Zsadon Béla

  • Zsadon Béla

Zsadon Béla cikkei

Hipertext-történelem: Memex

  • Zsadon Béla
A hipertext-kronológia nem az "elektronikus agy" miatt kezdődik Vannevar Bushsal. Bush publikált egy cikket az Atlantic Monthly 1945. júliusi számában (As We May Think, magyarul Út az új gondolkodás felé címmel jelent meg a Hypertext + Multimédia című kötetben az Artpoolnál), amelyet nagyságrendekkel többet idéztek, mint összes többi művét együttvéve, és amelyet minimum az "úttörő" jelzővel szokás illetni.

Adatbázisok a hálón: Webváltozat

  • Zsadon Béla
Londonban, a kensingtoni Olympiában megtartották évi rendes dzsemborijukat az információbiznisz cápái és kalauzhalai. A cybertenger förgetegében tudósítónk csak annyit látott biztosan, hogy az adatbázismogulok Titanicja vészesen közeledik az Internet jéghegyéhez. De még minden lehet, az is, hogy a jéghegy süllyed el.

Magyarságteljesítmény az Interneten: Szittya-szörf

  • Zsadon Béla
Az Internet levelező csoportjaiban és weboldalain mókázó terroristák és pederaszták hírét már habosra verte a sajtó, de akad bőven másfajta, kevesebbet tárgyalt, ám a robbanó kecsapnál talán komolyabb probléma is. A világhálózat magyar nyelvű fórumain kicsiny, de zajos kisebbséget alkotnak a szélsőjobboldali kommunikátorok.

Elektronikus könyvtárak: A cédulakatalógusok halála

  • Zsadon Béla
Az elektronikus könyvtár kifejezés legalább két dolgot takar. Jelenti egyrészt az elektronikus dokumentumok tárát; a másik esetben olyan korszerű informatikai eszközökkel feljavított, "klasszikus" könyvtárról van szó, ahol minden folyamatot számítógéppel csinálnak.

Anti-Leary: Kerge eufória

  • Zsadon Béla
A személyiszámítógép-forradalom és a világméretű hálózat kiteljesedését kerge eufória kíséri; a kommunikáció szép új világát övező csinnadrattában alig érteni a szkeptikusok szavát.

HYPE

  • Zsadon Béla
Azt jelenti, bôr alá adott (hypodermic) injekció, illetve injekciós tű. Meg azt, hogy löket, lövés, drog. Aztán divatôrület, eszement csinnadratta valami újdonság körül. Végül: gondosan tervezett reklámhadjárat új termék bevezetésére. A piac behülyítése.

Kövess minket: