• MaNcs 22. évf. 3. sz. (2010. 01. 21.)
  MDF-SZDSZ-közeledés

  Alsó madárfogás

  A hajdani két nagy rendszerváltó párt együtt próbálja túlélni a 2010-es választásokat. Próbálkozásuk logikus és ésszerű, bár nyilatkozataikkal - főként az MDF - inkább ártanak maguknak. A jó helyzetfelismerést persze nem szükségképpen követi eredményes kivitelezés - az MDF és az SZDSZ is elszúrhatja a dolgot.

  2010 / 3
 • Gadó János

  Kirekesztők a felszabadítók ellen

  Romák a politikai diskurzusban

  Meglehetősen gazdag családban nevelkedtem. Igaz, hogy anyámnak hó vége előtt rendszerint elfogyott a fizetése, nagyanyám meg a családi ezüst megmaradt törmelékeit adogatta el, és néha ötven, száz forinton veszekedtek.

 • Elégtelen szolgáltatók - Miért rossz a sztrájktörvény?

  Sok okból utálhattuk a BKV-sztrájkot. A fővárosi tömegközlekedés leállása százezrek életét keserítette meg. Gondolhattunk csúnyákat a sztrájkolókról azért, mert a bérköveteléseiket nem tartottuk megalapozottnak - keresnek eleget, és más vállalatoknál is elvesztik a munkavállalók cafeteriajuttatásaikat.

 • Egyperces

  Van egy jelenet a nyolcvanas évek emlékezetes műalkotásában, a Mad Max 2-ben, mikor az olajért küzdenek a sivatag posztapokaliptikus hordái. Az egyik banda (a rossz) leláncolva, szájkosárban tartja a tagság valamelyik különösen randa, vérben forgó tekintetű, punkfrizurás egyedét, hogy majd csak akkor eresztik el, ha már dúl a harc, addig még megmarna valakit közülük.

 • Hajrá, átverni a tatát!

  A belendülő választási kampány nagy ütközete a nyugdíjasok szívéért és lelkéért folytatott lesz. Pontosabban a hülye nyugdíjasok százezres, ha nem milliós tömegéért, mely fantomcsoportozat hasonló szereplője a választási okoskodásoknak, mint a "hatszázezer rejtőzködő kisgazda" volt, vagy a "liberális elveket valló 25 százalék, aki pártot keres magának".

 • Csak semmi politika!

  Fortélyos félelem

  Amikor közgazdászok arról vitatkoznak, miért nem hajt végre a magyar kormányzat olyan strukturális szakpolitikai változtatásokat ("reformokat"), melyek révén hatékonyabb lenne az állam, versenyképesebb az ország, gyorsabb a növekedés, a beszélgetők hamar eljutnak oda, hogy a hiba a politikában van.

 • Komiszkenyér

  Mítoszaink V. (Az idő vaskalapja)

  Az emberiség legfőbb közös ellensége a valóság. Évezredeken át szédítettük magunkat például azzal, hogy lakóhelyünk, a Föld az univerzum logisztikai központja, s hogy a teremtett élőlények között kitüntetett szerepünk van, nem vagyunk akárkik.

 • Haiti a földrengés előtt - Soha rosszabbkor

  Egy héttel a földrengés után még mindig nem lehet tudni, hol áll meg a halottszámlálás: pesszimista becslés szerint a kétszázezret is elérheti az áldozatok száma.

 • Obama első éve - Csapatai harcban állnak

  Az elnök és stábja e hetekben gyűjt anyagot a hagyományos, január végére, február elejére várt kongresszusi évértékelőhöz. Mi történt eddig, és mi történjen ezután a fenntarthatatlan egészségügyi rendszerrel, a nemzetbiztonsági fenyegetésekkel és az örökölt háborúkkal, a tönk szélére jutott gazdasággal és pénzügyi szférával?

 • "Nincs szó összeolvadásról" - Retkes Attila, az SZDSZ elnöke

  Magyar Narancs: Milyen fázisban vannak a tárgyalások? Retkes Attila: Az elmúlt hetekben kezdődött egyeztetések célja, hogy létrejöjjön egy olyan választási szövetség, amely egyrészt jó eséllyel képes akadályozni a Fidesz és a Jobbik kétharmados győzelmét - de legalábbis ennek az esélyét csökkenteni tudja -, másrészt a meggyengült, széteső MSZP mellett reális alternatívát kínál ellenzékben.

