Kovách Ágota

  • Kovách Ágota

Kovách Ágota cikkei

Meztelen zuhanyozások

  • Kovách Ágota
A címben idézett, egy úgynevezett "alternatív szórakozóhely" performanszára emlékeztető mondattal vélt Gyulay Endre rámutatni a tohuvabohu manifesztációjára anno, az erkölcseinket romboló, kereskedelmi televíziós valóság-show-k elleni összevont szemöldökű egyházi kultúrharc során.

Perzsa sokk - Lesz-e háború Irán ellen?

  • Kovách Ágota
Irán lassan az egész nyugati világgal haragban áll. Sok a gyanú az ország nukleáris kutatással kapcsolatos valódi céljait illetően, a 2005-ben megválasztott új államfő megnyilatkozásai pedig otrombán megsértették Izraelt és a nyugati világot.

Tűk a szénakazalban - A Nyugat és a terrorhullám

  • Kovách Ágota
A hidegháború utáni korszakban az etnikai háborúk s a globális terrorizmus jelenti a legkomolyabb kihívást, amellyel civilizációnk szembesül. A terror házhoz jön. Eredményesek-e azok az erőfeszítések, amelyeket a nyugati államok rendészeti és igazságszolgáltatási szervei, titkosszolgálatai a terrorizmus fölszámolására tesznek?

A szenvedélyes európai - Mit akar Blair?

  • Kovách Ágota
Tony Blair brit miniszterelnök váratlanul, ám annál nagyobb elánnal veselkedett neki az Európai Unió átszabásának. Sokan drukkolnak neki, legalább titokban, még többen gyanakodnak: mit akarhat ez a fiú? Az országban, ahonnan most kiabál, Európát csak mint a "kontinenst" emlegetik, mint olyan valamit, ami máshol, a tengeren túl van. Blairnek akár be is jöhet a dolog, de az is megeshet, hogy ha nagyon kekeckedik, előbb-utóbb kiteszik a szűrét: menjél, pajtás, szeressed a jenkiket.

Lemez: Dokumentum és esztétikum (Yehudi Menuhin Bartók-felvételei)

  • Kovách Ágota
Még ha tudjuk is, hogy a (szocialista) hazafiság igyekezett Bartók amerikai éveit a lehető legsötétebben látni és láttatni, azt azért korántsem mondhatjuk, hogy Bartók az Egyesült Államokban igazán jól érezte volna magát. A betegségen és a komponista szorongásai által még fel is nagyított anyagi bizonytalanságon túl a fő baj az volt, hogy Bartóknak - aki utolsó európai évtizede alatt a hazai akadémiai állás és

Kövess minket: