Vajta Zoltán

  • Vajta Zoltán

Vajta Zoltán cikkei

Bombák a Balatonban: Tűz a víz alatt

  • Vajta Zoltán
Bombák, aknák, gránátok százait rejti a Balaton, amelyek bármikor felrobbanhatnak - erről bizonyosodott meg az az expedíció, amelyik a magyar tenger mélyét térképezte fel műholdas műszerek segítségével. A II. világháborús fegyverek létezéséről az előző kormány is tudott, ám két és fél éve semmi sem történt a Balaton lőszermentesítése érdekében. Más vélemények szerint viszont a szárazföldön bárhol az országban sokkal több fel nem robbant régi fegyver található; a Balatonon nem kotrásra, hanem a vihar-előrejelzés korszerűsítésére kellene költeni. Ez aligha vigasztalja azt a több tucat embert, akiket Balatonalmádiból telepítettek ki a napokban 450 darab előkerült bomba, gránát és löveg miatt.

Demszky és az MSZP: Sokkterápia

  • Vajta Zoltán
Demszky harangot vitt Pozsonyba, a Szent Márton-székesegyházba. Útján két szabaddemokrata és egy MIÉP-es fővárosi képviselő kísérte. A szocialisták közül senki nem látta a pozsonyi misét, nem is hallották Demszky harangját megkondulni, pedig a kínai látogatáskor még jól megvoltak egymással a szövetségesek. Csakhogy azóta történt egy s más a fővárosban.

Döntés a 4-es metró megépítéséről: Fúrnák, ha tudnák

  • Vajta Zoltán
Nyolcéves huzavona után jövőre megkezdődhet a 4-es metró építése, miután múlt csütörtökön a fővárosi közgyűlés igent mondott a legalább 160 milliárd forintos beruházásra. Budapest annak ellenére belevág a munkába, hogy a kormány egy forintot sem hajlandó erre adni, s továbbra sincs még jogerős bírói ítélet annak a 100 milliárd forintnak a sorsáról, amit az eredeti szerződés értelmében az államnak kellene állnia. A szövevényes történet közben újabb szállal gyarapodott: a közlekedési tárca önmagát nem közlekedési szakértőként jellemző minisztere a 2-es metró meghosszabbítását támogatná, noha ez a megoldás egy rég elvetett változat, a lehető legrosszabb az összes közül.

Fővárosi vita egy milliárdos csőrendszerről: Labirintus

  • Vajta Zoltán
Az utóbbi tíz esztendő egyik legtitokzatosabb ügye volt terítéken a főváros húsvét előtti rendkívüli közgyűlésén. "Valakik" titokzatos telefonhívásokkal, jogtalanul aláírt szerződéssel két-három milliárd forintot szedtek ki a budapesti önkormányzat zsebéből. Illetve a pénz megvan, csak a főváros nem tud hozzájutni. A vagyon egy háromszáz kilométeres föld alatti kábelhálózat; az ennek hasznosításáról kötött szerződés következtében a csövek eladhatatlanná váltak. A Budapesti Elektromos Művek Rt. viszont kaszálhat: szerintük érvényes az a szerződés, amit a főváros peres úton érvénytelenítene.

Kövess minket: