• MaNcs 21. évf. 36. sz. (2009. 09. 03.)
  Interjú

  Fico játékai

  Szigeti László könyvkiadó a szlovák-magyar viszonyról

  A pozsonyi Kalligram Könyvkiadó igazgatójával, a szlovákiai közélet markáns figurájával legutóbb három éve, közvetlenül a szlovákiai választások előtt beszélgettünk (Három kakas egy szemétdombon, Magyar Narancs, 2006. június 15.). A szlovák-magyar helyzet azóta egyre csak fokozódik.

  2009 / 36
 • Még nem biztos - Ki legyen az új magyar biztos az Európai Bizottságban?

  Õsszel új Európai Bizottság kezdi meg működését - ismét eljött tehát az ideje, hogy a magyar politika megmutassa, mit tud. A hazai politikai elit egyébként is sűrű fél évnek néz elébe: a kormánypárt(ok) gyorsított menetrendben tervezi(k) elfogadni a költségvetést, december elején lejár az ÁSZ elnökének 12 éves mandátuma, megkezdődik a választási kampány, és nem mellesleg a folyamat, amit világgazdasági válságnak hívunk, továbbra is megfűszerezi mindennapjainkat.

 • Hammer Ferenc

  Úgy megy el, hogy itt se volt?

  A politikailag korrekt beszéd felszámolásának retorikájáról

  A romák körüli közelmúltbeli események, ügyek és folyamatok az egész ország életével kapcsolatos változások rendkívül pontos indikátorai, illetve megvalósítói. Az ezen ügyeket övező közhangulatban és közbeszédben rejlő normák sokasága és a témák által keltett szenvedélyek jóvoltából éles kontúrokkal tűnik fel, milyen elképzelések uralkodnak az országban arról, hogy mik is a bajok életünkben, ezekért ki a felelős, ki miben számíthat a többiek együttérzésére, és miben nem.

 • Hadiösvényen - Orbán Viktor és Cseh Tamás

  "Cseh Tamás a legjobb katonánk, a legjobb harcosunk volt" - idézik a tudósítások Orbán Viktort, aki egyenest a temetésről jövet bírta ezt mondani a Polgárok Háza megnyitásának ötödik évfordulóján. Mi ezzel a baj?

 • A történelmi táncokon túl

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 13. Kedvenc Narancs! Úgy vélem, hogy a Sisso készítette interjú Mihályi Gáborral fontos írás.

 • Egy kivándorló bevándorló

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 27. Interjút olvashattunk Bodor Pállal, aki talán most, hogy már "öreg" lett, remélhetőleg bölcsebb és megfontoltabb, mint valaha volt.

 • "Ráállhatnánk arra is, hogy állandóan sírunk"

  Magyar Narancs, 2009. augusztus 20. Such György, a Magyar Rádió elnöke saját javadalmazásáról beszélve meglehetősen kompromisszumképesnek mutatkozik, hiszen az interjúban azt állítja, az első év teljesítményének kifizetését szorgalmazta: "Valamilyen módon legyen kifizetve, onnan pedig felejtsük el a szerződés eddigi számítási módját, helyette legyen egy inflációs emelés, és a terv teljesítésétől függően max.

 • Ki fizet?

  1998 őszén Kenedi János kutató egy készülő tanulmányához betekintést kért bizonyos iratokba, amelyeket akkor a Belügyminisztériumban (BM) tároltak. A tárca elutasította, Kenedi a bírósághoz fordult, ami neki adott igazat.

 • A kompiláció

  Példátlan bűncselekmény-sorozat történt az elmúlt esztendőben Magyarországon. Egy fegyveresekből álló csoport - cigány emberekre vadászva - hatszor gyilkolt. Járták a vidéket, s hajnalban vagy éjszaka lecsaptak ártatlan áldozataikra, közöttük gyerekekre és asszonyokra is.

 • Ekotrip

  Állam, édes állam

  Égi jelnek is vélhetjük a BKV-botrányt. Most, amikor a látványos piaci kudarcok miatt egyre többen fohászkodnak az államhoz mint megváltóhoz, kijózanító hideg zuhany minden hír, amely figyelmeztet minket az egykor már unalomig ismert tételre.

 • Kapirgáló

  Fordította Karinthy Frigyes

  Az imamalom egyhangúságával szajkózunk mindenféle áhítatos bölcsességet, magától értetődőnek vett, vitán felül álló hittételeket és hatékonynak gondolt varázsformulákat "ezeréves határokról", "őshonos mangalicáról", "a magyar gondolkodás mellérendelő jellegéről" és hasonlókról.

 • "A szenátus oroszlánja" - Edward Moore Kennedy (1932-2009)

  Halálhíre nem érkezett meglepetésként: köztudott volt, hogy a szenátor, a Kennedy család nagy generációjának legfiatalabb és utolsó élő férfi tagja agydaganattal küzd, műtéten és kemoterápián is átesett már.

 • Választások Japánban - Jó, de miből?

  Látványosan megdöntötte a konzervatív Liberális Demokrata Párt (LDP) egyszeri kis megszakítással hat évtizeden át tartó egyeduralmát a középtől balra húzó Japán Demokrata Párt (JDP) a vasárnapi alsóházi választáson.

 • Már megint a Turul - A félelem réme

  Valaki úgy megfenyegette a főváros IX. kerületének a jegyzőjét, hogy Oszvári István azt kérte az illetékes regionális hivataltól: más kerületet jelöljenek ki eljáró hatóságként a Turul-szobor bontására. Mivel elutasították, most félelemben élve végzi a dolgát - ami alól egyébként a fenyegetések előtt különféle ürügyekkel kibújt.

 • Végkielégítések szabályozása - Elfelejtett határozatok

  A BKV végkielégítési botrányának hatására a kormány úgy döntött, hogy nyilvánosságra kell hozni a többségi vagy kizárólagos köztulajdonú vállalatok vezetőinek, illetve felügyelőbizottsági tagjainak pénzbeli juttatásait.

 • Új utak a fehérgalléros bűnözésben - Kukoricának látszott

  Négymilliárd forintot nem könnyű ellopni az agrárágazatban, egy kapuvári társaságnak mégis sikerült. Idegen, sőt állami tulajdonú kukoricával is játszadoztak: egyrészt eladták sajátjukként, másrészt hitelt vettek fel rá sok százmillió forint értékben.

 • Szabadlábon a tarnabodi gyanúsítottak

  "Ez jó kihallgatás volt!"

  Augusztus utolsó hetében tizenegy előzetesben töltött hónap után a rendőrség szabadlábra helyezte a tavaly szeptemberi tarnabodi támadás gyanúsítottjait. Ügyvédeik indokoltnak tartanák, hogy a rendőrség minél előbb szüntesse meg ellenük a nyomozást.

 • Pártkezdemények az SZDSZ romjain - Szétrebbennek

  Amióta Retkes Attila, a Magyar Hírlap egykori zenekritikusa átvette a párt irányítását, a korábbiaknál is élesebb, vádaskodásokkal tarkított viták zajlanak az SZDSZ-ben. Miközben a szabad demokraták népszerűsége a közvélemény-kutatásokban alig éri el az egy százalékot, a színen új liberális egyesületek, pártkezdemények jelentek meg.

 • étel, hordó - VÉNHAJÓ

  Ilyen nevet akkor adnak egy étteremnek, ha a tulajdonos környezetében van valaki, leginkább egy családtag, aki zseniális halászlével szolgál. Azt viszont nem gondoltuk volna - mert túl kézenfekvő -, hogy a Vénhajó valóban egy vén hajó, ráadásul műemlék, múzeumi tulajdonban.

 • tévésmaci - A sül betürül betűre

  Troché vezetett, Sztupa az anyósülésen forgatta kis noteszát, mintha a jegyzeteiből akarná kibogarászni e roppant ágas-bogas eset megfejtésének lehetséges csapásirányait. Néha még egy-egy szóforgácsot is kilökött, amire Troché szabatos mondatokkal igyekezett válaszolni.

 • chili & vanilia - Nálunk római a török

  "Mi az a fűszer, amit a magyarok nem szeretnek, és itt mindenben van?" - kérdezi barátnőm sms-ben marokkói utazásuk alatt, Fez vagy talán Marrakes valamelyik étterméből. "Római kömény" - vágom rá postafordultával, másodpercnyi gondolkozás nélkül.

