• MaNcs 26. évf. 13. sz. (2014. 03. 27.)
  Interjú

  "Nem más, mint hazardírozás"

  Szelényi Zsuzsanna (Együtt-PM) az orbáni Magyarországról és az ellenzéki összefogásról

  Hajdanán a Fidesszel jutott be az első parlamentbe, most Varga Mihály ellen készül budai körzetében. Szelényi Zsuzsannának temérdek érve van az Orbán-kormány ellen, de a baloldali összefogást sem látja tökéletesnek. Megkérdeztük azt is, mit gondol az őszödi beszédről.

  2014 / 13
 • Tévétorrent

  Believe

  Nagy korszakát éli Alfonso Cuarón, már ott tartunk, hogy a Gravitáció a 21. század Űrodisszeája, s most itt ez a csúcskategóriás sorozat is a NBC-től, mi jöhet még?

 • Tévétorrent

  Da Vinci démonai

  Reneszánszát éli a reneszánsz, legalább a tévésorozatokban. S van egy, a történelem különböző korszakait karneváli zajjal, szexszel, vérrel és intrikával telezsúfoló hullám is. Erre a két alapnézőpontra igyekszik egyszerre építeni a Da Vinci démonai - elsőre egészen épkézláb ötletnek tűnik.

 • A Budapesti Tavaszi Fesztivál pénzügyi háttere

  Visszahízott

  Úgy rakták össze a választásokra a Budapesti Tavaszi Fesztivált, hogy szétszedték, de a költségvetése ismét a régi, igaz, most szponzori pénzek helyett kizárólag állami és fővárosi forrásból húzza a nótánkat április 6-ig megannyi világsztár.

 • László Géza

  A termelés mítosza

  "A termelés mítosza ma Magyarországon egy kis ideológiai fejezet a függetlenségi harc nagy eposzában. A szolgáltatások verbális leértékelése mellett az újraiparosítás víziója távlatokat akar nyitni a magyar vállalkozások előtt, és ezzel a gazdasági függetlenség alapjait véli megteremteni.

 • Gárdos István

  A kioktatás megtörtént – Az Alkotmánybíróság a devizahitelekről

  Senki nem gondolta, hogy az Alkotmánybíróság devizahitelekkel kapcsolatos legutóbbi döntése közvetlen hatással lesz az eladósodott családok problémájának megoldására. Finomabban fogalmazva: remélni lehetett, hogy az AB nem fog olyan döntést hozni, amely új helyzetet teremtene.

 • Eörsi Mátyás

  Nagyot néznek majd

  Mit csinálnak a nemzetközi választási megfigyelők?

  A magyarországi választások tisztességes lebonyolításában okkal kétkedőkben megállt az ütő, amikor az EBESZ "leányvállalata", az ODIHR nyilvánosságra hozta, hogy korlátozott választási megfigyelőcsoportot küld Magyarországra az április 6-i választásra.

 • Mélyi József. Pálya a magasban

  Vasember 6.

  Ha a művészet találkozik a sporttal, akkor a tudomány jobban teszi, ha csupán csendben ül, és figyel. Pisszenés nélkül rögzíti megfigyeléseit, óvatos hipotéziseket állít fel, de közben mindig szem előtt tartja, hogy ebben a konstellációban lépten-nyomon irracionális tényezőkbe, szürreális összefüggésekbe ütközhet.

 • A szerk.

  Aki nincs (már) velünk, Welsz

  A Heti Válasz című mérsékelt, konzervatív periodika múlt heti címlapja Orbán Vikort ábrázolja, a miniszterelnök határozott léptekkel (és valamiért a méreténél három számmal kisebb, rosszul gombolt zakóban) közeledik az olvasó felé, mire a lap felteszi a nyilván sokakat izgató kérdést: "Ki a kihívó?

 • A szerk.

  Koporsószög

  A Kúria minapi jogerős ítélete szerint a Tv2 jogsértést követett el, amikor a Fidesz-reklámokhoz kísértetiesen hasonló kormányreklámokat tett közzé. Komoly következménye nincs a dolognak, mindössze annyi, hogy a Tv2-t eltiltották a további jogsértéstől.

 • Interjú

  Válságtól válságig

  Comfort Ero politikai elemző Afrika jövőjéről

  Az International Crisis Group nemzetközi konfliktus-megelőző, -kezelő és -elemző csoport afrikai programigazgatóját a földrész feszültséggócairól és kilátásairól kérdeztük.

 • Ellenzéki delegáltak a szavazatszámláló bizottságokban

  Rosszabbul teljesítenek

  Négy évvel ezelőtti teljesítményükhöz és előzetes várakozásaikhoz képest is kevés szavazatszámláló aktivistát delegálnak az ellenzéki pártok. A választások tisztaságát ugyanakkor nem a szavazóhelyiségben történtek veszélyeztethetik a leginkább.

 • Kadét Ernő

  Kínálati oldal

  Kit érdekelnek a roma szavazatok?

  Vajon a közöny, a többségi voksok elvesztésétől való félelem vagy a cigányok szervezetlensége miatt berzenkednek a pártok a roma szavazók hatékony megszólításától? A romák választási hajlandósága a kétezres évek elejéig nem különbözött szignifikánsan a többségi arányoktól - friss kutatások hiányában erről most nincs pontos kép.

 • Bács-Kiskun megye 1. és 2. számú választókerület: Kecskemét

  Cifra ügyek városa

  A Mercedes által fizetett iparűzési adó évekre rendbe tette a város költségvetését, sok helyi mégsem elégedett: a gyár betelepítése ellenére nő a munkanélküliség. Egy város, ahol a fideszes vezetés 2010 előtt gesztust tett a szocialista kormánynak is.

 • Kamupártok egykor

  Az ellenségem ellensége

  A semmiből előbukkanó szervezetek is tudtak országos listát állítani az idei országgyűlési választásokra. A jogi környezet direkt kedvez nekik, ráadásul anyagilag is megéri a politikai vállalkozóknak. 1990-ben is voltak már ügyeskedők, míg később a "célzott" indítás jellemezte a kamupártokat.

 • A tankönyvpiac lopakodó államosítása

  Vakrepülés

  Idén tízmilliárd forintot fordít az állam tankönyvfejlesztésre és -kiadásra, a piaci szereplőket azonban elfelejtették tájékoztatni arról, miként vehetnek részt a központosított rendszerben. A legújabb fejlemények egyértelműen arra utalnak, hogy a kormány kiadóvásárlásban gondolkodik.

 • tévésmaci

  Mormotatorta

  Amikor Sztupa és Troché az utolsó előadás után nekivágtak, dőlt az eső. Zuhogott egész nap, már délután bőrig ázva érkezett a közönség, párálló kabátok, csapzott hajzat, emberszag, mégis öröm volt nézni őket, mert sokkal többen voltak, mint nyáridőben.

 • Könyv + Film

  A pince sötétje – Jussi Adler-Olsen, illetve Mikkel Norgaard: Nyomtalanul

  A skandináv krimi egykori ragyogása némileg megkopott a futószalagon, de még mindig hozza azt, amiért megszerettük: a borongós északi fényt, a földszagot és valóságközeliséget. Most kis túlzással szinte egyszerre olvashatjuk Jussi Adler-Olsen (nálunk 2011-ben kiadott) bűnregényét és láthatjuk a belőle készült dán filmet.

 • Film

  A beavatott

  Úgy tűnik, az Éhezők viadala trilógia elsöpörte a csetlős-botlós, szerelmes, esetleg visszafogottan kalandos young adult-regényeket. A mindennapi szerelmi és beilleszkedési gondokkal küzdő fiatalok már nem elégítik ki a nézők igényeit: a felnőtté válás legyen sötét tapasztalat.

 • Film

  Az apáca

  Guillome Nicloux filmjében a fiatal Suzanne-t családja - nevezett jobb meggyőződése ellenére - kolostorba kényszeríti, fel kell vennie a fátylat, s már kezdődnek is a meghurcoltatásai...

 • mi a kotta?

  Nur du allein

  "Egy régi bécsi anekdota szerint a Westbahnhofra éppen megérkezett idegen megkérdez egy bennszülöttet: "Hogyan juthatnék el a filharmonikusokhoz?". "Sokat, nagyon sokat gyakoroljon!" - hangzik a válasz." Otto Strasser, a Bécsi Filharmonikusok hajdani törzsgárdatagja és elölülője idézte fel az ismert poént memoárjában (És ezért még fizetnek is.

 • "Mint egy osztálytalálkozó" – Lovasi András - Kiscsillag

  Megjelent a Kiscsillag negyedik lemeze, a Szeles. Ennek apropóján beszélgettünk Lovasi Andrással, akivel az új dalok mellett egy elhunyt zenészbarátot, egy népszerű popsztárt és a Kispál és a Borz visszatérését is érintettük.

 • "Szabadon kalandozhatok" – Rufus Wainwright popzenész

  A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében április 3-án a Művészetek Palotájában lép fel a frivolan túldíszített dalaival az ezredforduló idején ismertté vált kanadai énekes. Az operát és háromperces slágert egyaránt nagy kedvvel szerző zenészt Finnországban értük utol telefonon.

 • Koncert

  Toy

  Fiatal brit zenekar két érett és egyben tartalmasan szórakoztató lemezzel a zsákban - ez csak jól sikerülhet, gondolná az ember előzetesen. Sajnos kevesebben vagyunk a vártnál, de ahogy a Toy (kis késéssel) elkezdi, úgy tűnik, őket csöppet sem zavarja a laza klubhangulat.

 • Lemez

  Legowelt: Crystal Cult 2080

  A Legowelt néven ismertté vált Danny Wolfers a dallamos, szintiközpontú techno egyik legérdekesebb jelensége az utóbbi évekből: a zenéihez készült rajongói videókba a feltöltők videojátékok galaktikus háborúit vagy tudományos képsorokat válogatnak, miközben ő maga nemrég cyberpunk e-zine-t indított.

