• MaNcs 21. évf. 25. sz. (2009. 06. 18.)

  "Mentalitásbéli forradalomra lenne szükség" - Jürgen Habermas filozófus

  A nagy gondolkodó a Goethe Intézet és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének meghívására érkezik Budapestre. Ma 16 órától az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, holnap 18 órakor az Európa Ponton hallgathatják szavait. Habermasszal készült friss interjúnk e heti számunkban, az öt évvel ezelőttit pedig itt olvashatják.

  2009 / 25
 • Díj!

  Kedves Olvasóink, örömmel tudatjuk, hogy lapunk újságírója, Varró Szilvia kapta idén a Justitia Regnum Fundamentum díjat. Ezt a díjat az országgyűlési biztosok adományozzák azon személyeknek, akik az emberi és állampolgári jogok, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok védelme, illetve az információs szabadság és az adatvédelem terén kivételesen magas színvonalú, példaértékű eredményt érnek el.

 • A nyúl az! - A Fidesz és a Jobbik viszonya

  Orbán Viktor az EP-választást értékelő Fidesz-kongresszuson a Monty Python társulat Gyalog galoppjának egyik jelenetét idézve üzente a nyilvánosságnak, hogy a tönkrevert szocialistákkal nem lesz semmiféle kiegyezés.

 • Elvették a játékát - Miért bukott az európai baloldal az EP-választáson?

  Az európai baloldal márpedig nem bukott meg. Mindössze annyi történt, hogy találtak legalább két tucat olyan ügyet, amikkel esélyük sem volt nyerni. Legalábbis ezzel sommázta az uniós választások eredményét egy amerikai barátom, aki egyébként komoly lehetőségeket lát a világ legnagyobb Star Trek-múzeumának összehozására az EP strasbourgi épületében - arra az esetre, ha az EU egyszer tényleg szétesne.

 • Üres a híd, - csend mindenütt

  Most lopnak vagy nem lopnak? És kik lopnak, ha lopnak? A főváros azt mondja: kerüljön 12 milliárdba! Jobban mondva 14,8 milliárdba - ha a Margit híd nettó felújítási költségeihez (a 12-höz) még hozzászámolunk ezt-azt, mint az ideiglenes villamospálya egymilliárdját, aztán a tartalékot (amit a források egy részét, konkrétan 6 milliárdot biztosító unió követel), meg a szobrok felújítását (újabb 1,8 milliárd), ennyi jön ki.

 • Jobbikabb a Jobbiknál

  A hétvégén az "utolsó figyelmeztetés" szlogennel meghirdetett, száz százalékig civil tüntetésen az egyik szónok, az ugyancsak mérhetetlenül civil Tarlós István e szavakkal köszönt el gyér hallgatóságától: Szebb jövőt!

 • Komiszkenyér

  Szenvedélyeink II. (Hogyan szeressük ellenségeinket?)

  A boldogság gyakran csak azért tűnik elérhetetlennek, mert túlságosan bonyolultnak képzeljük el. Persze a kor is bonyolult, vagy legalábbis elhitettük magunkkal, hogy az. Ebben a helyzetben talán már csak a merészen szárnyaló költői képzelet képes felismerni a tartós elégedettség és lelki béke egyszerű feltételeit.

 • Maga itt a tánctanár?

  Ököljog

  Amikor a tévériporter rákérdezett, miképp jöhetett ki az állítólag harmincszázalékos parkolásidíj-emelés eredményeképp jó néhány körzetben két-háromszoros vagy akár még magasabb díjtétel, a Parking Kft. fess vezetője elmagyarázta: nem most drága, hanem eddig volt túl olcsó.

 • Kizárások az MDF-ben - Halványzöldség

  Az EP-mandátum megszerzése után az MDF kicsit triumfált, majd rögtön szecskázni kezdte önmagát: három régi tagját törölte a névsorából. Így esélye sincs arra, hogy képviselőcsoportját újraalakítsa. Kérdés az is, mi lesz a fővárosi frakciójával: hiszen ennek három tagja közül kettő immár párton kívüli.

