• MaNcs 25. évf. 25. sz. (2013. 06. 20.)
  Az MKB Veszprém felemelkedése

  Az ékszerdoboz

  Huszonöt év alatt Európa egyik legütőképesebb kézilabdaklubja épült fel Veszprémben. A siker az elmúlt esztendőben Simicska Lajos érdeklődését is felkeltette, egyre több a pénz Veszprémben, s nemrég éppen a Fidesz fő pénzügyi háttéremberének bizalmasa, Fonyó Károly lett a klub elnöke. A veszprémi csoda mögé néztünk.

  2013 / 25
 • Fesztivál melléklet

  Út az ünnephez

  Állami pénzek a fesztiválokon

  A kulturális fesztiválok állami támogatása nem csökkent az utóbbi években, igény mégis legalább háromszor ennyi pénzre volna. A szakmai szervezetek minősítési rendszerrel tennék átláthatóbbá és objektívebbé a pályáztatást.

 • Állomásról állomásra extra

  M - Egy városrész keresi a gyilkosát

  Örs vezér tere

  Hiába alakították át teljesen, alig változott; talán csak reménytelenebb lett valamivel.

 • Öt lakás áráért két Andrássy úti palota

  Cserebere, eladom

  A CD Hungary Zrt. tulajdonába került három Andrássy úti palota ügyében is nyomoz az ügyészség. Az ingatlanok a terézvárosi önkormányzattól versenyt mellőző csereügylet, illetve adásvétel révén kerültek a diplomáciai testületeket ellátó részvénytársasághoz 2004-2005-ben.

 • A HAARP: mítosz és valóság

  Ezüst eső

  A hivatalos magyarázat szerint az ionoszféra kutatását szolgáló antennarendszer, a konspirációs teóriák szerint titkos szuperfegyver, időjárást befolyásoló eszköz, esetleg a tudat manipulálását szolgálja. Az igazság tényleg odaát van?

 • Interjú

  Új Lipótmező Angyalföldön

  Dr. Németh Attila pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója

  Tavaly augusztusban nyerte el a Nyírő Gyula Kórház főigazgatói posztját, amit június 3. óta Nyírő Gyula Kórház - Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetnek (OPAI) neveznek, s a bezárt Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI; Lipótmező) utódjának tekintenek.

 • chili&vanília

  Bubeleh

  Nem mondhatnám, hogy éppen a "pászkaszezon" közepén lennénk, az alább ajánlott maceszpalacsinta azonban szezonon kívül is nagyszerű, ráadásul roppant jól passzolnak hozzá az évszak aktuális gyümölcsei, a meggy, a málna és társaik.

 • Támadás a csúcson - Serpák és hegymászók

  Sokan az Everesten zajló kereskedelmi expedíciózást okolják azért, hogy a serpák és a hegymászók viszonya feszültté, olykor ellenségessé vált. De nem csak a pénz az oka a viszálynak. A hegymászás történetében egy sötétebb korszak jött el.

 • Csáki Judit

  Hányat írunk?

  A POSZT-ról

  Nekem voltaképpen semmi kifogásom sincs az ellen, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozó a magyar színházművészet alsó fertályának seregszemléje legyen. Ez a törekvés egyelőre csak részben teljesült, pedig végigvitele nem volna tanulságok nélküli.

 • Bauer Tamás

  Versenyfutást a medve bőréért?

  A Narancs korábbi vezércikkében (lásd: Ki legyen a miniszterelnök-jelölt?, Magyar Narancs, 2013. június 6.) sokakhoz hasonlóan azt javasolja, hogy a demokratikus pártok, miközben - a választókerületeken megosztozva - egyetlen jelöltet indítanak minden egyéni kerületben, ne egy, hanem két országos listát állítsanak fel két miniszterelnök-jelölttel, s a választók döntsék el, hogy Bajnai vagy Mesterházy legyen győzelem esetén a miniszterelnök.

 • Hann András

  Majdnem jó

  A teherautók útdíjáról

  Több mint egy évvel az első kormányhatározat után és két héttel a hatálybalépés előtt a magyarországi teherforgalomra vonatkozó használatarányos útdíjrendszer szinte minden részlete ismertté vált. Így az új szisztéma már összevethető a tisztán közgazdasági logika alapján felállított, ideális útdíjjal, amelyről a Magyar Narancs hasábjain korábban szó esett (lásd: Tengelyre, magyar!

 • Miért perelte be a TASZ a rendőrséget?

  Félrenézés Gyöngyöspatán

 • László Géza: Visszajátszás

  A sáveltolás

  2002 igazi választási év volt. Lakástámogatás, minimálbér-emelés, közalkalmazotti bérkorrekció, nyugdíj-kiegészítés, extra költségvetési deficit, egyszóval dübörgött a politikai konjunktúra. Az emberek lelkesen költötték a friss pénzt, nőtt az import, az export le is maradt a romló nemzetközi helyzet és az erős forint miatt.

 • A szerk.

  Van-e csurkizmus zsidózás nélkül?

  Az Országgyűlés végül elfogadta - kis fideszes módosítóval, kis jobbikos módosítóval - a szocialisták határozati javaslatát, amely felkéri a kormányt, hogy intézkedjék, a kerettanterv javasolja az iskoláknak Auschwitz-Birkenau, valamint a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont meglátogatását.

 • A szerk.

  Szégyentelenül

  A demokratikus sajtónak hála, újabb és újabb részletek jutnak napvilágra arról, hogy a trafikkoncessziók hogyan lettek mindenféle ismerősöknek, rokonoknak, politikai és egyéb lekötelezetteknek szétosztogatva.

 • Elnökválasztás Iránban

  Egységes siker

  Tiszteletre méltó létszámban futottak be a jelöltségi kérelmek az 'rök Tanácsához az iráni elnökválasztás előtt: közel hétszáz beadványt kellett elbírálnia a 12 tagú testületnek. A forradalom őrei erőteljes csapásokkal vágtak rendet a tömegben: repült a listáról például minden nő, de a tisztséget egyszer már két cikluson keresztül betöltő, mérsékelt politikusnak számító Hasemi Rafszandzsani is, aki pedig meglehetősen befolyásos reformbarát alakja az iráni közéletnek.

 • Megbukott a cseh kormány

  Gyere, ülj, kedves!

  A rendszerváltozás utáni időszak legsűrűbb öt napját tudja maga mögött a Cseh Köztársaság. Hétfő estére, hinnénk, túljutottak mindenen: a miniszterelnök épp most nyújtotta be lemondását az elnöknek, aki persze megkérte, hogy maradjon hivatalában ügyvezetőként, míg utódja meg nem alakítja kormányát.

 • Interjú

  "Mint piszok a köröm alatt" – Diana Krall dzsesszénekes, zongorista

 • Interjú

  "Azt képzeljük, hogy repülni tudunk" – Gene Simmons rocksztár

  Zenekara, az amerikai hard rockban megkerülhetetlen Kiss idén 40 éves, és továbbra is stadionokban lép fel. A magyar szülők fiaként Izraelben született 63 éves sztár a televíziós szakma vásárán, a MIPTV-n, Cannes-ban mesélt nekünk a nagy álmok valóra váltásáról.

 • rés a présen

  Csapos jelenség

  Simon Márton költő, slammer

 • rés a présen

  "Elfogultak vagyunk Sopronnal"

  Lobenwein Norbert, Fülöp Zoltán - VOLT Fesztivál

 • Lemez

  Reményteli folytatások

  Négy új magyar rocklemez

  Az egyik beérett végre, a másik nagy előddel versenyez, a harmadik kislemezzel tartja a frontot, a negyedik pedig svéd példaképét fogja hadra: nyári magyar rockkörkép.

 • mi a kotta?

  Fel, kéményseprők!

  Margit a rokkánál, Bolhadal, A két gránátos - a dalirodalom leghíresebb dalai közül valók: Schuberttől, Beethoventől (s persze Muszorgszkijtól), valamint Schumanntól. Vagy tán mindhárom kompozíció ugyanattól a zeneszerzőtől való, aki egyáltalán nem dalköltőként közismert: magától Richard Wagnertől.

 • DVD

  Mozart: A varázsfuvola

  Mozart A varázsfuvola című operájának a zeneszerzőn kívül egyetlen makulátlan résztvevője van ezen az 1991-es felvételen, amely a Salzburgi Ünnepi Játékokon készült: Solti György.

 • Lemez

  The Boxer Rebellion: Promises

  Korántsem vagyok egyedül azzal, hogy korunk egyik méltatlanul alulértékelt zenekarának tartom a londoni illetőségű négyest, és tény, hogy a Boxer Rebellion negyedik albuma sem látszik felkelteni a neves fesztiválok, kiadók vagy az arénákat megtölteni képes rajongótábor figyelmét.

 • Lemez

  The National: Trouble Will Find Me

  A két testvérpárt is a soraiban tudó The National a türelmesen építkező zenekarok iskolapéldája. Első három lemezük szinte egyáltalán nem fogyott, a negyedikből már elment egy kicsi, a három évvel ezelőtti High Violet pedig egyszer csak az elitbe repítette őket.

 • Film

  Gyakornokok

  Hogy mi a gugliság? Hát, amikor a szakértelem megkérdőjelezhetetlen, mégis emberközeli; amikor a kreativitás nem korlátozódik a számítógépes eszközhasználatra, ill. -fejlesztésre, de megmutatkozik a csapatépítés, a közösségi egymásra találás terén is; a nagyvonalú gondolat, amely a küzdelmet fel sosem adó kisember színes álmait váltja valóra; a kommunikáció jól bevált régi és csodás lehetőségeket rejtő új módjainak egysége.

 • Film

  Volt egyszer egy család

  A szicíliai Ciraulo család szegénységben, de a klasszikus olasz családmodell adta viszonylagos boldogságban él egy lepusztult lakótelepen. Gondoskodó, de frusztrált pater familias, elhasznált, de szerető anya, nagyszülők és két gyermek.

 • Film

  Téged akarlak

  Előbb volt a felsőbb társadalmi osztályból származó, kényes, ám az igaz szerelemért mindenre kész leányzó és a bárdolatlan, ám érző szívű ifjú bandavezér be végül mégsem teljesedő románca.

 • Film

  Védelmi kód

  Mosom kezeimet. Én szóltam John Cusacknek, hogy kérjen árfolyamrögzítést, de ő lerázott azzal, hogy jött egy remek ajánlata, valami nemzetközi koprodukciós cucc, egy helyszín - fillérekért megkapták a RAF egy rég bezárt légibázisát a britektől -, néhány szereplő, pár nap alatt lezavarják, és mire kezdődik az autósmozi-szezon, lehet is vetíteni.

 • Film

  Szemfényvesztők

  Morgunk állandóan, és a jellemkidolgozottságot hiányoljuk, meg jövünk a papírmasé figurákkal, és emlegetjük a forgatókönyvírók családfáját, és sopánkodunk még ezer másik dolgon, amit filmkészítés gyanánt Hollywood szokott elkövetni.

 • Film

  Atyja fia

  Zack Snyder: Az acélember

  2161 000 dollár - ennyiért kelt el nemrégiben az a Nicolas Cage tulajdonában lévő 1938-as képregény (az Action Comics első száma), melyben Superman, ahogy ma is ismerjük, először töltötte meg a képkockákat.

 • tévésmaci

  A szárcsavári kanleányok

  Amikor Sztupa és Troché a mókust kergették, elég ótvar idő volt, esett például. Nem nagyon, apró, gonosz cseppekben, de kitartóan, és volt valami szél is. A grafitszürke mókus egy darabig farkasszemet nézett velük, ült egy pingpongasztalon a parkban és nézett.

 • Tévé

  Ezeket én jobban tudom - Havas a pályán

  Havas a pályán

 • DVD

  Úgy hívlak: Amore

  Biztos lehet valami oka, hogy az idei nyár cukrozottnyál-felhozatalában Federico Moccia neve a kelleténél gyakrabban bukkan fel. Talán a forgatókönyvéből szerzett Téged akarlak c. spanyol szappansűrítménytől remélt haszon teszi, talán e hülye magyar címmel forgalomba hozott rózsaszínű bájolgásért igényelt diszkontár, de az egykor horrorfilmmel próbálkozó, ám rövid úton a szirupos szerelmi történetek filmőrévé szakosodó olasz 2008-as munkája is ("csak") most kerül magyar mozikba.

 • Film

  A búcsúkoncert

  Régóta él bennünk a gyanú, hogy a hegedűművészeknek sem könnyű. Ott van például a kvartettben játszás dilemmája, melynek lényegére egy rokon szakma, az egy csárdában való gruppendudálás kihívásai világítanak rá a legjobban.

 • "Nem róla szól, hanem rólunk" - Schein Gábor Weöres Sándorról

  Ma van a költészet napja. Ennek örömére újra elővesszük interjúnkat, melyben mindent átbeszéltünk, amit a költőzseniről átbeszélni érdemes ma.

 • Könyv

  Vu Cseng-en: A majomkirály története

  Kínában a gyerekek legfontosabb meséje, ezen nőnek fel, ebből tanulják meg a buddhista és taoista tanok alapjait, ismerik meg a főbb isteneket. A 16. században íródott történetet magyarul már a hatvanas évektől olvashatjuk, ám Tokaji Zsolt sinológus fordításában kapott olyan, könnyen befogadható formát, hogy egy mai magyar óvodás számára szórakoztató és tanulságos lehet.

 • Könyv

  Maros András: Semmi negyven

  Wimbledoni győzelme után kirobbanó kereslet mutatkozott Boris Becker Puma márkájú teniszütői iránt - ennek a mondatnak a Kádár-kori fordítása úgy fest, hogy Maros András kamaszkorú teniszező nemcsak azt tudta, hogy hány ilyen ütő tartózkodik az országban, de azt is, hogy mindhármat egy külkeres papa ajándékozta a fiacskájának.

 • Könyv

  Pier Paolo Pasolini: Korom vallása

  Akár meghökkentő is lehet, hogy a Kalligram a maga remekbe szabott és hiánypótló Pasolini-sorozatába a szerző lírai életművéből nem válogatást készített, hanem egy 1961-es kötetet vett át.

 • Kiállítás

  A brutális szépség helyett

  Asztalos Zsolt a Velencei Biennálén

  2013-ra elviselhetetlen és befogadhatatlan léptékűvé duzzadt a Velencei Biennále, amely az egykori, 19. századi nemzeti reprezentáción alapuló koncepció helyett a globális jelenlét kiterjesztésére törekszik.

 • Videojáték

  The Last of Us

  A történetmesélés lenyűgöző. A világvégét járó főszereplő páros - Joel, a múltja által visszahúzott, magába forduló férfi és Ellie, a világot éppen most felfedező, társával kapcsolatát egyre szorosabbra fűző tini - ordas klisének tűnik, de kettejük viszonya a tizensok órás történet során olyan pályát ír le, amely nem hasonlítható más játékok teljesítményéhez.

 • Big Fish

  A luxus és az önki találkozása a tenger gyümölcseivel. Távol a tengertől, de közel a körúthoz: az Ételhordó munkatársa az Andrássyn járt.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...