• MaNcs 25. évf. 37http:. sz. (2013. 09. 12.)

  Biztosra mennek – Kampányra készül a Fidesz

  November óta a kampányra készülnek a kormánypártok, a munka java azonban csak most következik. A karmesteri pálca ezúttal is Orbán Viktor főtanácsadója, Habony Árpád kezében van. Áttekintettük, milyen kommunikációs arzenállal indul a jövő évi választásoknak a Fidesz.

  2013 / 37
 • Dunapark

  Maceszgombóc-problémák Újlipótvárosban - az Ételhordó munkatársa rossz leves után jó bécsivel vigasztalódik.

 • Scharle Ágota-Váradi Balázs

  Mivel jár, ha mindenkinek jár?

  Érvek a feltétel nélküli alapjövedelem ellen

  A szociális segélyezés hazai rendszerén bizonyosan van mit javítani - erre utalnak a riasztó és romló szegénységi mutatók, a rendszer diszfunkcióinak leltárai és sűrű foltozgatása. Gébert Judit és Tőzsér János (lásd: Ami jár, az jár, Magyar Narancs, 2013.

 • Somody Bernadette-Szabó Máté Dániel

  Hamis megnyugvás

 • Mélyi József: Pálya a magasban

  A sötétség mélyének kanyarulatánál

  "És ez is - mondta Marlow váratlanul - valaha a föld egyik sötét vidéke volt." (Joseph Conrad: A sötétség mélyén)

 • Barna Imre: Pont fordítva

  Leveses

  A nagykövetné finom, de szerény értelmű frankofón úriasszony volt, magyarórákat adtam neki diákként a hetvenes években.

 • A szerk.

  Az egyik

  Hát nem öröm nézni, amikor két ilyen nagy vad a legnagyobb egyetértés hangján lapogatja egymás és Michel Platini vállát? De igen, a labdarúgás zöld gyepén szent a béke a miniszterelnök és a pénzember között: rendezzen Magyarország sürgősen foci-Eb-t, de legalább egy árva kis meccset adjanak neki az európai labdarúgás urai, mert olyan stadionunk lesz ám, hogy csodájára jár a világ!

 • A szerk.

  Megint ment

  A bankok erkölcsi kötelessége (ah, ismét a morál!) változtatni úgy a devizahitel-szerződéseken, hogy azok az ügyfelek javára módosuljanak.

 • Kenya és a Nemzetközi Büntetőbíróság

  Vádol a vádlott

  A hét elején Hágában, a Nemzetközi Büntetőbíróságon (NBB) megkezdődött a 2007-es kenyai választásokat követő mészárlások kapcsán megvádolt politikusok - köztük az ország jelenlegi elnöke és alelnöke - hosszúnak ígérkező pere.

 • Változó családtámogatás

  Magasabb fokozat

  "A magyar egy veszélyeztetett fajta" - mondta Orbán Viktor hétfőn a parlamentben. Nyilván ezt szem előtt tartva jelentette be a Fidesz és a KDNP parlamenti frakciója, hogy bevezetik a gyed extrát. Bővítenék a családi adókedvezményt is - ezúttal a járulékok rovására.

 • Hogy működnek az új egyházi iskolák?

  Hittérítők

  Az Orbán-kormány hivatalba lépése óta ugrásszerűen nőtt az egyházi fenntartású iskolák száma. Az önkormányzatok a pénzügyi kényszerre hivatkozva nemegyszer a helyi szülői igényekkel szemben adták át iskoláikat.

 • Interjú

  "A helyzet az, hogy mi kérünk pénzt tőlük"

  Deák András, a Magyar Külügyi Intézet külső munkatársa, energiapolitikai szakértő a magyar-orosz viszonyról

  Az utóbbi hónapokban csönd van a kormányzati ciklus első felében még külpolitikai prioritásként kezelt magyar-orosz kapcsolatok körül. A miértekről és a fontos közös ügyekről a Kreml világában jártas energiapolitikai szakértőt kérdeztük.

 • mi a kotta?

  Lemennek hídba

 • Lemez

  Ministry: From Beer To Eternity

 • Lemez

  Jessy Lanza: Pull My Hair Back

 • Lemez

  Gitárok és diszkógömb

  Franz Ferdinand: Right Thoughts, Right Words, Right Action

  Amikor a Franz Ferdinand 2004-ben berobbant, szinte hihetetlennek tűnt, hogy Alex Kapranos frontember 32 éves, most meg ugyebár már túl van a negyvenen.

 • Lemez

  Visszatérés a patológiára

  Carcass: Surgical Steel

  Sokan egy lyukas garast sem adtak volna a liverpooli Carcass pár évvel ezelőtti visszatéréséért...

 • Lemez

  Meghalt a király

  Avenged Sevenfold: Hail To The King

  Az A7X trendérzékenységéhez kétség sem férhet: a 80-as évek agyonsminkelt glamúr rock imázsát a metalcore-divathoz frissítő amerikai sztárbanda az üvöltözős-acsarkodós zenétől pár lemez alatt eljutott az ikergitáros, túlhajszolt heavy metal modern verziójáig.

 • Interjú

  "Nincsenek túldramatizálva"

  S Olbricht elektronikus zenész, producer

  Mikolai Martin jelenleg a hazai földalatti house-színtér egyik legfelkapottabb alakja. Még csak 25 éves, de saját zenéit világszerte elismerik, és az acid house-t kiválóan a korhoz igazító SILF duóval is egyre komolyabb sikereket arat.

 • Színház

  Csupán szkeleton

  Macbeth/Anatómia - Maladype

  Ahogy a számunkra jelentős fotók is azok, amelyeket éppen nem látunk, de valahogy lényegükkel a szemünk előtt vannak, egy előadás is akkor válik igazán "láthatóvá", amikor már nincs ott, akkor derül ki, mi maradt a retinánkon, érzékeinkben, tudatunkban.

 • Interjú

  "A mesemondó elrabolta a szívemet"

  Sántha Ágnes - Squat Theatre

  A hetvenes-nyolcvanas években a Squat az egyik legfontosabb művészeti tér volt New Yorkban, Warhollal dolgoztak együtt, Fassbinder forgatott róluk filmet. A társulat tagja, aki harminc évig volt Halász Péter felesége, nemrég költözött haza - most kettejük és az alkotóközösség történetét meséli el egy eddig ismeretlen nézőpontból.

 • Marno János

  Dionüszoszi tapétametaforák

  Juhász Ferencről

  Mint annyian, boldogok és boldogtalanok teszik manapság, folyamodjunk mi is - magunkat az utóbbiak közé sorolva - a humortól csatakosan is haragtartó Thomas Bernhard szelleméhez segítségért, amikor tárgyunk vegyesen híg és sűrű masszájában értelmét szeretnénk látni - vagy vizionálni legalább - a mozdulatainknak.

 • chili&vanília

  Kiskifli

  Először leülök mindig a verandán, bámulok bambán. Aztán járok egy kört a kertben, minden növényt megvizsgálok. Vissza a verandára, kávézás. Újra a kertben, egy kör, nézelődés, vissza. A falusi levegő. Aztán járok egyet a házban, szívom be az oly sok gyerekkori emléket árasztó illatát.

 • Novohrad-Nógrád Geopark

  Határ kiút

  A magyar-szlovák diplomáciai villongások mindennaposak, de azért a sikeres együttműködés sem csak a rendszámbizniszben merül ki. Immár három éve szerepel az UNESCO listáján a magyar-szlovák Novohrad-Nógrád Geopark projekt - több mint 1500 négyzetkilométeren.

 • Korzó a nyomvonalon - Manhattani magasvasút

  Manhattan legújabb csodája a High Line. A sorsára hagyott magasvasútból New York legmenőbb parkja lett, büszkén hirdetve a civilek erejét és a "ha hiszel benne, sikerülhet" mentalitás működőképességét.

Legfrissebb Narancs

Kormányzati manőverek
Mi lesz a Corvinusszal?
Interjú a Libri vezetőivel
Halmos Ádám és Sárközy Bence a könyvkiadásról
Interjúk
Rév István, Baki Péter, Ligeti Gyuri
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...