• MaNcs 24. évf. 5. sz. (2012. 02. 02.)
  Dörner György portréja

  Hátország hátország nélkül

  Ő az Új Színház új igazgatója. Pályaképének megrajzolása közben arra a rejtélyes kérdésre kerestük a választ: honnan jött, és hogyan lett azzá, aki?

  2012 / 5
 • Dessewffy Tibor

  Ész az ablakban, avagy Csipkerózsika találkozik Overtonnal

  Ami lehetséges, és ami nem a magyar politikában

  Ha Csipkerózsika 1989-ben oly nagyot szippant az álomporból, hogy csak a múlt héten ébred fel, bizonyára nagyon meglepődik. Az utcákon járva nyilván feltűnnének neki a Trabantokat és Zsigulikat leváltó nyugati autók, a színesebb kirakatok és a rosszabb kedvű emberek.

 • Upor László

  Köszönet, korlát

  Új Színház - mégis, kinek a hisztériája?

  Tarlós István a mai napig nem köszönte meg a Mikulás-ajándékot, amelyet szorgos civil kezek készítettek, majd kézbesítettek rövidke utcai műsor kíséretében immáron két hónapja, hogy jobb belátásra bírják az Új Színház ügyében.

 • Sárközi Gábor

  Kifehérített kép

  Romák a magyar sajtó híranyagaiban

  Mint a viccben: régi igény a cigányt bűnözőként látni és láttatni. Nem kell messzire menni a példáért, a közelmúltban az egyik kereskedelmi tévécsatorna a mezőőr által lefülelt kukoricatolvajokról szóló riportot mutatott be.

 • Pete Péter Hozzáadott érték

  Egykulcsos

  Önök is úgy érzik, hogy a közbeszéd teljesen összekuszálódott? Nem csak arról van szó, hogy a végletesen frontosodott felek nem hallják meg egymás érveit, és bonyolult gazdasági-társadalmi jelenségek árnyalt elemzése helyett csak két választást megengedő jelszavakat csapkodnak egymáshoz.

 • Ádám Zoltán Kritikai iskola

  Az avasi látványpékség

  - Miért, te meglepődsz azon, hogy egy politikus hazudik? - kérdezte művelt pályatársam Gyurcsány Ferenc avasi kitelepülése fölötti háborgásomat hallva. - Nem az a baj, hogy kampányol, hanem az, hogy belehazudja a kamerába, hogy nem azt teszi - magyaráztam.

 • Sajó László Öt és feles

  Kell egy tizenegy

  (Történetek a blaszháromból)

  "Aztán Minarik otthagyja az egészet" Garas Dezső emlékének

 • Balázs Zoltán A jobb lázadása

  Szabadságharcosok

  Nemigen van olyan nemzet Európában, amely ne volna büszke szabadságharcos hagyományaira. Sőt az a helyzet, hogy körülöttünk jóformán mindenki éppen ezt tudja fölmutatni kitüntetett világfigyelmet érdemlő teljesítményként.

 • Olvasói levelek

  Ábránd és valóság

  Magyar Narancs, 2012. január 19.

  Tisztelt MaNcs! A cikkben a "nagybirtokosi, uradalmi rendszer" emblematikus figurájának mondják a 19-20. század fordulójának - az Orbán-kormány újdonat programjának nevet adó - földművelésügyi (ahogy akkor mondták és írták: földmívelésügyi) miniszterét, sok ezer (pontosabban: ötezer) hold urát, akitől "aligha várhatta volna bárki is a múlt század fordulóján, hogy a középbirtokosi réteget helyzetbe hozza.

 • Olvasói levelek

  Csőd előtte, csőd utána?

  Magyar Narancs, 2012. január 19.

  A Fővárosi Városháza sajnálattal észleli, hogy politikai hetilapjuk egyes írásai kifejezetten Budapest érdekei ellen dolgoznak.

 • A szerk.

  A nép ellenségei

  Csak január végéig marad, megjelenésünk napján már be sem megy a hivatalba az év elején leköszönt felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Dux László. Azért búcsúzott el, mert küldetését bevégezte, a gép forog, a spektákulum működik.

