• MaNcs 25. évf. 9. sz. (2013. 02. 28.)

  Idegbe jött - Jogerős ítélet Habony Árpád ellen

  2011. május 4-én a Fővárosi Bíróság garázdaság vétsége miatt jogerősen két év próbaidőre bocsátotta Habony Árpádot - derül ki a Narancs birtokába került ügyészségi és bírósági iratokból. A végzés szerint Orbán Viktor bizalmasát egy házaspár bántalmazásáért ítélték el. Nem kizárt, hogy Habony emiatt nem vállalt formális pozíciót az elmúlt évek során.

  2013 / 9
 • A vörös meteor - Tunguszka, 1908

  A cseljabinszki tűzlabda nyomán feltámadhat az érdeklődés egy százöt évvel ezelőtti, ennél sokkal pusztítóbb, ám hasonló természetű jelenség iránt.

 • Dolgozó értelmi sérültek

  "Jó lenne beszélgetni velük"

  A Down Alapítvány egyik foglalkoztató műhelyében jártunk, ahol vásárolni is lehet az ott készült termékekből.

 • chili&vanília

  Csúsztatott palacsinta

  Azon gyerekkori ételek között, amelyekre a legszívesebben emlékszem vissza, a csúsztatott palacsinta az elsők között szerepel. Holott kénytelen voltam arra a meglepő következtetésre jutni, hogy semmiféle vizuális és konkrét élményem nincs róla, fogalmam sincs, ki és mikor sütött nekem ilyet.

 • Jelentés a Világsátor romjai alól

  Országos és térségi romapolitikák

  Közleményben emlékezett meg tavaly a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság a tatárszentgyörgyi gyilkosság harmadik, negyedik és ki tudja még hány, ezután következő egyéb évfordulóiról. (Ez az az államtitkárság, aminek azért van ilyen értelmetlen neve, mert egykori és mostani vezetője kinevezésekor még nem tudta, hogy van-e cigánykérdés, és ha igen, úgy-e, ahogy ő gondolja, csak azt, hogy romaügyekben valami nagyon eredetit fog csinálni.

 • Ki áll ki a sárkány ellen? - az ellenzéki összefogásról

  Bár a választási kampány még odébb van, ellepték az országot a politikai hirdetések. Az ellenzék térfeléről az MSZP és a Jobbik bombázza hirdetésekkel a polgárokat, a kormánypárt helyett pedig a CÖF mutogatja óriásplakátjait országszerte.

 • A színtiszta zsigaság

  Egy napon, ami el sem jön talán, majd én is kérek tőled egy szívességet, Bonasera - mondta Don Corleone. Szerencsére a gengszterkorszaknak rég vége, semmi okunk az aggodalomra.

 • A széltorony

  A napokban kiderült, hogy pár százmilliárd hiányzik az idei hiánycél teljesítéséhez - azaz a decemberben elfogadott 2013-as költségvetésről bebizonyosodott, hogy kampó, lehet nekiállni megint esztergálni, és ez vagy kiadáscsökkentést jelent, vagy bevételnövelést, azaz adóemelést.

 • Cseresnyési László: Nyelv és neurózis

  Nem vicc

  Egy angol humorkutató írta egyszer, hogy a nyelvi humorról való tudományos értekezés olyan, mint a béka élveboncolása: az ember gyomra kifordul tőle, a béka meg belehal.

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  Hegygörgető, Fahorgasztó, Kőgyúró

  A hetvenes évek elején láttam először közelről karfiolfülű embert. Hatéves lehettem, nagyapám kertjében valamiért ott tébláboltam egy összejövetelen, harsányan nevető bácsik körében. Nagyapám nyilván észrevette, mit nézek folyton, mert kézen fogott és odavitt a fülhöz, bemutatott: az unokám.

 • "Ha nyomor van, akkor bűn is van" - Perényi Roland történész

  A Kiscelli Múzeum Térkép-, Kézirat- és Nyomtatványtárának gyűjteményvezetőjével a századforduló bűnözéséről, Budapest akkori legvadabb területeiről, a rovott múltúakról, a ponyvairodalomról és a jótékonysági razziákról beszélgettünk abból az alkalomból, hogy a közelmúltban jelent meg a témával foglalkozó "A bűn nyomában.

 • Interjú

  "Tőke és befektetés nélkül"

  Kulinyi Márton foglalkoztatáspolitikai szakértő a közmunkaprogramokról

  A versenyszférában tapasztalható negatív munkaerő-piaci folyamatokat a kormány a közfoglalkoztatás felpörgetésével próbálja kompenzálni. Úgy tűnik, jövőre zömmel hatórás foglalkoztatás lesz az önkormányzatoknál nettó 38 ezer forintért - sok helyen már ennek is örülnének.

 • Egy sosem volt osztály fia

  75 éve született Engel Pál történész

  Az 1938. február 27-én született Engel Pál nem egyszerűen kiváló középkorkutató volt, hanem olyan tudós, aki szakmájának bevett nézőpontjait (például a hazai történetírásban evidensnek tekintett "nemzeti látószög" érvényességét) is kritika tárgyává merte tenni, és aki a történetírás végső értelmének tekintett múltrekonstrukció "objektivitására" is rákérdezett.

 • Jogvita határokon át

  Így lettem gyerekrabló

  Egyre több magyar él a mozgás és a munkavállalás uniós szabadságával, de kevesen tudják közülük, hogy könnyen az idegen ország joghatósága alá kerülhetnek. Ami egy elmérgesedő családi vitával megspékelve, az uniós jogot máig bizonytalanul kezelő nemzeti bíróságok asszisztálásával odáig fajulhat, hogy gyerekcsempész lesz a kisfiával hazaköltöző magyar anyukából.

 • Diákuradalom - A hallgatói önkormányzatok rendszere

  A múlt héten kipattant listabotrány után ismét nyilvánvalóvá vált: az egyetemi, főiskolai hallgatók érdekképviselete sok sebből vérzik. A hallgatói önkormányzatok (HÖK) rendszerét átláthatatlan működés, a vezetők ellenőrizetlen túlhatalma, látszatlegitimáció jellemzi.

 • "Nem most kezdődött" - Interjú Miklósi Lászlóval

  A Történelemtanárok Egyletének elnöke a szélsőjobb gondolatok egyetemi térhódításáról.

 • Olasz választások

  Ahány ház

  Az alsóházban a balközép hajszállal szerzett többséget, a szenátusban azonban fej fej melletti eredmény született. Az igazi nyertes az egész politikai elitet pusztulásra szánó civil bloggerekből, az utca népéből toborzott mozgalom, amely a legnagyobb párt lett a parlamentben.

 • Kiállítás

  Minden politika

  Romaizmus

  Jelen politikai környezetben, amikor a szegénység kriminalizálása homofóbiával, idegengyűlölettel, a kisebbségek megvetésével találkozik össze, és amikor a politika ellenzéki művelői is abban a tévhitben ringatják magukat, hogy tevékenységük karakteresen depolitizált, ebben a környezetben tehát minden, kisebbségi kultúrát érintő gesztus politikai jellegű.

 • Életre keltett Janáky-mestermű Hódmezővásárhelyen

  A befalazott ablak szépsége

  A Bessenyei Ferenc nevét viselő, 2012 végére teljesen felújított kulturális központ nem csupán Hódmezővásárhely kiglancolt utcájának legszexibb jelensége, de zsebtükre a magyar architektúra elmúlt hetven évének, és egy kimagaslóan tehetséges építészcsalád több generációjának emlékét is őrzi.

 • A zene saját ideje

  Dobszay László: A klasszikus periódus

  Ha a kodályi álom - az egyszerűség kedvéért nevezzük így az idealizált polgári zenekultúra széles néptömegekben való meghonosítását - megvalósult volna, akkor a recenzens most nem tipródna azon, hogy ajánlható-e jó szívvel a Magyar Narancs olvasójának egy olyan könyv, melynek legnagyobb része kottapélda.

 • A kis mesemondó – Jókai Anna élete és műve

  Tavaly novemberben, a termékeny és népszerű írónő nyolcvanadik születésnapján a magyar kormányzat jószerint testületileg ünnepelte Jókai Annát. Az alábbiakban a már-már írófejedelmi rangon tisztelt alkotó életművének vázlatos és hangsúlyozottan szubjektív ismertetésére teszünk kísérletet.

 • Könyv

  Antti Leikas: EvickÉlj

  Az Atyaúristen kockásfüzetbe jegyzetelt a teremtéskor, a hollók trükkösebb fejszámolók, mint a hattyúk, és a szovjet birodalom bukása egyértelműen annak köszönhető, hogy Gorbacsov megduplázta a vodka árát. Ezeken és számos hasonló jelentőségű létkérdésen mereng Arto Jaakkola ügyfélmenedzser, az első könyves finn író művének fő- és antihőse, aki egyetlen dolgot szeretne szívből és igazán: egyszer kialudni magát.

 • Könyv

  John Curran: Agatha Christie és a gyilkos szándék

  Nemigen szokás a lektűrirodalom műveiből kritikai kiadást készíteni, ezt még a legnépszerűbb alkotások sem érdemelték ki. A kritikai kiadás a szépirodalom privilégiuma, mivel sajátos tulajdonságai által elsősorban tudományos munkára használható, márpedig a ponyvaregényeket ritkán veszi górcső alá az irodalmi élet.

 • Színház

  Örök eső

  Vaknyugat kétszer

  Martin McDonagh darabjai hálás színpadi alapanyagok; a távoli ír falu életképei otthonosan ismerősek és vigasztalóan távoliak. Ráadásul nem szorulnak különösebb rendezői értelmezésre, hiszen beszélnek magukért.

 • Snoblesse Extra

  "Tudom, milyen országban jártam"

  Tompa Andrea kritikus, író

  "Ha egy kicsit jobb lett volna a POSZT, nem kellett volna létrehozni" - mondja a Színházi Kritikusok Céhének elnöke a Hungarian Showcase-ről, amelynek keretében március 2. és 9. között húsz budapesti, független és kőszínházi előadást mutatnak be a világ harminc országából érkező, százhúsznál több színházi szakembernek.

 • Tánc

  Hodworks: Ahogy azt az apám elképzelte

  Legizgalmasabb konceptualista koreográfusunk, Hód Adrienn ismét a határokkal foglalkozik. Rendületlenül kordont bont, hogy újabb korlátokat találjon. Díszlet és jelmez nélkül, csupasz térben helyezi el táncosait, akik maguknak kénytelenek megteremteni az intim teret, miközben meg kell találniuk egymással és a közönséggel is az intenzív kapcsolatot.

 • Tévé

  A jégmezők lova

  Kinn az orosz vadonban

  Vannak azok a szombat (és tán vasárnap) délutánok, mikor annyira előkelőek vagyunk, hogy ágyban maradunk. Elrongyolt, unott, nyomorult celebidő, évértékelőket és listákat kopogtat a késő februári eső, előfordul, hogy megviseli az embert a szűkös alattvalói lét, így hát ablakot be, redőnyt le, nem akarunk embert látni.

 • Interjú

  "Még mindig fáj"

  Agnieszka Holland filmrendező

  A legendás csehszlovák szakemberképzés üdvöskéjeként induló, majd játékfilmek és tévésorozatok végtelen folyamán edződő lengyel alkotó szép nagy kört fut nálunk ezekben a napokban. A holokauszt idején játszódó filmje, A város alatt épp megjelenésünk napján kerül a mozikba, a rá következő hétvégén pedig az HBO adja a Csehszlovákia megszállása ellen a tűzhalált választva tiltakozó Jan Palachról forgatott háromrészes tévésorozatát, az Olthatatlant.

 • Tévésorozat

  J. P. a bölcsészkarról - Olthatatlan

 • Pite, kutya, zaklatás - A vadászat

 • Film

  Az a bizonyos első év

  Nincs unalmasabb, mint amikor egy mókázásba belefáradt hivatásos (bizonyos Dan Mazer, a Brüno és a Borat forgatókönyvírója, amúgy tévérendező) mindenáron viccelni akar. Tán nem véletlenül szerepel itt sem annyi rosszul előadott, humortalan, sőt kifejezetten tahó megjegyzéstől hatást remélő poén, s a poént követő döbbent, kínos csend - mint poénforrás.

 • tévésmaci

  Az álruhás cinke

  Amikor Sztupa és Troché a legmesszebb voltak egymástól, évszakok választották el őket. Sztupa a telet taposta, Troché izzadt a nyárban, de mindenképpen össze kellett futniuk, mert szerfelett sok volt a tennivaló. Hogy mindezt hogyan is csinálják, az mindkettőjüket erősen foglalkoztatta.

 • étel, hordó

  Imázs

  A Thai Tom Kha Chicken leves lényege a kókusztej és a különleges, diszkréten csípős fűszerek találkozása - ez rendben is van, de vajon ehető-e az Ó utcában feltálalt thai leves? És a rizstészta garnélával? Az Ételhordó kiküldött munkatársa az Imázsból jelenti.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...