• MaNcs 24. évf. 22. sz. (2012. 05. 31.)
  Köves Slomó rabbi

  "Nem preferálunk senkit"

  A talán legismertebb magyar rabbi - aki a történelemtudomány doktora is -, Köves Slomó közössége, a Chábád Lubavics magyarországi szerepéről, a Fideszhez és az MSZP-hez fűződő viszonyáról, Tarlós Istvánról és Dörner Györgyről, Horthy Miklósról és az egyházügyi törvényről beszélt lapunknak.

  2012 / 22
 • Hanák András

  A látható sapka

  Válasz Koltay Andrásnak

  Koltay András, a Médiatanács tagja cikkében több esetben is olyasmit ró fel a jelenkori magyar médiaszabályozást bírálóknak, ami nem állja meg a helyét.

 • Polyák Gábor

  Egyhangúlag

  Válasz Koltay Andrásnak

  "Gondolatainak és véleményének szabad kinyilvánítása az ember egyik legbecsesebb joga. Így tehát minden polgár szabadon nyilatkozhat szóban, írásban, nyomtatásban; de a törvényben megállapított minden esetben felelős azért, ha visszaél a szabadsággal.

 • Unger Anna

  Olajfacsavar

  Ellenzéki stratégiák félidőben

  Éledezik az európai baloldal: a francia elnökválasztást a szocialista jelölt nyerte (bár pártja tényleges erejéről csak júniusban, a nemzetgyűlési választások után kapunk teljes képet), szocialista- zöld koalíció győzött az észak-rajna-vesztfáliai tartományi választásokon, nehéz helyzetbe hozva a 2013-as parlamenti választásokra készülő német jobboldalt.

 • Kapronczay Stefánia-Spronz Júlia

  Irul a pirula

  Álvita az abortusztablettáról

  Az elmúlt héten újabb abortuszvita robbant ki hazánkban, ezúttal az abortusztabletta engedélyezése örvén.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Hübrisz és gyűlöletbeszéd

  A gyűlölet... az erőszak érzelmi előkészítése. (30/1992. [V. 26.] AB-határozat) Mint talán közismert, 2012. április 3-án Baráth Zsolt képviselő (Jobbik) rövid felszólalásban emlékezett meg a magyar Országgyűlésben Solymosi Eszter halálának évfordulójáról.

 • Pete Péter: Hozzáadott érték

  Az emberek fizetik

  Nem szeretünk adót fizetni. Ki szeret? Ezer helye is van annak a pénznek. Fizessenek a gazdagok, akiknek nem hiányzik annyira! Azok úgyis aránytalanul kevéssel járulnak hozzá a közös költségekhez.

 • Olvasói levél

  Rémtörténet Törökszentmiklóson

  Magyar Narancs, 2012. április 19., 26., május 3.

  Legát Tibor bűnügyi cikksorozata kapcsán nekem is felidéződött egy rég volt bűnügy bírósági tárgyalása. Az ok az, hogy a középpontban szintén a Magyarországon ideiglenesen itt állomásozó szovjet katonák álltak, jobban mondva kellett volna állniuk.

 • Olvasói levél

  "A történelmi felelősség alól nem lehet felmenteni"

  Magyar Narancs, 2012. május 17.

  Már ti is? Már nálatok is? Egy kérdésben, valamint egy válaszban: Horthy, mint aki megmentette a budapesti zsidóságot! Kétszer is visszaköszön ez a mém az interjúban. A magyar nyelv nagyon gazdag szinonimákban, tehát ha valaki pontosan szeretne megfogalmazni egy esemény bekövetkezte által beálló állapotot, akkor arra a lehetőségek gazdag tárháza áll rendelkezésre.

 • A szerk.

  Mi az a hatvan év?

  Áder János, Magyarország államfője május 24-én, csütörtökön megtisztelte jelenlétével a 31. Úszó Európa Bajnokságot, érmeket adott át, majd elbeszélgetett a sportolókkal, a vezetőkkel és rajtkövekkel. Végül így összegezte tapasztalatait: "Ez a válogatott a szövetségi kapitánnyal együtt egy nagy család.

 • A szerk.

  Urnarali

  Pár csóka, mindegyik a magyar kormányzat ilyen-olyan megbízásából, vagy valamely hivatalának vagy médiumának képviselőjeként, Erdély-szerte fel-alá rohangál különféle urnákkal vagy egyéb tartóedényekkel, amelyekben vagy van valami, vagy nincs.

 • Hárdi Lilla pszichiáter a menekültek rehabilitációjáról

  "Egyre kifinomultabb kínzási módszerek"

  Januárban a strasbourgi Emberi Jogok Bírósága felfüggesztette egy menedékkérő visszatoloncolását Ausztriából Magyarországra. Április végén az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) jelentése élesen bírálta a honi menekültügyi gyakorlatot.

 • A Jobbik félidőben

  Pályára lépnének

  Ha most lennének a választások, nagyjából egymillióan szavaznának rá. Az általános kiábrándultságra, a gazdasági bizonytalanságra és az idegengyűlöletre építő párt népszerűsége nem csupán vezetői szerint fog tovább növekedni: független szakértők is úgy látják, hogy komoly tartalékaik vannak a szélsőségeseknek.

 • Visszaütött a játékadó-szigorítás

  Előbb ütnek

  A kormány látványosan visszavonul: átmenetileg könnyítené a nyerőgéppiac adózási feltételeit. Az ok prózai: az innen várt 35-40 milliárdnyi adóbevétel talán ötöde folyna be, ha a jelenlegi szabályok maradnak érvényben.

 • Film

  Viszlát, első szerelem

  Történetünk kezdetén Camille és Sullivan már magas hőfokon szerelmes, de percek kérdése csak, hogy nekifutásból összetörjék egymás szívét. Persze, hiszen mindketten mást akarnak, a lány a fiút, a fiú a lányt, de ezen túl is vannak nézetkülönbségek.

 • Animációs film

  Kalózok - A kétballábas banda

  Kalózkapitány, a kalózkapitány igazi matinéhős: szerencsétlen, de azért még szerethető, bohókás, manírokkal teli, és épp jóság-gonoszság határmezsgyéjén araszol, nem tudva, merre lépjen; bizonyára a végére megoldódik ez a probléma, bár aligha várhatunk sok meglepetést egy olyan filmtől, melynek címében a kétballábas szó szerepel.

 • tévésmaci

  A rozsomák dilemmája

  Amikor Sztupa és Troché kimentek a térre, furcsa kavalkádra lettek figyelmesek. A hétköznapi egyenszürkébe vagy éppenséggel egyenszínesbe öltözött, dolguk után kajtató emberek között talpig fehérbe öltözött alakok szaladgáltak, látszólag könnyedén és céltalanul.

 • DVD

  Anya csak egy van

  Clint Eastwood: J. Edgar

 • Film

  Zárt világ

  René Féret: Nannerl, Mozart nővére

  Két önmagában is népszerű zsáner kerül egymással viszonyba itt. Az egyik híres emberek elképzelt magánéletével, a másik feminista tartalmak múltba vetítésével igyekszik üzenni a mának. Ezúttal Mozart feledés homályába merült nővére köré kerekít szomorú mesét a Féret család:

 • Tévésorozat

  Az 5 láb magas nő támadása

  Lena Dunham: Csajok

 • Könyv

  Kersti Kivirüüt: Okkultisták klubja

  Ha észt iskolaigazgató lennék, páros lábbal rúgnám ki azt a történelemtanárt, aki a rábízott osztálynak kísértetekről, valósnak beállított népi hiedelmekről, paranormális jelenségekről regél. Kersti Kivirüüt egy dél-észtországi általános iskolában ezt teszi, s tapasztalatait regényes formában közre is adja.

 • Könyv

  Lövétei Lázár László: Zöld

 • Varázslatos semmiségek

  Tasnádi István: A kőmajmok háza

 • Könyv

  Stian Hole: Garmann nyara

  Régi vicc, politikailag tán nem is a legkorrektebb: a fején kívül semmilyen más testrésszel nem rendelkező kisfiú begördül a karácsonyfa alá, és csalódottan konstatálja (ez a viccben indulatszavakkal van kifejezve), hogy már megint sapkát kapott.

 • Könyv

  Norvég csavar

  Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora

 • Könyv

  Mandl Péter: Sári és nemszemétke

  Célkitűzését tekintve újszerű, "zöld" mesekönyv, amely a pazarlásról meg az újrahasznosításról szólna nem didaktikus formában, munkafüzettel kiegészítve. Meg is kapta 2011-ben az Aranyvackor-díjat, amit - fontos hangsúlyozni - nem kész könyvekre, hanem könyvtervekre ad a Magyar Gyeekkönyvkiadók Egyesülése.

 • Könyv

  Siri Kolu Mi, banditáék

  című regénye forgatagos, kedves és magával ragadó, és mindezt egyszerre csinálja bájosan és nagyon, nagyon menő módon.

 • Könyv

  Zalán Tibor A rettentő görög vitéz

  című könyvét Fodor Tamás jókedvű és paradigmaváltó rendezése után kézbe venni olyan az iskolás kölyköknek, mint amikor mi a kultuszfilmjeink (Pulp Fiction, Trainspotting) forgatókönyvéből felidézhetjük a legjobb dumákat, eljátszhatjuk a kedvenc jeleneteket.

 • Miért rettegünk a tinédzserektől?

  Kamaszfóbia a magyar kamaszirodalomban

  Patrick Nesst megkérdezték, miért kell a népirtásról, a terrorizmusról és gyerekkínzásról írnia a tizenéveseknek. "Nem tudom, talán azért, hogy közelebb hozzam hozzájuk az élményt, hogy milyen érzés lehet ölni.

 • Rajtlista

  Maximum tizenegyes! A Magyar Narancs gyerekirodalmi sikerlistája - Magyar mezőny

  A szavazóknak 4, az elmúlt évben megjelent, magyar gyermek- vagy ifjúsági könyvet kellett megnevezniük. Az első 15, a második 10, a harmadik 6, a negyedik 3 pontot kapott. A listára szabályaink szerint legfeljebb 11 cím kerülhet.

 • Interjú

  "Pelenkázni kell a lelket"

  Darvasi László író

  Az utóbbi időben számtalan szépíró támadott be gyerekkönyvvel, és a szakma is egyre komolyabban Ţgyeli a megjelenéseket. A meseírás mikéntjéről, dizájnról és trendekről, a kritikáról és a mese szavatosságáról beszélgettünk az új könyvvel jelentkező, IBBY-díjas szerzővel.

 • Lemez

  Egyben fáraszt

  Tenacious D: Rize Of The Fenix

 • mi a kotta?

  Vénusz-hegytől pásztorbotig

  "Non credo, ha a jövő zenészei azt vallják, hogy belefáradtak már az áriákba, kettősökbe és hármasokba, hogy elteltek a konszonáns harmóniákkal, a természetes és művészien vezetett modulációkkal, hogy csak az eszme a fontos és nem kell törődni az érzésekkel, hogy erőszakoljuk meg és igázzuk le a fület, mert a zene nem azért van, hogy kellemes legyen.

 • Lemez

  Időtlen egység

  Jack White: Blunderbuss

 • Lemez

  Vidám révület

  Brian Jonestown Massacre: Aufheben

 • Interjú

  Lelkesedés és halálfélelem

  Hegyi Hill Zoltán - Sexepil

  A Sexepil énekese volt 1989-ig. Azóta nem volt színpad közelében, de idén a régi felállásban újra összeállt az alternatív rockzenekar, és június 7-én koncertet adott az A38 hajón. Mi történt a köztes időszakban, hogyan látja a múltat, és tervezi-e a visszatérést?

 • Interjú

  "A régi zene mostanáig tart"

  Vashegyi György karmester

  Bő két évtizede alapította a Purcell Kórust és az Orfeo Zenekart, amelyekkel szilárd és értő közönséget sikerült megnyerni a barokk zene korszerű előadásának. Beszélgetésünk apropójául Händel két műve, a Hercules és a Theodora szolgált, amit a Művészetek Palotájában mutattak be nemrégiben.

 • rés a présen

  A könnyek szálait kicsomózni

  Garami Richárd képzőművész

 • A kortárs műalkotások ára és értéke

  Senki többet?

  A műtárgy-kereskedelemben nincs "önértéke" sem a művésznek, sem a műalkotásnak. A műtárgypiac árait elsősorban a művészeti piac szereplőinek - tanácsadóknak, szponzoroknak, galeristáknak, múzeumi szakembereknek, kurátoroknak, művészettörténészeknek, művészeti lapok szerkesztőinek, műkritikusoknak és az aukciós galériáknak - informális kapcsolatrendszere és gyakran teljességgel átláthatatlan összefonódása határozza meg.

 • Képzőművészeti élet Baranyában

  A kő talán marad

  Végelszámolás alatt áll a nemzetközi hírű siklósi-villányi alkotótelep üzemeltetője, az egyedülálló nagyharsányi-villányi szoborpark pedig a Duna-Dráva Nemzeti park fenntartásába került, miután az alkotótelepet a megyei önkormányzattól átvevő magyar állam egy fitying támogatást sem adott idén a cégnek.

 • Tánc

  A Figura Stúdió Színház Arany-légy

 • Színház

  Kas, ami nincs

  Csiky Gergely: Buborékok

  Ez a Solmay család nagyon tudja, hogy illenék élni: nagy házat vinni, cselédet tartani, a lányoknak-fiúknak jó partit keresni, bált rendezni, vidéki-távoli-dzsentri rokont látszólag vállalni, valójában szégyellni, összeköttetéseket ápolni; kicsit lóversenyezni, kártyázni, élőképben "utazni", társaságot megválogatni.

 • Rádió

  A kritikus disszidál

  Nyirő József elől a falklandi háborúba

  Nehéz napok jártak mostanában a magyar rádióhallgatókra, legalábbis ami a közszolgálati adókat illeti. Persze a Bartók vagy a Petőfi ezúttal is jelenthetett némi menedéket (hogy a kereskedelmi adókról ne is szóljunk), de annak, aki szöveges, és nem zenei adásokra vágyott az elmúlt héten, váratlan (vagy ki tudja, talán már nem is annyira váratlan) nehézségekkel kellett szembenéznie.

 • chili&vanília

  Papad & Papas

  Számos neves séf fedezte fel az utóbbi években a perui konyha ősi alapanyagait, természetességét és változatosságát. Peru konyhaművészetét nemcsak rendkívül változatos klímája, hanem a különböző - japán, kínai, spanyol, indián - hatások keveredése is meghatározza.

 • kertész lesek

  Szegedi halászcsárda

  Úgy tűnik, a Szabadság híd tövében álló, teraszos, kikötőnek látszó épület dekoratőre egyúttal a zavarkeltés nagymestere is. Az objektum homlokzatán egymás mellett sorakozik a "Szegedi halászcsárda" és a "Sinatra piano bar" felirat, a magyarosch betűtípus és Frankie boy arcképe mindenféle vinillemezek társaságában.

 • Hely

  Királyi váró

  A gödöllői vasútállomás különleges példány, 1867-ben futott be ide az első vonat, ám mivel Ferenc József és Erzsébet királyné is gyakori vendég volt a településen, s ők is az akkori legkorszerűbb közlekedési eszközzel érkeztek, a vasutasoknak kezdettől fogva fejtörést okozott, hová tegyék a királyi családot vonatuk indulása előtt.

 • Az állatkerti Nagyszikla

  Egerek a vasbeton mögött

  Annyi a látnivaló, hogy szinte elvész benne az ember.

 • Te, ez még él?

  Kortárs gyerekirodalom az olvasóvá nevelésben

  A jól megválasztott kortárs művek élményt és motivációt jelentenek a gyerekeknek, azonban az olvasmánylisták lassan frissülnek, a kortárs gyerekirodalom egyelőre néhány elkötelezett pedagógus szívügye.

 • Beloiannisz, a görög falu

  Baráti alapon

  Nemrégiben ünnepelte születése hatvanadik évfordulóját a Fejér megyei Beloiannisz, az egyetlen olyan görög település a világon, amit egy másik állam "alapított".

 • Interjú

  "A gyerek olyan, mint a húsleves"

  Dr. Kádár László, a Pest Megyei Tüdőgyógyintézet gyermekgyógyászati osztályának főorvosa

  A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségi tagját az asztmáról és más gyermekkori légúti betegségekről kérdeztük.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...