• MaNcs 24. évf. 16. sz. (2012. 04. 19.)

  Esterházy Péter: „A politika nyelvi kérdés is”

  A könyvfesztivál előtt egy héttel a legismertebb magyar írók egyikével, Esterházy Péterrel beszélgettünk Claudio Magrisról, Günter Grassról, Ottlikról, valamint az egykori néphadsereg és a jelenlegi kultúrpolitika titkos összefüggéseiről.

  2012 / 16
 • Sághy Miklós

  Se Jupiternek, se Messinek

  Schmitt Pál lemondásának tudományetikai tanulságairól

  Schmitt Pál távozásának két, egymással szorosan összefüggő következménye van: egy politikai és egy tudományos. Az exállamfő a lemondása előtti héten adott kétségbeesett "interjúiban" meg a lemondást bejelentő beszédében e két területet megkísérelte egymástól elválasztani, mégpedig azért, hogy a tudományos közeg szerepét leértékelve államfői pozícióját megőrizhesse.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Csapdából kudarcba

  A múlt héten több ízben is szembesülnöm kellett azzal a (manapság sajnos már nem ritka) érzéssel, hogy fölöttébb rövidlátó és felelőtlen kormányokkal sújtott országban élek. Az IMF- EU-hitelmegállapodás előkészületének - a magyar partról nézve - mindinkább tragédiába hajló bohózatától eltekintve is két ügyben rajzolódott ki nemzetközi összevetésben kirívó mértékű impotenciánk.

 • Olvasói levél

  Egotrip. Maga itt a tánctanár?

  Magyar Narancs, 2012. április 5.

  Tisztelt Szerkesztőség! Mérő László "Olyan, mint az ország" című cikkének általam problematikusnak vélt állításaira szeretnék reagálni. Szerintem a plágium és a bérmunkás által írt dolgozat beadása közötti fő erkölcsi különbség nem az, hogy az előbbi a "könyvtár szégyene", míg az utóbbinak "jogos [lehet] a helye a könyvtárban [ha] eredeti, új alkotás", hanem az, hogy a plágium esetén az illető lop is és csal is, míg bérdolgozat esetén "csak" csal.

 • Olvasói levél

  Hoffmann baltája

  Magyar Narancs, 2012. április 12.

  Mintha a kontinens sztárszakácsait kérnénk fel, hogy mondjanak véleményt a lakótelepi óvoda menüjéről, ők pedig szóvá tennék, hogy túl kevés a szarvasgomba a sajtos makaróniban. Sajnos azonban nemcsak a tudósok gondolkodnak így, hanem a tanárok jelentős része is.

 • Olvasói levél

  Miért viszik el?

  Magyar Narancs, 2012. március 29.

  Tisztelt Hölgyeim és Uraim, cikkükkel kapcsolatban tennék kiegészítést, fölelevenítve a Károlyi Mihály ellen már az I. világháború idején folyó kampány egy szerintem meglehetősen kevéssé ismert epizódját.

 • A szerk.

  Jók és rosszak

  "...egy ismeretlen ember, aki megrendült hangon kért tőlem bocsánatot, mondván, ő volt az, aki meg volt bízva az otthonom megfigyelésével" - vallja meg férfiasan a hű barátnak (Magyar Hírlap) Pozsgay Imre, akinek e nyilatkozatából megtudjuk azt is, hogy őt gyakorlatilag éjjel, nappal és máskor is megfigyelték, már 1970-től.

 • A szerk.

  Feltartott kézzel

  "Alulírottak, az Orbán-rezsim demokratikus ellenzéke, parlamenti és parlamenten kívüli pártok, politikai és civil szerveződések mély megdöbbenésünket fejezzük ki, és erőteljes hangon tiltakozunk! A kétharmados kormánytöbbség Magyarország államelnökének megválasztását nem pusztán a Fidesz belső ügyévé, az Áder János és Áder János közti 'versenyre' szűkítette le, de esélyt sem adott arra, hogy a politikai alternatíva, Áder János vetélytársa megjelenjen az Országgyűlés falai s így a szélesebb nyilvánosság előtt.

 • Elnökválasztás Franciaországban

  Akik becsületesnek látszanak

  A hétvégén tartják az első fordulót: és nemcsak a két továbbjutó személye tűnik biztosnak, de az is, hogy a szocialista Francois Hollande a május 6-i második körben legyőzi Nicolas Sarkozyt. Kik és milyen ajánlattal léptek színre eddig?

 • Interjú

  "A feketegazdaság melegágya"

  Darvas Zsolt közgazdász a pénzügyi tranzakciós adóról

  Darvas Zsolt kutatásai szerint az alacsony mértékű pénzügyi tranzakciós adók nem okoznak súlyos károkat, és valóban növelik a költségvetés bevételeit. De a nálunk bevezetni szándékozott tranzakciós adó lényegesen eltér más országok példáitól, és a kockázatai is számottevők - vélekedik telefoninterjúnkban a brüsszeli Bruegel intézet kutatója, a Corvinus Egyetem oktatója, az MTA Közgazdaság-tudományi Intézetének tudományos főmunkatársa.

 • A Ház újraszabályozása

  Beírhat az ellenőrzőbe

  Kövér László, az Országgyűlés elnöke egy éve jelentette be, hogy meg kell újítani a parlament működését, ezért elengedhetetlen a házszabály felülvizsgálata is. Így hát Magyarország első számú és minden bizonnyal legrutinosabb törvényjavaslat-írója, Lázár János szolgálatba helyezte magát.

 • Törvény a hungarikumokról

  Büszkék lehetünk rá

  A "hungarikum" védjegy értelmes eszköz lehetett volna nemcsak egyes, valóban világszínvonalú termékek ügyesebb piacosítására, de a Magyarország-brand újragondolására is - állítják az ügy élharcosai. A hungarikumokról szóló, frissen elfogadott törvény azonban leginkább keresztbe tesz a civil szférából érkező kezdeményezésnek.

 • Vitatott uniós nagyberuházás Budapesten

  Egy szív, egy cég

  Gyönyörű a Belváros uniós támogatással megújult "főutcája". Ám az unió gyanúja szerint irányított közbeszerzéssel épült - a bírság akár 1,8 milliárd forintra is rúghat. Az a cégcsoport, amely a munkát e vitatott módon nyerte el az V.

 • Brüsszel és Orbán

  Torkig lettek

  A kormányzat szerint csupán néhány jogtechnikai probléma választja el Magyarországot attól, hogy rendezze vitáit az Európai Bizottsággal, s utána megkezdődhessenek a tárgyalások az IMF-fel a készenléti hitel folyósításáról.

 • A XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjai a Millenárison

 • Esszé

  Felnőttek iskolája

  Janikovszky Éva és a meseírás

  Támogatott szerző volt, szocialista lányregényekről váltott a mesékre. Milyen szerepe volt az életében és a műveiben az államszocializmusnak? És mi máig tartó sikerének és szerethetőségének a titka?

 • Könyv

  Katarina Mazetti: A pasi a szomszéd sír mellől

  Már Karinthy is megmondta, hogy férfi és nő nem értheti meg egymást, hiszen mindkettő mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. A svéd írónő regénye kevéssel gazdagítja e tudásunkat, de legalább kimondottan szórakoztató módon teszi.

 • Könyv

  Andri Snær Magnason: LoveStar

  Hogy Izlandról mindenkinek a gejzírek jutnak eszébe, az teljesen rendjén való, de hogy egy izlandi szerző természetrajzot kerülő könyvével is ugyanez lehet a helyzet, az már meglepőbb. Pedig a LoveStar épp olyan, mint a természeti jelenség: várunk, várunk, aztán egyszer csak előtör a tünemény a földből, akkor örülünk egy kicsit, majd várakozhatunk megint egy sort.

 • Könyv

  Durvább dolgok

  Leena Lehtolainen: Az első gyilkosságom

 • Könyv

  Én, a magyar menekült

  Janne Teller: Ha háború lenne nálunk

 • Folyóirat

  Ex Symposion - Norvég minta

  "Ha jól belegondolok, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, Edvard Munch jut kapásból eszembe a norvég kultúráról" - írja Józsa Márta a norvég irodalomnak szentelt lapszám egyetlen, e kissé hevenyészett mondattal együtt is szép esszéjében.

 • Könyv

  Michael Hjorth - Hans Rosenfeldt: Ingovány

  Vissza a gyökerekhez! Valami ilyesmi lehet a nálunk most debütáló szerzőpáros írói hitvallása, akik ugyanis bevallottan Maj Sjöwall és Per Wahlöö (a könyv egyik mondatában ironikusan meg is idézik a régi Martin Beck felügyelő alakját), a skandináv krimi ötven évvel ezelőtti alapítóinak formálása felé kanyarítják vissza érdeklődésüket.

 • Filozofikus horgászat - Jostein Gaarder író

  1991-es megjelenése óta 60 nyelven jelent meg és 40 millió példányban kelt el, és ezzel nemcsak a bestseller, de a long-seller státuszt is kiérdemelte a norvég Jostein Gaarder regénye, a filozófia történetét ifjúsági regénybe csomagoló Sofie világa.

 • Gyűrűskönyv

  Krasznahorkai László: Nem kérdez, nem válaszol. Huszonöt beszélgetés, ugyanarról

  Műhelytitkok, keletkezéstörténetek, meghatározó olvasmányélmények, anekdoták, önéletrajzi adalékok, szellemi állásfoglalások, kultúra- és művészetelméleti gondolatok, ars poeticák és a kortárs irodalmi, kulturális (és esetleg politikai) közegen belüli önelhelyezések - rendszerint valami ilyesmit vár az olvasó, ha egy híres íróval készített interjút vesz a kezébe.

 • Könyv

  Rémes régiségek

  M. R. James: Szellemjárás Angliában

  Egy könyv, amiben a szövegbúvár filoszok és a Lovecrafton edzett horrorrajongók egyaránt örömüket lelhetik.

 • Könyv

  Titokzatos budoár

  Finy Petra - Szegedi Katalin: Maja tizenkét babája

 • Könyv

  Jeruzsálemnek pusztulnia kell

  M. C. Scott: A római kém

  Jézus gyereke a saját neméhez vonzódik - és nem ez az egyetlen meglepő fordulat a szerző új történelmi sorozatának első kötetében.

 • Könyv

  Ted Hughes: Prométheusz a sziklán

  Az utóbbi évtizedek angol nyelvű lírájának egyik legnagyobb hatású és legellentmondásosabb figurája kétségkívül Ted Hughes. Sylvia Plath sötét, zárkózott (ellen)párjaként még egy hollywoodi moziban is feltűnt Daniel Craig alakításában, bár ezért a legkevésbé Hughest lehet hibáztatni.

 • Könyv

  Nincs visszatérés

  Raymond Carver: Katedrális

 • Könyv

  Melinda Nadj Abonji: Galambok röppennek fel

  "Akkor maga nem is balkáni?" - teszi fel a kérdést egy törzsvendég a felszolgálónak a Kocsis család kávézójában. "Voltaképpen nem, feleltem, de valahogy mégis, gondoltam" - emlékszik Ildikó, a regény elbeszélője.

 • Könyv

  Tüzes folyók

  Harangi Szabolcs: Vulkánok - A Kárpát-Pannon térség tűzhányói

  Voltaképpen népszerű témáról van szó, mely a természetfilm-csatornák nézőit s alkalmanként - habár jóval kevésbé szakszerű kivitelben - a katasztrófamozik rajongóit is a székbe tudja szögezni, érdekes módon mégsem túl gazdag a vulkanológia magyar nyelvű, szakmailag is igényes irodalma.

 • Könyv

  A feloszlathatatlanok

  Bánkuti Gábor: Jezsuiták a diktatúrában - A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya története 1945-1965

  "Hát megvallom, az én reálpolitikám a Szentlélek Úristen" - fogalmazta meg álláspontját a hetvenes évek közepén a hivatalosan akkor már két és fél évtizede feloszlatott magyarországi jezsuita rendtartomány provinciálisa, Kollár Ferenc, s ő aztán igazán jól tudta, miféle áldozatokat is követel Jézus katonáitól az állampárti diktatúra.

 • Könyv

  Mit tettünk?

  Bod Péter Ákos: Gazdaságpolitikai döntések válságos időkben. A magyar eset (2008-2010)

  "Uraim, hogyhogy nem látták, hogy jön a krízis?!" - szegezte a kérdést II. Erzsébet a London School of Economics konferenciáján összegyűlt tekintélyes közgazdászoknak. Ezzel nyit a könyv, hogy a továbbiakban célja szerint bemutassa, miként születnek meg a gazdasági és politikai szereplők fontos döntései, ezek eredőjeként hogyan vágtattunk bele a globális válságba, és miért van az, hogy Magyarország még a többieknél is jobban elbarmolta a dolgokat.

 • Könyv

  Oligarchák inváziója

  Mark Hollingsworth és Stewart Lansley: Londongrád

 • Félelem és reszketés a világirodalomban

  Minimum tizenegyes! - A Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - világirodalom

 • Könyv

  A telefonbetyár és Eurüdiké

  Claudio Magris: Hangok

 • Interjú

  "A közép-európai kultúra ereje"

  Claudio Magris író

  A könyvfesztivál díszvendége, a világhírű olasz író és esszéista számára Magyarország a második legfontosabb hely a világon. A Duna című kultikus esszéregény szerzője az Európai Egyesült Államok szükségességéről, az irodalom feladatáról és az íróval együtt öregedő könyvekről beszélt a Narancsnak.

