• MaNcs 24. évf. 9. sz. (2012. 03. 01.)
  Interjú

  "Ki ez a pali?"

  Dopeman rapper

  Szabad idejében egy kispesti konditeremben bokszol, az edzés végeztével megkajál a szomszédos töröknél, utána, ha teheti, elmegy a lányáért az óvodába. Számai olykor kicsapják a biztosítékot. 2010-ben, a Kossuth téren állt először a Milla színpadára. Idén a Facebook-felhasználók szavazatai az alternatív köztársaságielnök-választás döntőjébe juttatták.

  2012 / 9
 • Sárközi Gábor

  Ott maradsz!

  Mit kezd a cigánytelepekkel az Orbán-kormány?

  A kormány bejelentette, hogy közel ötven településen 4,7 milliárd forint uniós forrásból komplex telepprogramot indít.

 • Ádám Zoltán

  Ki miért felelős?

  A Gyurcsány-Jávor-levélváltásról

  Az elmúlt hetek fontos politikai fejleménye volt Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Jávor Benedek LMP-frakcióvezető nyilvános levélváltása. A Facebookon lezajlott eszmecsere arról szól, hogy az LMP-nek mi baja van a volt miniszterelnökkel.

 • Révai Gábor

  Hüje magyar hejesírás

  Fohász az elnökhöz

  Komoly dilemmában vagyok, mert nem nekem kellene megírnom, amit megírni szándékozok. Vártam is eleget, hátha megírja más. Ha csak maga a téma lenne a téma, mármint a hüje magyar hejesírás, akkor várnék is tovább, hiszen a lényeget illetően - hogy tudniillik hüje - ugyan nincsenek kétségeim, de a sok kis ördögöt rejtő részletek kidolgozását, nem lévén szakember, nem vállalnám.

 • Verdes Tamás

  Nekik is jár

  Fordulat a gondnokoltak választójogának ügyében

  Tavaly év végén nemzetközi dokumentumok sora zárta rövidre a fogyatékos állampolgárok választójogáról szóló vitát. A strasbourgi bíróság ítélete után az ENSZ, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság állásfoglalásai mostanra kórussá álltak össze: a gondnokság alá helyezett állampolgárok választójoga semmilyen formában nem korlátozható.

 • Olvasói levél

  Lehanyatlik

  Magyar Narancs, 2012. február 9.

  "Egyre kevésbé emlékszünk rá, de a rendszerváltáskor abban maradtunk magunkkal, hogy Magyarország áttér az egyetlen bizonyítottan működőképes gazdasági és társadalmi modellre, a piacgazdaságra" - indítja gondolatmenetét a szerk.

 • Olvasói levél

  Kártyacsata

  Magyar Narancs, 2012. február 9.

  Kedves Mancs! Fenti cikkükhöz annyit szeretnék hozzátenni, hogy a három SZÉP kártya kibocsátó bank külön POS-terminált követel meg minden elfogadóhelytől, tehát az elfogadóhely nem használhatja a meglévő POS-terminálját a SZÉP-kártya leolvasásához.

 • A szerk.

  Nem dohányzó

  Az LMP oligarchák fogságában vergődő kormányról, az MSZP a piac erőszakos újraosztásáról beszél: kiderült, hogy a dohány-kiskereskedelmet átalakító törvény megalkotásában a hódmezővásárhelyi székhelyű Continental dohánygyár is részt vett, amire ráadásul a várost és a Fidesz-frakciót vezető Lázár János még büszke is.

 • A szerk.

  Vissza, de hogyan?

  A múlt héten az Európai Bizottság hátulról illette hazánkat, és zárolt - nem elvett, zárolt - durván 150 milliárdnyi uniós fejlesztési forrást. A bizottság döntését jóvá kell hagynia az uniós pénzügyminiszterek tanácsának, az ECOFIN-nek, amely március 15-én dönt majd.