 • mi a kotta? - Első, utolsó, egyetlen

  "Thalberg az első, de Liszt az egyetlen" - hirdetett eredményt az anekdota szerint az a párizsi delnő, akinek szalonjában az 1830-as évek végén zongoraművészi párbajt vívott a korszak két ünnepelt virtuóza. Nos, szombaton nekünk is lehetőségünk nyílik összehasonlításokat tenni, hiszen Tomasz Kamieniak matinékoncertjén Liszt zongoraátiratai mellett a derék, s egyébiránt a Hunyadi László párizsi bemutatásáért - sajna sikertelenül - lobbizó Sigismond Thalberg Grand caprice-a is elhangzik majd (Régi Zeneakadémia, szeptember 5.

 • kulthírek

  GYÁSZ 62 éves korában elhunyt Kishonti Ildikó: a Budapesti Kamaraszínház művésznője zenés darabok (La Mancha lovagja, Macskák) mellett olyan filmekben nyújtott emlékezetes alakítást, mint a Szerencsés Dániel, a Ripacsok vagy az Egy erkölcsös éjszaka.

 • film - HAJSZA A FÖLD ALATT

  A '74-es eredeti (rendezte: Joseph Sargent) David Shire húzós főcímzenéjével kezdődött, és egy filmtörténeti tüsszentéssel ért véget, a kettő között pedig Walter Matthau gyűrött arculatáé és rikító sárga kravátlijáé volt a főszerep, meg egy New York-i metrókocsié, melyet álbajuszos fegyveresek (a Tarantinót is megihlető Blue, Green, Grey és Brown urak) kerítettek hatalmukba.

 • lemez - THE IDORU: FACE THE LIGHT

  Nehéz helyzetben van a külföldön is sikeresen szerepelt (turnézott Japánban, illetve Európát is bejárta a Misfits előzenekaraként) budapesti The Idoru, hiszen az általában vízválasztónak aposztrofált harmadik lemeze, a Face The Light kiadása után nemcsak a ritmusszekció, de a zenekar egyik védjegyszerű fazonjának számító Bödecs András énekes is kiszállt.

 • folyóirat - DEBRECENI DISPUTA 2009/7-8.

  A cívisváros önkormányzata által kiadott kulturális-közéleti folyóirat szerkezete egyszerre szigorú és megengedő. A tapasztalt olvasó már tudja, mit várjon a térbeliséggel játszó metaforákkal (Küszöb, Főtér, Kapualj stb.

 • lemez - ANNIVERSARY ALBUM 2009

  Éppen két esztendeje, 2007 szeptemberében rögzítették a Weiner- Szász Kamaraszimfonikusok (külföldön forgatott nevükön a Budapest Chamber Symphony) azt a Haydn-évre szánt ünnepi albumot, melyen két versenymű és egy rendhagyó, hattételes szimfónia előadása kínál kóstolót az Eszterházán serénykedő mester művészetéből, s egyszersmind az 1992-es alapítású, ám a szertelen kamaszkoron immár túllépett zenekar dús művészi erényeiből.

 • film - VÉNASSZONYOK NYARA

  Gianni hatvan felé járó magányos római férfi, mindennapjait az anyja gondozásával tölti. Anyagi problémái miatt elvállal két napra egy másik idős hölgyet is, de érkezik pluszba még két öregasszony. A film tehát harsány vígjáték is lehetne, de mégsem az, ami leginkább a főszereplő és író-rendező Gianni Di Gregorio művészi alkatából következik.

 • lemez - MILKY DISCO 2. - LET'S GO FREAK OUT

  Az 1995-ben alapított londoni Lo Recordings mindig is élen járt az izgalmas, sokszor formabontó, de rendre szórakoztató zenék kiadásában - mostanság pedig különösen erős a publikációs listájuk. S emellett még trendformálásban is jeleskednek: Milky Disco című kompilációs sorozatuk második állomását például hibátlan ízléssel, elképesztően széles merítéssel, s nem is csupán a kiadó portfóliójából (továbbá nem csak tipikus "nu disco" számokból) válogatták össze.

 • est - APÁM KAKASA - LOVASI ÉS A VÉLETLEN

  A Zsámbéki Műemlék Rakétabázison a nyári, szabadtéri színházi produkciók mellett először volt látható zenés, családi költői est. Lackfi János személyében bemutatkozott a helyi művészértelmiség, és hozta magával országos hírű zenészbarátait.