 • Lemez

  Barbár testvériség

  Négy új metállemez

  Négy zenekar - hármuk igazi veteránokból álló, kipróbált alakulat, míg a negyedik fiatal tagokkal reciklál egy húsz évvel ezelőtti stílust, és meglepő módon még jól is áll neki - négy erős lemez, négy betöltött hely 2012 legjobb metállemezeinek képzeletbeli listáján.

 • Interjú

  "Mindent kiretusálnak"

  Zola Jesus énekes-dalszerző

  Pár nappal a 23. születésnapja előtt lépett fel április elején az A38-on Nika Roza Danilova, vagy ahogy többen ismerik, Zola Jesus. A lassan nemzetközi sztárrá váló énekesnőt a koncertet megelőzően faggattuk, szó szerint, néha ugyanis harapófogóval kellett kihúzni belőle a mondanivalót.

 • mi a kotta?

  Görcsök és csirkefogók

 • Lemez

  Jéghideg éj

  Chromatics: Kill For Love

 • Lemez

  Ízléstelen és katartikus

  Nicki Minaj: Pink Friday: Roman Reloaded

 • film

  Tétova félrelépők

  Szép esténk lesz, ha egyszer majd megöregszünk, sose' veszekszünk, ülünk a kandallónál, s fogjuk majd egymás kezét... Vámosi János profetikus szép szavai mind igazolást nyernek Julie Gavras kezdő szépkorúakra hangszerelt romkomjában.

 • DVD

  Temetőbogár

  Gus Van Sant: A nyugtalanság kora

  Régi kedvencünk, Gus Van Sant szerencsésen túlélte Tarr Béla elementáris és letaglózó hatását, s most lágyabb húrokat penget. Érzékeny kamaszfilmje közelebb áll a Good Will Huntinghoz, mint az ún. Halál trilógiához (Gerry, Elefánt, Az utolsó napok), bár itt is kulcstéma a halál.

 • Interjú

  "Leragadtam a kamaszkorban"

  Gus Van Sant filmrendező

  Gondoljunk csak Rimbaud-ra! Később már begyöpösödünk.

 • tévésmaci

  Leopárdos kupak

 • rés a présen

  Szeretnék nyitni

  Somogyvári Gergő operatőr, dokumentumfilmes

 • Hajléktalan zugíró

  Mocsokváros utcáin

 • Régi cipészek

  Az igazság nyomában

 • Dokumentumfilm

  Severn, gyermekeink hangja

  Jean-Paul Jaud néhány évvel ezelőtti - elég vitatott - dokumentumfilmjében egy provanszál falu polgármestere bevezeti a bioétrendet az iskolában, előnyben részesítvén a környékbeli gazdák termékeit - az alkotó egy éven át követte az intézkedés keltette konfliktusokat.

 • Színház

  Tapsolunk, ha kell

  A lovakat lelövik, ugye?

  A Vígszínház küzdelme a túlélésért: dráma van, csak nem a színpadon.

 • Boross Martin: Harminchatok

  A szentségét vesztett Rumbach utcai zsinagóga színházi térként való használata, a színpad és a nézőtér összemosása, a civil játszók bevonása és a zsidó szertartások majdnem valósághű megidézése rendkívül erős alapként szolgálhat egy története szerint izraelita kisközösségen belül játszódó előadáshoz - de csak akkor, ha az alapon a felépítmény is masszív.

 • Kiállítás

  Kukucska

  Anyagminták a Lukban

  Míg a hetvenes években a magyarországi művészeti élet peremére szorított szubkultúra kényszerűségből, ellenállásból vagy a nemzetközi trendekhez igazodva vitte ki az utcára művészetet, a rendszerváltás után egy tudatos, igen sokszínű expanzióról beszélhetünk.

 • Kiállítás

  Gerhes Gábor Z, avagy egy ország

  Gerhes Gábor Z, avagy egy ország című kiállításán szürke házakról készült fotók sokaságát láthatjuk, a hozzájuk tartozó információ, vagyis a történelem egy Google-térképen található.

 • kertész lesek

  Megyeri csárda

  Nemrégiben Újpest hőskorát igyekeztünk bemutatni, ám helyhiány miatt ki kellett hagynunk a legismertebb "pre-újpesti" objektumot.

 • chili&vanília

  Keleti karalábé

 • A medvehagymakultusz

  Orrunknál fogva

  Mindent a medvehagymáról.

 • Rémtörténet Törökszentmiklóson I.

  Halálkút

  A város lakóit rejtélyes eltűnések tartották rettegésben 1953-1954 folyamán. Gyerekek, fiatalkorúak lettek oda, a rendőrség tehetetlen volt. Törökszentmiklóson úrrá lett a pánik - mintha a hatóságok inkább az ügy eltussolását, mint felderítését tartották volna fontosnak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...