 • "Botrányos" benzintender - Miért pont Lenin?

  Eddig magától értetődő volt, hogy állami autóba a Molnál kell tankolni. Most, hogy az OMV aláígért a Mol árainak, mindenki megmutathatta, mit is gondol az úgynevezett versenyről.

 • Perpatvar filozófusok közt - Ekkora lett a fejük

  Ügynöközésig, fenyegetésig, médiacsatáig fajult az MTA Filozófiai Kutatóintézetének igazgatói kinevezése körül kialakult ádáz vita. Az Akadémia elnöke sárba tiporta az autonóm közösség választási jogát - így az egyik oldal.

 • BKV-sztrájk

  Nyomják takarékosabban a gázt!

  A múlt héten hat napig sztrájkoltak a BKV járművezetői, Budapest tömegközlekedése gyakorlatilag megbénult. 1956 óta nem volt ekkora fennakadás a fővárosi "utasellátásban", pedig a munkabeszüntetést látszólag jelentéktelen tételek okozták.

 • "Ha mi nem ülünk ott, akkor senki" - Vince Mátyás, az MTI elnöke

  Az elmúlt hetekben az a hír járta be - az index.hu nyomán - a sajtót, hogy a Fidesz a közmédia átszervezésére, a Magyar Távirati Iroda megszüntetésére készül. Bár a párt illetékesei kacsának minősítették az információt, az ötlet nem új, ráadásul korábban a szocialisták sem zárkóztak el a radikális megoldásoktól.

 • chili&vanília - Kataif, künefe, k'nafeh

  A kataif nevű speciális tészta a török, görög, ill. arab édességek egyik legfontosabb alapanyaga.

 • tévésmaci - A fehér farkas szerte szart a szirten

  Amikor Sztupa és Troché elmélyedt a rejtélyes pozsonyi eltűnés aktájában, rögtön feltűnt, hogy a dokumentumok még a csehszlovák titkosszolgálattól (StB) származtak. Mi a fenét tehetünk mi egy 1981-es eset felderítéséért?

 • mi a kotta? - Tánc, tánc, fátyoltánc

  Habár az elkövetkező napokban még egyetlen fesztivál sem bont rügyet Pesten, s ezúttal az idegen ajkú sztárvendégek végtelen sorát sem számlálhatjuk még elő, azért roppant kiadós koncertprogram ígérkezik az előttünk álló hétre.

 • rés a présen - Lementünk a garázsba - Lázár Domokos zenész

  rés a présen: Az Esti Kornél zenekar névválasztása az irodalomfakultáció miatt van? Lázár Domokos: Csak úgy jött. Sok borzalmas névötlet után ugrott be a másik gitárosunknak, Veres Imrének.

 • étel + hordó - Kaltenberg

  Visszatérés egy legendába, teljes nevén a Kaltenberg Bajor Királyi Étterem és Sörözőbe. Azért mondjuk ilyen szépen, mert ebben a ma már teljesen átlagosnak mondható hosszabb névben bújik meg a mondott legenda.

 • kulthírek

  GYÁSZ 88 éves korában elhunyt Fekete Gyula író. Pályaíve a Parasztpárttól és az MDP-től az 1956-ot követő rövid börtönbüntetés, majd a pártonkívüliség után az MDF-hez, a Magyar Néppárthoz és a Magyar Út Körökhöz vezetett.

 • film - POKOLI ÉDENKERT

  Egy sorozatgyilkos nászutasokat gyilkol Hawaiin - kevésbé finom lelkületű alkotó bizonyára horrort rendezett volna e szomorú hírből. Ám A szökevény (amiben Harrison Ford menekül Tommy Lee Jones elől) forgatókönyvírójaként magának nevet szerző (jó ideje rendezéssel is foglalatoskodó; pl: Menekülés a félelembe) David Twohy többet is, kevesebbet szeretett volna holmi mészárosmunkánál.

 • lemez - CHARLOTTE GAINSBOURG: IRM

  Az, hogy Serge Gainsbourg és Jane Birkin 1971-es születésű lánya a színészi tehetségen kívül külön könnyűzenei spirituszt, ízlést, attitűdöt is örökölt szüleitől, voltaképp nem meglepő. Az pedig, hogy a néhány hete megjelent IRM jó lemez (ihletett és árnyalt, egyszerre finom, kellemes, artisztikus, sőt dögös), megint csak nem furcsaság, hiszen bő három évvel ezelőtt megjelent első felnőttkori albuma (volt egy "gyereklemeze" is, az 1986-os Charlotte Forever, melyre a dalokat az apja írta) ugyancsak rendben volt.

 • film - Hova lettek Morganék?

  - teszi fel a kérdést Hollywood eddig vagy tíz romkomot maga mögött tudó doyenje. És amilyen ravaszdi, meg is válaszolja: Alsóretkesre, ami - még jó, hogy nem Bivalybasznád ugrott be a fordítónak - a nagy vízen túl a wyomingi Rayt takarja.

 • esemény - NIBELUNG-VÍKEND

  Hogy egy DVD-n vannak extrák is, azt már rég megszoktuk - az már ritkább, hogy a képernyő előtt fél méterrel elevenedjenek meg a kimaradt jelenetek meg a csatolt videoklip. Pont úgy, ahogy a Szuez Film Nibelung-víkendjének, azaz A Nibelung-lakópark című Krétakör-előadás mozifilmes és DVD-s megjelenését népszerűsítő minifesztiváljának második napján történt.

 • kiállítás - KOVÁTS BORBÁLA

  munkái időtlenek. A művész egyetlen célt követ egész eddigi pályafutása során; zárt paradigmán belül újul meg, de ennek nincs jelentősége a befogadó számára.

 • lemez - BEETHOVEN: DIABELLI VARIÁCIÓK

  "Hetvenkét évesen vettem fel első szólólemezemet, mert mégis meg akartam magam 'örökíteni'. Örök bánatom volt ugyanis, hogy a világ számára nem létezem önálló lényként, hanem csak úgy, mint a férjemhez tartozó valami.

 • könyv - POLINA DASKOVA: A TÉBOLY KÖNNYED LÉPTEI

  Alighanem hiánypótló munka született Polina Daskova tollából. A Moszkvában élő írónő nem akármit fedezett fel, hanem a lépkedő tébolyt - úgy bizony! Képet ugyan nem közölt róla, de láttató erejű prózája szinte elénk vetíti, ahogy e jó mozgású metafora lesben áll egy moszkvai sarkon, és ballonját széttárva a járókelőket ijesztgeti.

 • Lemez - Egyesült erővel - Három rocklemez

  Mondhatjuk, hogy 2009 az úgynevezett szupergruppok éve is volt: az underground rockzenében legalábbis nagy dolgok történtek a neves zenészek alkalmi projektjeinek terepén.

 • Film - A lélek és kora - Juraj Jakubisko: Báthory

  Szlovák filmesnek lenni Csehszlovákiában nem volt éppenséggel egy húsvéti körmenet: a cseh új hullám soha nem volt csehszlovák új hullám; más filmeket forgattak Barrandovban (Prága) és más filmeket a Koliba stúdióban (Pozsony).

 • Film - Orrvérzésig - Richard Kelly: A doboz

  Nyomjuk, vagy ne nyomjuk, ez itt a kérdés. Ha megnyomjuk, egymillió dollárral leszünk gazdagabbak, de valaki, akit nem ismerünk, tán egy kínai rizsföldeken robotoló idénymunkás, azonmód el talál halálozni. Ha nem nyomjuk, tán emberként végezzük, de annál szegényebben.

 • Színház - Tárház - Füst Milán: Boldogtalanok

  Különb-különb indokai lehetnek annak, ha egy színház éppen Füst Milán Boldogtalanokját mutatja be; de optimális esetben van köztük legalább egy, ami túlmutat azon, hogy egyik vagy másik szerepet egyik vagy másik színésznek "el kell játszania".

 • Színház - Zenés tetthely - Molnár Ferenc: A doktor úr

  Az évad negyedik fővárosi Molnár-premierje, egy enyhe és gyors lefolyású bulvárszenzáció záróaktusa vagy épp a zenés bohózat közkedvelt, ám kutya nehéz műfaját képviselő új produkció, az Operettszínház első idei nevezése és a két Nagymező utcai játszóhely együttműködésének többedik gyümölcse - a kritikus kedvére választhat a változatos értelmezési keretek közül, ha Molnár Ferenc 1902-es "tolvajkomédiájának" Thália-béli bemutatóját készül megvizsgálni.

