- kkl -

  • - kkl -

- kkl - cikkei

Deres Kornélia: Szőrapa

  • - kkl -
Mértéktartóan karcsú, jó arányérzékkel szerkesztett, meglehetősen határozott hangon megszólaló, karakteres kötet az 1987-ben született költő első verseskönyve. A cím egyértelmű utalás a pszichológiai kísérletre, amikor az elpusztult anyacsimpánz teteme mellé egy meleg és szőrös tárgyat helyeztek, s a bébimajom inkább a meleg testet választotta valódi, ám kihűlt anyja helyett.

képregény - FRANK MILLER: SIN CITY - CSALÁDI ÉRTÉKEK

  • - kkl -
A noir képregényrajzoló Bűnváros-krónikájának immár ötödik kötetét vehetjük kézbe magyarul, és a szerző nem okoz csalódást ebben a legkarcsúbb, eredetileg is könyvmegjelenésre szánt (azaz elsőre sem folytatásokban közölt) sztoriban sem. A szüzsé ezúttal a lehető legegyszerűbb, szemben a korábbi kötetekéivel, melyeknek történetszövése jóval bonyolultabb, vagy legalábbis összetettebb és több irányba elágazó volt: egy kellőképp véres, (Ba)Sin Cityben megszokott módon alapos bosszú egyetlen lélegzetvétellel elmondott eseménysorát követhetjük figyelemmel. A narrációt a már korábbról ismerős Dwight McCarthy szolgáltatja, aki a szótlan, de "halálos" Mihóval egyetlen este leforgása alatt kideríti, ki és miért ölte meg az "város egyik prostituáltját - és egyáltalán nem enyhítő körülmény, hogy ez végül is szándéktalan volt; a végkimenetel kiszámítható.

könyv - JOSEPH BRODSKY: VELENCE VÍZJELE

  • - kkl -
Régi meggyőződésem, hogy Velencéről lehetetlen úgy megszólalni, hogy elkerüljük a közhelyeket, a dilettantizmust, a túlcsorduló érzelgősséget, a giccset, illetve a tautológiát. E város ugyanis egyfelől túltelíti esztétikai befogadóképességünket, másfelől viszont a kreativitás, az emberi találékonyság, végső soron pedig a gondolkodás emlékműve, sőt maga az ábrázolt-felépített gondolat.

Könyv - A fazekas Faust - Philip K. Dick: Galaktikus cserépgyógyász

  • - kkl -
Ön egy végtelenül egyszerű organizmus ebben a végtelenül bonyolultnak tűnő ökoszisztémában, egy egyszerű porszem csupán, aki önmaga semmisségét, feleslegességét infantilis játékok segítségével próbálja figyelmen kívül hagyni. Ön egy senki, aki, mikor megkapja az évszázad, az évezred (mindegy is, melyik), az "élet" ajánlatát, zavarba jön és mismásol, nem zavartatva magát attól, hogy már közeli öngyilkosságán elmélkedett épp. Az anyagi jólét kecsegteti annyira? Vagy a lehetőség, hogy kiléphet üres életéből? A sikert, az elismerést áhítozza? Ön egy szánalmas növény. - kkl -

Kövess minket: