• MaNcs 25. évf. 35. sz. (2013. 08. 29.)
  Interjú

  "Szeptemberben lerendezzük"

  Mesterházy Attila, az MSZP elnöke az ellenzék és a miniszterelnök-jelölés válságáról

  Pénteken elpattant a húr az MSZP és az Együtt 2014 között: míg Bajnai Gordon egy közösen megszervezett közvélemény-kutatással zárná le a baloldali miniszterelnökjelölt személyének kérdését, addig Mesterházy Attila és pártja egy országos előválasztással. Az új helyzetről elsőként az MSZP elnökét kérdeztük.

  2013 / 35
 • kertész lesek

  Kerekedi csárda

  A 19. században még az Alföld volt a csárda intézményének legfőbb helyszíne, a 20. század közepére-végére már a Balaton környéke volt hangos a muzsikaszótól. Persze a két a dolog csak a nevében egyezett, míg a régi csárda maga volt a megtestesült funkcionalitás, néhány kivételt leszámítva az új vendéglátás legsötétebb bugyra lett, elsősorban a külföldi vendég megkopasztásának emblematikus helyszíne.

 • chili&vanília

  Pazar paradicsomok

  Hát Csabát a Lehelen ismerik-e? Nála bukkannak fel nyaranta azok a pazar paradicsomok, a szivárvány minden színében. A portékájáról rögtön könnyen felismerhető, mert minden zöldség más, mint a többieknél. Akad nála sárga, hosszúkás paradicsom, kis lila és fekete koktél, piros-zöld cirmos, aztán tűzpiros ökörszív, nem is beszélve az olaszok nagy kedvencéről, a hosszúkás, édes, lédús San Marzano fajtáról.

 • Újjáépül a Várbazár - Ki költözik a kirakatba?

  Az ígéretek szerint 2014 tavaszára támad fel poraiból - de ehhez nem elég, ha a téglákig lecsupaszított torzó visszakapja az Ybl által megálmodott köntösét. Ha nem akar a pusztulásra ítélt színpadi kellékek sorsára jutni, a Várbazárnak hasznossá kell válnia.

 • Fő a bizalmatlanság- Kiadó lakások diákoknak

  A felvételi ponthatárok kihirdetése után indul csak igazán az élet az albérlet- és ingatlanpiacon! A tanév közeledtével egyre nagyobb a kereslet, kevesebb a lakás, és magasabbak az árak.

 • Úgy, mint otthon - Beütött italok

  Mind ismerősi elbeszélésekből, mind a bulvárhírek között egyre sűrűbben bukkan fel az italba kevert bódítók motívuma. A jelenség létezik - de leggyakrabban önként idézi elő a fogyasztó.

 • Nincs választásuk- HÖK-furcsaságok Kaposváron

  Egyszerűen elmulasztották kiírni a választásokat a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karán működő hallgatói önkormányzat elnöki posztjára, így a tavaly év elején átmenetileg megbízott HÖK-elnök immár bő másfél éve ül a székében.

 • Karsai Dániel

  Uram, óvj meg a barátaimtól...

  Vitában Hegyi Szabolccsal és Simon Évával a szólásszabadság korlátozásáról

  "Ez az álláspont azonban a mai Magyarországon tarthatatlan."

 • Sárosi Péter

  Követő emberfogás

  Kell-e rendőr az iskolába?

  Tizenéves gyerekeket vezetnek el rendőrök bilincsbe verve az iskolai folyosón falfirkáért, verekedésért, vagy egyszerűen csak a köznyugalom megzavarásáért? Ez eddig csak az Egyesült Államokban lehetett megszokott látvány, ezután a magyar iskolákban is azzá válhat.

 • A szerk.

  Főnök az étlapon

  Jaj, ki védi meg "a Clubot"?

 • A szerk.

  Térdre, imához

  Hoffmann Rózsának lehet egy szép évnyitó beszéde még abból az időből, amikor iskolaigazgató volt a XIII. kerületben.

 • A 80-20 szabály

 • Bán Zoltán András: Noé vendéglője

  Második számla: Milyen lehet négy deci?

  Vajon milyen lehet négy deci? - kérdem és tartom a tályogos fény felé a Fizetőpincér által asztalomra csapott második fröccsömet, miközben rágyújtok egy cigarettára, vagyis élek elbeszélői teljhatalmammal, melynek erejével könnyedén olyan helyszínre viszem a jelenetemet, ahol az egészségemet vadállati aktivitással védő állami rendeletek még nem tiltják a dohányzást.

 • Miért nem fog megbukni a kormány romapolitikája? - I.

  Habverés

  A legszegényebbeket érintő represszív intézkedések világosan mutatják, hogy a kormány érzékeny a romák többségét sújtó problémákra: hibátlanul oda üt, ahol a legjobban fáj.

 • Lám, a cápa - Dirk Gerkens, az RTL Klub vezérigazgatója pályaképe

  A Marketing & Média szaklap hatodik éve rangsorolja a média legbefolyásosabb szereplőit, és ez a lista hatodik éve Dirk Gerkens nevével kezdődik. A német-spanyol üzletember tizenkét esztendeje vezeti a legtőkeerősebb médiavállalkozásként ismert RTL Klubot, és esze ágában sincs abbahagyni.

 • tévésmaci

  Mordulj, bolha!

  Amikor Sztupa és Troché bolyongásaik során elérkeztek a városba, ahol csak villamosok jártak, szemük sem rebbent. Azt hitték, tudnak mindent, hisz ők is olvasnak bédekkereket, s a lapok kis színes hírein is általában rajta tartják a szemüket.

 • Talpig trutyiban - Chlo‘ë Grace Moretz gyereksztár

  11 évesen különös kegyetlenséggel és bájjal osztotta a halált a Kick-Assben; azóta lecsapott rá Martin Scorsese, Tim Burton és Olivier Assayas is. Hollywood legkapósabb 16 évesével a nemrég bemutatott Kick-Ass 2 apropóján Londonban beszélgettünk.

 • DVD

  Bosszútól fűtve

  Mi a közös a dán Niels Arden Oplev, a német Oliver Hirschbiegel és - csak hogy koreai példánk is legyen - a dél-koreai Kim Jee-woon munkásságában? Hát, csak annyi, hogy Hollywoodba érve úgy darálta be őket a rendszer, mintha nem is nemzetközileg ünnepelt rendezők, hanem kávéhordó gyakornokok lennének.

 • mi a kotta?

  Két (román) tánc

  "Előrebocsátom, hogy Bartók Bélához régi jóindulat, sőt barátság fűz, s hogy kiváló tehetségnek tartom őt, amiért mindig teljes elismeréssel viseltettem vele szemben. Ez azonban nem gátolhat meg abban, hogy az igazságnak megfelelően ki ne jelentsem, hogy a román népzenéről szóló cikkének egy német folyóiratban való megjelentetését most szerfölött időszerűtlennek, sőt szerencsétlennek tartom.

 • "Schubert jól szól éneklő fűrészen" – Ágoston Béla dzsesszzenész

  Önmagát egyszerűen csak zeneközelítőnek nevezi. A hangszereknek, amin játszani tud, valamint aktuális formációinak se szeri, se száma, bár ami az utóbbit illeti, szerinte egy is elég volna, csak nincs kivel. A dzsesszzenésszel a belefáradásról, a gauguini távlatokról és a szeptemberi Zuboly-koncert kapcsán az együttes lehetséges újjáalakulásáról is beszélgettünk, valamint egy ötletről, amelynek magját a Boney M.

 • Fesztiválmelléklet

  "Könnyeket fogunk csalni"

  Takács Zoltán Jappán zenész, hangmérnök, producer

 • Fesztiválmelléklet

  "Újraosztanám a lapokat"

  Horváth László, a Fonó vezetője

 • "Amit nagyon akartam, nem értem el" - Vásáry Tamás zongoraművész, karmester

  Az egykori csodagyerek augusztusban lett nyolcvanéves. Máig töretlen nemzetközi pályáját és belső fejlődését hamarosan saját könyvében is követhetjük.

 • Koncert

  Roger Waters: A Fal

  Akit pár évtizede hosszú hajú, kölyökképű zenei agytrösztként ismertünk, az pár nap híján 70 évesen, sármosan, ősz lobonccal és barázdált arccal vezeti elő a rockzene egyik legnagyobb hatású művét.

 • Lemez

  Ras G: Back On The Planet

  Az utóbbi években a Ras G művésznéven ismertté vált Gregory Shortert a szakírók a Los Angeles-i újvonalas hiphopszcéna egyik legkarakteresebb, legnagyobb reménységű figurájaként tartják számon.

 • DVD

  Donizetti: Lammermoori Lucia

  Donizetti Lammermoori Lucia című operájának szoprán dívái régebben üveghangú énekesnők voltak, akik csilingelő, kristályos koloratúrákban érvényesítették a bomlott agyú hősnő bontakozó és az "őrülési jelenetben" kulmináló ideggyöngeségét.

 • Fesztiválmelléklet

  "Gyüttmöntként csakis a szegedit"

  Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület gazdasági vezetője

 • Fesztiválmelléklet

  Ezerfős társulat

  Sramó Gábor, a pécsi Bóbita Bábszínház igazgatója

 • Színház

  Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase: Hal négyesben

  Rita Zimmer-Wolfgang Kohlhaase Hal négyesben című darabját, mint látják, ketten írták; de ketten csinálták a díszletet és a jelmezt meg még a koreográfiát is; a zenét meg már hárman, és a színpadon négyen állnak - és ehhez képest nagyjából minden, de minden rémes.

 • Fesztiválmelléklet

  A második, valahol keleten

  Kassa és az EKF

  Európa Kulturális Fővárosa, polgári pompa, lépten-nyomon magyar emlékek, Márai minden mennyiségben - ez nem hangzik rosszul, bár nagyon izgalmasan sem. Akkor miért is menjen az ember Kassára?

 • Tévé

  Borfelmutatás

  Borvacsora

  Szerelem, bor, barátság, tisztesség, becsület - ad átfogó előzetest Kovács "Koko" István a legutóbb épp a villányi borvidék termelvényeit népszerűsítő műsor kezdetén, s mi tagadás, a fellengzősen elhadart témák közül utóbb valóban szó esik - a borról.

 • Kiállítás

  Beszűkült térben

  Folyamatos Jelen V. VI. VII.

  A magyar fotográfia intézményi állóvizét fölkavarták mostanában: egyelőre nem ismert háttérkoncepció alapján, az érintettek - képzőművészek, fotóművészek, kurátorok és kritikusok - véleményének szokásos megkerülésével Ernst Lajos egykori múzeumából fotográfiai célú kiállítóhely lesz.

 • Könyvsorozat

  Robert Van Gulik: A kínai detektív

  A tizenhat darabból álló, nálunk az ötödik kötetnél tartó krimisorozat hőse, Di bíró a negyvenes években nyomozott először. Magyarországon két kiadónál jelentek meg történetei, például a haranggyilkosság esete az Albatrosz sorozatban, 1987-ben.

 • Tévétorrent

  Klass - Elu pärast

  Gyerekek iskolai terrorizálására ahány elrettentő példa, majdnem annyi mozgóképes megoldás ismeretes. Az észt Ilmar Raag a naturalista utat választotta, képein dokumentarista megoldások keverednek videoklipszerű bevágásokkal - de nem csak az ábrázoltakhoz jól passzoló és stílusos megvalósítás miatt hatásos film a 2007-es Klass - Az osztály, hanem főként a pontossága miatt.

 • Tévétorrent

  Næturvaktin

  Mindenkinek megvan a maga keresztje. Az irodistáknak, a kisbolti eladóknak és a benzinkutasoknak feltehetőleg az, hogy nem készülhet róluk komoly sorozat: abszurditás, blődség és helyzetkomikum jár nekik, Doktor House-i drámát vagy tiszteletteljes nyomozóirodát még csak nem is álmodhatnak maguknak.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...