 • Könyv - Odébbállók - Jhumpa Lahiri: Egy ismeretlen világ

  Annál a krumplis mottónál alkalmasabbat nem is találhatott volna a fiatal indiai-amerikai írónő, mint amit Hawthorne regényéből vett át kiváló novelláskötetéhez: "Az ember fejlődésének sem használ jobban, mint a krumpliénak, ha mindig újra meg újra ugyanabba a kiélt földbe plántálják nemzedékről nemzedékre.

 • Könyv - Séta egy gondolkodás kertjében - Tandori Dezső: Ki nem feküdt halál. Egy agy-rázkódtatás kertje

  Tandori Dezső prózájáról sok jót, de még több rosszat elmondtak már - voltaképp közhelyes dolog ezzel kezdeni egy recenziót, és hasonlóképp közhelyes azt is felidézni, hogy a szerző rendre reagál kritikusainak véleményére.

 • Kiállítás - A legkisebb is fáj - Allan Siegel: Akció! Ma egyetlen, friss zöldség...

  Allan Siegel és Várnagy Tibor, a Liget Galéria vezetője a Hunyadi téri piacon szokott találkozni. A Hunyadi téri az utolsó szabadtéri őstermelői piac a belvárosban, de már nem sokáig, mert a VI. kerületi önkormányzat fel akarja újítani a csarnokot, hogy bevásárlóközpontot alakítson ki benne, amely nem működhet mélygarázs nélkül.

 • "Mások a testtartások, más a kommunikáció" - Frenák Pál koreográfus

  1999-ben tért vissza Magyarországra, hogy megalapítsa a francia-magyar Frenák Pál Társulatot, és újszerű kifejezési formáival felkavarja a hazai kortárs táncéletet. Az elmúlt tíz évben a nemzetközi sikereken kívül azt is elérte, hogy nemcsak bemutatói, hanem a megújult társulatával rekonstruált régi darabjai is telt házakat vonzanak.

 • Drámapedagógia és iskolai agresszió - "És megbeszélik"

  December közepén nálunk járt Edward Bond angol drámaíró, hogy megnézze iskolai agresszióval foglalkozó drámapedagógiai darabját. A Kerekasztal Színház előadására nem sokkal azután került sor, hogy már nálunk is volt egyetemi vérengzés, és nem sokkal azelőtt, hogy újabb mobilfelvétel került elő arról, ahogy középiskolások szétrugdossák egy társuk fejét.

 • Kiállítás - Küldök rád egy SMS-t - Haditengerészetünk emlékei

  Ezek voltak ám a pompás fickók, a mieink, a Monarchia haditengerészei. Talpig fehérben, ha végigment egy Linienschiffskapitän a pólai főutcán, le egészen a kikötőig, hát azután megfordultak a menyecskék alighanem. Ha megállott egy közülük a parancsnoki hídon, s a messzibe tekintett, vén tengeri medve, hát az rögtön egy festő ecsetjére kívánkozott - nagyon nem szakadhattak bele a piktorok a melóba, lévén a Császári és Királyi Haditengerészet parancsnokai között a magyarok nem hágtak egymás sarkára.

 • cyberhírek

  SMS-segély A Vöröskereszt az USA-ban elérhető adományvonalán néhány nap alatt 5 millió dollárt, azaz majdnem egymilliárd forintot gyűjtött össze a földrengés sújtotta Haiti megsegítésére emelt díjas SMS-ben. Az adományok gyors összegyűjtésében valószínűleg annak is szerepe volt, hogy a Vöröskereszt Twitteren és a Facebookon is kampányolt a bajba jutott ország érdekében.

 • "Megsértődnek a kollégák" - Cseh István mesterfodrász

  Három aranyérmet szerzett legutóbb, a párizsi Európa-bajnokságon, 1986-tól 1994-ig zsinórban volt magyar bajnok, ami egyedülálló. Az orosházi mesterfodrász, az Alföld legnagyobb oktatási intézménye, a Harruckern szakoktatója a magyar válogatott tagjaként évek óta valamennyi rangos nemzetközi versenyen részt vesz - hol trénerként, hol versenyzőként.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...