideális központi figurája legyen egy ilyen nagyszabású minifesztiválnak.

 • Beszélve mind a vérpadig - Fonyó Gergely: Ocskay László, az elfelejtett hős (dokumentumfilm)

  Kivágódik a mai Radnóti Gimnázium egykori kapuja, ahol az udvaron már nagyjából 2000 zsidó gyűlt össze - nyilasok terelték őket egybe sebtiben: "senki ne hozzon magával semmit, csak ide megyünk, a Dunához". A kapuban SS-motorosok jelennek meg, majd a jelenlévők legnagyobb megdöbbenésére kikergetik a nyilasokat az ajtón, és elfoglalják őrhelyeiket.

 • Nem gyerekjáték - Isao Takahata: Szentjánosbogarak sírja (DVD)

  Nem árul zsákbamacskát a rendező: "1945. szeptember 24-én éjjel meghaltam" - ezzel a kétségkívül tárgyszerű kijelentéssel veszi kezdetét a nagy hírű japán Studio Ghibli animációja. Nos, már a történet elején jól tudjuk, mi vár ránk (nem árt kellő mennyiségű papírzsebkendővel felszerelkeznünk).

 • Idegenek - Tarr Béla: A londoni férfi (film)

  Lentről indulunk, a vízmérce legalsó, még leolvasható vonásától, és érjük el lassan a rakpart, majd a fedélzet szintjét. Megjött az esti hajó Angliából, ez hozza a címszereplőt és tettestársát, "rossz szellemét" a normandiai kikötővárosba.

 • A hamisítvány értéke - Fazonigazítás (kiállítás)

  Hans von Meegeren hamisító Abraham Bredius elaggott művészettörténész szakmai hiúságát felhasználva 1945-ös lelepleződéséig nem kevesebb mint hat, Vermeer fiatal korszakából származó nagyméretű és bibliai tárgyú alkotással bővítette a holland festő oeuvre-jét; egy amerikai gyűjtő 1924-es halálakor 2414 - nagyrészt hamis - Corot-festményt hagyott örököseire; 1951-ben a New York-i vámhivatal összesítése szerint negyven év alatt 9428 (!

 • Szemérem - Hit-Erotika-Politika (kiállítás)

  Mindenekelőtt legyünk komolyak és kíváncsiak, előítéleteinket mint dolgainkat táskánkba, tegyük félre, s higgyünk a címnek: a Hit-Erotika-Politika festészeti megjelenítése okszerűen és logikusan a szublimált akaratról fog "szólni", minthogy eme fogalmak, mint azt a filozófia és a pszichológia régóta megtanította, valóban az akarat szívós megtestesülésének jelvényei.

 • Jutalomjáték tangóval - Wedekind: Lulu (színház)

  Megértem, és egyet is értek azzal, hogy Eszenyi Enikő jutalomjátékot kapjon anyaszínházában, a Vígben. Kiváló színésznő, rendkívüli tehetséggel és szintén rendkívüli szakmai rutinnal bír; kivételes jelenség a színpadon.

 • Náthamentesen - Rüdiger Safranski: Friedrich Schiller avagy a német idealizmus felfedezése (könyv)

  Lehorgasztott fejjel áll a kályhánál, ami persze kihűlt, lévén jóval éjfél után. Olykor hajlamos vagyok így látni Schillert, ahogy a harmincéves Thomas Mann bemutatja Nehéz óra című novellájában. Friedrich a munkától fáradtan, gyulladt szemhéjjal, náthásan szipákol az orrán át - nem épp előnyös kép, pláne nem 1905-ben, halálának századik évfordulóján.

 • Visszavarrt múlt - Slawomir Mrozáek: Baltazár. Önéletrajz (könyv)

  "Térjek vissza kopaszabban vagy parókában?" - kérdezi előző kötetében az író (Hazatérésem naplója), amikor harminchárom évi távollét után mexikói otthonában hazatérése körülményeiről töpreng. A már otthon nemzetközi hírnevet szerzett Mrozáek töretlen pályát tudhatott maga mögött, drámaíróként, az abszurd és a lengyel drámai hagyományok folytatójaként (Tangó, Emigránsok) meghódította fél Európát, a másik fele pedig akkortájt nem volt kíváncsi rá.

 • A nép ópiuma - Gyengén muzsikál - A magyar Music Television

  Ugyan nem tartom magam az MTV-generáció tagjának, de nekem is - mint minden popra és rockra fogékony huszonévesnek - meghatározó élmény volt a kilencvenes évek elején az egyetlen fogható és nézhető zenei tévécsatorna, az MTV Europe.

 • Apám nevében - John Simenon

  Vétójoga van, ha apja bármely írásából film készül. Az idősebb Simenonról, Maigret atyjáról és A londoni férfi írójáról a fiatalabb Simenonnal beszélgettünk a Tarr-film díszbemutatójának másnapján.

 • Ki viszi a mozipénzt? - Aggyá'!

  A szakma a struktúra alapjait jónak tartja, ugyanakkor mélyreható, koncepcionális változásokat sürget - tavasszal lesz négyéves a filmtörvény. A filmszemle lendületében a mára beüzemelt támogatási rendszer tapasztalatait és a hazai filmkészítés kilátásait próbáltuk számba venni.

 • Az egyensúlyozás művésze - Orszáczky "Jackie" Miklós (1948-2008)

  Már nem mehetünk el az áprilisi születésnapi koncertre, és nem hallgathatjuk meg, hogy új zenekara mellett hogyan zenél egykori társaival. A Syrius hatvanas-hetvenes évekbeli kísérletező dzsessz-rock korszakának frontemberével, az 1974-ben Ausztráliába távozott énekes, basszusgitáros, pikoló basszusgitáros Orszáczky "Jackie" Miklóssal tavaly, az A38-on tartott augusztusi koncertje előtt beszélgettünk röviden - nem számítottunk arra, hogy ez lesz az itthon vele készült utolsó interjú.

 • Egyetemi rangsorok - Jó, de nem elég jó

  Néhány éve Magyarországon is több egyetemi és főiskolai rangsor közül választhatunk felsőoktatási iránytűt. Mikor csapnak be e listák, és mire használhatók? Ne legyenek hiú ábrándjaink!

 • Egyetemi marketing - Laptop és limuzin

  Termékfejlesztés, célcsoport-meghatározás, marketingkommunikáció - a felsőoktatásba frissen beszüremkedett szavak. A finanszírozási rendszer átalakítása versenyhelyzetet teremt az egyetemek és főiskolák között.

 • "A gyerekek fejlődése nem szempont" - Csapó Benő egyetemi tanár a tanárképzésről

  Jobb képességű tanárjelöltekre, kevesebb, de színvonalasabb tanárképzőre és a modern pedagógiai módszerek átvételére van szükség, hogy csökkenjen a távolság a magyar és a fejlett oktatási rendszerrel rendelkező országok között.

 • Egyetemi minőség - Bálnatenyésztésből jeles

  Megrendelői pozícióba hozhatja a tandíj a hallgatókat: 2008-tól a diákok joggal várhatják el, hogy a pénzükért jobb minőségű szolgáltatást kapjanak. Az egyetemek már kialakították a maguk minőségbiztosítási rendszereit, ám még nem látni, hogy ez a problémák kiküszöbölésére vagy elfedésére szolgál.

 • cyberhírek

  cyberhírek

 • Férfiprostitúció - "Mindenki igénybe veszi"

  Évtizedek óta téma a magyar közéletben a prostitúció intézménye. A médiában és a köznyelvben azonban a prostitúciót általában a nőkhöz kapcsolják. Pedig férfiak is árulják a testüket.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...