 • Baltasar Garzón bíró kiiktatása

  Ha spannol a spanyol

  A spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn felmentette Baltasar Garzón vizsgálóbírót a kötelességszegés és a hivatali visszaélés vádja alól. A Pinochet tábornok elleni elfogatóparancs kiadásáról, a Franco-rezsim tömeggyilkosságait firtató nyomozásáról és egyéb rázós ügyekről elhíresült jogásznak azonban ez már nem oszt, nem szoroz:

 • Interjú

  "Se metró, se villamos, se busz, se más"

  Atkári János volt főpolgármesteri tanácsadó a BKV és a főváros helyzetéről

  Tarlós Istvánt kicsinálhatja a Fidesz, de azzal nem lesz megoldva semmi - állítja Atkári János, aki közös megegyezéssel az év elején köszönt el a főpolgármestertől. Atkári pénzügyi tanácsokat adott Tarlósnak, részt vett a költségvetés tervezésében, aláírása nélkül nem módosíthattak a büdzsé sorain.

 • Tokaj-Hegyalja átalakulása - 2. rész

  A mélyére ásnának

  Bár Tokaj-Hegyalja borvidékként lett világörökségi kultúrtáj, a térség több a szőlőre épülő monokultúránál: bányászok, iparosok, mező- és erdőgazdászok századok óta élnek itt. Az immár műemlékvédelem alatt álló történeti táj fejlődését a nemzeti vidékstratégia is a szívén viseli, a helyiek közül azok, akik nem borászok - vagyis a többség - mégis megkötésektől, lehetőségeik erőteljes korlátozásától tartanak.

 • Az új büntető törvénykönyv tervezete

  Odacsapna

  A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elkészítette az új büntető törvénykönyv tervezetét, amelyet eljuttatott számos szakmai és civil szervezethez is. Azok meg a szakértőikhez. Már kóstolgatják.

 • Az igazságszolgáltatás bedarálása

  Erőltetett menet

  Vajon az erősödő nemzetközi nyomással megóvható az igazságszolgáltatás függetlensége, vagy a Fidesz végül megszállja a bíróságokat? Miközben az európai intézményekkel folytatott hadakozás kimenetele kérdéses, a bírói szervezetben visszafordíthatatlan folyamatok zajlanak.

 • Interjú

  Félidőben 3:1

  Szelényi Iván szociológus

  A Magyarországról 1975-ben kiutasított ellenzéki társadalomtudóst, a Yale Egyetem nyugalmazott professzorát, a New York University Abu-Dzabiban létesített új elit egyetemének társadalomtudományi dékánját a mai magyar közállapotokról kérdeztük, és egészen a Keynes-Hayek-vita aktuális állásáig jutottunk.

 • Szép halál

  Csehov: Platonov

  Platonovot játszani nagyjából istenkísértés, egyszersmind hálás megmutatkozás, mert sok mindent megtudhatni belőle és általa nemcsak a világról, korunkról, önmagunkról, de a játszó színházról is.

 • Interjú

  "Biztos vagyok benne, hogy röhögnek rajtunk"

  Failoni Donatella zongoraművész

  Győriványi Ráth György kérte fel a Magyar Állami Operaház művészeti főtitkárának, a vezetőváltás után Ókovács Szilveszter nyugdíjba küldte. Munkaviszonya január 31-én szűnt meg, így most már elmondhatja, mit tapasztalt az évadtervezés, a jórészt általa intézett híres-hírhedt szerződések vagy a párhuzamos foglalkoztatás tárgyában.

 • Interjú

  "Romániában ezt a szakma sosem engedte volna"

  Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója

  Színész, rendező, egyetemi docens; rektorsága idején lett népszerűvé a marosvásárhelyi egyetem a magyarországiak körében - most a színház kapuit tárta szélesre hazánk felé is. Személyében először került erdélyi magyar a színház élére.

 • Tánc

  Dark Matters

  Dark Matters címmel mutatta be új darabját a kanadaiKidd Pivot társulat a Trafóban.

 • Legyőzetve

  Malgorzata Szumowska: Szex felsőfokon

  Ezzel az ostoba magyar címmel talán azért bünteti a forgalmazó a filmet, mert vagy teljesen félreérti az egészet, vagy mert több nézőt vár a (potenciális érdeklődőket inkább elriasztó) pornós címtől.

 • Interjú

  Az elveszett Mulberry Street

  Martin Scorsese filmrendező

  Az Aljas utcák, a Taxisofőr, a Nagymenők, a Casino és a többi idén 70 éves rendezője nemrég Londonban vette át a Brit Filmakadémia életműdíját. A tizenegy Oscar-jelölésből ötöt - kizárólag a technikai kategóriákban - beváltó térhatású filmje, A leleményes Hugo pedig nemrég indult a hazai mozikban.

 • Interjú

  A szakállügy

  Antonio Banderas filmsztár

  A neves spanyol művész a Haywire - A bűn hálójában című vadonatúj Soderbergh-mozi Berlinalén tartott premierje után válaszolt a kérdéseinkre.

 • Tévé

  A férfi, akinek megvolt Kylie Minogue

  DTK Show

 • tévésmaci

  Állat-e a sárkány?

 • Szegény ember Rockyja

  Warrior - A végső menet

 • Nyaktörő

  Steven Soderbergh: A bűn hálójában

 • Koncert

  Csak füst és hang

  Emika Budapesten

  Nem hiába a jelentős kritikai és közönségsikert arató bemutatkozó album iránti érdeklődés: Emika rendesen megtölti az A38 hajó táncterét. Más kérdés, hogy a publikum jó része nem nagyon tud mit kezdeni a jó órás produkcióval, s ez már maga is számos kérdést felvet, amik részben persze túlmutatnak Emika érdemein és gyengéin.

 • Interjú

  "Nem akarok erőlködni"

  Németh Juci - Nemjuci

  Kórusok, fuvola, templomi éneklés, gyerekzenekarok, vendéglátózás, Ki mit tud? - így kezdte (óvónő, zenetanár és karnagy végzettséggel), aztán az Anima Sound System énekeseként ismerte meg az ország, majd televíziós műsorvezetőként és a Budapest Bár oszlopos tagjaként híresült el, míg végül lett egy saját rockzenekara Nemjuci néven.

 • rés a présen

  Mi a neved története?

  Káosz Kapitány (Dj Kanada Káosz)

 • mi a kotta?

  Gyere, kis szűz, a kasomba

 • Lemez

  Csiki-csuki

  Syriana: The Road To Damascus

  A polgárháborús Szíria most nem tartozik a tuti utazási tippek közé, de azért nem adjuk fel. Itt van például Abdullah Chhadeh legújabb projektje, tessenek csak belenézni, és máris indulhatunk...

 • Lemez

  Rossz pornó

  Napalm Death: Utilitarian

 • Koncert

  Mozart: Bastien és Bastienne

  Miért is ne lehetne egy kiskamasz művéből tinédzseropera? - ez a kézenfekvő felismerés motiválta azt a kísérletező kedvű produkciót, amely Philipp György irányítása alatt rokonszenves szemtelenséggel állította a Mozart-maraton közönsége elé az alig 12 esztendős csodagyerek 1768-ban komponált Singspieljét.

 • Kiállítás

  "Feledjetek el minket, ez hasznos!"

  Sugár János: Tűz a Múzeumban. A csőcselék emlékműve

  1956 októberében a Magyar Írószövetség segélyakciót kezdeményezett a forradalom özvegyeinek és árváinak javára. A város különböző pontjain elhelyezett ládákat és a bennük gyűjtött pénzt nem őrizte senki, és hogy ez biztosan így legyen, a legenda szerint Erdély Miklós autóval járta az utcákat, hogy elkergesse a buzgó őrzőket.

 • A makói Hagymatikum fürdő

  Terhes hagyaték

  A Makovecz tér 6. szám alatt találjuk a "fürdők fürdőjét", Makovecz Imre utolsó grandiózus munkáját.

 • Interjú

  "Nem a szénlobbi ügynöke"

  Zágoni Miklós fizikus a klímaváltozásról

  Elkészült és az érintett akadémiai bizottságok észrevételeire vár az a beszámoló jelentés, mely Miskolczi Ferenc sok tekintetben forradalmi jelentőségű "üvegház-teóriájának" ellenőrzéséről szól, s melynek elkészítésére még tavaly adott megbízást a Magyar Tudományos Akadémia (a Geodéziai és Geofizikai Kutatóintézet keretében).

 • Szociális fóbia

  Mit szólnak az emberek?

  Manapság gyakran esünk pánikba. Ám ha valaki olyan apróságoktól is rendszeresen az összeomlás szélére kerül, mint egy hivatalos papír aláírása vagy egy telefonbeszélgetés, abban nem csak a "korszellem" a ludas.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...