Pozsonyi Aranka

  • Pozsonyi Aranka

Pozsonyi Aranka cikkei

Pozsonyi Aranka: Négybõl egy (A Monetáris Tanács kibõvítésérõl)

  • Pozsonyi Aranka
A Monetáris Tanács (MT) négy új tagjának kinevezése elméletileg nem helyteleníthetõ, de idõzítése miatt erõsen lábszagú áterõltetése után az új tagok kiválasztása virágillatot csempészhetett volna a levegõbe. Úgy tûnt, van is igyekezet konszenzusos szakemberek megtalálására, ám a Gyurcsány-csapat végül mégis nagy ívben válogatta ki jelöltjeit. Pedig lehetett volna másképp is.

Pozsonyi Aranka: Csak az ököl (A jegybanktörvény módosításáról)

  • Pozsonyi Aranka
Háborog a piac, a liberális lapok együtt hõzöngenek a Magyar Nemzettel, az MNB pedig napról napra pesszimistább. Mindez annak következménye, hogy néhány szocialista képviselõ módosítaná a jegybanktörvényt, kormányzati delegáltakat küldene a Monetáris Tanácsba. A javaslat még azok szerint is káros, akik szerint Járai Zsigmond csapnivaló jegybankelnök, a Monetáris Tanács pedig rossz döntéseket hoz.

Pozsonyi Aranka: Doktor Agy sírva fakadna (Az adóvitáról)

  • Pozsonyi Aranka
Alig kezdõdött el a költségvetési és adótörvénykezési szezon, a kormány és a két kormánypárt máris olyan helyzetet teremtett, amelyben képtelenség épeszû adótörvényt és költségvetést alkotni. Draskovics Tibornak nagyon össze kell kapnia magát, ha szakmailag is elfogadható módon akar rendet vágni az elképzelések kusza halmazában, de a jelek szerint lassan õ is elfárad.

Forintmizéria: A pénz beszól

  • Pozsonyi Aranka
Jürgen Sperrhacken nem rossz ember. Frankfurtban él és dolgozik. "Közgázt végzett" egy jó közepes egyetemen. Harmincéves, a családalapítást fontolgatná, de most nem ez tölti ki az idejét. A magyarokkal foglalkozik már megint. Kötvényeket ad-vesz, és Magyarországon helyzet van. Idén már harmadszor.

A forint meggyengülése: Támadás az erős szélen

  • Pozsonyi Aranka
Öngyilkos spekulációs rohamot indítottak ismeretlen, de minden bizonnyal külföldi befektetői körök a magyar forint ellen. A spekuláció a forint erősítésére irányult, az "ellen" szó alkalmazása mégis helyénvaló, hiszen egy ilyen akció méretes felfordulást idéz elő a pénzpiacon, ami aligha tekinthető kedvező jelenségnek. A támadás politikai felhangoktól sem mentes három napja alatt, úgy tűnik, teljes volt az egyetértés a jegybankelnök és a pénzügyminiszter között. Az itt következőkben mi sem azt feszegetjük, hogy a hónapok óta tartó erős forint/gyenge forint vitában kinek van igaza - pusztán a drámai események krónikáját rögzítjük.

Kövess minket: