• MaNcs 24. évf. 23. sz. (2012. 06. 07.)
  Interjú

  Egy szokatlanul hosszú békekorszak

  Spiró György író

  A magyar irodalmi élet egyik legtekintélyesebb, legtermékenyebb és legkevésbé besorolható szereplője beszélt a Narancsnak pályájáról, a '45-ben kezdődött békekorszak végéről, Közép-Európa és benne hazánk kilátásairól.

  2012 / 23
 • Tamás Gáspár Miklós: Az utolsó tengelyhatalom

  Szemben némelyekkel én elég jól ismerem a belmagyar és külmagyar jobboldalt, beleértve a történelmileg magyarázható sértődékenységét. Ez a sértődékenység jelentékeny lelki akadálya a logikus gondolkodásnak és a figyelmes olvasásnak - és hát ez manapság már nem a jobboldal kiváltsága csupán.

 • Nádori Péter

  Törvénytől sújtva

  Társszabályozás, önszabályozás: mi legyen?

  Ízlés, értékítélet, meggyőződés dolga, hogy a magyar média jelenlegi állapotát tragikusnak vagy csak jelentős mértékben javíthatónak/javítandónak tekinti-e az ember. A másfél évvel ezelőtti és a jelenlegi viszonyokra tekintve annyi világos, hogy a terjedelmes, óriási felhajtással kísért, drága intézményrendszert létrehozó médiatörvényektől nem lett jobb semmi.

 • Sajó László: Öt és feles

  A férfi, aki úgy jött vissza, hogy el se ment (csapatképrészlet)

  Tamás a KSI-ben kezdte, onnan a Bp. Volánba került. Fiatal volt, gyors, és szerette a focit. Eltöröm a lábad, ha futsz, mondták neki az öregek, meg is tették volna, ha utolérik. Itták edzésen a tálca söröket, Tamás, micsoda dolog, nem ivott velük.

 • Várhegyi Éva: Ekotrip

  Az ópiumszívó álma

  Matolcsy György büszke arra, hogy új megközelítéssel a helyes útra terelte a magyar gazdaságot. A Heti Válaszban május közepén megjelent, a jobb agyféltekére alapozott kreatív gazdaságpolitikáját dicsőítő opusát akár humoreszknek is vélhetnénk, ha nem vágna egybe más, komorabb fórumokon tett nyilatkozataival.

 • Olvasói levél

  Oligarchák indulója

  Magyar Narancs, 2012. április 19.

  Tisztelt Szerkesztőség! Olvasva Kiss Ilona recenzióját, összehasonlítottam a ma oligarcháknak tekintetteket, vagyis a volt szocialista országok új nagykapitalistáit az előző három évszázad alatt létrejött nagy vagyonok megteremtőivel.

 • Olvasói levél

  Filozofikus horgászat

  Magyar Narancs, 2012. április 19.

  Interjú jelent meg Jostein Gaarder norvég filozófus íróval. A műfaj elvileg kizárja, hogy az olvasó a nyilatkozóval vitába bonyolódjék, ezért véleményemet egyszerűen reflexiónak szánom a beszélgetés egyik témájára.

 • Olvasói levelek

  Egotrip. Kritikai iskola. Európa lehetetlen matekja

  Magyar Narancs, 2012. május 24.

  Kedves Narancs! Ádám Zoltán azt írja Martin Feldsteinre hivatkozva, hogy az euróövezet a jelenlegi formájában eleve kudarcra volt ítélve, mert olyan gyökeresen eltérő adottságú országokat próbált valutaunióba tömöríteni, amelyeknek válságos időkben eltérő kamat- és árfolyamfeltételekre volna szükségük a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodáshoz.

 • Olvasói levelek

  Korlátok és garanciák

  Magyar Narancs, 2012. május 24.

  Tisztelt Szerkesztőség! Jellemző a fideszes médiaparancsnokok hozzáállására, ahogy Koltay András "átszínezi" a tényeket cikkében. Arról ír például, hogy 2010 őszén a közmédiában "nem volt műsor, nem volt pénz (.

 • Thália szekerén - A szerk. a magyar kézilabdáról

  Szlovénia tegnap hattal verte meg a magyar kézilabda válogatottat, ezért a csapat nem lesz ott a világbajnokságon, sőt az olimpiai szereplés is elúszni látszik. A nemzeti gyász alkalmából olvassák el két évvel ezelőtti írásunkat.

 • A szerk.

  Elmegy a főnök

  Elmegy a főnök (néha) Brüsszelbe, megígéri, hogy minden jó lesz, módosítják, amit módosítani kell, a brüsszeliek azt mondják, remek, sok sikert, ha lesz módosítás, lesz pénz. A főnök ezután hazajön, az első dolga, hogy a másnapi nagygyűlésen (országértékelőn, rádióinterjúban, kenyérszegésen, anyahajó-avatáson, sat.

 • Hasznosítják a Molnár János-barlangot?

  Mélyre mennek

  A főváros II. kerületében található páratlan természeti kincs, a Molnár János-barlang búvárturisztikai célú hasznosítására készülnek tervek. A kutatási megbízás körül áll a bál, mert egyaránt kizárták belőle a hévizes barlangot felfedező búvárt és a barlang termét megnyitó barlangászt.

 • Mégis Magyarországon tartják az Európa-bajnokságot!

  Repülünk az ég felé

  Az alternatív képsorok világában élünk, az eredetiség kultusza helyett minden történés és jelenet, minden tragédia és látszólagos komédia pillanatok alatt különböző változatokba torkollik, minden csak A bukás egy-egy YouTube-verziója.

 • Fővárosi tervek a taxizás rendezésére

  Sárgaláz

  Hétfőn újabb forgalomlassító demonstrációval tiltakoztak a budapesti taxisok a jövő januártól esedékes változások miatt. Egyelőre sem a főváros, sem a fuvarozók nem hátrálnak, utóbbiak szerint a taxisblokád sem kizárt.

 • Állami tulajdonszerzés a Takarékbankban

  Birtokon belül

  Kisebbségi tulajdonrészt szerezhet az állam a Takarékbankban. Az esetleges vásárlás jóval túlmutat önmagán, mivel így az együtt nagy "banknak" számító takarékszövetkezetek irányításában szerezhet befolyást a kormány.

 • Mi lesz a Magyar Természettudományi Múzeummal?

  Sétálunk, sétálunk

  Hosszú csiki-csuki után pár hete megszületett a döntés: a kormány által másfél éve megálmodott Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) részben beköltözik a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) helyére, a nem kiállítási funkciójú múzeumi részlegeknek menniük kell.

 • Ukrajna és a futball Európa-bajnokság

  Labirintusban

  Nincs az a pénz az ukrán oligarchák bankszámláin, amennyivel ki lehetne váltani az ingyenreklámot, amit az ország az Eb előtt kapott. Az elmúlt évben a világsajtó a következő ukrán sztorikat kapta fel: vetkőző feministák, a Timosenko-per, robbantások Dnyepropetrovszkban, az Eb előtt az egekig felvert árak.

 • Író, harcművész, néptáncos

  Murányi Sándor Olivér: Zordok, a székely szamuráj

 • könyv

  Darvasi Ferenc: Elválik

  "Biztos, hogy ez két párhuzamos világ", mármint a fővárosi egyetem és a gyógypedagógiai iskola vidéken. Darvasi Ferenc első novelláskötete viszont megpróbálja összekötni a centrumot és a perifériát, értelmiségieket és kisegzisztenciákat.

 • könyv

  Berta Ádám: Egon nem fáradt

  Mondhatnánk, hogy végre egy derék novelláskötet, lekerekített szövegek a legkülönbözőbb műfajokban, mégis összekapcsolja őket egy közös hang, ismerős, földközeli. Az Egon nem akar cselesen novellafüzérré válni, nincsenek benne kisregény-terjedelmű szövegfolyamok, se töredéknek álcázott blogbejegyzések, szóval semmi trükk.

 • könyv

  Czapáry Veronika: Anya kacag

  Czapáry Veronika Anya kacag című első könyvének főhőse Viktória, aki az érezhetően önéletrajzi ihletettségű naplóregényt jó négy éven át vezeti, eleinte gyakrabban, az utolsó három évben egyre szakadozottabban.

 • könyv

  Michela Murgia: Accabadora

  Bár fülszöveg és alcím - A lélekanya - azonnal lányregény-riadót fúj, megéri ellenállni a reflexnek, hogy a könyvet a polcra viszszahelyezve úgy döntsünk: nem olvasunk el még egy történetet örökbe fogadott falusi lányról.

 • könyv

  Saul Bellow: Sammler bolygója

  Mr. Sammler halott ember. Nem kísértet, nem hulla, de nem is túlélő, ő csupán, ahogy fogalmaz: megmaradt. Fél szemére vak, kitaszított lengyel, kiábrándult anglomán, partizánként ölt, zsidóként őt ölték. Meztelen hullák között tettette halottnak magát.

 • Könyv

  Svájci zegzugok

  Egy könyvsorozat első három kötetéről

  A csíkszeredai Bookart Kiadónak a Svájci írók című sorozattal kettős célja volt. Egyrészt felfedezni és a magyar olvasók számára hozzáférhetővé tenni a modern svájci irodalmat, másrészt - hazabeszélve Erdélybe - megmutatni, hogyan működhet jól, sőt nagyon jól több etnikum, több nyelv, több kultúra együttélése és egymásra utaltsága.

 • Könyv

  Legyünk a vegyészeté!

  Kovács Lajos-Csupor Dezső-Lente Gábor-Gunda Tamás: Száz kémiai mítosz

  Az elátkozott tudományok sorában ma még mindig előkelő helyet foglal el a kémia. Megannyi embertársunk számára a molekulákkal való bíbelődés egyenértékű a sátánnal cimborálással, a szerves és szervetlen vegyészet termékeitől való irtózás, vélt és valós kártételeik vég nélküli sorolása pedig fontos része a napjainkban is hódító kemofóbiának.

 • Könyv

  Ezerszemű tégla

  Szőnyei Tamás: Titkos írás I-II. - Állambiztonsági szolgálat és irodalmi élet, 1956-1990

  "Egyszerűen, történeti szempontból mondom el a tényeket, és csak kismértékben keverem bele a magam ítéletét." Francis Bacon majdnem 500 éves szándéka akár Szőnyei Tamás ars poeticája is lehetne.

 • Könyv

  Mozaikdarabok

  Romsics Ignác: Magyar sorsfordulók 1920-1989

  A kötet tíz fejezete közül kettő - a Kárpátalja 1939-es visszacsatolásával és a II. világháború utáni rövid életű magyar demokráciával foglalkozó írás - a jelen összeállítás részére készült, de további kettő (1956-ról és a rendszerváltásról) is most olvasható először magyarul.

 • Könyv

  Az ember, aki tudta

  Soros György: Pénzügyi vihar Európában és az Egyesült Államokban

 • Könyv

  A szétszedett múzeum

  Térey János: Teremtés vagy sem

  Legújabb kötete címadó esszéjében azt írja Kovalik Balázsról Térey, hogy "alázattal szedi atomjaira a múzeumot". Nos, ez a megállapítás nemcsak az operarendezőre, de a róla értekező Téreyre is igaz.

 • A portré feltámadása

  Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája - magyar irodalom

  Líra és epika újfent meglehetősen kiegyensúlyozottan szerepelnek a listán, ráadásul új költőket is ajánlhatunk a közönség figyelmébe. Az alkalom ugyanakkor végtelenül fájdalmas, hiszen egyikük, Málik Roland tavaly év eleje óta már nem él.

 • Mi az, hogy seggfej? - Jonathan Franzen író

  Sokan hajtanak a nagy amerikai regény megírására. Neki sikerült, és ezt nem csak ő állítja. Megírta egyszer (The Corrections, 2001) és még egyszer: a 2010-es Szabadság - egy kortárs értelmiségi család kórtörténete - nemrég jelent meg magyarul.

 • film

  Egy őrült szerelem balladája

  Mint sokan őelőtte, Álex de la Iglesia is felismerte, hogy a bohócok, amennyiben nem az alkalmi tréfacsinálókra, hanem a cirkuszok fehérre meszelt dolgozóira gondolunk, a megszokottól kicsit is eltérő fénytörésben kifejezetten ijesztő lénynek festenek.

 • Film

  Konzervromantika

  Várandósok - Az a bizonyos 9 hónap

 • tévésmaci

  Ló a tájban

  Amikor Sztupa és Troché a kulturális szférában nyomultak, az szerencsére nem tartott sokáig. Hogy kinek a szerencséjére nem, arra sok jelentkező akadhat, szám szerint három: Sztupa, Troché és a kulturális szféra.

 • Film

  Hátulgombolósok

  Wes Anderson: Holdfény királyság

 • Film

  Odalent

  Markus Schleinzer: Michael

  Egy jól ápolt, sőt tisztaságmániás férfi napi rutinja: valami biztosítótársaság hivatalában végzi izgalommentes feladatait, munkatársaival korrekt és személytelen a viszonya, a főnökség előléptetéssel honorálja odaadását.

 • Tévésorozat

  Élet és halál az akváriumban

  Mitch Glazer: Bűnös Miami

 • koncert

  Dieb13, Mussurunga, N.O.M.

 • lemez

  Yppah: Eighty One

  A civilben szörfösként is jeleskedő Joe Corrales jr. mostanában a napfényes Kaliforniában, Long Beachen gyűjti a tágas, atmoszferikus zenéjéhez oly nélkülözhetetlen inspirációt (tenger, napfény stb.), ám életrajza azt is elárulja, hogy Texasban, Houstonban született, s eredetileg onnan is lépett a világ zenei térképére.

 • koncert

  Kyuss Lives!

  Azt, hogy a két eredeti Kyuss-tag, John Garcia énekes és Brant Björk dobos által gründolt társaságnak, amely lényegében önmaga tribute-zenekara, milyen gyorsan járt le a szavatossága, mi sem jelzi jobban, mint hogy a tavaly még Nick Oliveri ex-Kyuss/QOTSA basszusgitárossal súlyosbított felállás majdhogynem képes volt megtölteni a Petőfi Csarnokot, míg a zenekar most szerény négyszáz fős közönség kíséretében szorult ki a Barba Negra nevű relatíve friss helyre.

 • mi a kotta?

  Egy elmeháborodott álma

  "Mintha börtönből szabadultam volna" - jegyezte fel magának Csajkovszkij, miután 1876-ban végigülte a teljes Ring bayreuthi bemutatóját. Véleménye nem volt teljességgel önmagában álló, sőt, ahogyan az a fenti címből kitetszhet, a Le Figaro korabeli kritikusa még ennél is sokkal szigorúbban ítélt.

 • Lemez

  Hengerelés

  Sigur Rós: Valtari

 • Interjú

  "Mindig korán ágyba bújok"

  Anneke van Giersbergen énekesnő

  A The Gathering egykori arca immár harmadik szólólemezét adta ki. A 39 éves holland énekessel budapesti koncertje előtt beszélgettünk karrierről, vágyakról, pozitív kisugárzásról és szexre vágyó férfiakról.

 • Opera

  Az elragadtatás hangja

  Richard Wagner: Tannhäuser

  "Dacára annak, hogy W. e művében még sok található olyan, mely az ő elveinek gyakorlati alkalmazásával meg nem egyez, s mely későbben már elő sem is fordul nála: e mű mindenesetre egy alakító őserővel bíró lángész remeke, melyből szerzője minden későbbi magaslatainak fokait s anyagait merítette.

 • Interjú

  "Wagner védőügyvédje"

  Fischer Ádám karmester

  Állóképesség és készenléti állapot, csoda, naivitás és szégyen - a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjét mindössze néhány órával a Tannhäuser vasárnapi bemutatója után kérdeztük.

 • kiállítás

  Niels Stomps: 83 nap sötétség

  A holland fotós képei leginkább arra keresik a választ, hogyan képes az ember egy átlagostól eltérő közeghez alkalmazkodni. A helyszín olyan alpesi zsákfalu, amely az év jelentős hányadában sötétbe borul.

 • Kiállítás

  "Én magyar munkás vagyok"

  Kádár 100 - Saját szavaival

  Éppen egy éve, hogy a Ludwig Múzeum bemutatta St.Auby Tamás Hordozható Intelligenciafokozó Múzeumát, benne Erdély Miklós fotómontázsának reprodukciójával, melynek címe: Két személy, aki döntő befolyással volt a sorsomra (1972).

 • Kiállítás

  Maszkkorszak

  Art deco és modernizmus. Lakásművészet Magyarországon, 1920-1940

  Túlsúlyos és szinte gőgösen bombasztikus, ugyanakkor hűvös és távolságtartó - nem könnyű szavakba önteni az art deco stílus hangulatát. A megnevezésében is hangsúlyozott dekorativitás az áttekinthető, a szecesszió fülledt, kacskaringós ábrándosságát erőteljes, futurisztikus lendületű vonalvezetéssel felülíró erőteljes gesztusokban jut kifejezésre.

 • színház

  Ionesco: Különóra

 • Színház

  Borul a Billy

  Ray Cooney - Tony Hilton: 1°3 néha 4, avagy Egyszerháromnéhanégy

  "A helyzet némiképp komikus" - állapítja meg a komornyik a határozottan faramuci magyar címmel ellátott bohózat egyik jelenetében, s a kritikus a Madách idei utolsó bemutatójának teljes estéjén így ítéli meg a színpadon bonyolódó eseményeket.

 • Színház

  Kitörési kísérlet

  John Osborne: Hazafit nekünk!

  A cím, mármint a darabé, nem túl szerencsés; sem az A Patriot for Me, sem a Hazafit nekünk! nem idézi föl azt a Ferenc császárhoz kapcsolódó anekdotát (a hazafiság helyes, vagyis célhoz igazított voltáról), amelyből született; nyilván ezért szokták inkább Redl ezredes címen emlegetni, hiszen végtére is róla szól.

 • videojáték

  Lollipop Chainsaw

  Vannak mondatok, amikről az ember sose gondolná, hogy játékban fogja hallani: a "hadd fektessem meg az apád!" pontosan ebbe a kategóriába tartozik, de ha valaki ismeri Suda51 munkásságát, nem lepődik meg azon, hogy aLollipop Chainsaw-ban méterenként fog ehhez hasonló szövegekkel találkozni.

 • chili&vanília

  Habok, csókok

  Az Eton mess elnevezésű édesség hagyományos angol desszert, amely három fő alkotóelemből áll: lágy tejszínhabból, eperből és durvára tört, ropogós habcsókból. Az 1440-ben, VI. Henrik király által alapított, Windsor mellett fekvő Eton College nevét viseli.

 • étel, hordó

  Il Pittore

  Ha a Kálvin tér felől támadjuk a Kecskeméti utcát, jobbra a Hotel Borzalom, balra meg az ún. Magyar étterem nyitja az "ételsort". Nem valami derűs kezdet, és bár tudjuk jól, hogy később javul a helyzet, inkább a Képíró utca nevű sikátor felé vesszük az irányt, amit ugyanolyan szépen (rondán) ledíszköveztek, mint az egész környéket.

 • Körkép az antikváriumokról

  "A végső elmerülés előtt"

  Az elmúlt négy évben drasztikusan visszaesett a könyvek iránti kereslet. A 2008-as 67,6 milliárdos csúcsforgalom mára körülbelül 59,5 milliárdra csökkent - és az inflációról akkor még nem is beszéltünk. A lejtmenet a használt könyvek piacán nem jelentkezik, ellenben szó sincs arról, hogy bomba üzlet lenne antikváriumot nyitni.

 • Interjú

  "Bekancsalítok, és úszok, ahogy tudok"

  Kis Gergő friss Európa-bajnok úszó

  Két éve, a budapesti Európa-bajnokságon a harmadik legjobb idővel nem jutott döntőbe 400 vegyesen, ezért a gyorsúszó számokra váltott. Tavaly Sanghajban, a világbajnokságon harmadik lett 800 és 1500 gyorson. Az idei debreceni Európa-bajnokságon aranyérmet nyert 800 gyorson, ezüstöt 1500-on és bronzot a 4°200-as gyorsváltó tagjaként.

 • Magyar kriptidek

  Nagy lábon élnek

  Immár Magyarországon is gyarapszik a kétséges identitású létformák, az úgynevezett kriptidek észleleteinek száma: lám, ebben sem maradunk el a világtól.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...