 • A szerk.

  A tévedhetetlenség ára

  A kormányfő elszántan védelmezi az egykulcsos adót. Ez lesz az utolsó, amit kienged a kezéből. Az egykulcsos adó az újjászervezett Magyarország alfája és ómegája, gazdaság- és egyéb filozófiájának kvintesszenciája, minek lényege a restek ösztönzése és az érdemdúsak jutalmazása, hogy aztán a munkaszerető populáció, nemzetünk élcsapata magával húzza a lemaradókat is.

 • Interjú

  "Ezek a bűnök hivatalosan nem léteztek"

  Jean-Luc Einaudi történész az algériai háború egy epizódjáról

  A független Algéria idén lesz ötvenéves, s az évforduló Franciaországban is számos alkalmat teremt az 1954 és 1962 közti függetlenségi háború megannyi mozzanatának felidézésére. Az egyik ilyen az az 1961. október 17-i párizsi demonstráció, amelynek szabályos vérfürdő lett a vége.

 • Szlovákia

  A Vazovova utca titkai

  A mára már nemzetközi hírű Kauza Gorila (a Gorilla-ügy: egy nagyobb szabású lehallgatási botrány) még karácsony előtt jelent meg az információs szupersztráda szlovákiai szakaszán, de türelemmel kivárta, míg elmúlnak az ünnepek, véget ér a téli szünet, s csak januárban kezdett igazán csúcsra járni.

 • LMP: kongresszus után

  Időkérés

  Látszólag sok minden történt az LMP 17. kongresszusán: a küldöttek új frakcióvezetőt és új országgyűlési képviselőt választottak, döntöttek a párt stratégiájáról, és újragondolták a szervezet működési mechanizmusait.

 • Dombóvári patthelyzet

  Kinevezés csak párttagkönyvvel!

  Öles léptekkel halad az esztergomizálódás útján a Tolna megyei Dombóvár: egy hónapja nincs igazgatója a helyi kórháznak, a jobboldali többség pedig bojkottálja a baloldali támogatású független polgármester összes előterjesztését, miután Szabó Lorándot január végén jogerősen elítélték.

 • A hajdúhadházi szegregáció következményei

  Okold az áldozatot!

  Tavaly novemberben a kisváros polgármestere drámai hangú közleményben tudatta a település polgáraival, hogy "ingyenélő gazemberek" anyagi követelései lehetetlenítik el Hajdúhadháza fellendülését. A nyilatkozat a roma gyerekek közoktatási szegregációja miatti kártérítési igényre utal.

 • Interjú

  „Nincs mindenféle hókuszpókusz”

  Baldauf László, a CBA üzletlánc elnöke

  Az elmúlt húsz év alatt a semmiből óriássá nőtt, hazai tulajdonban lévő CBA elnöke, Baldauf László nem akarja ugyan kapun kívül látni a konkurenciát, de szerinte a nemzeti protekcionizmusnak igenis van helye a kereskedelemben.

 • tévésmaci

  Paripaló, paripaló, pari paló

  Amikor Sztupa és Troché a Placa Catalunyán följöttek a metróból, szinte rögtön elnyelte őket a kikötőhöz vezető híres sétálóutca, s mi - be kell ezt vallani - szem elől tévesztettük őket. Felhívtuk Ómafát, hogy megtudjunk valamit, de kinyomott.

 • Északi állatok

  Marius Holst: Ördögsziget

  Ismét a jól ismert skandináv idill: fagy, sötét, és alapos testi-lelki terror.

 • 22 emelet boldogság

  Asger Leth: Borotvaélen

  Fúr a topmodell, párkányon dekkol az exzsaru, és még számos anyaszomorító kavar az ízig-vérig B-filmben.

 • Interjú

  "A retro-futurisztikus jövő"

  Can Togay János, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója

  A Berlinale ideje alatt a Collegium Hungaricum (.CHB) szervezésében már ötödik éve futó Cinema Total (CT) igen ambiciózus filmes projekt: részben vásár, részben workshop, részben szakmai fórum, részben regionális kapcsolatépítés.

 • Interjú+Kritika

  Bourvil, a fakabát

  Bibo Bergeron animációsfilm-rendező

  A hollywoodi szuperprodukciókon edzett direktor európai szuperprodukcióra nyergelt A párizsi mumus kedvéért. Nekünk Luc Bessonról és az óriásbolhákról mesélt párizsi találkozónkon.

 • Tévé

  "A magyarok zsenik"

  Hogy volt!? - Ki Mit Tud?-ok...

  Vannak az embernek zseniális pillanatai, amelyeket később nem tud megismételni, vagy egy idő múlva felidézni sem, mindenesetre lehetnek következményei; ilyen fejleményre riadok ma délelőtt - leszállítottak nekem egy műhold nagyságú fotelt.

 • rés a présen

  Nonstop

  Juhász Dóra, a Trafó "sajtósa"

 • A tehetetlenség dühe

  Váltságdíj

  Gonosz drámát vett elő az Új Színházzal együttműködő Neptun Brigád. A kortárs spanyol szerző, Jordi Galcerán szövege azt a gondolatot ülteti el a fejekben: mi lenne, ha egyszer csak valaki elrabolná a gyerekünket?

 • "Hadd lássunk át magunkon"

  A varázshegy az Új Színházban

  Az utolsó Új Színház-bemutató hullámzó színvonalú, közepes előadás.

 • mi a kotta?

  Rosszaság!

  A fentebb címül választott korholást a női ruhába bújt Latabár Kálmán hajtogatja, méghozzá hoszszan-hosszan elnyújtott á hanggal az Egy szoknya, egy nadrág című klasszikus filmvígjátékban, szélhámos széptevőjét, az erősen piknikus alkatú Mihályi Ernőt leckéztetve.

 • Lemez

  Egyszemélyes cirkusz

  Of Montreal: Paralytic Stalks

  A bolond frontember vezette athensi zenekar új lemeze kaotikus, de inkább élvezetes, mintsem fárasztó.

 • Lemez

  Folyamatos ráadás

  DJ Food: The Search Engine

  12 év után adott ki új lemezt a Ninja Tune kiadó egykor szupergruppként indult, mára egyszemélyessé vált "zenekara": garázsrock, pszichedélia és absztrakt hangorgiák.

 • Lemez

  Magánügy

  Paul McCartney: Kisses On The Bottom

  McCartney új albumáig a nosztalgia és a szentimentális belekapaszkodás útján juthatunk el.

 • Lemez

  Előre a múltba

  Nada Surf: The Stars Are Indifferent To Astronomy

  Az amerikai indie rockzenekar a koncertek torzítósabb hangulatával merül el az ifjúság iránti nosztalgiában.

 • Könyv

  Marcus Tanner: Mátyás király könyvtára

  A brit újságíró Mátyás királyról szóló könyve féltudományos uralkodó-életrajz. Sem hibái, sem erényei nem függetlenek attól a felszínes alkotásmódtól, amelyet "kreatív írásnak" neveznek. Ez Woody Allen módszere:

 • Zsengék helyett

  Potozky László: Áradás

  Az Áradás novelláinak szerzője kivétel; nem szorul rá a fiataloknak gyakran kijáró óvatoskodó kritikusi megközelítésre.

 • Négy bőrdzseki

  Monte A. Melnick-Frank Meyer: Ramones - 22 év, 2263 koncert, és mindaz, ami közben történt

  New York legnagyobb punkzenekarának kalandokban gazdag története éppoly szomorú, mint amennyire lebilincselő.

 • Interjú

  "Hirtelen osztódik a valóság"

  Pék Zoltán műfordító Philip K. Dickről

  A cyberpunk előfutárának sci-fijei a mai napig nem vesztettek népszerűségükből, az Agave Könyvek pedig lassan behozza a hazai könyvkiadás lemaradását: évente két-három regényét is megjelenteti. Halálának harmincadik évfordulója alkalmából legfontosabb magyar fordítójával beszélgettünk.

 • Kizökkent, kérdez, összeroppan

  Krusovszky Dénes: A felesleges part

  Krusovszky ezúttal is egy szépen formált, megnyugtató költői nyelven tudósítja az olvasót szorongáskeltő vagy felkavaró hangulatokról, kérdésekről, történetekről és provokatív művészeti koncepciókról.

 • Videojáték

  Minecraft

  Svédország legfőbb exportcikkei a lapra szerelt bútor, a világ toplistáit uraló popzenék, a dánokhoz képest még mindig kevésbé szuicid hangulatot teremtő filmgyártás - és most már a független videojáték-gyártás is.

 • Kiállítás

  A fogyasztói művészet időtlensége

  Natalia LL: Opus Magnum

  Ritkamód intenzív reakciók az elmúlt évtizedek művészeti történéseire, mindig egyértelmű kapcsolódások, és mindig eredeti megnyilvánulások jellemzik Natalia LL műveit.

 • Interjú

  "Sosem volt célom a sokkolás"

  Natalia LL vizuális művész

  Az 1937-ben született lengyel konceptualista művésznek az Ernst Múzeumban nyílt nagyszabású életmű-kiállítása. A megnyitó után beszélgettünk vele.

 • Falusi telep devizahiteleseknek Ócsán

  Szomorú Kert-Magyarország

  Önellátó gazdálkodás mindenáron: a fizetésképtelen városiakat falusi életformára szoktató új telep legalább a kormányzati ideológiának megfelel, ha már minden más elvárással és észérvvel szembemegy. A tervekről két pályázat és a meghívásos alapon kiválasztott tervezők megnevezése után sem sokat tudunk, de az eddig megismerhető koncepció egyszerre építészeti és szociális nonszensz.

 • chili&vanília

  Gyerekbarát, nutellás

  Hiába a jó kis curryk, korianderes csicseriborsók, bulgurok és egyéb ínyencségek, be kell látnom, hogy ezekkel gyerekeknél soha nem nyerem meg a népszerűségi versenyt. Még édességek esetében is - amelyekről azt gondolná az ember, hogy nem lehet velük mellélőni - speciális szempont, ha gyerekeknek készülnek (a keserű csokoládés desszerteket például többnyire nem értékelik).

 • étel, hordó

  Sport

  Csömöri út kettő is van Budapesten. A belvároshoz közelebbi - a zuglói - Újpalotára vezet, de a XVI. kerületi majdnem a település határáig tart. Talán egyszer a nagyközségbe is elmegyünk, most azonban a 152-es szám alatt ér véget az utunk, itt található ugyanis a környék gasztronómiai gyöngyszemeként emlegetett Sport, ami - honlapjuk szerint - nem kevesebb mint 48 éve áll a kedves vendég szolgálatára.

 • Kiállítás

  Jeges csúcs, csúcsos süveg

  LátóTérben. Eötvös Loránd és Stróbl Alajos - Térhatású fotográfiák

  Ahhoz, hogy közvetlen, átélhető benyomást szerezzünk a Múzeum körúti egykori lóvasútmegálló, sőt ha igaz, egyenesen -végállomás létezéséről, nem kell feltétlenül elmennünk a Ráday utcai volt Károlyi-Almássy-palota épületébe.

 • Megaupload-botrány

  Rosszfiúk és rosszfiúk

  A Megaupload fájlküldő szolgáltatás tulajdonosai/üzemeltetői ellen lefolytatott razzia akár a legújabb James Bond-film egyik jelenete is lehetett volna. A főgonosz a Megaupload Összeesküvés főnöke, a csalás, bennfentes kereskedelem miatt többszörösen elítélt finn-német kettős állampolgárságú 38 éves glam-hacker: Kim Schmitz, aka Kim Tim Jim Vestor, vagy ahogy a legtöbben ismerik: Kim Dotcom.

 • Eugenika a múltban és a jelenben

  A gének mérnökei

  Manapság nincs túl jó csengése az eugenikának, pedig egykoron a tudós közösség és a laikus, de érdeklődő közvélemény jelentős része is lelkesedett érte - s korántsem csak a megátalkodott fajvédők!

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...