 • Koncert

  Lo'Jo

  Ma is, már nem éppen fiatal emberként, öltönyben, kalapban, viszont mezítláb lép fel - legfeljebb ennyiben sejtet valamit a zenekarvezető és a szavak mágikus erejét mélyen átérző költő, Denis Péan a zenekar egykori excentrizmusából.

 • Tévé

  Termékmegjelenítést tartalmaz – Ma reggel

  "Hogy viseli, hogy állandóan behívogatják mindenhová, és mindig emlékeznie kell, hogy mi történt akkor?" - hangzik a mélyen empatikus nyitókérdés a közcsatornák péntek reggeli műsorában, miközben a képernyőn ott lángol az interjúhoz rendelt inzert: Zuschlag János kitálal.

 • "Mindig a magánnyal küzd" – Helen Fielding író

  Immár magyarul is olvasható Bridget Jones harmadik naplója, a Bolondulásig. A szerzővel Hedda Gablerről, a Breaking Bad fiatalító hatásáról és James Bondról beszélgettünk.

 • Képregény

  Dylan Dog

  "Napokon át tudom olvasni a Bibliát, Homéroszt és a Dylan Dogot anélkül, hogy elunnám magam." Nem kisebb személyiség, mint Umberto Eco helyezte ilyen hízelgő kontextusba az egyik legnépszerűbb, majd harminc éve futó olasz képregényt.

 • Könyv

  Ökolimonádé

  Jonathan Franzen: Erős rengés

  Jonathan Franzen ügyében jelenleg rohammunka folyik az Európa Könyvkiadónál. Művei lefordításával sokáig késlekedtek, még azt is átaludták, amikor az író harmadik regénye, a 2001-es The Corrections fenomenális szakmai és közönségsikere nyomán Franzent nemzedéke legjelentősebb írójának kiáltották ki Amerikában.

 • Könyv

  Olvasni pusztulásig

  Szilasi László: A harmadik híd

  Vigyázz, ez a regény nem fog nyugton hagyni. Ha elkap a gépszíj, és végigolvasod huszonnégy óra leforgása alatt, utána meg fogja terhelni a lelkiismeretedet. Kételyeid is támadnak. A mű narratív struktúrája nem meggyőző.

 • Könyv

  Erős kezdés

  Babiczky Tibor: Magas tenger

  A hard-boiled krimik sémáját intellektuális és filozofikus módon újraíró Magas tenger főhőse elvetélt bölcsészből lett nyomozó.

 • Könyv

  B. Lotterfeld: Armageddon Reality Show

  Lotterfeld (azaz Király Ferenc) második regényében a világvége jókora bummal érkezik: az emberiségre rászabadul történetének összes képzelt kreatúrája, hogy pontot tegyen az egész hercehurca végére.

 • Színház

  A hűség ára

  Petőfi Sándor: János vitéz

  Az új Nemzeti eredetileg a János vitézzel nyitott volna, a mű színreállítását Vidnyánszky Attila válasznak szánta Alföldi rendezésére, aki a népszerű dalművet rendezte meg. Most már érthető, hogy miért nem így alakult: egy családi előadás nem lett volna alkalmas programot hirdetni.

 • Interjú

  "Nem rajzolok jobban, mint Dürer"

  Árvai György, Természetes Vészek Kollektíva

  Rendező, képzőművész, díszlet- és jelmeztervező, időkutató. Az idén harmincéves Természetes Vészek Kollektíva a Katonában mutatta be A borbélyt, a Jurányiban pedig az eldorado.com című installációs színházat.

 • chili&vanília

  Kapros-túrós rétes

  Pesti vendéglő emblematikus étele a házi rétes. Akár nagyszerű is lehetne, a látványpultban kínált rétesek frissek, gusztusosak, illatoznak, óriási a választék. Annál nagyobb a csalódásunk, amikor kiderül, hogy a vékony, rendben találtatott tészta vállalhatatlan tölteléket rejt.

 • Duolingo sikersztori

  Történelmi nyelvlecke

  "Az ingyenes nyelvtanulás mindenkinek jár" - hirdeti a számítógépes játékok logikájára épülő, nyelvtanulást segítő weboldal, melynek magyar felülete januárban készült el. Használata tényleg ingyenes, reklámok sem terhelik a felhasználókat, a fenntartáshoz szükséges pénzt ugyanis alternatív módon termelik: eladják a tanulók által készített fordításokat.

 • "Ez a dolog beszippantott" - Láng Benedek tudománytörténész a titkosírásról

  A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetőjét a Rohonci kódex titkairól, a Voynich-kódex megfejthetőségéről és a székely rovásírás kódként való használatáról faggattuk.

 • "Nem mentegetőzhetsz" - Jay extrém sportoló

  Fegyencedzésnek hívják azt a mozgásformát, amelynél kizárólag saját testsúlyával erősít a sportoló. Az efféle edzések rendszerét bizonyos Paul "Coach" Wade fejlesztette ki a sitten, az egyszerű, mégis rendkívül hatásos módszer Magyarországon is egyre népszerűbb.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...