 • könyv - BORISZ AKUNYIN: A KORONÁZÁS

  Lám, egy lakáj. A történelemkönyvek ritkán emlékeznek meg róluk, de a detektívirodalom, különösen az olyan történészkedő-irodalmárkodó fajta, mint amilyet Borisz Akunyin is művel, nagy hasznukat veszik.

 • Színház - Jóban, rosszban - Ingmar Bergman: Jelenetek egy házasságból

  Voltaképpen elég baj, hogy évad közben még véletlenül se megyek olyan produkciók környékére, mint a Détár-Rékasi színész házaspár által előadott Bergman-darab, a Jelenetek egy házasságból. Baj azért, mert - mint láttam most is, a Városmajori Színpad nézőterén - sok ember semmi másra nem megy, csak erre; és baj azért, mert a színházi palettának ez is része, következésképp a kritikusinak is.

 • Kiállítás - It is good to be Hungarian - Bartha Sándor: Eper, vanília, pisztácia

  Kellő idő elteltével az embert elfogja a Románia iránt érzett nosztalgia és csodálat. Nagy ország, lassan változó városokkal, ahol csak az új házaknak van színük, de állnak a Monarchia állomásai, és a társasházak isztambuli gyorsasággal terjeszkednek.

 • Könyv - Két új világ - Aldous Huxley: Majmok bombája; Sziget

  Takács Ferenc 1984 januárjában esszét jelentetett meg az ÉS-ben Ezerkilencszáznyolcvannégy - ezerkilencszáznyolcvannégyben címmel, melyben a mindaddig legfeljebb szamizdatban olvasható Orwell-mű hazai kiadását sürgette - e cikk felidézésével kezdődik Aldous Huxley magyarul most először olvasható regényének, a Majmok bombájának utószava.

 • 16. Országos Diákfilmszemle - Ma György, holnap Sándor

  Előzsűri nincs, időlimit nincs, korhatár szintén nincs - ha egy filmfesztivál ennyi dologban szenved egyszerre hiányt, akkor abból csak valami érdekes sülhet ki. Valóban, a diákfilmszemle nem egy átlagos fesztivál, akár úgy is mondhatnánk, hogy lelke van.

 • Még egyszer a Milgram-kísérletről - A pontatlanság pokolba vezető útja

  A Magyar Narancs 2009. augusztus 27-i számában jelent meg Marosán György cikke "Az engedelmesség pokolba vezető útja" címmel. Az írás Stanley Milgram amerikai szociálpszichológus (1933-1984) híres-hírhedt "áramütéses" kísérletéről és annak értelmezéséről szól.

 • Tűzvészek a természetben - Ropog a nád

  Évente több magyarországnyi területet emésztenek fel a természeti tüzek, eközben - katasztrofális hatásuk mellett - néha hasznot is hajtanak.

 • Meleg Büszkeség Napja - Dobótávolságon kívül

  Idén tizenharmadszor tartanak melegfelvonulást Budapest utcáin. A rendezvény, amelyet tavaly szélsőjobboldali tüntetők zavartak meg tojás-, majd kődobálással, mára már sokkal több, mint egy szexuális kisebbség bemutatkozása a többségi társadalom előtt.

 • cyberhírek

  Warezháború Az online játékok kalózverzióit futtató kínai szerver gazdája bosszút akart állni az üzletét ellehetetlenítő konkurenseken, de a válaszcsapás túl jól sikerült, és a túlterheléses támadás alatt hat kínai tartományban omlott össze az internet a múlt héten.

 • Berlini "szexakadémia"

  Felvilágosítás rózsaszín sünnel

  "Végre egy kiállítás rólad! Berlin legerogénebb zónája! Gyere olyan gyakran, ahányszor csak tudsz!" - hirdeti vérvörös betűkkel a Beate Uhse Erotikmuseum legújabb kiállítása, az Amore Sexakademie. A beharangozó szerint aki megtekinti a kiállítást, és részt vesz az interaktív gyakorlatokon, garantáltan jobb szerető lesz.

 • Nem félünk, ők félnek

  Amikor májusban az idei melegfesztiválra készülő reklámspot forgatásán arra a kérdésre kellett válaszolnom, hogy miért jövök a Meleg Méltóság Menetre, akkor egyből az jutott eszembe: azért, hogy megmutassam: nem félek!

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...