 • Megcicerélték az agrárminisztériumot - Marad a kínai fokhagyma

  Nem lép július elsején életbe a hosszú hónapok tárgyalássorozata után áprilisban elfogadott Élelmiszer Termékpálya Kódex, mivel a kereskedők a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) egy időközben megindított eljárására hivatkozva felfüggesztették az új előírások alkalmazását.

 • "Különalkuk nem konzerválhatják a jelenlegi elitet" - Baja Ferenc (MSZP) az EP-választás következményeiről

  Régóta hangoztatott balsejtelmeit igazolta a június 7-i választás eredménye, mivel az MSZP a tavalyi népszavazási kudarc után nem kezdte újjáépíteni magát - mondja a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára és infokommunikációs kormánybiztosa.

 • Szélsőjobboldali áttörés 1939 pünkösdjén - Szerves fejlődés

  Hetven évvel ezelőtt, az 1939. május 28-29-i (pünkösd vasárnapján és hétfőjén megtartott) általános országgyűlési választásokon a szélsőjobboldali akciópártok - élükön a Nyilaskeresztes Párttal - és pártonkívüli jelöltjeik összesen csaknem 900 ezer listás és egyéni választókerületi szavazatot szerezve 49 mandátumhoz jutottak a törvényhozásban.

 • Lopás a sajtóban - Átvenni, amíg van mit

  Időről időre hol mérgelődve, hol szomorúan tapasztalja szerkesztőségünk, hogy cikkeinket hivatkozás nélkül nyúlják le elsősorban az elektronikus, de nemegyszer nagyobb nyomtatott médiumok is. Az alábbiakban laptársaink két hírértékű írásának sorsán keresztül próbáljuk elmagyarázni, miért gáz ez - túl azon, hogy lopni önmagában is csúnya dolog.

 • Romafoglalkoztatási programok II. - Sziszüphosz a Csereháton

  Az európai csatlakozás után milliárdos nagyságrendű öszszegek zúdultak a romák integrációjáért küzdő nonprofit szervezetekre. Ám ha nincs önerő, a civilek elvesznek a bürokrácia útvesztőiben, az önkormányzati lobbi a kiszorításukra törekszik, a kiíróknak pedig fontosabb a szabályosság, mint a fenntarthatóság.

 • rés a présen - Ugrálni amúgy is jó - Lovasi András zenész

  rés a présen: A Fishing On Orfű alterfesztet az idén is megrendezitek június 18-20. között.

 • chili & vanilia - Saláta, bár...

  "Tisztítsd le a' szép sárga lötözött salátáról a' zöld leveleket, ossz el minden bokrot négy részre, főzd meg sós vízben, kenj meg azután egy tálat vajjal, tégy reá négy evőkanál tejfelt, igazits reá egy sor salátát, e' fölibe tejfelt 's vajat adván újra salátát, végre ismét tejfelt, 's több apró darab vajat tévén reája, hintsd meg finom zsemlyemorzsával, 's hagyd így jól megfőni" - írja receptgyűjteményében Czifray István szakácsmester (1840).

 • kertész lesek - CORSO

  Láttuk a szombati híradóban az orosházi libamájfesztiválról szóló tudósítást, ami után az ösztön diadalmaskodott: összefutott a nyál a szánkban, s azonnal indultunk volna a messzi Békés megyébe. Persze tudtuk, ha helikopterünk lenne, akkor is csak a zsíros kenyérre érnénk oda, ráadásul nincs szánalmasabb egy zárás utáni fesztiválnál.

 • tévésmaci - A sül eltörpül párkányon

  Fandli és Cirfandli, a két részeges kőműves - mint este hat után mindennap - a híres-neves Sarok presszóban kavargatták fröccseiket (mindegyiknek kettő volt: biciklinek hívják arra az ilyet). Az objektum találó nevét az Oktogon című folyóirat és a Budapesti Negyed közös várostörténeti kutatásai szerint onnan kapta, hogy világéletében a Hungária körút és a Thököly út sarkán állott, s ajtaja épp a sarokra nyílott.

 • mi a kotta? - Óvakodj a törpétől

  "A maga egészében - ki vele hát! elég szemtelen vagyok, hogy kimondjam - a legnagyobb mű lesz, mit valaha alkottak" - fogalmazott az álszerénység rút vétkétől teljességgel ment' Richard Wagner 1852-ben, amidőn Uhlig nevű zenészkollégájának a Ring majdani jelentőségét körvonalazta.

 • kulthírek

  VELENCEI DÍJAZOTTAK A német Tobias Rehberger kapta a Velencei Biennále fődíját, az Arany Oroszlánt: a 43 éves esslingeni művész What you love also makes you cry című műve a központi pavilonban egyszerre kávézóként és műalkotásként is szolgál.

 • dokumentumfilm - RENÉ - EGY ÉLET A RÁCSOK MÖGÖTT

  Helena Trestíková módszere alanyának évtizedeken keresztüli megfigyelése. René Plasilt 1987-ben, 16 évesen lopásért csukják le, majd visszaesőként 2008-ig börtönről börtönre vándorol (a film végén épp szabadlábon van).

 • képregény - ZEP: TITEUF. A ZÉLET CÉLJA

  "A franciák jobban csípték, mint Harry Pottert" - olvassuk a borítón, és valóban, az eredetileg Philippe Chapuis névre hallgató genfi rajzoló sorozatának utóbbi darabjai kétmillió példányban jelentek meg. A bande dessinée nagy felfutásán belül is kirívó Titeuf-mániát sokfelől lehet értelmezni, de az első magyarul megjelent könyv alapján nem teljesen érthető, miért ez a lélegzetelállító siker.

 • színház - HÁY JÁNOS: A GÉZAGYEREK

  című darabját a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata mutatta be a POSZT-on. Darab, rendező és társulat szerencsés találkozása az előadás: Bérczes László mindig a felszín alatti rétegeket-motívumokat kutató rendezői módszerében kivirul Háy darabja, melyben egy autista fiatalember beilleszkedési zavarokból álló életének rövidke epizódja tárul elénk.

 • film - AZ UTOLSÓ HÁZ BALRA

  Valóságos agresszió közvetlen megtapasztalásakor a tudás, hogy a fogat fogért elv a bánat és pusztulás földjére vezeti az embert, nem sokat ér - emelte fel mutatóujját 1960-ban készült hittani előadásában, a Szűzforrásban Ingmar Bergman, majd tizenkét évvel későbbi horrorverziójában Wes Craven, s most a másolat másolatát a Craven-változattal azonos címen jegyző Dennis Iliadis is.

 • kiállítás - ABSZTRAKT ÉS EROTIKA '69

  Hogy kerül a csizma az asztalra? Mi köze egy művészeti irányzatnak a szexualitáshoz? Mennyire valószínű, hogy a kevesek által gyűjtött, manapság nem annyira divatos nonfiguratív művek elismertségét fokozza, ha önnön természetétől idegen fogalmakkal párosítjuk?

 • könyv - STEPHEN KING: DUMA KEY

  Széles körben osztott nézet szerint Stephen King azóta kezdett gyenge könyveket írni, amióta leállt a kokainról és az italról. Lehet ebben valami, bár én a hetvenes évek elején még hibátlan horrorkönyveket (Carrie, Holtsáv, Ragyogás) alkotó King pályájának minőségbeli romlását inkább a fölöslegesnek tűnő Setét Torony-sorozat második kötetének idejétől (1987) datálnám.

 • lemez - DAMIAN LAZARUS: SMOKE THE MONSTER OUT

  Az egzotikus (művész)nevű, londoni illetőségű zenebolond meglehetősen változatos életpályát járt be: volt újságíró, dolgozott a City Rockers kiadónál, majd megcsinálta a sajátját, a Crosstown Rebelst, amely máig is az egyik legjobb, minőségi house-t előállító cég.

 • film - MÁSNAPOSOK

  film - MÁSNAPOSOK Ha jó magaviseletű fiú vígjátékban jegygyűrűt villant, ott a kérdéses ékszer hamarosan rossz testrészen végzi. Még egy olyan igazoltan szofisztikált lélek, mint Woody Allen is kijátszotta egyszer a gyűrűs kártyát, és kései munkássága egyik szokatlanul derűs pillanatában Drew Barrymore-ral nyelette le a fagylaltba rejtett drágaságot.

 • Film - Oszd meg és... - Hans Canosa: A nő másik arca

  Az esküvő vége felé járunk, ama kései órán, amikor még működik a bár, de a pultos már rossz néven veszi az újabb rendeléseket. A kissé míszen cigarettázó nyoszolyólányt két pohár pezsgővel és átlátszó ismerkedési szöveggel közelíti a csupa mosoly öltönyös - olyan kaszkadőrmutatvány ez, mely előtt illik figyelmeztetni a közönséget, hogy hasonlóval semmiképp se kísérletezzen privátilag.

 • Film - Gyimesi vadvirág - Zsigmond Dezső: Boszorkánykör

  Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a magyar játékfilmkészítés olyan, mint a repülőgép (van turistaosztálya), de azért ez már mégis valami: erotikus thriller Gyimesben... - hogy oda ne rohanjak! Turcsányi Sándor

 • Könyv - Szövegkönyv, zene nélkül - Kukorelly Endre: Ezer és 3, avagy a nőkben rejlő szív

  "Itáliában 640, Némethonban 231, 100 Franciahonban, Törökhonban 41, de Spanyolhonban már 1003!" - sorolja Leporello a gazdája által elcsábított hölgyeket Mozart Don Giovannijának híres regiszteráriájában. Kukorelly Endre műve ezzel az áriával kezdődik.

 • Kiállítás - Katonadolog -"Ilyen tavasz csak egy volt életemben" - kiállítássorozat az 1848-49-es szabadságharc emlékére

  Egészen mostanáig biztos voltam benne, hogy a közgyűjteményekben rég megvan 1848-49 minden fontos tárgyi emléke. Így aztán meglepett, hogy a két budapesti évfordulós kiállításon látható nyomtatványok és ábrázolások, egyenruhák és fegyverek többsége magángyűjteményekből származik, sőt némelyiküket még nem is láthatta a nagyközönség.

 • "Személyes és szabálytalan történetek" - Neil Gaiman író

  Noha Amerikai istenek című nagyregényének hazai kiadása szinte fellelhetetlen, és a Tükör és füst című novellagyűjteménye is ritka vendég a boltokban, a Csillagpor, a Sosehol és a Coraline című regényei révén Neil Gaiman a hazai polcokon is kezdi elfoglalni a munkásságát megillető helyet.

 • Grafológia - Játék a betűkkel

  Tudományos bizonyítékok nélkül oktatják az egyetemen, használják a munkaerőpiacon. Akinek beválik, úgysem reklamál. Linder Bálint

 • Konyhai kémia XIV. - Sejtből sejtbe - Krumplicukor, szőlőcukor

  A boltban beszerezhető egzotikus édességek között kitüntetett szerep jut a rejtélyes, előnytelen küllemű krumplicukornak és a többnyire ízesített szőlőcukornak. Hinnénk-e, hogy nagyjából ugyanazt az élettani fontosságú anyagot tartalmazzák: mégpedig glükózt?

 • Rudolf herceg blogja - Tied a lekvár!

  Herceghalom az enyém! - hirdetik óriásplakátok a fővárosban. A reklámozott blog arról tudósít, hogy egy bizonyos Rudolf herceghalmi birtokai visszaszerzéséért küzd. A kedves viccnek tűnő médiahack azonban komoly indulatokat kavar, és etikai kérdéseket is felvet.

 • cyberhírek

  Nanopara Kínai kutatók szerint az orvoslásban, főként a diagnosztikában és a rákterápiában használt nanorészecskék károsítják a tüdőt. A most közzétett tanulmány szerint az egyik, a nanomedicinában népszerű polimer vegyület a tüdősejtek autofágiáját, azaz önfelfalását váltja ki.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...